Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ-ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ (Α΄ΜΕΡΟΣ)


Του Νίκου Γεωργακάκη

Δεν είμαστε "Ελντοράντο", αλλά, συγκρινόμενη με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι μια "ευλογημένη" χώρα

ΜΕΡΟΣ Α'

Δεδομένα. Έχουμε ορυκτό πλούτο και ποιον;

Σε άρθρο του με τίτλο "Πατριωτισμός δεν είναι μόνο να θέλεις...", ο φίλος δημοσιογράφος της "Αυγής" Δημήτρης Χρήστου άνοιξε το θέμα του μοντέλου ανάπτυξης, που, παρά τη σπουδαιότητά του, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, το έχουμε υποτιμήσει. Όσοι από τον αριστερό χώρο ασχολούμαστε με την οικονομική πολιτική και ασκούμε αυστηρή κριτική για το μοντέλο ανάπτυξης που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις μας, εισπράττουμε μονίμως και όχι άδικα το ερώτημα: Καλά, κι εσείς τι προτείνετε;

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ


Ο Δήμος Αριστοτέλη από 1η Σεπτεμβρίου προχωρά στο οριστικό κλείσιμο των τεσσάρων σκουπιδότοπων του Δήμου (Ιερισσού, Αρναίας, Μ. Παναγίας και Αμμουλιανής) και στη συνέχεια στην πλήρη αποκατάστασή τους.

ΥΠΕΚΑ: ΣΤΑ 28 ΔΙΣ. Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

"Η αξία των κοιτασμάτων της χώρας κατατάσσει την Ελλάδα ανάμεσα στις λίγες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν τόση μεγάλη ποικιλία και ύψος αποθεμάτων ορυκτών πρώτων υλών", αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, αναφορικά με τα μεταλλευτικά αποθέματα της χώρας.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΙΔΕΩΝ, ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΑΙ BLOG.

Ο tempora, o moresH γνωστή λατινική ρήση πόσο διαχρονική είναι τελικά; Στους καιρούς που ζούμε αποδεικνύεται, πως η διάδοση απόψεων και ιδεών συνιστάποινικό αδίκημα”. Το οξύμωρο, αλλά όχι πρωτοφανές, είναι πως η ποινικοποίηση και η στοχοποίηση ιδεών, κλιμακώνεται από κάποιους ηθικόφρονες «αγωνιστές» της αριστεράςΠοιάς αριστεράς; Καλύτερα ας μην ανοίξουμε αυτήν την κουβέντα. Σίγουρα πάντως όχι αυτής, στο όνομα της οποίας κάποιοι έχασαν ζωές και περιουσίες.

Αυτή η «νέα» αριστερά λοιπόν (ας την χαρακτηρίσουμε έτσι και όχι φασίζουζα…) θέλει με κάθε τρόπο να μάθει τα ονόματα και τις διευθύνσεις όσων υπερασπίζονται με επιχειρήματα και όχι με  αφορισμούς την ανάπτυξη της περιοχής. Θέλει με λίγα λόγια τις κεφαλές μας επί πίνακιΠρος το παρόν να μας επιτρέψουν να τους παιδέψουμε λιγάκιΚαι να επιλέξουμε εμείς πότε θα προχωρήσουμε σε αυτή τη «δωρεά» ζωής.

ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Την κατασκευή τριών νέων δρόμων, σε τρία σημεία του οδικού δικτύου, που σαρώθηκαν από τις πλημμύρες του 2010 στην Χαλκιδική μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς σε έξι μήνες από σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στα τμήματα Ολυμπιάδος-Στρατωνίου, Πλανών-Γοματίου και Μεγάλης Παναγίας-Πλανών, προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης.

