Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΤΩΝ ΕΓΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΜΚΟ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

ΠΩΣ Η ΜΚΟ "CATAPA" ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟ... #SKOURIES ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ENANTION TOY... #SKOURIES

Σύσσωμος o αντιμεταλλευτικός προπαγανδιστικός μηχανισμός κίνησε "γη και ουρανό" μέσα στην εβδομάδα για να μας... πείσει, ότι ο διεθνής μισθοφορικός ακτιβισμός τύπου "Catapa" είναι: 

α)"ουρανοκατέβατος" πλην όμως... αναγκαίος, γιατί ασχολείται με το θέμα... #skouries, που αφορά όλη την υφήλιο και επομένως και την Ε.Ε και β) δεν έχει καμία σχέση με το τοπικό ακτιβιστικό κίνημα στις #skouries, σ' ότι αφορά την οργάνωση οποιαδήποτε μορφής δράσεων...

ΕΝΑ "ΔΩΡΟ" ΓΙΑ ΤΗ ΜΚΟ CATAPA ΑΠΟ ΤΙΣ... #SKOURIES (BINTEO)

Δεν πρόκειται για σκουπιδότοπο, αλλά για το... #skouries
Νομίζουμε, ότι η νεοπροσληφθείσα Ελληνίδα ακτιβίστρια για λογαριασμό της Βελγικής ΜΚΟ "Catapa", που δίνει μάχη με τη σειρά της για τον τερματισμό της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική, αξίζει να αφιερώσει 3 λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο της για να δεί το βίντεο που ακολουθεί. 

Έχει τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον και συν τοις άλλοις είναι από τις... #skouries. Μπορεί δηλαδή να το συμπεριλάβει στην έκθεση, που ετοιμάζει, ως την άλλη όψη αυτού του.. αγώνα.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΑΣΤ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤ. ΙΓΓΛΕΖΗ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Μετά το δελτίο τύπου, που απέστειλε η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, με δηλώσεις της βουλευτού κας Ιγγλέζη, ο Δήμαρχος Πολυγύρου κ. Αστέριος Ζωγράφος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η απουσία και η απαξίωση της συνάντησης των αγροτών με φορείς στο Δημαρχείο Πολυγύρου εκ μέρους της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κας Ιγγλέζη δεν καλύπτεται με αντιμνημονιακές κορώνες και αντιπολιτευτικές κραυγές.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΝΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Η βουλευτής Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ Χρυσούλα Γιαταγάνα κατέθεσε ερώτηση στη βουλή προς τους υπουργούς εσωτερικών και δικαιοσύνης αναφορικά με τα σενάρια διαχωρισμού του Δήμου Αριστοτέλη, τον αν έχει παρέμβει ο εισαγγελέας της Χαλκιδικής για τις πρόσφατες δηλώσεις του Χρήστου Πάχτα, όπως επίσης και το αν έχει γίνει έλεγχος στο πόθεν έσχες του Δημάρχου Αριιστοτέλη.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και ένα μικρό σχόλιο του blog.

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΝΕΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ "ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Στο  γνωστό ύφος «αποφασίζομεν και διατάζομεν», που διακρίνει όλες τις ενέργειες του, το «συντονιστικό συλλόγων φορέων Σταγείρων – Ακάνθου» απαιτεί με ανακοίνωση του από τον ΑΝΤΕΝΝΑ και το ΣΚΑΪ να... ξανασκεφτούν τα ρεπορτάζ που δημοσίευσαν για την «εθελοντική» εργασία που πρόσφερε επί αμοιβή η Βελγική ΜΚΟ “Catapa” σε Ελληνίδα ακτιβίστρια στις #skouries και να επανορθώσουν!!!!

Αν μη τι άλλο, αυτό το «κίνημα» ξέρει πότε πρέπει να βάζει φίμωτρο σε όσα ΜΜΕ και δημοσιογράφους δεν έχουν ευθυγραμμιστεί μαζί του. 

ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ANTIGOLDGR.ORG-H MKO "CATAPA" ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ... #SKOURIES (ΒΙΝΤΕΟ)

Κατά τ' αλλά το "antigoldgr.org" δεν ήξερε...
Τελικά, η Βελγική ΜΚΟ "Catapa" έχει προσλάβει το μισθοδοτούμενο ακτιβιστή, που έψαχνε μέσω αγγελίας για να εμπλακεί ενεργά κατά της εξόρυξης χρυσού στις... #skouries!

Όπως αποκαλύφθηκε σε ρεπορτάζ του χθεσινού κεντρικού δελτίου του ΑΝΤΕΝΝΑ, ο ακτιβιστής που προσελήφθη από την ΜΚΟ "Catapa" είναι γυναίκα. Πρόκειται για μια Ελληνίδα, η οποία έχει λάβει μέρος και σε διαδηλώσεις στις... #Skouries, όπως παραδέχθηκε η  Σαρλότ Κρίστιαν, υπεύθυνη επικοινωνίας της ΜΚΟ.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΧΡ.ΠΑΧΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Κατά την χθεσινή εκδίκαση της αγωγής του δημάρχου Αριστοτέλη Χρήστου Πάχτα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, για ηθική βλάβη από δημοσιεύματα, ο κος Πάχτας μείωσε τις απαιτήσεις του από 240.000 ευρώ αποζημίωση, που αρχικά ζητούσε, στα 50.000 ευρώ. 

Να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για ηθική βλάβη που, όπως ισχυρίζεται, υπέστη από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις ι8 Φεβρουαρίου 2013, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.

ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟ... ΑΖΗΜΙΩΤΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
 Όπως είχε αναφέρει, πρόσφατα στο Capital.gr, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, με μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση «έκανε καθένας ό,τι ήθελε», διαπίστωση που φαίνεται να εφαρμόζεται πλήρως (και) στην περίπτωση της οργάνωσης ακτιβιστικών δράσεων κατά μεγάλων έργων, όπως είναι η εξόρυξη χρυσού.

 Βέβαια, λόγω των «γκρίζων ζωνών» που χαρακτηρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των ΜΚΟ, το όριο ανάμεσα στο ακτιβισμό με πραγματικό κίνητρο την προστασία του περιβάλλοντος και στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων είναι δυσδιάκριτο.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ANTIGOLD:"ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΑΚΟΜΗ Ο ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΤΗΣ MKO CATAPA ΓΙΑ ΤΙΣ... #SKOURIES"

Τόσοι "εθελοντές" και να μην έχει βρεθεί ένας
επ' αμοιβή για ν' ακτιβίσει στις... #Skouries???
Νομίζουμε ότι αυτή η απροσδόκητη παραδοχή είναι ότι πιο ενδιαφέρον ανακύπτει από το απολογητικό και παγίως αποπροσανατολιστικό ξέσπασμα που δημοσίευσε το «παρατηρήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων», αναφορικά με τον επιδοτούμενο ακτιβισμό που προσφέρει ως... εποχική απασχόληση η Βελγική MKO "Catapa" στις... #skouries.
 
Το «κίνημα» που είναι τόσο υπερήφανο για τον επικοινωνιακό αντίκτυπο που έχει προκαλέσει ο αγώνας του σε διεθνές επίπεδο, υφίσταται μέσω αυτής της πρωτόγνωρης δυστοκίας στην ανεύρεση μισθοφόρου ακτιβιστή, μια ανέλπιστη απόρριψη...

ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΧΤΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ ΒΛΑΒΗ

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά εκδικάζεται η αγωγή  του δημάρχου Αριστοτέλη Χαλκιδικής Χρήστου Πάχτα κατά του ΣΥΡΙΖΑ, και με αίτημα αποζημίωση 240.000 ευρώ για ηθική βλάβη που, όπως ισχυρίζεται, υπέστη από ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 18 Φεβρουαρίου 2013, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.

