Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

BERLINER ZEITUNG: "Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ" (Μεταφρασμένο...)

Berliner Zeitung: "Σχεδόν μόνοι σε ένα μεγάλο δρόμο: Οι πολέμιοι της εξόρυξης διαδηλώνουν μπροστά στη Βουλή στην Αθήνα. Η διαμαρτυρία τους ενάντια σε ένα έργο που θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν να συμμερισθούν πολλοί Έλληνες."

Αυτό που θα σας περιγράψουμε φίλοι αναγνώστες του blog δε συνιστά κάτι το καινούριο. Αποτελεί δυστυχώς τον "κανόνα", βάση του οποίου οι επαγγελματίες προπαγανδιστές κατά της μεταλλείας άγονται και φέρονται. 

Τι λέει αυτός "ο κανόνας"; Δεν αφήνουμε ποτέ την αλήθεια να μας χαλάσει το προπαγανδιστικό σενάριο. Πιστοί λοιπόν σ' αυτόν τον "κανόνα" οι προπαγανδιστές επιχείρησαν να εμφανίσουν το άρθρο του δημοσιογράφου Φέρυ Μπατζόγλου, που δημοσιεύτηκε στη Γερμανική εφημερίδα "Berliner Zeitung" στις 19/1/2013, ως ένα ακόμη άρθρο δήθεν καταπέλτη εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική. 

Με μια διαφορά. Ενώ η "μεταφραστική υπηρεσία" τους δεν αφήνει τίποτα δίχως επεξεργασία και μεταφράζει ακόμη και τις υποσημειώσεις σε κείμενα, που κατά την άποψη τους είναι χειραγωγικά σκόπιμο να μεταφραστούν, για το συγκεκριμένο άρθρο της "Β. Ζ." επέλεξαν μια παρελκυστική μέθοδο για να αποφύγουν τη δυσάρεστη γι' αυτούς αλήθεια

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ο "ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ"...


Αναγνώστης του blog με το προσωνύμιο "επισκέπτης" μας έστειλε ένα ποίημα το οποίο ειλικρινά μας εξέπληξε. 

Μας προξένησαν έκπληξη δύο πράγματα. 

Η πρώτη (έκπληξη) έχει να κάνει με το ότι οι στίχοι του αναφέρονταν σε γεγονότα και καταστάσεις, που έχουμε ζήσει και αντιμετωπίσει από φανατικούς εχθρούς της μεταλλευτικής δραστηριότητας. 

Η δεύτερη είχε να κάνει με τον τίτλο: "ο ατρόμητος οικολόγος". 

Προς στιγμή νομίσαμε, ότι έμπνευση για αυτή την ποιητική απόπειρα, αποτέλεσε το πανό που κρεμάστηκε την περασμένη Κυριακή στο γήπεδο του Ατρόμητου, εναντίον της επένδυσης. Αποδείχθηκε πως είμασταν πολύ πεζοί.

Ο "επισκέπτης" μας εξήγησε, ότι πηγή έμπνευσης αυτού του ποιήματος, ήταν ένα άλλο ποίημα. Διαβάστε εδώ την πηγή της έμπνευσης και ακολουθεί παρακάτω το αποτέλεσμα αυτής. Εμείς προσωπικά το συγχαίρουμε για την προσπάθεια του και περιμένουμε απ΄αυτόν να συνεχίσει. Νομίζουμε ότι ένα ταλέντο το'χει! Μπορεί και δύο...

ΕΚΔΟΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΗΝΥΣΗ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ...

...και της διαφορετικής άποψης!
 
Πριν από λίγες μέρες αναδημοσιεύσαμε την άποψη του κ. Μηνά Παπαδόπουλου, εκδότη της Κιλκισιώτικης εφημερίδας "Νέα Πορεία". 

Οι απόψεις του κ. Παπαδόπουλου προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του γνωστού πολέμιου της μεταλλευτικής δραστηριότητας κ. Σαράντη Δημητριάδη, με άρθρο που δημοσιεύτηκε και σε αντιμεταλλευτικά blog. 

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Τελικά, είναι αξιόπιστο το πόρισμα της συγκεκριμένης Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ;


Ο μεταλλειολόγος κ. Καρίνας παίρνει τη σκυτάλη από την κ. Πέρκα και απαντά με νέα επιστολή προς το μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ και μέλος της Ο.Ε. του τεχνικού επιμελητηρίου, που πριν από λίγες μέρες έδωσε στη δημοσιότητα τη δική της απάντηση. 

 Πρόκειται για μια συνέχεια στη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους δύο επιστήμονες για το εάν ήταν τελικά "ενδεδειγμένες ή μη" οι συνθήκες,

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

"ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ..."

