Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Η ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ..., ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΟΥ CERN... ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ...


Τι σχέση έχει η πυρηνική φυσική...
με τη μεταλλευτική δραστηριότητα, κ. Καθηγητά;

[Η απάντηση του blog σε σχόλιο - απάντηση του καθηγητή φυσικής του ΑΠΘ κ. Ελευθεριάδη, σε προηγούμενη ανάρτηση μας]
  
"Κύριε Ελευθεριάδη σας ευχαριστούμε που μπαίνετε στη διαδικασία να επεξηγήσετε το νόημα της παρουσίας και των λόγων σας σε μια ημερίδα,  που δεν είχε καμία σχέση με την προσωπική σας επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση. 

Βέβαια το θέμα της «τύχης ή της ατυχίας» της αξιοποίησης των ορυκτών πόρων της χώρας,  βρίσκετε στην κορυφή της ατζέντας  πολλών επαγγελματικών συντεχνιών. Είναι απολύτως λογικό λοιπόν το ζήτημα να κεντρίζει και το δικό σας ενδιαφέρον. Ωστόσο, κατά την άποψη μας, απέχει νοηματικά και πρακτικά η ατομική επιστημονική κατάρτιση με το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον για έναν άλλο επιστημονικό κλάδο... 


Μια πικρή γεύση πήρατε, όπως πληροφορηθήκαμε και από τους διοργανωτές της ημερίδας, οι οποίοι χαρακτήρισαν ατυχή τον τίτλο της εισηγήσεως σας.

Πέραν τούτου, επιτρέψτε μας να χαρακτηρίσουμε εξίσου ατυχή την προσπάθεια σας να αντιστρέψετε τη δυσμενή εντύπωση, που προκάλεσαν οι  τοποθετήσεις σας  «για το τι κάνουν οι 630 εργαζόμενοι στα μεταλλεία» και περί «μπανανίας», φέρνοντας αυτές τις τοποθετήσεις σε παράλληλη σύγκριση με τούς φόρους, που πληρώνετε και εσείς όπως και εμείς για την ενίσχυση του πρόωρου συνταξιοδοτικού προγράμματος των 120 εργαζομένων της πρώην TVX και σας εξηγούμε ευθύς αμέσως το γιατί.

Αυτοί οι εργαζόμενοι αλλά και εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες πληρώνουμε από κοινού το «οικολογικό τίμημα». Πληρώνουμε δηλαδή τις ιδεολογικές εμμονές κάποιων ψευτοοικολόγων με ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα, οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί στην πρόκληση και δημιουργία φοβικών συνδρόμων στη δημόσια διοίκηση. 

Έτσι το 2003 με ένδικα μέσα πέτυχαν το στόχο τους (τώρα το προσπαθούν μέσω της «άμεσης δημοκρατίας» και της δήθεν λαϊκής ετυμηγορίας, επειδή δεν τους βγαίνουν τα ένδικα μέσα...). Να προκαλέσουν κόπωση στον τότε επενδυτή και να τον αναγκάσουν να αναστείλει οριστικά το επενδυτικό του πρόγραμμα. 

Οι μεταλλωρύχοι λοιπόν έχασαν τις δουλειές τους και βγήκαν σε πρόωρη σύνταξη, λόγω  αυτής της αιτίας και όχι επειδή δεν ήταν καλοί στην εργασία τους.

 Αν εσείς κ. Ελευθεριάδη χάνατε τη δουλειά σας για λόγους, που είναι εκτός του πλαισίου της αντικειμενικής σας ευθύνης, δε θα απευθυνόσασταν στις κοινωνικές δομές της πολιτείας, για να σας στηρίξουν, εώς ότου βρεθεί μια λύση για να συνεχίσετε το επιστημονικό σας έργο;

Στην προκειμένη όμως περίπτωση μη λησμονείτε, ότι το επάγγελμα του μεταλλωρύχου υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Κατά συνέπεια όταν ένας εργαζόμενος βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση ενός τριακονταετούς κύκλου εργασίας (με τα συνταξιοδοτικά δεδομένα εκείνης της χρονικής περιόδου), δεν είχε κάθε έννομο συμφέρον να επιζητεί την εύρεση μιας λύσης, από την ίδια την πολιτεία η οποία θα διασφαλίζει τη συνταξιοδοτική του αποκατάσταση;

 Ειδικότερα όταν έχει προηγηθεί και μια αρνητική δικαστική εξέλιξη, όπως τότε με το ΣτΕ, τι να σκεφτεί ένας εργαζόμενος, όταν του δίνεται κακώς μεν, αλλά του δίνεται δε το «κίνητρο» για να εξασφαλιστεί συνταξιοδοτικά ακόμη και με 22 χρόνια εργασίας στα μεταλλεία;

 Σε ότι αφορά τις μελέτες που αναφέρεστε, ότι δεν εξετάζουν την παράμετρο των απωλειών Χ θέσεων εργασίας, επιτρέψτε να σας πούμε ότι αυτή η λογική της ανάγκης ύπαρξης τέτοιου σεναρίου, συντάσσεται με τις μηδενιστικές αντιλήψεις εκείνων των οικολογούντων, που επιχειρηματολογούν επάνω σε κατασκευασμένα καταστροφολογικά σενάρια, κάτι το οποίο νομίζουμε ακυρώνει την ίδια την επιστήμη, η οποία δε μπαίνει σε τέτοιες λογικές εγκλωβισμών και απαγορεύσεων. 

