Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΟΡΥΚΤΗ ΣΩΣΙΒΙΑ ΛΕΜΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί ηγετική θέση παγκοσμίως στην παραγωγή και την εξαγωγή μαγνησίτη, μπεντονίτη, περλίτη, ελαφρόπετρα και χουντίτη.  Επενδύσεις σε εξοπλισμό υψηλής παραγωγικότητας και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας για την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας και καλύτερες ιδιότητες αποτελούν  προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της εξορυκτικής βιομηχανίας.

Η  εξορυκτική και μεταλλουργική βιομηχανία στην Ελλάδα διαθέτει ένα  ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ και αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Η ΔΙΑΣΤΡΕBΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ- 3ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Κύριοι δεν επιθυμούμε τέτοιου είδους λασπόλουτρα!!!
Σας χρωστάμε το  3ο  και τελευταίο επεισόδιο… από τη διαστρέβλωση της αλήθειας στο Κιλκίς, που διαδραματίστηκε εκτενώς πριν από δύο εβδομάδες, στο συνεδριακό κέντρο της πόλης. Σήμερα όπως πληροφορούμαστε οι αρνητές της μεταλλείας, έχουν νέα προγραμματίσει μια νέα ημερίδα. 

Έως ότου μάθουμε τι νέο σκαρφίστηκε ο νους  τους για να υποβαθμίσουν τη δική μας περιοχή και να εμποδίσουν και την ανάπτυξη στο Κιλκίς, ας θυμηθούμε την "τελευταία πράξη" των ανακριβειών, που  ειπώθηκαν στι 15 Ιανουαρίου.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

«ΠΕΙΝΑΜΕ, ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ…»

Εικόνες απο το "οικολογικό" μας  παρόν και μέλλον;
…Φωνάζουν κάτοικοι της Θράκης!!!


Σε αυτές τις 7 μόλις λέξεις αποτυπώνεται η οργή, η αγανάκτηση και η απόγνωση των κατοίκων των Σαπών του δήμου Μαρωνείας, τους οποίους η ανεργία και η ανέχεια τους απειλεί ευθέως με φυσική  εξόντωση.

Τη στιγμή που κάποιοι μεγαλόσχημοι άρχοντες της ακριτικής μας περιφέρειας, μπροστά σε αυτή τη λαίλαπα της οικονομικής ύφεσης, εξακολουθούν να παίζουν… με τις πολύ εύηχες ακουστικά λέξεις, «πράσινη ανάπτυξη» και «υγιείς επενδύσεις», κάτοικοι του Σαπών συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κομοτηνή, για να τους ζητήσουν να καταλάβουν το αυτονόητο. Πως η επιβίωση τους περνάει μέσα από την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας, και όχι διαιώνισης ευχών ή αφορισμών.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ..., ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟ... ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΗ ΜΙΣΣΙΟ;;

Απάντηση: Κανείς τους δεν έχει σε εκτίμηση τους οικολόγους...
Οι πιο ευαίσθητοι χαρακτήρες συγκλονίστηκαν. Οι πιο σκληροί χαρακτήρες σίγουρα προβληματίστηκαν. Το σίγουρο είναι ότι οι χθεσινές εικόνες από τη «λαϊκή αγορά» της Πλατείας Συντάγματος στην Αθήνα, με χιλιάδες ανθρώπους να περιμένουν στην ουρά για να πάρουν δωρεάν τα οπωροκηπευτικά προϊόντα των παραγωγών της Θήβας, μας ταξίδεψαν σε εικόνες της κατοχικής Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Εικόνες που τις βλέπαμε μέσω φωτογραφικών αρχείων του ΄40. Να όμως που επαναλαμβάνονται, δυστυχώς. Οι μεγαλύτεροι για 2η φορά, ενώ εμείς οι νεότεροι για 1η φορά, σίγουρα όμως όχι και τελευταία...

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ...-2ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

...Και η ρίψη λάσπης σε βάρος της Β/Α Χαλκιδικής συνεχίζεται...

Ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας του Α.Π.Θ. κ. Σαράντης Δημητριάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που έδωσε στο Κιλκίς , στις 15 του Γενάρη, δυστυχώς και αυτός με τη σειρά του, απευθυνόμενος στον κόσμο της περιοχής, επιχειρώντας να δείξει βαθύς γνώστης του αντικειμένου υπέπεσε σε ανακρίβειες, που προστιθέμενες στα όσα έχουν προηγηθεί από τον ίδιο σε προηγούμενες ομιλίες  και συνεντεύξεις, δίνουν την εικόνα ενός ανθρώπου που γνωμοδοτεί και αναφέρεται στη Μ.Π.Ε. της Ελληνικός Χρυσός, δίχως να την έχει διαβάσει καν !!!