...Από υπεύθυνους επιστήμονες, που δε ζαλίζονται ούτε υποκύπτουν σε... σειρήνες πέρα και έξω από την επιστημονική τους ιδιότητα και το ακαδημαϊκό τους περιβάλλον.  

Ένα εξαιρετικό άρθρο - παρέμβαση του Γεν. Διεθυντή του ΙΓΜΕ  στο www.capital.gr για τα όσα κωμικοτραγικά ζούμε από την ομάδα των... ανιδιοτελών προστατών της ΒΑ Χαλκιδικής, που εκτός όλων των άλλων έχουν εμβολιαστεί και με τον "ορό της επιστημονικής αλήθειας". 

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΙΒΗΡΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΗ



"Σκεπτόμενος Πολίτης"
 
«Ισπανία – χρυσός» : Στο άκουσμά τους οι «οικολόγοι» φαντασιώνονται. Αδίστακτοι κονκισταδόρες, αμαρτωλοί ιεραπόστολοι, Ινκας-Αζτέκοι-Μάγια, χρυσάφι αμύθητης αξίας, υφαρπαγή πλούτου. 

Όλα  τούτα συνέβαιναν με τους αποικιοκράτες Ισπανούς στον 16ο αιώνα. Αλλά η Ισπανία στον 21ο αιώνα, όπως πολλοί δεν γνωρίζουν, εξορύσσει χρυσό.

 Και όχι μόνο, αφού συγκαταλέγεται στις χώρες της Ευρώπης με σημαντική μεταλλευτική δραστηριότητα. 

Η Ισπανία είναι τρίτη στον κόσμο σε εξόρυξη γύψου, έκτη σε φθορίτη, έκτη σε βιομηχανικά αδρανή, πρώτη στην Ευρώπη σε σεπιόλιθο. Γαιάνθρακες (8 εκ τόννοι), θειούχα (10 εκ τόννοι), σιδηρομεταλλεύματα, χαλκός, χρυσός, άργυρος, ψευδάργυρος, ποτάσα και λιπάσματα, μεγάλες μεταλλουργίες και τσιμεντοβιομηχανίες.

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ... ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ!

"Συνέντευξη τύπου" για τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική...
Μια... καθαρά "προσωπική υπόθεση"!
Τεράστια... επιτυχία σημείωσε όπως είδαμε η συνέντευξη τύπου, που διοργάνωσαν οι οικολόγοι – πράσινοι στις Βρυξέλλες για τις επιπτώσεις από την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική.


Κυριολεκτικά πρέπει να έγινε... μάχη ανάμεσα στις άδειες καρέκλες και τους δημοσιογράφους που έδωσαν «αγώνα» για να παρακολουθήσουν τα όσα συγκλονιστικά είχαν να καταμαρτυρήσουν τα ηγετικά στελέχη του αντιμεταλλευτικού μπλοκ.

ΈΝΑΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΟΜΗΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Αυτός είναι ο τίτλος που νομίζουμε ότι αποδίδει απόλυτα το περιεχόμενο του κειμένου που έφτασε στο blog μας με email. 

Συντάκτης του ένας μεταλλωρύχος, ο οποίος περιγράφει την παγίδευση μιας ολόκληρης κοινωνίας. 

Της δικής μας κοινωνίας, που έχει μπλεχτεί στον ιστό της αντιμεταλλευτικής προπαγάνδας. Διαβάστε λοιπόν τα όσα περιγράφει ο μεταλλωρύχος μέσα από τη δική του ματιά.

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ



Αναδημοσίευση από το www.newsit.gr

Ένα μεγάλο επενδυτικό έργο είναι σε εξέλιξη στην Βορειοανατολική Χαλκιδική. 

Η "Ελληνικός Χρυσός" υλοποιεί πλέον, ύστερα από μία αδειοδοτική περίοδο 9 χρόνων το επενδυτικό σχέδιο εξόρυξης, επεξεργασίας και παραγωγής μετάλλων όπως χρυσού, χαλκού, άργυρου, μολύβδου και ψευδαργύρου από τα σπλάχνα του μεταλλευτικού πεδίου αυτής της πρόσφορης γωνιάς της Μακεδονικής γης.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΝΕ..., ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012 Η ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙΓΕΤΑΙ

Φώτο από την πυρκαγιά που απείλησε την Ουρανούπολη
τον Άυγουστο του 2012
Από τους "Εργολήπτες Χαλκιδικής" αναδημοσιεύουμε ένα πολύ ενδιαφέρον "χρονικό απραξίας", που αφορά την καταστροφική πυρκαγιά του Αγ. Όρους και η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστη δυστυχώς και την Ουρανούπολη. 