Στην περίπτωση μας όμως η δαιμονοποίηση της επιστημονικής εξέλιξης δεν φαίνεται να σας ενοχλεί...

Αν το ερώτημα σας τώρα, είχε σαν στόχο να αναδείξει το επιχείρημα-καραμέλα των αντιδρώντων πχ για τον τουρισμό, δεν έχετε παρά να κάνετε μια επίσκεψη στα Μαδεμοχώρια και να ρωτήσετε τους ιδιοκτήτες ξενώνων, καταλυμάτων, εστιατορίων και άλλων καταστημάτων λιανικού εμπορίου, αν η οικονομική κρίση, ή αν η «επαπειλούμενη» περιβαλλοντική κρίση, έχει μειώσει τους τζίρους τους και ποιοι είναι οι πελάτες, που στηρίζουν πολλές απ’ αυτές επιχειρήσεις σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές.

 Εμείς δε θα σας δώσουμε την απάντηση, γιατί είστε άνθρωπος της επιστημονικής έρευνας. Αυτή η «έρευνα» για εσάς είναι ένας απλός περίπατος στην περιοχή. Τίποτα το ιδιαίτερο.

Προκαταβολικά σας παρακαλούμε να αποσυνδέσετε τον τουρισμό της Ιερισσού και της Ουρανούπολης με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Απέχουν αρκετά χιλιόμετρα από το εξορυκτικό πεδίο (όπως και η υδρολογική λεκάνη των Σημάντρων, με την περιοχή των Σκουριών, που φαίνεται να μπερδέψατε στην εισήγηση σας).

Αν όμως το αντιμετωπίζετε έτσι, ενδεχομένως να μας πείτε ότι για την κραυγαλέα έλλειψη έργων υποδομής στην περιοχή, όπως  πχ στο λιμάνι της Ουρανούπολης, ευθύνεται η «κακή» μεταλλευτική δραστηριότητα. Έτσι όμως δεν δίνουμε τροφή σ’ ένα ανελέητο κυνήγι μαγισσών;
 
Σ’ότι αφορά την «επιστημονική έρευνα» θα θέλαμε να σταθούμε λίγο περισσότερο και να σας ρωτήσουμε τα εξής: 

Πως είναι δυνατόν ένας επιστήμονας του δικού σας επιπέδου να μην αναγνωρίζει ότι η εξέλιξη της επιστήμης και των τεχνολογικών εφαρμογών της, δύναται να εφαρμοστούν με επιτυχία σε παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η μεταλλευτική;

 Το λέμε αυτό καθώς μάθαμε ότι στην εν λόγω ημερίδα η αναφορά σας, στο flash smelting, ήταν εξίσου απαξιωτική. Είπατε συγκεκριμένα: «κάποια πράγματα είναι παράξενα...δεν τα ξέρω...»
Ενώ λίγο αργότερα για να δώσετε έμφαση μάλλον στην άγνοια σας, είπατε ότι «αυτή η μέθοδος δεν είναι ευρείας βιομηχανικής χρήσης». Δηλαδή πχ η Γερμανία ή ή Φιλανδία, όπου γίνεται χρήση αυτής της μεθόδου εξαιτίας και της υφής των κοιτασμάτων δεν αποτελούν για εσάς πρότυπα βιομηχανικής χρήσης; 

Με λίγα λόγια κ. Ελευθεριάδη εντάσσεστε και εσείς συνειδητά σ’ αυτή την «οικολογική» σχολή σκέψης, που θέλει εκβιαστικά να μας περάσει το μήνυμα ότι ο μοναδικός κλάδος όπου η επιστήμη και οι τεχνολογικές της εφαρμογές έχουν ταβάνι, είναι η μεταλλευτική επιστήμη;

 Ειλικρινά δεχθείτε την απογοήτευση μας, όταν τέτοιες θεωρίες βρίσκουν απήχηση σ’ έναν επιστήμονα, ο οποίος συμμετείχε στο μεγαλύτερο επιστημονικό πείραμα, που έγινε ποτέ για τον εντοπισμό των υλικών δημιουργίας αυτού του κόσμου.( Το πείραμα του Cern)

Μας ζητάτε επίσης να καταθέσουμε τις απόψεις μας στα ερωτήματα, που τέθηκαν από μέρους σας στην ημερίδα. Τι ερωτήματα να θέσουμε εμείς σ έναν επιστήμονα, που διαπνέεται από αφοριστική διάθεση και ειρωνεία (ξέρω πως δε θα πάτε για μπάνιο στο Στρατώνι...) και επιπλέον δεν έχει σχέση με το αντικείμενο; Είναι απολύτως εμφανές ότι η επιχειρηματολογία σας δεν είναι πηγαία αλλά τροφοδοτούμενη. 

