Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

«ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ» Α ΛΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ


Σκεπτόμενος Πολίτης
 «Είναι απολύτως ασήμαντο. Γι αυτό και είναι τόσο ενδιαφέρον» (Αγκάθα Κρίστι)

-----------------------------------------------------------------------------------                                                      

 «…Είναι όμως γεγονός πως  η ροή χρήματος για το περιβάλλον τα τελευταία δέκα χρόνια και η συμμετοχή των οικολόγων στη νομή του, υπό οποιαδήποτε μορφή και σχήμα, δημιούργησε μια καινούργια πραγματικότητα στον οικολογικό χώρο την οποία πρέπει να αξιολογήσουμε. Ραχοκοκαλιά της είναι οι ποικιλώνυμες μη κερδοσκοπικές εταιρείες  που έχουν προσανατολιστεί στην διαχείριση τέτοιων προγραμμάτων και στην εκτέλεση δράσεων που αντιστοιχούν σε προδιαγραφές χρηματοδότησης. Αρκετές εταιρίες περιλαμβάνουν ώριμα πλέον μέλη του οικολογικού κινήματος που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στα προγράμματα, ενώ μερικοί συνεχίζουν να έχουν ενεργό ρόλο στο χώρο της πολιτικής οικολογίας, θεωρώντας το επάγγελμά τους ως προέκταση της κινηματικής τους δράσης…

Κάποτε, ο ιδιοκτήτης   γραφείου ειδικευμένου σε περιβαλλοντικές μελέτες χαρακτήρισε τους οικολόγους και τις οργανώσεις τους ως τους πολυτιμότερους συνεργάτες του. «Εσείς διαμαρτύρεστε και εμείς παίρνουμε μελέτες» είπε. Από τότε πέρασαν κοντά δέκα χρόνια και τα πράγματα άλλαξαν. Οι οικολόγοι δεν διαμαρτύρονται μόνο, αλλά διεκδικούν και τις μελέτες. Παράλληλα, μελέτες επιβλήθηκαν σε όλο και περισσότερα έργα και φαίνεται πως στο μέλλον οι δουλειές  θα ανοίξουν ακόμα περισσότερο.

Η αύξηση των προληπτικών μέτρων, οι μελέτες στο πρώιμο στάδιο ενός έργου και ο έλεγχος της συμβατής με το περιβάλλον εξέλιξής του, η χρηματοδότηση προγραμμάτων προστασίας και διαχείρισης βιοτόπων, όπως και η ανάληψη δράσεων ενημέρωσης από περιβαλλοντικές οργανώσεις θα πρέπει να θεωρηθούν  βήματα  «στη σωστή κατεύθυνση» και ως ένα βαθμό αποτελέσματα  της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και της πολιτικής για το περιβάλλον. Οι οικολογικές οργανώσεις είχαν την συμμετοχή τους σ’ αυτό, αλλά, προκειμένου για την Ελλάδα, θα ήταν άδικο να μην εκτιμήσουμε τον ρόλο της εναρμόνισης στο κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο για το περιβάλλον,  παρά την βραδύτητα της απόκρισης του ΥΠΕΧΩΔΕ στις σχετικές πιέσεις…

Έτσι, βρισκόμαστε στο σημείο που οι οικολόγοι διεκδικούν μέτρα για το περιβάλλον και ταυτόχρονα ζητούν την διαχείρισή τους, ενώ, ενδεχομένως κάποιο άλλο κομμάτι τους, διεκδικεί ρόλο  στον κοινωνικό έλεγχο του έργου ή της παρέμβασης.»

(Νίκος Καίσαρης: «Η οικολογία  των μελετών και των χρηματοδοτήσεων», περιοδικό “Ο Δαίμων της Οικολογίας” , τ. 6, Ιούλ.-Αυγ. 2001)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Σχόλιο Σκεπτόμενου Πολίτη

Το παραπάνω άρθρο ήταν σε ένθετο της Αυγής πριν 13 χρόνια. Πέρασαν τα χρόνια και η κατάσταση σχετικά με τις ΜΚΟ και τους «οικολόγους», παρέμεινε ίδια και χειρότερη (και η κατάσταση της Αυγής ομοίως χειροτέρευσε, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Η πρόσφατη είδηση που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο για πρόσληψη (!) «εθελοντή» από Βέλγικη ΜΚΟ (CATAPA), προκειμένου να «εργασθεί» (με το αζημίωτο…) κόντρα στα μεταλλεία της Χαλκιδικής, δεν θα πρέπει να ξενίζει κανέναν. 

Οι Βέλγοι επιδοτούμενοι «ακτιβιστές» λένε ότι θέλουν να εμπλουτίσουν την παλέτα των ψευτο-ακτιβιστικών πρωτοβουλιών τους. Οι ίδιοι ζουν σε μια χώρα που στηρίζει την ευμάρειά της στη βαριά βιομηχανία, με εισαγόμενες πρώτες ύλες. Αλλά αν και είναι γέννημα-θρέμμα αυτής της ευμάρειας και του συστήματος, αυτοί είναι κατά των μεταλλείων…Η εν λόγω δράση μάλιστα εντάσσεται και σε επιδοτούμενο (από την ΕΕ) προγραμματάκι για τον εθελοντισμό των νέων.

 Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών, θα πρέπει να είχαν στο μυαλό τους άλλου είδους εθελοντισμό, όταν θέσπισαν το πρόγραμμα EVS, αλλά μάλλον κάπου θα στράβωσε. Και οι κατ΄ ευφημισμό ΜΚΟ βρήκαν άλλη μια χρυσή ευκαιρία για να απομυζούν επιδοτήσεις. 

Ψιλο-απογοήτευση (;) για όσους πίστευαν ότι ο «αυθόρμητος» ακτιβισμός κόντρα στα μεταλλεία πηγάζει από ανιδιοτελή κίνητρα και ότι όλα τα έξοδα του σχετικού αγώνα καλύπτονται από τις τσέπες και το υστέρημα αγνών ακτιβιστών. Πέραν του χρηματικού, εδώ έχουμε και επίδειξη αξιοσημείωτου επαγγελματικού management από τους Βέλγους (ή από όποιους είναι από πίσω).  

Ας μην ισοπεδώσουμε πάντως τον εθελοντισμό γενικώς, εξαιτίας των αετονύχηδων κάποιων «οικολογικών» ΜΚΟ.