Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Πρωτοβουλία των Πολιτών του δήμου Αριστοτέλη νιώθει την ανάγκη να εκφράσει την αμέριστη εκτίμηση που τρέφει στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στον πρόεδρο του, κ. Νίκο Βαλεργάκη. 

Πληροφορηθήκαμε ότι σχετικό δημοσίευμα του blog της πρωτοβουλίας μας, που αφορούσε την πρόσφατη απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του συλλόγου για προσφυγή στο ΣτΕ κατά της έγκρισης της ΑΕΠΟ της «Ελληνικός Χρυσός», προκάλεσε ενόχληση σε κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. Αυτό μας λυπεί ιδιαίτερα και ομολογούμε, ότι είναι απόλυτα κατανοητή αυτή η ενόχληση, λόγω του τρόπου και του ύφους που παρουσιάστηκαν στο άρθρο οι συνθήκες της λήψης της συγκεκριμένης απόφασης του Δ.Σ.

 Διαβεβαιώνουμε όμως το αξιότιμο σώμα του Δ.Σ.Θ. δημοσίως, ότι το εν λόγω άρθρο είναι προϊόν του «αγωνιστικού ενθουσιασμού» των διαχειριστών του blog, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είχαν πρόθεση, να θίξουν την τιμή και την υπόληψη σας, αλλά να παρουσιάσουν μέσα από τη δική τους, ομολογουμένως «θερμή» ματιά και τις δικές τους πληροφορίες, τις συνθήκες που επικράτησαν κατά την ψηφοφορία της 6ης Οκτωβρίου.
 
Ενώ οι συντάκτες του άρθρου επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση των πληροφοριών, που διέθεταν για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας, δεν κατέστησαν ταυτόχρονα σαφές, ότι τα μέλη της επιτροπής της πρωτοβουλίας μας, έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα του προεδρείου σας, γεγονός που καταδεικνύεται και από τη απόφαση σας για επανεξέταση της πρώτης απόφασης.

Ομολογούμε ότι το άρθρο περιέχει λεκτικές υπερβολές, οι οποίες όμως υπάρχουν παντού και πάντα. Ιδίως από νέους ανθρώπους, των οποίων η ψυχή πάλλεται για τη διάδοση των ιδεών και των απόψεων τους. Επειδή όλοι μας ζούμε μέσα σε αυτήν την κοινωνία και γνωρίζουμε πολύ καλά, αν υπάρχει η αφετηρία της καλής προαίρεσης, ότι τέτοια λάθη είναι ανθρώπινα, συμβαίνουν και θα συμβαίνουν πάντα. 

Υπάρχει όμως μια τεράστια απόσταση ανάμεσα σε αυτά και στις ευσεβείς προθέσεις για ποινικές και αστικές διώξεις και στοχοποιήσεις των διαχειριστών του blog, όπως φαίνεται να επιθυμεί ο πρώην πρόεδρος του Δ.Σ.Θ. και νυν γραμματέας του Δ.Σ. κ. Μανώλης Λαμτζίδης. Αυτό ομολογουμένων μας προξενεί μία δυσάρεστη έκπληξη, καθώς ο σύλλογος σας, όπως και άλλοι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, πρωτοστατούν στην προάσπιση των δικαιωμάτων ποικίλων κοινωνικών ομάδων και αναρωτιόμαστε εάν για τους συγκεκριμένους bloggers, υπάρχει κάποια εξαίρεση.

Η επιτροπή της Πρωτοβουλίας Πολιτών του Δήμου μας αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων μας, στηρίζει την ύπαρξη αυτού του blog, το οποίο και αυτό με τη σειρά του, χάρη στο μεράκι των ανθρώπων του, στηρίζει και πασχίζει για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού της περιοχής, απέναντι σε έναν ολόκληρο μηχανισμό blog, που για τους δικούς τους λόγους μάχονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας, ενώ  δεν παραλείπουν να ποινικοποιούν την οποιαδήποτε επιχειρηματική πρωτοβουλία πάνω σε αυτόν τον τομέα, που εκτός από τα δικά της οφέλη, συνεισφέρει στα μέγιστα  για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα παραγωγής της πατρίδος μας και την καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία 1.500 και πλέον θέσεων εργασίας.

Υπάρχουν βέβαια και αρκετές φορές που και εμείς οι ίδιοι διαφωνούμε με τις προσεγγίσεις που έχουν οι διαχειριστές του blog σε διάφορα θέματα, όμως αυτή είναι ομορφιά, η γοητεία και η δύναμη παράλληλα της δημοκρατίας μας και της ελευθερίας της έκφρασης και είμαστε βέβαιοι, πως συμφωνείτε.

Από την άλλη όμως, εάν δεν πιστεύαμε, ότι είναι μείζονος σημασίας η εξέταση όλων των στοιχείων γύρω απ’ αυτό το περίπλοκο θέμα, πιστέψτε μας, δε θα μπαίναμε στη διαδικασία να σας ζητήσουμε να δείτε εκ νέου το ζήτημα της προσφυγής σας στο ΣτΕ κατά της έγκρισης της ΑΕΠΟ των «Μεταλλείων Κασσάνδρας». Καθώς είμαστε σίγουροι πως σε αυτή την απόφαση οδηγηθήκατε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις επί του θέματος,

Με σεβασμό και εκτίμηση στον πρόεδρο του  και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης,

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