Σε αντίθετη περίπτωση  δε θα λέγατε τα όσα είπατε, τα οποία κατά σύμπτωση ταυτίζονται με τα όσα προπαγανδιστικά-αφοριστικά ισχυρίζεται το «παρατηρητήριο...» και οι δορυφόροι του, στελέχη του οποίου εκτός του ότι βρέθηκαν στην ημερίδα, γελούσαν από πάνω, με τις γλαφυρές και όχι επιστημονικά τεκμηριωμένες διαστάσεις, που επιχειρήσατε να δώσετε στο ζήτημα. 

Δικαίως κατά τη γνώμη μας τη στιγμή, από τη στιγμή που εκ των πραγμάτων δείχνετε να κατέχετε εξ ακοής το μεταλλευτικό ζήτημα. Εδώ βέβαια προκύπτει ένα ακόμη ερώτημα. Ισως το πιο σοβαρό...

Πως ένας επιστήμονας τη δικής σας εμβέλειας, δέχεται να πάρει μέρος σε μια ημερίδα, για να θέσει ερωτήματα και όχι για να δώσει απαντήσεις...;;; 

Στη ημερίδα αυτή όπως θυμάστε βρέθηκε ο κ. Αρβανιτίδης μεταλλειολόγος με εξειδίκευση στην οικονομική γεωλογία, ο οποίος έδωσε απαντήσεις σχεδόν σ’ όλα τα ζητήματα που θέσατε, αλλά παράλληλα έκανε και ερωτήσεις. Γνωρίζουμε ότι δεν απαντήσατε με το αιτιολογικό, που ότι ήταν πολύ τεχνικά τα ζητήματα, που έβαλε ο κ. Αρβανιτίδης, συν του ότι δεν υπήρχε χρόνος.

Εμείς όμως δεν είμαστε συνήγοροι του κ. Αρβανιτίδη, ούτε έχουμε το επιστημονικό ανάστημα και των δύο σας. Θα περιμένουμε να αναρτηθούν οι απαντήσεις που δώσατε και αν εντοπίσουμε κάτι το οποίο στερείτε ακρίβειας και λογικής, με βάση τα όσα ξέρουμε και γνωρίζουμε εμείς οι κοινοί θνητοί, θα επανέλθουμε.

 Σας ευχαριστούμε ειλικρινά για την τιμή που μας κάνατε να ασχοληθείτε έστω και με αυτόν τον  τρόπο με την περιοχή μας.

ΥΓ1 Δημοσιεύουμε ως ανάρτηση την απάντηση μας, καθώς ο όγκος της καθιστούσε αδύνατη τη δημοσίευση της ως σχόλιο - απάντηση στο δικό σας σχόλιο.

ΥΓ2 Ο χαρακτηρισμός «αντιμεταλλευτική κομπανία» δε σας αφορά, όπως αντιλαμβάνεστε. Αφορά  εκείνους, που γελούν με το «μπουζούκι» που παίζουν....

10 σχόλια:

Χρήστος Ελευθεριάδης είπε...

Καλή σας ημέρα
μια σύντομη μόνο αναφορά: Αναλώνεστε υπέρ το δέον στο επιστημονικό μου αντικείμενο. Δεν ισχυρίστηκα ποτέ και προς κανένα ότι είμαι ειδικός στα θέματα μεταλλείας. Γενικές γνώσεις έχω και κοινή λογική. Με αυτή τη βάση διερεύνησα το θέμα. Άλλωστε τόνισα από την πρώτη στιγμή ότι μιλώ απλώς ως ενημερωμένος πολίτης.
Αποφύγετε λοιπόν τις μειωτικές βολές και μείνετε στην ουσία. Δεν θα είναι κέρδος για σας να εξασφαλίσετε ένα μεροκάματο και να υποφέρουν όλοι οι άλλοι γύρω σας, αλλά και εσείς μαζί. Τα νερά και ο αέρας είναι για όλους.
Επικεντρωθείτε στην ουσία των ερωτημάτων και όχι στο ποιος τα θέτει. Ακόμη και αν τα έθετε οιοσδήποτε συμπολίτης μας, που δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, και πάλι το ουσιώδες είναι τα ερωτήματα. Είναι σαφή και ξεκάθαρα.
Θα χαρώ να δω εξ ίσου σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις επί της ουσίας.