Στην εν λόγω ανακοίνωση, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει και ο ίδιος, αναφερόταν χαρακτηριστικά: «Η υπόδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως υπεύθυνου πολιτικού χώρου για τα γεγονότα, από το γνωστό διαπλεκόμενο και υπόλογο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της πολιτικής ιστορίας κ. Πάχτα, έχει ως προφανή στόχο να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Αυτές οι δηλώσεις βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝ ΔΕ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΜΕΧΡΙ ΚΟΚΚΑΛΟ, ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ "ΕΙΔΗΣΕΙΣ" ΓΙΑ TH ΔΡΑΣΗ ΜΚΟ ΣΤΙΣ #SKOURIES

Ποιός μπορεί να αποκαλύψει τι κρύβεται
πίσω από το μαύρο που υπάρχει στο... #skouries???
Νομίζουμε ότι η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής, αλλά και η ευρύτερη Ελληνική κοινωνία δεν έμαθε κάτι το εξαιρετικά ουσιώδες από την είδηση, που μεταδόθηκε σήμερα από το ΣΚΑΪ, αναφορικά με τον έμμισθο ακτιβισμό που προσφέρει η Βελγική ΜΚΟ "Catapa" στις... #Skouries σε στενή συνεργασία με εγχώρια ΜΚΟ.

Αυτή η είδηση είναι γνωστή από τις 4 Ιανουαρίου, όταν το blog μας, πρώτο απ' όλα, την έφερε στη δημοσιότητα. 

ΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ ΣΤΙΣ... #SKOYRIES (Φωτογραφίες)

Αν μη τι άλλο, αυτός ο "αγώνας" έχει χαρακτήρα...
Το επικίνδυνο... βιολί τους με την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα οδηγών, που διέρχονται μέσα από το δασικό δρόμο των Σκουριών, συνεχίζουν να παίζουν ορισμένοι αντίχρυσοι που διέπονται προφανώς από κατώτερα ένστικτα.

Μπορεί η κινητοποίηση του Σαββάτου να διεξήχθη σε γενικές γραμμές, όπως είπαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, εντός ειρηνικών πλαισίων, παρ' όλα αυτά κάποιοι ασυνείδητοι έκριναν σκόπιμο να αφήσουν και πάλι το στίγμα της κακοψυχίας τους, καταστρέφοντας πινακίδες οδοσήμανσης, λαμπτήρες προειδοποίησης και ανακλαστήρες. Το είχαν ξανακάνει μόλις πριν από 11 μέρες (Δείτε εδώ).

ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΓΟΡΑ "ΒΓΑΙΝΕΙ" Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει η εμπορική παραγωγή του χρυσού που εξορύσσει και κατεργάζεται από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής η Eldorado Gold, σύμφωνα με όσα ανέφερε την Παρασκευή ο πρόεδρός της καναδικής εταιρείας Norm S. Pitcher στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης. 

Η Eldorado πραγματοποιεί εργασίες περιβαλλοντικής αποκατάστασης σε έκταση 265 στρεμμάτων στην Ολυμπιάδα, όπου οι εξορυκτικές δραστηριότητες του παρελθόντος είχαν δημιουργήσει περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια τόνους συμπυκνώματος χρυσού και άλλων μετάλλων.

Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΓΛΕΖΗ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ #SKOURIES (ΒΙΝΤΕΟ)

Βλέποντας κάποιος τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν για την κινητοποίηση πανευρωπαϊκού χαρακτήρα, που έγινε στις Σκουριές "ενάντια στη λεηλασία της φύσης" δε μπορεί να μη σταθεί στο γκρίζο και το μουντό σκηνικό που αναδύεται μέσα απ' αυτές.

Μπορεί βέβαια αυτά τα χρώματα να αποδίδουν πέρα από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες και τη συναισθηματική κατάσταση των συμμετεχόντων, καθώς κανείς δε μπορεί να αποκλείσει ότι ανάμεσα σ' αυτούς που έχουν πολιτικά και οικονομικά κίνητρα, υπάρχουν και εκείνοι, που έχουν αμιγώς περιβαλλοντικά και οι οποίοι έχουν πειστεί ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο οικοσύστημα και το ανθρωπογενές περιβάλλον.