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Μήπως και για αυτό ευθύνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα...;
Ακολουθεί σχόλιο του blog...

Η κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την τουριστική κίνηση στην ορεινή Χαλκιδική, κατά την περίοδο των γιορτών, μία περιοχή με μονάδες αγροτουριστικού χαρακτήρα που κυρίως βασίζονται στον εσωτερικό τουρισμό.

Η εικόνα από την ορεινή Χαλκιδική- δηλαδή από τις περιοχές γύρω από τον Ταξιάρχη και την Αρναία, που ανήκουν αντίστοιχα στους δήμους Πολυγύρου και Αριστοτέλη- ήταν μικτή.

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ: ΠΟΙΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΥΠΝΗΤΟΣ;

[του Πέτρου Τζεφέρη]

Ο ορυκτός πλούτος της Τουρκίας είναι αξιόλογος, περιλαμβάνoντας κυρίως βιομηχανικά ορυκτά, αλλά και λιγνίτες (μέτριας ποιότητας), πετρέλαιο σε περιορισμένες ποσότητες , φυσικό αέριο, σιδηρομεταλλεύματα, μεταλλεύματα χρωμίου (χρωμίτες), χαλκού, μολύβδου, ψευδάργυρου, αντιμόνιου, μαγγάνιου κ.ά.

Ο λιγνίτης αποτελεί τη πιο σημαντική πηγή ενέργειας για την Τουρκία και τα συνολικά του αποθέματα υπολογίζονται στα 8 δις τόνους. Όσον αφορά τα βιομηχανικά ορυκτά, το βόριο είναι το πιο σημαντικό εξαγωγικό ορυκτό της Τουρκίας (η Τουρκία θεωρείται συνώνυμη με τα ορυκτά του βορίου παγκοσμίως, διαθέτοντας τις 4 από τις 13 επιχειρήσεις εξόρυξης βορίου στον κόσμο) και τα τουρκικά αποθέματα αποτελούν το 72% των παγκοσμίων αποθεμάτων (περίπου 3,05 δις. Τον).

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ - 1ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

"Ο τεμαχισμός της πραγματικότητας, βλάπτει την αλήθεια..."
Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, διεξήχθη στο Κιλκίς μια ακόμη εκδήλωση ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα, από συλλογικότητες κατοίκων της περιοχής, που αντιδρούν σε επικείμενες μεταλλευτικές εξορύξεις, που μέσω δημόσιου διαγωνισμού, έχουν προκηρυχτεί από το ΥΠΕΚΑ. 

Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν οι πολύ γνωστοί και στη Χαλκιδική εκπρόσωποι του «αντιμεταλλευτικού μπλόκ», οι οποίοι επιχειρούν προφανώς με την «ενημέρωση» που προσφέρουν να δημιουργήσουν και στο Κιλκίς το ίδιο πολωτικό κλίμα, το οποίο οδήγησε κοινωνίες της Ολυμπιάδας και της Στρατονίκης στο διχασμό και ένα βήμα πριν τον οικονομικό μαρασμό.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ "ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ" ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ...ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΟΓΟ...

"Να ποιοί δε δέχονται το διάλογο..."

... όλων όσων δεν υποκύπτουν στην προπαγάνδα της 

Οι «σωτήρες» της Χαλκιδικής και τα πλοκάμια τους στο Κιλκίς, επιχειρώντας να υποβαθμίζουν την επιχειρηματολογία που αναπτύσσουμε, σε σχόλια τους, μέσα από τις δημοσιεύσεις  των άρθρων μας, στην ιστοσελίδα της «Γνώμης του Κιλκίς», μας προσάπτουν όμοιες  κατηγορίες, με αυτές που συναντούμε σε αντίστοιχα σχόλια κάτω από αναρτήσεις μας στη  Ρεσπέντζα.


Βασικότερη μομφή όλων, ότι εξυπηρετούμε κερδοσκοπικά συμφέρονται μεταλλευτικών εταιριών με προσωπικό όφελος. Ακολουθούν διάφορες χλευαστικές ερμηνείες του ήθους μας, που συνδέονται με το χιουμοριστικό ύφος γραφής κάποιων κειμένων μας. Έπειτα από όλα αυτά και την ακτινογραφία των «προθέσεων» μας, από τους εκεί «αυτόκλητους σωτήρες», ακολουθεί και η συνήθης «απορία» - έμμεση λογοκρισία, που ανελλιπώς εμφανίζεται και σε blogs της Χαλκιδικής...