ΥΓ. Έχετε λάθος πληροφόρηση για την ομιλία. Στην ημερίδα, ο κος Αρβανιτίδης δεν απάντησε σε τίποτα. Ξεκίνησε θέτοντας δύο ερωτήματα, τον διέκοψε ο πρόεδρος, ο οποίος δεν επέτρεψε και σε μένα να δώσω απάντηση, λόγω χρόνου. Αν το επιθυμείτε, θα επαναλάβω τα ερωτήματα και θα σας δώσω την δική μου απάντηση.
Ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Ελευθεριάδη είμαι κάτοικος της Ολυμπιάδας. Είμαι και εγώ ένας πολίτης, που θεωρώ ότι είμαι ένας σχετικά καλά ενημερωμένος πολίτης. Δεν είναι επιστήμονας όπως εσείς, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας.Στις φασαρίες του 1996 ήμουν 15 ετών. Συμμετείχα και εγώ όπως και όλοι κάτοικοι στο γενικό ξεσηκωμό, που επικρατούσε τότε εναντίον της tvx. Στα μάτια μου δεν σας κρύβω ότι ήταν ένα πανηγύρι.Δεν ήμουν σαν παιδί γνώστης της υπόθεσης. Ηξερα μόνο ότι θα πεθάνουμε από τον καρκίνο και ότι θα μολυνθεί όλη η περιοχή. Κυριε ελευθεριάδη είμαι 31 ετών πια, σας μιλώ ειλικρινά εγώ, η οικογένεια μου, τα αδέλφια μου και τα ξαδέλφια μου, όταν καθόμαστε και συζητούμε πέρα από τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, που έχουμε συμφωνούμε σε ένα πράγμα μόνο. Οτι ο κ. Παπαγεωργίου έκανε πολύ κακό στην Ολυμπιάδα. Πάνω από όλα η δυσφήμιση. Ο τόπος μας για πολλά χρόνια ήταν στα μαύρα κατάστοιχα του τουρισμού. Ειδικά μετά τη μεγάλη καταστροφή που πάθαμε τον Οκτώβρη του 2006 και τα όσα έλεγε ο κ. Παπαγεωργίου δεξια και αριστερά για τοξική χαβούζα από τη λίμνη τελμάτων που απειλεί ολόκληρο το Β. Αιγαίο. Να μην πολυλογώ εκτός ότι δεν αποδείχθηκε ποτέ τίποτα από τους κινδύνους, που μας περιέγραφε τόσο ζωντανά, η Ολυμπιάδα καταστράφηκε και τουριστικά. Εμείς εξαπατηθήκαμε. Τότε δεν υπήρχαν άλλες φωνές πέρα από τη δική του και των τσιαρακιών του, εδώ στην Ολυμπιάδα και αλλού. Τώρα που το σκέφτομαι είναι λογικό, καθώς οι πληροφορίες για το ζήτημα ήταν μονόπλευρες. Τώρα εμείς οι νεότερες γενιές ξέρουμε περισσότερα. Προσέξτε μην σας εξαπατήσει και εσάς. Μπορεί οι προθέσεις σας να είναι καλές. Βλέπω όμως ότι το θέμα το αντιμετωπίζετε όπως εμείς τότε. Σίγουρα ξέρετε περισσότερα, αλλά και εμείς εδώ στην περιοχή ξέρουμε κάποια πράγματα καλύτερα πλέον και από εσάς. Οι πολίτες του Αριστοτέλη τον χαρακτηρίζουν επαγγελματία οικολόγο. Είναι η πιο ταπεινή έκφραση. Εσείς ένας επιστήμονας τι δουλειά έχετε με έναν τέτοιο άνθρωπο; Απορία το χω.

Νίκος από Ολυμπιάδα

Ανώνυμος είπε...

Πολίτες του Αριστοτέλη η συντονισμένη απόπειρα σας να απομειώσετε το κύρος και τις γνώσεις ενός επιστήμονα, όπως ο κ. Ελευθεριάδης δημιουργεί μόνο γέλιο και τίποτα περισσότερο. Τα διαμάντια και μέσα στη λάσπη σας λάμπουν!

Ανώνυμος είπε...

Προς τον @9:27 Όλη η Ολυμπιάδα και όλη η περιοχή γνωρίζει τον αγώνα του Τόλη Παπαγεωργίου για να μην περάσουν τα καταστροφικά σχέδια των χρυσοθήρων. Είσαι πολύ μικρός ακόμη για να τον πιάνεις στο στόμα σου.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Κύριε Ελευθεριάδη καλησπέρα και από τους «Πολίτες του Αριστοτέλη».
Ειλικρινά μας χαροποιεί το γεγονός ότι ένας επιστήμονας της δικής σας εμβέλειας, έστω και εκ των υστέρων, εμφανίζεται τόσο μετριοπαθής.

Ο αυτοχαρακτηρισμός σας «καλά ενημερωμένος πολίτης», δίνει το δικαίωμα και σε εμάς τους εξίσου καλά ενημερωμένους πολίτες στο μεταλλευτικό ζήτημα να σας κοιτούμε στα μάτια και να σας πούμε κάποια πράγματα έξω από τίτλους και πρωτόκολλα εθιμοτυπικής συμπεριφοράς.

Λέτε λοιπόν ότι πήγατε στην ημερίδα της περασμένης Παρασκευής, ως καλά «ενημερωμένος πολίτης». Αγαπητέ κ. Ελευθεριάδη γιατί υποτιμάτε τόσο τον εαυτό σας και συνακόλουθα και τη δική μας νοημοσύνη; Οι συντελεστές της εν λόγω εκδήλωσης δεν σας προσκάλεσαν ως «καλά ενημερωμένο πολίτη». Σας προσκάλεσαν λόγω της δημοφιλίας και του κύρους που έχετε στον επιστημονικό κόσμο, ένεκα της συμμετοχής στο «πείραμα της δημιουργίας». Επομένως γιατί επιχειρείτε τέτοιο «διπλωματικό ελιγμό»;

Παρ’ όλα αυτά, αν δεχθούμε τον ισχυρισμό σας..., γιατί δε δείχνετε ως επιστήμονας κιόλας, καθόλου αντικειμενικός;
Για την ακρίβεια, γιατί εμφανίζεστε απόλυτα ταυτισμένος(ακόμη και στις διαφάνειες σας) με την προπαγανδιστική ρητορική του «παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων»;

Μπήκατε αλήθεια στη διαδικασία να δείτε τα όσα υποστηρίζει και η κοινωνία μας, που θέλει την επένδυση; Κάνατε μια ενδελεχή έρευνα;

Αν δεν το κάνατε , κάντε το σας παρακαλούμε και μην εκτίθεστε μέσα από ρητορικά ερωτήματα αφοριστικού τύπου. Το οφείλετε κυρίως στον εαυτό σας, αλλά και σε εμάς τους κατοίκους αυτής της περιοχής μας αρμόζει μια καλύτερη αντιμετώπιση και όχι σαν κι αυτή που μας δείξατε με την «εισήγηση» ερωτημάτων σας...