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

*Ακολουθεί σχόλιο του blog 
Οι τελευταίες κινητοποιήσεις στο Χοντρό Δένδρο της Χαλκιδικής ανάδειξαν ένα χρόνιο πρόβλημα της ενημέρωσης. Το φαινόμενο της διαστρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων. Ο μέσος Έλληνας πολίτης σε κάθε γωνιά της χώρας δεν έχει άμεση άποψη για το τι συμβαίνει στην Χαλκιδική και στις Σκουριές. 

Διαμορφώνει γνώμη μέσω των ΜΜΕ και εδώ ξεκινά το πρόβλημα. Οι περισσότερες εφημερίδες, κανάλια, εκπομπές ή δημοσιογράφοι, είναι φίλα προσκείμενοι σε συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, οι οποίοι, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, παρουσιάζουν τα γεγονότα μέσα από το δικό τους κομματικό φακό – συνήθως παραμορφωτικό…

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

ΤΕΛΙΚΑ, ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΗΧΘΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΙΣ... #SKOURIES?

Φώτο από τη χθεσινή αυτοψία του "μικτού κλιμακίου"
στις... #Skouries
Συμπληρώθηκε παραπάνω απ' ένα εικοσιτετράωρο από τη στιγμή που ακούσαμε, ότι προσήχθησαν 2 εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, τα οποία οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Αρναίας.

Σύμφωνα με τα όσα γράφτηκαν η προσαγωγή των εργαζομένων οφειλόταν στη συμμετοχή τους σε ηλεκτρολογικές εργασίες για τις οποίες δεν είχε εκδοθεί η σχετική άδεια.Έκτοτε όμως, έχουμε μείνει κυριολεκτικά στο σκοτάδι. 

Δεν ξέρουμε αν οι προσαγωγές αυτών των εργαζομένων έχουν εξελιχθεί σε συλλήψεις ή όχι, καθώς ούτε το "SOS HALKIDIKI" εξέδωσε κάποιο δελτίο τύπου, ούτε η αστυνομία, ούτε...  ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής!!!

ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ #SKOURIES-ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Φώτο από μια αλλοιωμένη πινακίδα οδικής σήμανσης στις #skouries...
Η αστυνομία ήταν παρούσα για να επιβάλλει τις σχετικές κυρώσεις,
που προβλέπονται στον/ους παραβάτη/ες ή... το πήρε το ποτάμι;
Περίπου 150 επαγγελματίες του ακτιβισμού βρίσκονται αυτή την ώρα συγκεντρωμένοι στο Χοντρό Δέντρο, επί τη ευκαιρία της "πανευρωπαϊκής ημέρας αντίστασης ενάντια στη λεηλασία της φύσης"

Οι ακτιβιστές είναι πολύ ήρεμοι προς το παρόν. Πιθανώς να αναμένουν την αλλαγή βάρδιας των εργαζομένων για να προκαλέσουν τους γνωστούς θεατρινισμούς, που θα γεννήσουν παράλληλα  τα γνωστά φωτογραφικά "τρόπαια", που επιβάλλεται να κάνουν το γύρω του διαδικτύου.

ΚΙ ΑΛΛΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Διαβάζουμε στη σημερινή ΑΥΓΗ, ότι με νέα διαμαρτυρία σήμερα Σάββατο στον Κάκκαβο, οι αντιδρώντες στην επένδυση της ΒΑ Χαλκιδικής συμμετέχουν στις πανευρωπαϊκές δράσεις ενάντια στη λεηλασία της φύσης, που γίνονται με πρωτοβουλία κινημάτων.

 Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στο Χονδρό Δένδρο και την καλεί το «Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού», ενώ αντίστοιχες διαμαρτυρίες διοργανώνονται στην Ιταλία από το κίνημα NO TAV ενάντια στην κατασκευή υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής και στη Γαλλία από το ZAD ενάντια στην κατασκευή αεροδρομίου. Όλα σχετικά, ε;

Φήμες ότι στην ευρύτερη περιοχή γίνεται έρευνα από τους διοργανωτές της εκδήλωσης για καρδιοπαθείς, παραπληγικούς, υπερήλικες και έχοντες κινητικά προβλήματα για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση, χαρακτηρίζονται ως αναληθείς….