Σύμφωνα με αυτό το χρονικό, κάποιοι... δηλωμένοι οικολόγοι της περιοχής "άφησαν" μη οικολόγους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά..., οι οποίοι κατά το συντάκτη  αυτοί οι οικολόγοι της Ουρανούπολης συνεχίζουν να συμπεριφέρονται υποκριτικά ακόμη και σήμερα στο μείζον, όπως εξελίσσεται, ζήτημα της λαθροϋλοτόμησης.

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΑΔΕΣ...


Και για το χρυσό του Κιλκίς υπάρχει και η άλλη ματιά..
Πιο γήινη...

Το άρθρο που ακολουθεί το υπογράφει ο κ. Μηνάς Παπαδόπουλος από το Κιλκίς, και αναδημοσιεύτηκε στο portal της Karfitsa.gr

Πρόκειται για ένα άρθρο στο οποίο ο υπογράφων τοποθετεί το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού, σε πολύ διαφορετικές διαστάσεις, πιο γήινες, κατά τη γνώμη μας, σε σχέση με την εικόνα που κατά καιρούς περνούν προς τα έξω οι εκεί αντιδρώντες στη μετααλλευτική δραστηριότητα. 

Νομίζουμε ότι έχουν πολύ ενδιαφέρον οι απόψεις του κ. Παπαδόπουλου και γι΄αυτό το λόγο προχωρούμε στην αναδημοσίευση του άρθρου του.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Ι.Μ. ΙΒΗΡΩΝ



Επιστολή προς τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Ναθαναήλ, απέστειλαν και τα σωματεία των εργαζομένων στα μεταλλεία.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Άγιε Γέροντα της Ι.Μ. Ιβήρων  Ναθαναήλ, σεπτοί πατέρες του ηγεμονικού συμβουλίου και λοιποί σεβάσμιοι πατέρες της Μονής,

ΟΛΑ... ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΩΡΑΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΕΕ κ. ΠΕΡΚΑ???

Σ' αυτό το πόρισμα "βλάστησαν"  όλα τα... φύλλα;
Και της δεοντολογίας και της διαφάνειας και της αμεροληψίας;
Η απάντηση που έδωσε στη δημοσιότητα η κ. Πέτη Πέρκα, μέλος της Ο.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ, προς τον κ. Αθανάσιο Καρίνα, με τον οποίο συνυπήρξαν για ένα «μικρό φεγγάρι» συνάδελφοι στην ίδια ομάδα που συνέταξε το αρνητικό πόρισμα επί της ΜΠΕ της «Ελληνικός Χρυσός», νομίζουμε ότι έχει δική της σημειολογική αξία. 

Σε καμία περίπτωση δεν έχουμε διάθεση εμπολοκής στην υφιστάμενη διάσταση απόψεων ανάμεσα στους δύο επιστήμονες. Δεν μας αφορά άλλωστε. Ωστόσο, τα όσα αναφέρει η κ. Πέρκα στην  απάντηση της, σε συνδυασμό με τα όσα είπε επίσης από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στις 15 Μαΐου του 2012, μας δίνουν το ερέθισμα, να θέσουμε κάποια επιπλέον ερωτήματα, τα οποία κατά τη γνώμη μας δικαίως προκύπτουν. 

Ο "ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ" ΤΗΣ ΟΙΜΕ



Του Dr. Γεωλογίας Νικόλαου Αρβανιτίδη
 
Η Ομάδα Ινστρουκτόρων Μεταλειοφοβίας (ΟΙΜΕ, η επονομαζόμενη και αποκαλούμενη Οϊμέ), με εφαλτήριο την Χαλκιδική και «εκτός έδρας» μετακινήσεις για λουκέτο των απανταχού μεταλλείων, έχει βάλει στόχο να ακρωτηριάσει την αναπτυξιακή πρόοδο και προοπτική της χώρας. 

Στη βάση ενός απολυταρχικού καθεστώτος λειτουργίας χρησιμοποιεί κάθε μέσο που εξυπηρετεί και να κατοχυρώνει τα συμφέροντα της κάθε μια από τις συνιστώσες που την αποτελούν. 

Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2013

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΒΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ...

...Από το λιμανάκια  στο Στρατώνι και του όρμου Παναγιάς

Χιλιάδες προσκυνητές  του Αγίου Όρους κατά τις προηγούμενες ημέρες ταλαιπωρήθηκαν καθώς λόγω του αποκλεισμού του δρόμου Ουρανούπολης – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Ιερισσού, από κατοίκους της περιοχής, δεν κατάφεραν σαν εισέλθουν στο Αγιώνυμο όρος.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη λειτουργία μεταλλίων χρυσού στη ευρύτερη περιοχή.