Όλα αυτά που ρωτάτε προσκρούουν στη ζώσα εμπειρία της κοινωνίας μας, η οποία δεν αισθάνεται στη συντριπτική της πλειοψηφία κανένα φόβο και καμία απειλή για τον αέρα και το νερό.Για την ακρίβεια δεν την έζησε ποτέ μέχρι τώρα και ούτε δείχνει να φοβάται κάτι τέτοιο για το μέλλον, πλην των παροικούντων της Ιερισσού, για τους γνωστούς λόγους.

Τη ζει βέβαια περιστασιακά μέσα από τα κατασκευασμένα σενάρια της ομάδας των αντιδρώντων, οι οποίοι στην προσπάθεια τους να ισοπεδώσουν την αξία και τη σημασία της μεταλλευτικής δραστηριότητας στον τόπο μας, έχουν δαιμονοποιήσει και ποινικοποιήσει συνάμα τα πάντα.

Κατά συνέπεια κρίνουμε ότι από τη στιγμή, που εμφανίζεστε με τέτοιες προθέσεις , δεν υπάρχει ουσία σκοπού γα εμάς να μπούμε σε ένα ατέρμονο διάλογο με παράλληλες αφετηρίες και διαδρομές, που δεν πρόκειται να συγκλίνει ποτέ και πουθενά. Θα το θέλαμε γιατί μόνο κέρδος θα μπορούσε να έχει για μας η «τριβή» μαζί σας και όχι η «προστριβή».

Ωστόσο, το πρώτο δείγμα γραφής που δώσατε, βγάζει απαγορευτικό. Αν στη πορεία αυτής της διαδρομής, που βλέπουμε, ότι θέλετε να διανύσετε, δείξετε μια διαφορετική προσέγγιση, τότε πολύ ευχαρίστως να ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες.

Κλείνοντας το απαντητικό σχόλιο μας, θέλουμε να σας καταθέσουμε μια ακόμη αίσθηση, που έχουμε αποκομίσει από την παρέλαση επιστημόνων, που έχει επιστρατεύσει το αντιμεταλλευτικό μπλοκ, στην προσπάθεια του οι τρομολαγνικές του ιδεοληψίες, να γίνουν πιστευτές κυρίως από τους μη ενημερωμένους πολίτες.

Κυριολεκτικά τους έχει «κάψει», καθώς αυτοί οι επιστήμονες, άγνωστο γιατί, υιοθετούν θέσεις και απόψεις, που είναι ξένες με την επιστημονική λογική και πρακτική.

Επειδή όμως ο «αγώνας» συνεχίζεται..., συνεχίζεται και η επιστράτευση επιστημόνων, που δέχονται να θυσιάσουν το κύρος και την αίγλη τους. Ευχόμαστε η δική σας παρουσία, να μην εντάσσεται σ’ αυτή τη διαδικασία και να είναι απλά περιστασιακή. Δεν το έχετε ανάγκη άλλωστε. Αν ισχύει το αντίθετο σας καλωσορίζουμε και εσάς στο πρόγραμμα: «Γίνε γνωστός ή πιο γνωστός μέσα από την αντιμεταλλευτική προπαγάνδα».

Σας ευχαριστούμε και πάλι που διαθέσατε για μας, λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ελευθεριάδη, όπως καταλάβατε δεν πρόκειται να πάρετε απάντηση απ'αυτούς! Λόγια λόγια και μόνο λόγια χωρίς ουσία. Στην περιοχή μας ακόμα και το να ρωτάς είναι επιλήψημο, έτσι μας έχουν καταντήσει!

Αλλά εγώ γράφω κυρίως για να απαντήσω σε αυτόν που λέει ότι είναι από την Ολυμπιάδα και που βγάζι μάτι ότι δεν έχει καμία σχέση. Ένα σχόλιο ψεύτικο, στημένο πιθανότατα από τους ίδιους τους "πολίτες" που έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα που αν το διαβάσουν οι Ολυμπιάδιώτες θα βάλουν τα γέλια! Δεν υπήρχαν φωνές πέρα από του Παπαγεωργίου και των τσιρακιών του στην Ολυμπιάδα και αλλού; Γελάνε κι οι πέτρες ρεεεεε... Κατ'αρχήν ο Παπαγεωργίου αργά μπήκε στον αγώνα της Ολύμπιάδας, αλλά και πριν απ'αυτόν ήταν όλο το χωριό εκτός από λίγους. Και όλα τα χωριά του Στρυμονικού. Αλλά τι κάθομαι και γράφω; ΄Ακου να σου πω τυπε, ακόμα και για να γράψεις ψεύτικα σχόλια θέλει διάβασμα. Άντε τράβα λοιπόν να μάθεις την ιστορία του αγώνα της Ολυμπιάδας και μετά μιλα. Έχεις πολύ δρομο ακόμα μέχρι να αρχίσεις να γίνεσαι πιστευτός.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @ 4:50 μμ

Φίλε σχολιαστή γιατί τέτοια απελπισία; Γιατί τέτοια κάψα να σας μοιάσουμε; Αγαπητέ αυτά που κάνετε εσείς, δεν αποτελουν πρότυπο μίμησης για την έκφραση απόψεων και θέσων της άλλης πλευράς, εν προκειμένω της δικής μας.