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

ΣΚΟΥΡΙΕΣ 17/2/2013-365 ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ... (ΒΙΝΤΕΟ)

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την ημέρα που σημειώθηκε η ένοπλη καταδρομική εφοδος κουκουλοφόρων στις Σκουριές. 

Το σύστημα που καλύπτει και βάζει πλάτες για να επικρατήσει η λήθη για το τι έγινε στις Σκουριές δεν επέτρεψε σε κανένα ΜΜΕ να αναφερθεί σ' αυτή τη θλιβερή επέτειο. 

ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

"Μια φωτογραφία=χίλιες λέξεις" ή και κάτι παραπάνω???
Επανερχόμαστε στο θέμα των επεισοδίων που σημειώθηκαν προχθές στο Χοντρό Δέντρο ανάμεσα σε ακτιβιστές που αντιτίθεται στην επένδυση και αστυνομικών δυνάμεων. 

"Τροφή" στην επαναφορά μας έδωσε η ανακοίνωση που εξέδωσε επί του θέματος η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, στην οποία εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζεται, ότι δεν υπήρξε η "κακοποίηση" των ακτιβιστών, ενώ παράλληλα δίνεται και άλλοθι στους άνδρες της αστυνομίας που μπήκαν στην άχαρη διαδικασία να μετακινήσουν με το ζόρι τους ξαπλωμένους και καθισμένους στο οδόστρωμα διαδηλωτές.

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

"ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ Η ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Το βίντεο που ακολουθεί νομίζουμε ότι αξίζει προσοχής. Είναι η προσωπική ματιά του δημιουργού του, το οποίο μας το έστειλε με τη θερμή παράκληση να το ανεβάσουμε στο blog μας.

Πρόκειται για μια σύγκριση ανάμεσα στις δηλώσεις, που έκανε προχθές ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας και αφορά τις εκτιμήσεις του για την κατάσταση που θα επικρατήσει στο δήμο την επομένη των εκλογών και σε παρελθούσες δηλώσεις πασίγνωστου ακτιβιστή της ΒΑ Χαλκιδικής, προέδρου κοινοβουλευτικού κομμάτος κλπ. 

"ΕΜΕΙΣ ΟΥΤΕ ΚΑΨΑΜΕ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΨΟΥΜΕ ΧΩΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΧΤΥΠΗΣΑΜΕ, ΟΥΤΕ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ" ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ?

Φώτο από την πυρπόληση λεωφορείου μεταφοράς προσωπικού,
που σημειώθηκε στο Γομάτι στις 5/8/2012
Καθησυχαστικός μεν, ως προς την... επόμενη μέρα των εκλογών, αλλά "ελαφρώς" επιλήσμων δε, για το τι έχει συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, παρουσιάστηκε ο ιδρυτής του antigold μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Κόκκινο 105,5".

Μιλώντας εξ ονόματος εκείνων, που μάχονται για την κατάργηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική και σε αντιδιαστολή των όσων υποστήριξε προχθές ο κ. Πάχτας απευθυνόμενος σε άνεργους γεωτρυπανιστές, ο πρόεδρος του "οργανισμού" τόνισε, ότι η ομάδα των ακτιβιστών που δρά στην περιοχή δεν πρόκειται να προβεί σε καμία μορφή βιαιότητας, όπως δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα...!!!!

"ΦΩΤΟΓΡΑΦΕ ΤΡΑΒΑ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ" ΣΤΙΣ... #SKOURIES (ΒΙΝΤΕΟ)

Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους πολέμιους της μεταλλευτικής που βρήκαν τη δύναμη να ανεβάσουν το βίντεο που ακολουθεί στο διαδίκτυο. Η εξήγηση είναι οφθαλμοφανής.