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ κ. Π. ΠΕΡΚΑ (Μέλους Ο.Ε. ΤΕΕ/ΤΚΜ) ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΘ. ΚΑΡΙΝΑ

Η κ. Πέτη Πέρκα μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ και συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας που εκπόνησε τον Απρίλιο του 2011 το αρνητικό πόρισμα για τη ΜΠΕ της "Ελληνικός Χρυσός" με επιστολή που μας απέστειλε, απαντάει σε πρόσφατη ανοιχτή επιστολή του συναδέλφου της  κ. Αθανασίου Καρίνα.

Ο κ. Καρίνας σ' εκείνη την ανοιχτή επιστολή αναφερόταν σε μια σειρά παραδοξοτήτων, που κατά τη γνώμη του επικράτησαν κατά την κύηση του πορίσματος και που εν τέλει τον οδήγησαν στο να παραιτηθεί από μέλος της Ο.Ε του ΤΕΕ/ΤΚΜ.  

Ακολουθεί η απάντηση της κ. Πέρκα.

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

«ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ» ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ... ΔΕΝ ΡΩΤΑΓΕΣ???

Αγιορείτες φοβού ΜΟΝΟΝ τους ΑΝΤΙ - ΧΡΥΣΟΥΣ!
Αξιότιμο «Αγιορείτικο Βήμα» το ερώτημα που σου απευθύνουμε δεν είναι ρητορικό. Είναι καίριο και πολύ σοβαρό όσο κανένα άλλο. 


Καλά δεν ήξερες, ποιοι είναι οι «θεοσεβούμενοι» κάτοικοι της Ιερισσού που απέκλεισαν την πύλη του Αγίου Όρους για δύο μέρες αντί για τρεις, όπως αρχικά είχαν προγραμματίσει, χωρίς να ρωτήσουν κανένα; (την Κυριακή ως καλοί... χριστιανοί δεν εργάστηκαν στο μπλόκο. Πήγαν στην εκκλησία και αφιέρωσαν τη μέρα τους στο θεό...)

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ 8 ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ



 "Σκεπτόμενος Πολίτης"

Όταν κανείς κοιτάξει τη μεταλλευτική δραστηριότητα σε αυτή την προοδευτική χώρα, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει ότι δίκαια η Σουηδία υπερηφανεύεται πως συγκαταλέγεται στις κορυφαίες της Ευρώπης.

 Η Σουηδία έχει μέχρι στιγμής επτά (7) ενεργά μεταλλεία χρυσού (αλλά και προχωρημένη μεταλλουργία). Ας δούμε πρώτα στα γρήγορα τα μεταλλεία::







1. Garpenberg: Σε διαρκή λειτουργία από τον 13ο αιώνα (!), σε σύγχρονη ανάπτυξη από το 1957. Βάθος 800-1,00 μ, Απασχολεί 350 άτομα.







2. Renstrom: To βαθύτερο μεταλλείο της Ευρώπης (1.330 μ), σε εκμετάλλευση από το 1952. Απασχολεί 100 άτομα.

«MILOTERRANEAN GEO EXPERIENCE»: ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ


Το μεταλλευτικό μουσείο της Μήλου
Πόλος έλξης για τον τουρισμό του νησιού

Ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα συνολικά αλλά και για κάθε επιμέρους τουριστικό προορισμό. 

Δυστυχώς όμως προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται πολύ λίγα πράγματα. Το μοντέλο «ήλιος, θάλασσα, σουβλάκι» μας έχει τελειώσει προ πολλού αλλά σπανίζουν οι πρωτοβουλίες που δίνουν μια προστιθέμενη αξία στην τουριστική εμπειρία.

Ανάμεσα στις μετρημένες στα δάκτυλα εξαιρέσεις είναι η Μήλος

Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ Ή ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΛΟΓΙΑ?


"OXI στην ΨΕΥΤΟΟΙΚΟΛΟΓΙΑ"

Στο blog των "Εργοληπτών Χαλκιδικής" αλιεύσαμε έναν πολύ καλό διάλογο μεν, φανταστικό δε, ανάμεσα σε δύο άτομα με νοθευμένες οικολογικές προθέσεις και αντιλήψεις. 