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΙΛΚΙΣ ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ


Στην πρώτη έκθεση της η Ομάδα Εργασίας/Επιτροπή για την αξιολόγηση των Δημόσιων Μεταλλείων της χώρας πρότεινε μεταξύ άλλων την διερεύνηση παραγωγικής εκμετάλλευσης των Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων (ΔΜΧ) Βάθης-Γερακαριού και Πολυκάστρου-Κούπας-Σκρα με βάση το δυναμικό μεταλλευτικό ενδιαφέρον που προκύπτει από τα υφιστάμενα γεωλογικά και κοιτασματολογικά στοιχεία. Με το ίδιο σκεπτικό και αναπτυξιακή προοπτική έχει έγκριθεί από το πρόγραμμα ΕΠΑΕ/ΕΣΠΑ η χρηματοδότηση γεωτρητικής έρευνας και σχετικής μελέτης αξιοποίησης του ΔΜΧ Ποντοκερασιάς.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ "ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ..."

"...και μαθαίνουμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση..."
Τελικά εμείς οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδος μέσα στην ατυχία μας…, είμαστε πολύ τυχεροί… που έχουμε το «Παρατηρητήριο…» όλων γενικώς των δραστηριοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη, της Χαλκιδικής, της Μακεδονίας, της Θράκης, ολόκληρης της Ελλάδας... συγχωρέστε μας, είναι τόσο μεγάλο το πεδίο δράσης, τόσο σημαντικός ο ρόλος του και τόσο ασύλληπτο  το επιστημονικό, πολιτιστικό και πολιτικό εκτόπισμα του, που αδυνατούμε να το αποδώσουμε με τον τρόπο που θα του άρμοζε… σ’ ένα τόσο αμελητέας σημασίας άρθρο…

Τι και αν το ΥΠ.ΑΝ. ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας Θράκης… Κανένα πρόβλημα… Μην αναρωτιέστε το γιατί…; 

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΟΥ ΙΓΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

του Ι.Γ.Μ.Ε., που καταργούν δηλαδή...

Δείτε πως μπορεί να συμβάλλει ο ορυκτός πλούτος της Βορείου Ελλάδος, στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας, όπως το περιέγραψαν μέσα απο τις ομιλίες τους οι επιστήμονες, που συμμετείχαν στην ημερίδα, που διοργανώθηκε στις 12 Μαρτίου του 2011, στο Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.,

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

ΓΥΡΝΑΕΙ Ο ΤΡΟΧΟΣ... ΓΕΛΑΕΙ Ο ΦΤΩΧΟΣ

"Γιατί κλαις; Εσύ δεν ήσουν που γέλαγες μέχρι χθες;"
 ... και κλαίει ο "πανεπόπτης οφθαλμός"...

Παρά τα όσα δυσάρεστα εκτυλίσσονται σε όλη την Ελληνική επικράτεια και συνδέονται άμεσα με την οικονομική ύφεση, που βιώνει η χώρα για 5ο συνεχή χρόνο, άνεμος αισιοδοξίας πνέει από τις πρώτες κιόλας μέρες του έτους στα Μαδεμοχώρια της Β/Α Χαλκιδικής. Από την περασμένη Πέμπτη οι οικογένειες 50 συνδημοτών μας, νιώθουν μια βαθιά ανακούφιση, καθώς ανακοινώθηκαν οι ισάριθμες προσλήψεις μελών των οικογενειών τους  από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

"H ΛΗΣΤΡΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ..."

"...μάλλον σε αδιέξοδο οδηγούνται οι αρνητές της μεταλλείας..."
Η τριλογία που προκάλεσε… η συνέντευξη δύο εξεχουσών προσωπικοτήτων της αντιμεταλλευτικής δραστηριότητας, σε ιντερνετικό site του Κιλκίς τελειώνει… 
Σήμερα  θα επισημάνουμε και νέες  αντιφάσεις…, κάποια κενά μνήμης… και κάποια ερωτήματα που ανακύπτουν από το τελευταίο μέρος της  επίμαχης συνέντευξης, συνολικής διάρκειας 18 λεπτών…

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΚΥΡΙΟΙ ΠΡΙΝ ΞΑΝΑ...ΒΓΕΙΤΕ...ΣΥΝΕΝΝΟΗΘΕΙΤΕ...!