Κατά τη γνώμη μας, τα στιγμιότυπα που περιέχονται σ' αυτό το βίντεο αποδυναμώνουν όλες τις φοβερές εκδοχές, που διέσπειραν χθες στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και αναπαράχθηκαν σήμερα από συνδεδεμένα προς εκείνους ΜΜΕ.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΕΛΟΥΣ ΒΑΖΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΙΣΤΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ #SKOURIES

Η αστυνομική διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έπειτα από την παλινωδία που σημειώθηκε με τα επεισόδια (;;;;) της περασμένης Παρασκευής στις Σκουριές, απέφυγε να επαναλάβει το ίδιο σφάλμα, μετά τα όσα έγιναν και σήμερα.

Πριν από λίγη ώρα εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία δικαιώνει τα όσα γράφαμε σε προηγούμενη ανάρτηση μας για τις συνεχείς εκκλήσεις των παριστάμενων αστυνομικών προς τους ακτιβιστές για να ανοίξουν το δρόμο,

ΑΡΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ #SKOURIES...

Οι "παπαράτσι" ήταν στις θέσεις τους...
Με αφορμή τις εκατέρωθεν διαμαρτυρίες ακτιβιστών και αστυνομίας για "ασυμφωνία χαρακτήρων" στην κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής στις Σκουριές, είχαμε αναρωτηθεί για δύο πράγματα.

1ον γιατί ενώ είχαμε σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού, όπως κατήγγειλε ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής κ. Γιώργος Χατζηβασιλειάδης σε δηλώσεις του στο TV Χαλκιδική, δεν είχαμε κάποιο επίσημο ανακοινωθέν από την αστυνομική διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία υπάγεται η αστυνομική διεύθυνση μας.

ΤΩΡΑ ΣΤΟ # SKOURIES-ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ, ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ

Φώτο από τα σημερινά επεισόδια
από το alterthess
Το σκηνικό της προαναγγελθείσας έντασης ολοκληρώθηκε στις #skouries. 

3 τραυματίες και 2 προσαγωγές γυναικών είναι ο απολογισμός της συμπλοκής, που υπήρξε ανάμεσα σε ακτιβιστές και αστυνομικούς. 

Η συμπλοκή, όπως μεταδίδει το alterthess, έγινε όταν γυναίκες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση σχημάτισαν αλυσίδα για να μην περάσουν τα λεωφορεία που μετέφεραν εργαζόμενους προς τις Σκουριές. 

Οι τραυματίες διακομίστηκαν στο κέντρο υγείας Παλαιοχωρίου

Την ίδια ώρα και λόγω του προδιαγεγραμμένου σκηνικού έντασης 8 νταλίκες με προορισμό το εργοτάξιο παρέμεναν ακινητοποιημένες μέσα στο Παλαιοχώρι.

Οι 2 προσαχθείσες γυναίκες (η μία κατάγεται από την Ιερισσό και η άλλη από το Γομάτι) μετάγονται αυτή τη στιγμή στην ασφάλεια Πολυγύρου.

ΤΩΡΑ ΣΤΙΣ #SKOURIES - Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΝΕΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ 50 ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ Δ.Χ

Σχετική φώτο από τις... σκληρές
"διαπραγματεύσεις" τις περασμένης Παρασκευής

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανάρτηση μας, δοκιμάζεται εδώ και πολύ ώρα η "συννεφιασμένη" σχέση επαγγελματιών του ακτιβισμού και της αστυνομίας. 

Ίδια γεύση... Όπως και την προηγούμενη Παρασκευή έτσι και σήμερα οι άνδρες της αστυνομίας παρακαλούν (ναι σωστά διαβάσατε) τους ακτιβιστές να κάνουν μια ελαφριά υποχώρηση και να ανοίξουν το δρόμο που κρατούν κλειστό προς το εργοτάξιο για να περάσουν τα φορτηγά ΔΧ, που έχουν εγκλωβιστεί εξαιτίας της νέας αυθαίρετης δράσης τους.

Δεν είναι μόνο όμως οι αυτοκινητιστές που υφίστανται τις συνέπειες αυτής της... δράσης. 