Ένας διάλογος όπου αυτός που τον έγραψε προφανώς εμπνεύστηκε από πραγματικά στοιχεία και βιωματικές καταστάσεις για να καταλήξει στους "ήρωες", που χρησιμοποιούν την οικολογία σα μάσκα  για να καλύψουν προσωπικά οικονομικά τους συμφέροντα. Μήπως δε συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στην πραγματικότητα που εκτυλίσσεται γύρω μας;  

ΟΔΗΓΟΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΟΡΜΟΙ ΚΟΜΜΕΝΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ...

Φώτο από τα "φυσικά" εμπόδια, που έχουν τοποθετηθεί στο
οδόστρωμα από αντί - χρυσους...
, όπως οι ίδιοι επιδεικνύουν!!!
Μετ' εμποδίων... διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, που κινούνται στην Ε.Ο. Ουρανούπολης - Θεσσαλονίκης. 

Εκτός από το μπλόκο που έχουν στήσει οι αντί - χρυσοι στο Καρνάγιο της Ιερισσού από χθες, το οποίο έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση σε κατοίκους της περιοχής και διερχόμενους οδηγούς, κορμοί κομμένων δέντρων (!!!) βρίσκονται πεσμένοι στο οδόστρωμα, προξενώντας κινδύνους και επιπλέον δυσκολίες σε όσους θέλουν να κινηθούν προς και από το Άγιο Όρος.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΛΕΙΣΤΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗΣ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τελικά "νόμος" είναι το... δίκιο του βολεμένου!
Τελικά αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν άλλη δουλειά. Ζουν αποκλειστικά από την πρόκληση ταλαιπωριών και παρακωλύσεων σε βάρος του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου, τη στιγμή που οι ίδιοι έχουν δεμένο το γαιδαρο τους.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως παραμένουν οι αντί - χρυσοι αντιδρώντες στο σημείο αποκλεισμού της Ε.Ο. Ουρανούπολης - Θεσσαλονίκης στη θέση Καρνάγιο και προς το παρόν δεν δείχνουν καμία διάθεση να αποχωρήσουν, επιδιώκοντας με το φτωχό τους το μυαλό να δραματοποιήσουν και αυτή την κινητοποίηση τους.

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ 5 Ο ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙ - ΧΡΥΣΟΥΣ

ΣΟΣ...τε τη Χαλκιδική από τους αντί-χρυσους!!!
Σε αντίστροφη μέτρηση βρίσκονται επισκέπτες, οδηγοί και κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής, που ήδη βρίσκονται ή θέλουν να μετακινηθούν προς και από την Ουρανούπολη, καθώς όπως πληροφορηθήκαμε, οι επαγγελματίες προστάτες του περιβάλλοντος θα αποχωρήσουν στις 5 το απόγευμα από το σημείο Καρνάγιο.

Εκτός από την ταλαιπωρία που προκάλεσαν νωρίς το πρωί σε μαθητές του δήμου, των οποίων απαγόρευσαν τη μετάβαση  στα σχολεία τους, συνέχισαν να ταλαιπωρούν μέχρι τώρα και διερχόμενους οδηγούς, που η κακή μοίρα τους έφερε στο οδικό δίκτυο της περιοχής.

ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ... ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

"Μεγάλη νίκη"...σε βάρος των μαθητών του δήμου
 σημείωσαν οι "ιεροκύρηκες" της καταστροφής...
Αποκλεισμένη παραμένει από της 5 το πρωί η Εθνική Οδός Ουρανούπολης - Θεσσαλονίκης στο ύψος του Καρνάγιου της Ιερισσού. 

100 με 150 περίπου αντιδρώντες κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές κρατούν κλειστό το δρόμο στο σημείο που έχουν στήσει το "φυλάκιο αγώνα", επιβεβαιώνοντας έτσι τις φήμες που υπήρχαν από χθες. 

Με "σύμβουλο" και "σύμμαχο" τις κακές καιρικές συνθήκες που δεν επέτρεψαν τον απόπλου του πλοίου της γραμμής Ουρανούπολη - Δάφνη Αγ. Όρους, αλλά και θαλάσσιων ταξί προς την Αγιώνυμη Πολιτεία, η ομάδα των αντιδρώντων απέκλεισε... εκ του ασφαλούς την οδική πρόσβαση προς την Ουρανούπολη.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΘΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ?



Πως θα γλυτώσουν από τα λουκέτα οι επαγγελματίες
της ΒΑ Χαλκιδικής με τέτοιες "δράσεις";
Έχουν πυκνώσει τις τελευταίες ώρες οι φήμες, που θέλουν την ομάδα του αντιμεταλλευτικού μπλοκ να προβαίνει σε αποκλεισμούς των δρόμων που οδηγούν προς την Ιερισσό, την Ουρανούπολη και το Άγιον Όρος. 