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ο ΘΟΥΚΙΔΙΔΗΣ, Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ, Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Θουκυδίδης, ιστορικός και …κάτοχος μεταλλείων

Τα μεταλλεία χρυσού της Θάσου και της Σκαπτής Ύλης -στη δεύτερη, γνωστή και ως “Θασιακή Περαία” λέγεται ότι κατείχε μεταλλεία ο Θουκυδίδης- ήταν από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας. Την εποχή του Ηροδότου, σημειώνει ο καθηγητής, η πρόσοδος από τα μεταλλεία των δύο περιοχών υπολογίζεται ότι ανερχόταν ετησίως σε 200 τάλαντα και τις καλές σε 300 (ένα τάλαντο ισοδυναμεί με 26,2 κιλά σε αντίστοιχο του αργύρου).

«ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ»

Νύχτα...... Είμαι σ’ ένα δάσος, ωραίο μου φαίνεται... περπατώ ανάμεσα στα δέντρα.....  φοβάμαι λίγο, όμως δεν ξέρω γιατί.... ειδυλλιακό είναι το τοπίο..... έχει και φεγγάρι!
Ξαφνικά.... απαίσιες μυρωδιές αρχίζουν να ξεχύνονται από παντού... τα δέντρα δηλητηριάζονται, όξινα νερά με λούζουν, πίσω μου ακούω βήματα! Ο «δολοφόνος» Παπακωνσταντίνου με κυνηγάει μ’ ένα μαχαίρι, γελώντας ανατριχιαστικά!! Αρχίζω να τρέχω και σε λίγο βρίσκομαι μπροστά σε τι; Στην τρύπα της κολάσεως!! Μια τεράστια τρύπα απειλεί να με καταπιεί, φωτιές βγαίνουν από μέσα έτοιμες να με κάψουν...... Παναγία μου!

Που είμαι; Φταίω εγώ που δεν άκουσα τους «σοφούς Πανεπιστημιακούς δασκάλους»; Τι άλλο θα με βρει; Κι εκεί που τα πόδια μου αρχίζουν να λιώνουν μέσα σε τοξικά απόβλητα, ακούγεται ένας θόρυβος! 

ΒΑΣΕΙΣ 2011: Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ

Δόθηκαν το πρωί στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής  από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν θεαματική πτώση των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΕ ΕΝΑ ΚΛΙΚ

"ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ" ΜΑΣΚΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ;

Ως blog χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των κατοίκων της Ιερισσού, που μπήκαν στη διαδικασία να φτιάξουν με προσωπικά έξοδα και εργασία έναν παιδικό σταθμό που έλειπε επί σειρά ετών από την περιοχή. Η κίνηση συνιστά έναν μικρό θρίαμβο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και ανοίγει νέους δρόμους σε ό,τι αφορά τον εθελοντισμό και την αυτοοργάνωση.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Ιδιαίτερης σημασίας για την εξορυκτική βιομηχανία της Ελλάδας χαρακτηρίζονται εννέα ορυκτές πρώτες ύλες του ελληνικού υπεδάφους, για την αξιοποίηση των οποίων θα προωθηθεί άμεσα η εκπόνηση σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόκειται για τα ορυκτά λιγνίτης, λατερίτης, βωξίτης, μικτά θειούχα, χρυσός, λευκόλιθος, μάρμαρα, μπεντονίτης και περλίτης

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΜΕΓΑΛΟ DEAL ALPHA BANK- EUROBANK- QATAR


των Γιώργου Παπανικολάου και Αναστασίας Παπαϊωάννου

Κλεισμένο από το μεσημέρι του Σαββάτου θεωρείται το deal μεταξύ Alpha Bank και Eurobank, με αντικείμενο τη συνένωση των δυο τραπεζών και σημαντική αύξηση κεφαλαίου, με μετρητά, στην οποία -σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day.gr-  έχει ήδη πλέον συμφωνηθεί μεγάλη συμμετοχή του Κατάρ (και συγκεκριμένα του fund Qatar Investment Authority, το οποίο μέσω της Paramount Services Limited συμμετέχει στην Alpha Bank με ποσοστό κοντά στο 5%).