Επειδή δεν μπαίνουμε στη διαδικασία είτε στη Ρεσπέντζα είτε αλλού να μιλήσουμε και να γράψουμε για την προσπάθεια σας, να δημιουργήσετε εικόνα πληθυσμιακής ποσότητας, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν είστε περισσότεροι απο 5 άτομα που γράφετε τα ίδια πράγματα, δεν σημαίνει ότι είμαστε αφελείς.

Δεν είμαστε ίδιοι σε παρακαλούμε πολύ, να το καταλάβεις. Δείξε σεβασμό στη διαφορετικότητα. Μην κάνεις εσύ και οι φίλοι σου, επίδειξη του ρατσισμού σας. Αποδεχτείτε το επιτέλους. Αυτά που κάνετε εσείς, τα κάνετε μόνο εσείς και κανείς άλλος. Είναι αποκλειστικό σας προνόμιο..

Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Πολύ απλά έχετε την κατανόηση μας, γιατί είστε σε κατάσταση πανικού και σεβόμαστε τη δύσκολη θέση που έχετε περιέλεθει.

Χάνετε τα πόστα σας, το επάγγελμα σας, τις καθημερινές ενδεχομένως συνήθειες. Λυπούμαστε αλλά τα μνημόσυνα με ξένα κόλυβα τελείωσαν για όλους. Πρέπει να δουλέψουμε για να στηρίξουμε τον τόπο, τις οικογένειες και τους εαυτούς μας.

Μην μας βάζετε στα ίδια σακιά μαζί σας.Θερμή παράκληση.

Ανώνυμος είπε...

4:50 Γειά σου είμαι ο Νίκος που ψάχνεις... απο την Ολυμπιάδα. Πρέπει να σου πώ ότι από την απάντηση σου και μόνο καταλαβαίνω ότι και δε διάβασες καλά το σχόλιο μου και ότι εισαι πολύ προκατειλημμένος. Αν το ξαναδιαβάσεις προσεχτικά θα δείς ότι για τα γεγονότα του 1996 δε κάνω καμία αναφορά στο όνομα του Παπαγεωργίου. Και αυτό γιατί όλοι ξέρουμε ότι την ιστορία την ξεκίνησε ο Μήτσιου. Ο πνευματικός μέντορας του, όπως λέει ο ίδιος ο Παπαγεωργίου. Ο Μήτσιου στη συνέχεια εγκατέλειψε και τη σκυτάλη την πήρε ο Παπαγεωργίου, ο οποίος ήταν πολύ πιο πορωμένος και φυσικά παραμένει μέχρι και σήμερα. Αυτό ξέρει να κάνει βέβαια και τίποτα άλλο. Να ξεσηκώνει ανθρώπους και να τους βάζει να σκοτώνονται μεταξύ τους. Τα ίδια δεν έκανε και στη Στρατονίκη, που και εκεί τον κόσμο τον τρέλανε με τις καθιζήσεις; Τα ίδια κάνει τώρα στην Ιερισσό. Τα ίδια έκανε και σε μας με τις τοξικές χαβούζες της Ολυμπιάδας, που θα μολύνουν, τα χωράφια, τα νερά μας, τις βρύσες μας τα ψάρια και το βυθό του Β.Αιγαίου. Που είναι λοιπόν η φαντασία και το ψέμα; Αν έχεις πρόβλημα με το blog αυτό είναι δικό σου θέμα. Μην προσπαθείς να σβήσεις τις άσχημες εμπειρίες και συνέπειες, που έχουμε και πάθαμε εμείς οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας. Εκείνη η αρβύλα του Τόλη μας τίναξε τον τουρισμό στον αέρα και την κοινωνία βέβαια.Δεν πατούσε άνθρωπος για μια περίπου 3ετία, τα καλοκαίρια στην περιοχή, πέρα από τους Ολυμπιαδιώτες, που ζουν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.Τα τσιράκια του Παπαγεωργίου εκείνη την εποχή είναι ψέμα ότι παρακαλούν γονατιστοί να προσληφθούν σήμερα στην εταιρεία; Τα ονόματα τους όλοι τα γνωρίζουμε. Γιατί το κάνουν; Τι έγινε τώρα τα μεταλλεία δε θα μας πεθάνουν από καρκίνο; Απορώ ειλικρινά πως ζείτε με τέτοιες ψευτιές και έχετε το θράσος να θέλετε να βγείτε από πάνω. Καταστρέψατε ζωές ανθρώπων στην Ολυμπιάδα και κάνατε μεγάλο κακό στον τόπο και αυτό δε θα το ξεχάσουμε ποτε. Ειλικρινά λυπάμαι τα νέα θυματά σας εκεί στην Ιερισσό.