Σύμφωνα με τις ίδιες φήμες αλλά και τη σχετική ανάρτηση, που διαβάσαμε στους «Εργολήπτες Χαλκιδικής», η μερίδα αυτών των αντιδρώντων σχεδιάζει αυτοί οι αποκλεισμοί να αρχίσουν απ’ αύριο και να διαρκέσουν όλο το Σαββατοκύριακο.

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΡΟΤΑΡΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ


«H εξαγωγική μεταλλουργία χρυσού στη Β. Ελλάδα. Το μεταλλευτικό μνημονιακό μέλλον των επόμενων γεννεών» είναι το θέμα της ομιλίας, που θα παρακολουθήσουν τα μέλη και οι προσκεκλημένοι του Ροταριανού Ομίλου Καλαμαριάς την προσεχή Δευτέρα 21 Ιανουαρίου σε γνωστό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.


 Κεντρικός ομιλητής αυτής της Ροταριανής συνεστίασης είναι ο λέκτωρ μεταλλειολόγος κ. Γεώργιος Τριανταφυλλίδης, γνωστός στην κοινωνία της Χαλκιδικής,  όχι τόσο για το επιστημονικό του έργο, αλλά κυρίως για τις αρνητικές θέσεις, που διατυπώνει εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας και ειδικότερα σ’ ότι έχει να κάνει με την εξόρυξη χρυσού.

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : Πως «γεννήθηκε» το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη ΜΠΕ της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ;


Είναι γνωστό, σε όσους παρακολουθούν το θέμα, ότι το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας (Ο.Ε.) του περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ) για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας» (Απρίλιος 2011)  καταλήγει στο συμπέρασμα : «. . .  προτείνουμε τη μη έγκριση της ΜΠΕ για την αδειοδότηση της επένδυσης.» (σελ. 40, Κεφ. Γ. : Συμπεράσματα), με βάση το σκεπτικό που αναπτύσσεται στο πόνημα των 40 σελίδων.

Εκείνο όμως το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι το πως «γεννήθηκε» αυτό το πόρισμα. Για όσους δεν αρκούνται στο «δια ταύτα» και πιστεύουν ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», είναι χρήσιμο να λάβουν υπόψη τους τα ακόλουθα δεδομένα :

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ HIGHLANDS ΤΗΣ ΣΚΩΤΙΑΣ (Σκεπτόμενος Πολίτης)


«Η μελέτη του μεταλλείου χρυσού στο Πάρκο Loch Lomond εξασφαλίζει επίσημη έγκριση»



Το πρώτο εμπορικά αξιοποιήσιμο μεταλλείο χρυσού της Σκωτίας στο Εθνικό Πάρκο Loch Lomond έχει αδειοδοτηθεί για το σχεδιασμό του. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από μήνες νόμιμων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Scotland Resources που θα αναπτύξει το μεταλλείο και στις επίσημες αρχές του Πάρκου. Η άδεια δόθηκε από την Επιτροπή του Πάρκου τον Οκτώβριο, αλλά υπό την προϋπόθεση αρκετών νομικών υποχρεώσεων.

ΚΙ ΑΛΛΟΣ "ΕΞΑΝΤΑΣ" ΜΑΣ ΒΡΗΚΕ...


Αυτός ο χώρος είναι μεταλλευτικός.
Έχει κοίτασμα και πρόκειται να γίνει μεταλλείο.
Τι δεν καταλαβαίνετε;;;

Αξιότιμοι φίλοι του ιστολογίου «Χρυσές αυτ-απάτες» και της ομάδας «iosifsk», ειλικρινά λυπούμαστε που η επιτόπια έρευνα σας για τη δήθεν αλόγιστη υλοτόμηση της δασικής έκτασης στο λάκκο Καρατζά και η σύνδεση της με τα γνωστά σενάρια διάχυσης φόβου και τρόμου από παρελθόντα περιβαλλοντικά ατυχήματα, που σημειώθηκαν σε κατά τόπους μεταλλεία σ' όλο τον κόσμο εξελίχθηκε σε φιάσκο... 

Ευθύνη όμως γι’ αυτό δεν έχουμε εμείς. 

Ευθύνη ή ευθύνες πρέπει να αναζητήσετε από τους εαυτούς σας και από το «παρατηρητήριο...». 

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΤΕΛΙΚΑ... ΠΟΙΟΙ "ΠΕΤΣΟΚΟΒΟΥΝ" ΤΟ ΡΕΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ?

Το χοντρό πετσόκομμα της αλήθειας...