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ – ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Όχι, δεν εγκατέλειψα την συγγραφή κειμένων στα  blogs!
Λυπάμαι που θα δυσαρεστήσω τους συμπαθείς ίσως, κατά τα λοιπά, «οικολόγους» της Β. Χαλκιδικής, που πολύ θα ήθελαν να πάψουν να ακούγονται και να γράφονται απόψεις άλλες από τις δικές τους, αλλά απλά ακολούθησα τη συμβουλή τους, που αυτή τη φορά ήταν σωστή! Πήγα διακοπές, ολιγοήμερες μεν, γιατί, παρά τα δικά τους λεγόμενα, η συγγραφή κειμένων δυστυχώς δεν μου αποδίδει τίποτε, ανανεωτικές δε! 

ΤΟ "ΧΡΥΣΟ" ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΕΔΩ!!!


 Μετά από πολλά χρόνια επιχειρηματικής εσωστρέφειας και εγκλωβισμού, μακριά από τις αξίες και την σιγουριά της πραγματικής οικονομίας, η δυναμική και το περιεχόμενο των επενδύσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλάζουν χαρακτηριστικά επιλέγοντας ολοένα και περισσότερο τους παραδοσιακά πλέον αξιόπιστους αναπτυξιακούς κλάδους όπως είναι αυτός της μεταλλευτικής βιομηχανίας πολυτίμων μετάλλων.

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΜΩΡΑΙΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ…;


Δεν ξέρουμε αν ο π. πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, έχει αναλάβει την προώθηση των επιστημονικά μη τεκμηριωμένων θέσεων της γκρούπας των αρνητών της ανάπτυξης αυτού του τόπου.

Δεν ξέρουμε αν αυτό εκπορεύεται συνειδητά από τον ίδιο, ή είναι προϊόν άσκησης  μορφής πίεσης από κύκλους που έχουν βάλει στόχο την αστικοποίηση ολόκληρης της Χαλκιδικής, με τις παρελκόμενες συνέπειες αυτής της προθέσεως.

Δεν ξέρουμε επίσης αν αυτή η δεύτερη προσπάθεια εμπέδωσης των απόψεων του, εντάσσεται σε ένα σύνηθες προεκλογικό ζέσταμα για την επικείμενη κάθοδο του, με το «σύγχρονο» κόμμα της αριστεράς, που επιδιώκει την πλήρη αποβιομηχάνιση της χώρας και την παράλληλη εξαφάνιση του βιομηχανικού εργάτη.

Δεν ξέρουμε ειλικρινά….

Αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως η δεύτερη του απόπειρα να εμφανιστεί ως επαΐοντας του ζητήματος της μεταλλείας στη Χαλκιδική στέφθηκε δυστυχώς με απόλυτη αναξιοπιστία. Το γιατί το εξηγούμε ευθύς αμέσως.

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

ΝΕΑ ΑΝΑΒΟΛΗ ΓΙΑ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ, ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ

Ως η ύστατη προσπάθεια να ακυρωθεί το έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, χωρίς η Βουλγαρία να αναγκαστεί να καταβάλει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, ερμηνεύεται η συνέχιση της παρελκυστικής πολιτικής της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας.

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ;

Του Πέτρου Τζεφέρη

Υπάρχουν τουλάχιστον πέντε τομείς όπου αξιώνουμε ότι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να βρούμε ξανά τη θέση μας στον παγκόσμιο αναπτυξιακό χάρτη, διαμορφώνοντας σημαντικό ρόλο εντός της ΕΕ αλλά και παγκοσμίως. Ποιοι είναι αυτοί;

ΑΝΕΚΔΟΤΟ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ


του Αθ. Χ. Παπανδρόπουλου

Η Ελλάδα ποτέ πια δεν θα μπει σε τροχιά αναπτύξεως. Αυτό δηλώνουν οι αριθμοί και αυτό αποδεικνύει η εγκληματική και παρανοϊκή κοινωνική πραγματικότητα. Ιδού η κατάσταση:  Η Ελλάδα έχει σήμερα ένα δημόσιο χρέος 360 δισεκατ. ευρώ, στο οποίο πρέπει να προσθέσουμε 270 δισεκατ. ευρώ ιδιωτικό χρέος, 40 δισεκατ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις και περί τα 200 δισεκατ. ευρώ χρέη των ασφαλιστικών ταμείων.