Χρήστος Ελευθεριάδης είπε...

Προς Πολίτες Αριστοτέλη, σχόλιο στις 2:00.
Σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας. Όμως, μιλάτε σαν να μην διαβάσατε το πρώτο μου σχόλιο. Και πάλι ασχολείστε με μένα και όχι με τα ερωτήματα. Κάνετε υποθέσεις (ποιος είμαι, πως με κάλεσαν κλπ) και βγάζετε μόνοι σας συμπεράσματα. Αυτό είναι το θέμα μας; Δεν έχει νόημα να απαντώ σε αυτά.
Ξαναδείτε το πρώτο μου σχόλιο: Επί του θέματος μιλήστε.

Έχετε μια εμπειρία από το παρελθόν στις στοές (που δεν ήταν και η καλύτερη, ξέρετε τι φόρο σε αρρώστιες και ανθρώπινες ζωές έχετε πληρώσει, πρόσφατα με ενημέρωσε και ειδικός πνευμονολόγος που γνώριζε καλά το θέμα. Μόνο ακραίο οικολόγο δεν θα τον χαρακτήριζα...). Ακόμη και αυτή η εμπειρία όμως, να θυμάστε ότι δεν είναι οδηγός για ένα μέλλον με open pit ορυχείο χαλκού κατά βάσιν. Με κλίμακα εξόρυξης πολύ πέρα από αυτά που έχετε ζήσει.
Τα ερωτήματα για αέρα, νερά, καύση θείου, κοινωνικά προβλήματα, θέσεις εργασίας που θα χαθούν, οικονομικές δραστηριότητες που θα σβήσουν, τα έχετε δει. Τα στοιχεία που συνέλεξα, ρωτώντας, ψάχνοντας, ελέγχοντας και διασταυρώνοντας, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια να έχετε εσείς δίκιο. Άλλωστε δεν έχω δει δικές σας συγκεκριμένες και σαφείς απαντήσεις. Στις μελέτες που επικαλείστε, υπάρχει έστω και η παραμικρή αναφορά σε οικονομικές δραστηριότητες που θα χαθούν; Ή περιμένετε μια πληρωμένη μελέτη να καταλήγει σε αρνητικό συμπέρασμα για αυτόν που πληρώνει;

Ο κος Αρβανιτίδης, που συμπλέει μαζί σας, κάπου έγραψε ότι η μελισσοκομική παραγωγή και η κτηνοτροφική ή αγροτική θα ενισχυθούν, επειδή θα έχετε μεροκάματα στην περιοχή. Με εγκαλεί κιόλας που δεν καταλαβαίνω, αυτό το (κατ'αυτόν) απλό και προφανές. Εσείς π.χ. τι λέτε; Έχει δίκιο;

Αλήθεια, δεν σας ενοχλεί που κάποιοι θα παίρνουν από την Ελληνική γη κάτι που αξίζει 1700 δολλάρια, με κόστος μόνο 300; Διαφωνείτε στην πρότασή μου, αν προχωρήσει το σχέδιο, να παίρνουν 500 (στη μελέτη τους είχαν 425) και τα πάνω από 500 να τα παίρνει η Ελλάδα; Και ένα σημαντικό μέρος, η τοπική κοινωνία, που θα υποστεί και το περιβαλλοντικό, κοινωνικό, οικονομικό κόστος; Δεν είναι ρεαλιστική πρόταση; Και μεγάλα κέρδη στην εταιρεία, αλλά και ακόμη μεγαλύτερα στη χώρα και στην περιοχή.
Ο δήμαρχός σας, εξ όσων ξέρω, μιλάει για ανταποδοτικά οφέλη, που όμως είναι, επιεικώς, απλά για τα μάτια, σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη που συζητάμε. Με τις προτάσεις του δημάρχου σας είστε, ή με την δική μου;

Παρακαλώ για μια ακόμη φορά, αν υπάρξει απάντηση, για σχόλια-απαντήσεις επί των ερωτημάτων. Συγκεκριμένα και σαφή. Όχι άλλες δίκες προθέσεων και συνωμοσιολογία. Το καλό σας θέλω και το καλό της χώρας όλων μας. Ακόμη και το καλό της eldorado gold θα ήθελα, αν αυτό δεν ήταν καταστρεπτικό για όλους εμάς.