Στα σκοτεινά μονοπάτια της κατασκευασμένης αλήθειας υπάρχει ζωή και πολύ ψωμί…

 Οι συνεπείς «μεροκαματιάρηδες» που συστηματικά «βιάζουν» την πραγματικότητα και τις συνθήκες που επικρατούν  στην εξέλιξη της μεταλλευτικής επένδυσης στις Σκουριές για πολλοστή φορά έπεσαν οι ίδιοι μέσα στο λάκκο που πήγαν να θάψουν την αλήθεια.


Μας παρουσίασαν ένα βίντεο με πολύ δακρύβρεχτο σενάριο, που είχε τίτλο: «πόσους λάκκους έχει η φάβα της δήθεν ανάπτυξης;», στο οποίο μας έδειξαν ότι δήθεν πετσοκόβονται «χωρίς έλεος» δέντρα από το ρέμα Καρατζά, για να γίνει ο χώρος απόθεσης  τελμάτων του μεταλλείου των Σκουριών.

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ



Από πολύ νωρίς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε τη δέσμευση να λάβει μέτρα και να εξασφαλίσει την προμήθεια πρώτων υλών κατά τρόπο βιώσιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ενέκρινε το 2008 την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τις πρώτες ύλες, την οποία και ανανέωσε το 2011.

 Η Σύμπραξη Κοινοπραξίας για τις πρώτες ύλες είναι ένα νέο βήμα για την υλοποίηση κάποιων από τους στόχους της Στρατηγικής για τις πρώτες ύλες, στον συγκεκριμένο τομέα της καινοτομίας. Θα καλύψει όλη την αλυσίδα παραγωγής πρώτων υλών.

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ELDORADO: ΕΠΕΝΔΥΕΙ 235 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΥΣΟ ΓΙΑ ΤΟ 2013


Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ποσό της τάξης των 310 εκατ. δολαρίων ή 234,8 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να επενδύσει το 2013 ο καναδικός εξορυκτικός όμιλος Eldorado Gold Corporation που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, επεξεργασία και παραγωγή του ορυκτού πλούτου στη Βόρεια Ελλάδα.

Ωστόσο, το επενδυτικό πρόγραμμα του πολυεθνικού ομίλου-υλοποιείται μέσω της θυγατρικής Ελληνικός Χρυσός- βρίσκεται αντιμέτωπο με αντιδράσεις μερίδας της τοπικής κοινωνίας στη Β.Α. Χαλκιδική που υποστηρίζει ότι η εξορυκτική δραστηριότητα θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στο περιβάλλον.

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΕΕ/ΤΚΜ



Οι μηχανικοί της "Ελληνικός Χρυσός" με ανοικτή επιστολή τους προς τη διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ επαναφέρουν το θέμα του υπομνήματος που εξέδωσαν ως απάντηση προς το αρνητικό πόρισμα της Ο.Ε. του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

 20 μήνες μετά τη δημοσίευση αυτού του υπομνήματος οι μηχανικοί της "Ελληνικός Χρυσός" ζητούν από τη διοίκηση του ΤΕΕ να πάρει επίσημη θέση...

Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή:

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

ΑΥΤΗ ΤΗΝ... ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ "ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ" ΓΙΑ ΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ?



Τι κρύβεται τελικά πίσω από τη στείρα άρνηση των "οικολόγων"?
Μα φυσικά η... ανάπτυξη!!!
Το «παρατηρητήριο...» πάντα «ενημερωμένο» και πάνω απ’ όλα «αντικειμενικό», πριν από λίγες μέρες μας έκανε... την τιμή να δώσει στη δημοσιότητα τη δική του «οικονομοτεχνική μελέτη» αναφορικά με την αξία του τέλματος των χρυσούχων αποβλήτων Ολυμπιάδας, τα οποία σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, αγγίζουν τα 145 εκ. ευρώ, από τα οποία ούτε ένα σέντ δε θα μπεί στα ταμεία του Ελληνικού δημοσίου, όπως τονίζει.

Με αφορμή αυτή τη... λογιστική διάσταση το «παρατηρητήριο...» αντιμετωπίζει με επικριτική – καταγγελτική διάθεση το υπό εξέλιξη έργο απορρύπανσης των τελμάτων της Ολυμπιάδας, ενώ εξαπολύει και ένα δριμύτατο κατηγορώ για το γεγονός, ότι πωλήθηκε... νωρίς το στοκ του χρυσούχου συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη στην Κίνα, χωρίς πάλι να επωφεληθεί τίποτα το δημόσιο και χωρίς βέβαια να ερωτηθεί το ίδιο...