ΒΟΗΘΑ ΤΕΕ...

Έχει παγιωθεί όλα αυτά τα χρόνια, που προηγήθηκαν, από την πλευρά εκείνων που έχουν κάνει επάγγελμα την παραπληροφόρηση κα την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια, ή την ημιμάθεια της, να μπαίνουν παράλληλα στη διαδικασία της διαχείρισης ή της ταυτοποίησης κρίσιμων επιστημονικών θεμάτων, όπως π.χ. η μεταλλευτική δραστηριότητα, έχοντας πρωτίστως προβεί σε μια εγκληματική αλλοίωση ή νόθευση της επιστημονικής πραγματικότητας.

ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Του Άλαν Γκρίνσπαν

Μία σχεδόν υστερική αντιπαλότητα προς τον “κανόνα χρυσού” είναι η μπαντιέρα που ενώνει τους απανταχού κρατιστές* όλων των αποχρώσεων. Φαίνεται πως αντιλαμβάνονται, ίσως πιό καθαρά και ξάστερα από πολλούς άλλους συνεπείς υποστηρικτές της ελεύθερης κοινωνίας, ότι ο χρυσός και η οικονομική ελευθερία είναι αδιαχώριστα, ότι ο κανόνας χρυσού είναι ένα εργαλείο της ελεύθερης κοινωνίας και ότι έκαστο επιβάλει και προϋποθέτει την ύπαρξη του άλλου.

Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΟΗΣΙΑ


του Γιάννη Βαρουφάκη

Μέρες που είναι, με την επιστροφή και τον Σεπτέμβριο μπροστά μας, ούτε εσείς έπρεπε να διαβάζετε ούτε κι εμείς να γράφουμε. Εδώ όμως, πιστοί,... για κάποιο λόγο. Τουλάχιστον ας κάνουμε κάτι το διαφορετικό  χωρίς όμως να ξεφύγουμε και πολύ από τα γνωστά. Σε αυτό το πνεύμα, θα θέσω το γνωστό ερώτημα που ρωτούν πολλοί: Μα είναι δυνατόν τόσοι έξυπνοι άντρες και γυναίκες (οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μας) να δρουν τόσο ανόητα και τόσο συστηματικά; Και θα το απαντήσω με ένα παιχνιδάκι.

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

ΒΑΤΙΚΑΝΕΙΟΙ ΧΡΗΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ...

Του Κώστα Ράπτη

Όταν το καλοκαίρι του 2009 ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ’ εξέδιδε την εγκύκλιο Caritas in Veritate [Η Αγάπη εν Αληθεία], αφιερωμένη στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα, πολλοί αναλυτές παρατήρησαν ότι ο Ποντίφηκας βρίσκεται αριστερότερα οποιουδήποτε πολιτικού των ΗΠΑ. Η εγκύκλιος εκείνη, γραμμένη στον άμεσο απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers, δημοσιοποιήθηκε μάλιστα, μόλις λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο της G8 στην Άκουιλα της Ιταλίας και την συνάντηση του Πάπα με τον νεοεκλεγέντα ακόμη τότε Μπαράκ Ομπάμα στο Βατικανό.

FT:ΟΙ ΤΑΥΡΟΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΤΑ 5.000 ΔΟΛΑΡΙΑ!

Tου Jack Farchy

Όταν συστήνομαι ως δημοσιογράφος του κλάδου εμπορευμάτων, δεν υπάρχει περίπτωση να μην ακούσω την ερώτηση: "Ποια είναι η άποψή σου για την τιμή του χρυσού;".