Προς Νίκο από Ολυμπιάδα.
Σεβαστά αυτά που λες στην αρχή Νίκο. Πράγματι ένα παιδί πολλές φορές κινείται όπως αναφέρεις. Δεν βλέπω κανένα λόγο να αναφέρεσαι σε συγκεκριμένα πρόσωπα όμως. Οι πηγές μου είναι πολλαπλές και εγώ έχω την ευθύνη των όσων λέω. Κανείς άλλος.
Η περιοχή σας είναι υπέροχη. Φοβάμαι πως θα την χάσετε. Και αυτό που θα αφήσετε στα παιδιά σας, δεν θα είναι αυτό που παραλάβατε.
Το εύκολο μεροκάματο δεν είναι λύση. Ο πραγματικός πλούτος είναι γύρω σας, ανοίξτε τη σκέψη σας, ψάξτε, συνεργαστείτε, δημιουργείστε. Αυτή τη στιγμή η περιοχή σας σκεπάζεται από μίσος, σε λίγο αδέρφια και δεν θα μιλιούνται μεταξύ τους. Είναι έτσι ή όχι;
Μην πεις ότι σας φταίνε τίποτα ακραίοι οικολόγοι! Εσείς αλλάζετε το status quo, για να βρείτε εσείς το εύκολο μεροκάματο. Άρα δική σας και η πρώτη ευθύνη.
Ένα εύκολο παράδειγμα ενός καλύτερου δρόμου, αλλά για όλους σας, είναι η ανάπτυξη της Ανάβρας. Μπορείς και μόνος σου να ελέγξεις αν και τι πέτυχαν εκεί. Δεν υπάρχει φτωχός εκεί, καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό;
Για μια ακόμη φορά: Στα ερωτήματα!
Να είσαι καλά Νίκο.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Kύριε Ελευθεριάδη, ευχαριστούμε για την εκ νέου ανταπόκριση σας, ωστόσο όπως σας έχουμε ήδη αναφέρει, δεν έχουμε ούτε τη διάθεση και κυρίως το χρόνο να εισέλθουμε σε μια ατέρμονη διαδικασία αντιπαράθεσης μαζί σας τη στιγμή που την ανακύκλωση των γνωστών επιχειρημάτων της ΜΚΟ του «παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων» την ονομάζετε «διασταύρωση»...

Μας λέτε από την άλλη, ότι κάνουμε «δίκη προθέσεων», όταν αυτό είναι το έργο παίζεται στον τόπο μας εδώ και μια δεκαετία σχεδόν από το «παρατηρητήριο...» και τους δορυφόρους του. Όλα τα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν για την αξιοποίηση των ορυκτών πόρων της περιοχής, πέρασαν και συνεχίζουν να περνούν από τη βάσανο «των δικών προθέσεων» των επιστημονικών συνεργατών που έχει εντάξει στους κόλπους της η εν λόγω ΜΚΟ...

Μας μιλάτε για «πληρωμένες μελέτες». Δηλαδή, μας λέτε, ότι ένας ιδιώτης, με ελαφρά την καρδία είναι διατεθειμένος να πετάξει τα χρήματα που θέλει να επενδύσει για να του κάνουν μια επιστημονική μελέτη οι καλύτεροι επιστήμονες της Ελλάδας που δεν θα έχει εφαρμοστική αξία, αλλά πειραματική...

Στην ημερίδα κάνατε αναφορά στο «διχασμό της κοινωνίας», όταν εσείς οι ίδιοι οι επιστήμονες, εμμέσως πλην σαφώς, χαρακτηρίζετε πληρωμένους τους συναδέλφους σας, οι οποίοι καταθέτουν το κύρος και τις γνώσεις τους σε μια επιστημονική μελέτη, που τους ζητάει ο εκάστοτε ιδιώτης. Οι σωστοί επιστήμονες για εσάς είναι μάλλον όσοι πληρώνονται μόνο από το κράτος. Όλοι οι άλλοι είναι μιάσματα; Τι είδους λογική είναι αυτή κυριε Καθηγητά; Τι παράδειγμα είναι αυτό που δίνετε εσείς οι επιστήμονες στην υπόλοιπη κοινωνία;

Επειδή ειλικρινά και πάλι δείχνετε μονόπλευρα ενημερωμένος, καλό θα ήταν πριν ξαναμπείτε στη διαδικασία να σχολιάσετε σχόλια μας και να αναπαράξετε απόψεις, που καταφέρονται εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας, να διαβάσετε μέσω της διαύγειας τις απαντήσεις που έχουν ήδη δοθεί από την ίδια την εταιρεία, πριν εγκριθεί η ΜΠΕ του έργου.

Όπως επίσης θα ήταν χρήσιμο για τη διαμόρφωση μιας συνολικότερης εικόνας να ρίξετε και μια ματιά στις απαντήσεις των «πληρωμένων» μηχανικών της εταιρείας προς το ΤΕΕ/ΤΚΜ... Οχι για να τις υιοθετήσετε, αλλά για να τις γνωρίσετε... Ως ερευνητικός επιστήμονας πρέπει να έχετε μια πλήρη και σφαιρική εικόνα. Είμαστε βέβαιοι πως εκεί θα βρείτε όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα, που μας θέτετε επιμόνως...

Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε να σας πούμε πώς αν θέλετε να δώσετε μια αναβαθμισμένη επιστημονική εικόνα στο αντιμεταλλευτικό μένος, που διακρίνει αυτούς, που επιχειρείτε να υπερασπιστείτε επιστημονικά, καλό θα ήταν να απευθύνετε τα ερωτήματα σας στην ίδια την εταιρεία και όχι σε εμάς. Εμείς δεν είμαστε ούτε μεταλλειολόγοι, ούτε πυρηνικοί επιστήμονες. Άλλοι είναι αυτοί που επαίρονται για τίτλους και ιδιότητες, που δεν συνοδεύονται από καμία πιστοποίηση...

Σας ευχαριστούμε και πάλι για το σχόλιο σας.