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

"ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ"

Μια πολύ καλή φίλη του blog μας συνέστησε το άρθρο που ακολουθεί. 

Το διαβάσαμε με τη σειρά μας και κρίνουμε ότι οι απόψεις του περιβαλλοντολόγου Παντελή Μήτσιου πέρα από ενδιαφέρουσες, ΚΥΡΙΩΣ έχουν επαφή με τη λογική και την πραγματικότητα, γι αυτό το λόγο και τις αναδημοσιεύουμε.
“Γράψε κάτι σχετικά με τον Χρυσό στη Χαλκιδική”  μου λένε.

Να γράψω, να γράψω αλλά θα είναι μια μεγάλη ιστορία, γι’ αυτό διαβάστε την όταν θα έχετε χρόνο και καθαρό μυαλό. Μην βγάζετε την πέτρα του αναθέματος ούτε το μπράβο της επιδοκιμασίας πριν ολοκληρώσετε την ανάγνωση. Κι ακόμα τότε, όχι. Σκεφθείτε πρώτα, ζυγίστε, αφήστε την γνώμη του άλλου να κάνει τη δουλειά της και μετά, πάρτε θέση εδώ ή απέναντι. Αν πάλι προτιμάτε, μείνετε στη μέση. Μόνο μην νίψετε τα χέρια σας.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, από το αλφάβητο.

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΔΙΑ)ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΕ "ΧΡΥΣΑ" ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

Του Δρ. Γεωλογίας Νικόλαου Αρβανιτίδη

Είναι γεγονός και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ελληνικός Ορυκτός Πλούτος μπορεί να είναι βιώσιμος, ανταγωνιστικός και αναπτυξιακός. 

Η παραγωγική του όμως αξιοποίηση παρεμποδίζεται και υπονομεύεται σήμερα με βίαιο και αυταρχικό τρόπο. 

Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

ΟΙΚΟ-ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ

Από το ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ
 
«…Με κάποια επέκταση του όρου, ως οικο-πορνογραφία θα ορίζαμε την κατάσταση εκείνη όπου άτομα, εταιρείες ή οργανισμοί εκμεταλλευόμενα τον πόθο του καθενός από εμάς για ένα καθαρότερο περιβάλλον, αποκομίζουν πολιτικά ή οικονομικά οφέλη.

 …Δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος που είναι ουσιαστικά «άδειος» και προσφέρει επαγγελματικά, οικονομικά και πολιτικά οφέλη. 

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

ΤΕΛΙΚΑ Ο «ΕΞΑΝΤΑΣ»... ΔΕΝ ΑΥΤΟΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΕ, ΑΥΤΟΔΙΟΡΘΩΘΗΚΕ...!

Για τη Ρουμανία έγιναν οι διορθώσεις για τα "λάθη" που ακούστηκαν.
Για τις παραλείψεις που είχε η έρευνα της Χαλκιδικής, θα γίνει
κσι 3η εκπομπή, σπό τον "ΕΞΑΝΤΑ" ή ό,τι έγινε έγινε;
Δύο μέρες πριν την αλλαγή του 2012, ανακαλύψαμε μια περίεργη «αλλαγή» στο βίντεο της ντοκιμαντερίστικης εκπομπής του «ΕΞΑΝΤΑ», που αφορούσε το α΄μέρος της έρευνας που έκανε με τίτλο «Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ» για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή της Ρόσια Μοντάνα της Ρουμανίας.

Όπως θυμούνται καλά οι αναγνώστες μας, είχαμε εντοπίσει πως στο βίντεο, που προβάλλεται μέσα από την ταινιοθήκη του «ΕΞΑΝΤΑ», είχε «πέσει μαχαίρι» στα ονόματα του τραγουδιστή των U2 Μπόνο και του χρηματιστή Τζόρτζ Σόρος, τα οποία φιγουράριζαν ανάμεσα στις προσωπικότητες διεθνούς φήμης, που είχαν εκφράσει δημόσια την αντίθεση τους στην εξόρυξη χρυσού στη Ρόσια Μοντάνα, σε σχέση πάντα με το βίντεο, που προβλήθηκε στις 14/11/2012 από τη ΝΕΤ.

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

ΟΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ

Η ομάδα διαχείρισης του  blog της Πρωτοβουλίας Πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη εύχεται από καρδιάς το 2013 να φέρει ημέρες και στιγμές υγείας, αγάπης, δημιουργίας, ειρήνης, χαράς, αλληλεγγύης και θετικής σκέψης.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Σ' ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΤΙΣΣΕΣ!!!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Σ' ΟΛΗ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ!!!