"Κύριοι μήπως έχετε μπερδευτεί...;"
Την Παρασκευή που μας πέρασε δημοσιεύσαμε ένα άρθρο, για το οποίο την έμπνευση πήραμε από μία συνέντευξη… στο kilkisdaily…, όπου μας τροφοδότησε με σκέψεις και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο, χάρη στις άγνωστες μέχρι πέρσι..., για εμάς, οικονομικές γνώσεις και ικανότητες του «πανεπόπτη παρατηρητή οφθαλμού της μεταλλευτικής δραστηριότητας…» στην Ελλάδα…, στην Ευρώπη…, στην υφήλιο… και ακόμη παραπέρα…!

Πέρα λοιπόν από αυτά τα ευχάριστα και ελπιδοφόρα τα οποία προέκυψαν από τις πρώτες κιόλας λέξεις του συνεντευξιαζόμενου παρατηρητή μας(δείτε εδώ)…, ακολούθησαν οι γνωστές, κλασικές και εικονογραφημένες κορώνες κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας, στις οποίες ο χαρισματικός και ελπίζουμε σύντομα… οικονομικός εξυγιαντής του τόπου και ο ομόδοξος του, ομότιμος καθηγητής γεωλογίας, Σαράντης Δημητριάδης, δεν απέφυγαν… να υποπέσουν, κατά την άποψη μας, σε κάποιες από κοινού αντιφάσεις, λησμονιές και παραλείψεις… Ας τις εντοπίσουμε παρέα.

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ....!

Όσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι, φουντώνει η ελπίδα...
… Ώριμες σκέψεις πάνω σε μία συνέντευξη μνημείο.., που θα αφήσει εποχή σε ιστοσελίδα του Κιλκίς...


Διανύουμε ήδη τις πρώτες μέρες του 12ου έτους της νέας χιλιετίας. Ενός χρόνου που η ελπίδα για μια καλύτερη χρονιά από πέρσι, αλλά και η εν γένει περιέργεια, ή προσμονή, όπως νομίζετε πείτε το, για το τι μέλλει γενέσθαι αποτελούν για τον περισσότερο κόσμο αυτού του τόπου, ετούτης της χώρας, κινητήριες ή αποθαρρυντικές δυνάμεις αντίστοιχα και ανάλογα με τη ψυχοσύνθεση και την πνευματική ισορροπία του καθενός από εμάς. 

Κατά τη γνώμη μας όμως υπάρχει ελπίδα…!!! Και μάλιστα με πολύ σοβαρές προδιαγραφές οικονομικής ανάκαμψης, όχι μόνο για τη  Β/Α Χαλκιδική, αλλά για ολόκληρη τη χώρα!!! Αρκεί αυτός ο υπέροχος νους που εντοπίσαμε να δεχθεί να αλλάξει… επάγγελμα και να θέσει τον εαυτό και τις οικονομικές εμπειρίες και γνώσεις του, αρχικά στην υπηρεσία του Δήμου Αριστοτέλη και μετέπειτα γιατί όχι, σε ολόκληρη την Ελλάδα!!! 

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

ΝΕΟ BLOG ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!

ΧΡΟΝΙΑ  ΠΟΛΛΑ - ΚΑΛΗ  ΧΡΟΝΙΑ

Από  την  1η  μέρα  της  νέας  χρονιάς  ένα  νέο  blog  είναι  στον  αέρα του  διαδικτύου. Mια  ομάδα  νέων  ατόμων (πτυχιούχοι  άνεργοι )  από  κάθε  σημείο  της  Χαλκιδικής  αποφάσισε  να  αξιοποιήσει  τον χρόνο  τους  μακριά  από  κακιες  συνήθειες  της  εποχής. Ειδήσεις  από  την  Χαλκιδική  και  όχι  μόνο, ψυχαγωγία, 24ώρες  ενημέρωση  αλλά  και  πληροφορίες  κάθε  είδους  που  αφορούν  τον  νομό  ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ  μόνο  στο ...

                              xalkidiki24.blogspot.com

ΕΥΧΗ ΓΙΑ ΤΟ 2012: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ!


[του Πέτρου Τζεφέρη]

Νέα γεωπολιτικά δεδομένα για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιφυλάσσει η ανακάλυψη και πανηγυρική επιβεβαίωση του μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου μέσα στον χώρο της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)