Ειδικότερα, το ερώτημα εμφανίζεται σε δύο μορφές: "Είναι πολύ αργά για να αγοράσω χρυσό;" ή "να πουλήσω τις λίρες που μου άφησε η γιαγιά μου;".

Το κίνητρο είναι ένα και το αυτό: ύστερα από ράλι 550% σε μία δεκαετία, πολλοί επενδυτές υποφέρουν από την αβάσταχτη αίσθηση ότι οι τιμές του χρυσού δεν μπορεί με τίποτα να ενισχυθούν περισσότερο. Διαβάστε τη συνέχεια του πολύ ενδιαφέροντος άρθρου των Financial Times εδώ...

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

ΜΙΝΙ ΚΡΑΧ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν οι αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη την Πέμπτη υπό τι βάρος των δυσοίωνων προβλέψεων για την πορεία της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο, της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και των αρνητικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ. Στο «κόκκινο βρέθηκε και ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών που έκλεισε με απώλειες 3,38% στις  976,62 μονάδες.

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

"ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"

Φυσικός πόρος?


Γενικά με τον όρο φυσικοί πόροι χαρακτηρίζονται διάφορες φυσικές ουσίες που είναι χρήσιμες στον άνθρωπο καλύπτοντας "ως έχουν" ανάγκες του. Συνεπώς πρόκειται για φυσικά αγαθά.
Συνεπώς φυσικοί πόροι είναι κυρίως φυσικά αγαθά εύκολα προσβάσιμα και διαθέσιμα τα οποία ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να τα χρησιμοποιήσει για κάλυψη αναγκών του.
Οι φυσικοί πόροι μιας χώρας ή άλλης γεωπολιτικής ενότητας αναφέρονται συνήθως στις οικονομικά αξιοποιήσιμες άμεσες (πρωτογενείς) ύλες, κάποιες από τις οποίες χαρακτηρίζονται πηγές ενέργειας που προσφέρει η βιόσφαιρα, το έδαφος, το υπέδαφος, το νερό, η ατμόσφαιρα, ως και το φως του ήλιου που επιδρά στην περιοχή αναφοράς.

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


  «Σήμερα τ’ αγέρι φυσά γλυκύτερα στα κουρασμένα πρόσωπά μας, τα δέντρα σα να γενήκανε πιο χλωρά, τ’ αυγουστιάτικο κύμα σα ν’ αρμενίζει πια δροσερό μεσα στο πέλαγο κι αφρίζει φουσκωμένο από χαρά μεγάλη. Το κάθε τι πανηγυρίζει κι αγάλλεται. Ω! Τι θάνατος, λοιπόν, είναι αυτός που γεμίζει την οικουμένη και τις καρδιές με τη χαρά της αθανασίας! Και καλώτατα ψέλνει ο υμνωδός σήμερα ‘‘Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας, εν τη κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε…’’» (Φώτης Κόντογλου)

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΙ

Του Αγη Βερούτη

Στα τριάντα χρόνια που πέρασαν από την έναρξη της εξουσίας των σοσιαληστών, ή την έναρξη της “κατά Πάγκαλο” Δημοκρατίας, η οικονομία μας έχει εκφυλιστεί και μαζί της και η κοινωνία μας. Το 1981 η βιομηχανία της Ελλάδας συμμετείχε με 23% μερίδιο στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (σήμερα έχει αποδεκατιστεί στo 13%), ενώ το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών του 1981 ήταν θετικό. Η σημασία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για μια οικονομία συνοψίζεται σε μια λέξη: Ανταγωνιστικότητα.

IHT: ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ



 Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η Ελλάδα υπό πολιορκία, νιώθει να σπρώχνεται προς την έξοδο της ευρωζώνης» η εφημερίδα International Herald Tribune αναφέρεται σε σχόλια και εκτιμήσεις επιφανών Γερμανών οικονομικών αναλυτών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν προς όφελος όλων», ενώ παράλληλα δεν αποκλείουν την ίδια τύχη για Πορτογαλία και Ιταλία.