Παρομοίως και η δεύτερη βάρδια εργαζομένων δεν μπορεί να φτάσει στο εργοτάξιο. 

"ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ"...

.... στις #Skouries
Επειδή πολλά ειπώθηκαν, γράφτηκαν και ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες για τα... σύννεφα που έχουν εμφανιστεί στη σχέση κάποιων περίεργων ζευγαριών που υπάρχουν στα μέρη μας, νομίζουμε ότι το άρθρο που αλιεύσαμε και ανήκει στον καθηγητή κοινωνιολογίας του ΑΠΘ κ. Γιώργο Πιπερόπουλο, ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση και θα δώσει λύσεις και ερμηνείες στα προβλήματα τους. 

Πρόκειται για ένα άρθρο που αναλύει απλά μεν διεξοδικά δε, τα κίνητρα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, κυρίως αυτής που δείχνει "περίεργη", όπως... κατάλαβε το alterthess και κάποιοι ομοϊδεάτες του το "άδειασμα" που επιφύλαξε η αστυνομία στους ακτιβιστές, κατά την επεισοδιακή (;;;) κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής στις Σκουριές. 

Στο μεταξύ, πριν από λίγη ώρα, επαγγελματίες του ακτιβισμού πήγαν και πάλι στο Χοντρό Δέντρο. 

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΧΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Χρήστος Πάχτας στο περιθώριο της χθεσινής δημοτικής συνεδρίασης και απαντώντας στις ερωτήσεις των 25 ανέργων γεωτρυπανιστών, που έδωσαν το παρόν στη συνεδρίαση, σ' ότι αφορά το επαγγελματικό τους μέλλον, αναφέρθηκε στα δυο σενάρια που θα επικρατήσουν στο δήμο, κατά τη γνώμη του, την επόμενη μέρα των εκλογών. Σενάρια που αφορούν τη συνέχιση ή μη της μεταλλευτικής επένδυσης στη ΒΑ Χαλκιδική.

 Όπως τόνισε ο κ. Πάχτας οι προσεχείς εκλογείς του Μαΐου θα είναι οι τελευταίες που θα έχουν αυτό το διακύβευμα, καθώς όλες οι φοβίες και οι αιτιάσεις που έχουν καλλιεργήσει οι πολέμιοι της μεταλλευτικής αναμένεται να απαντηθούν μέσα στην προσεχή 5ετία, που χρονικά θα συμπίπτει με την ολοκλήρωση της θητείας της νέας δημοτικής αρχής.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Σε διάψευση των ισχυρισμών του επιχειρηματία Γιάννη Κωνσταντινίδη ότι η Ελληνικός Χρυσός θα επενδύσει στην ΠΑΕ Άρης, με ενεργή μάλιστα συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΕ,  προχωρά η εταιρεία. 

«Η Ελληνικός Χρυσός διαψεύδει κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο αγοράς της πλειοψηφίας των μετοχών της ΠΑΕ Άρης. Η εταιρεία δεν έχει εξετάσει ποτέ αυτό το ενδεχόμενο», δήλωσε στη Voria.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Ελληνικός Χρυσός Κώστας Γεωργαντζής.

Η ΚΡΥΦΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ (Οι μαγνητικές ιδιότητες του χρυσού- Β΄)

Σκεπτόμενος Πολίτης
8. «Πανικόσπορος».  Είναι τελικά απίστευτο το όργιο φαντασίας γύρω από την περιβαλλοντική καταστροφή που υποτίθεται θα επιφέρουν τα μεταλλεία χρυσού. Ο όλεθρος αυτός μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πτώση του μετεωρίτη στις ακτές του Μέξικο, που λέγεται ότι εξαφάνισε τους δεινόσαυρους. 

Προφητείες έχουν κατά καιρούς τρομοκρατήσει και γοητεύσει: από το ημερολόγιο των Μάγιας και το Νοστράδαμο μέχρι την Αποκάλυψη του Ιωάννη και τον Αρμαγεδδών. Εδώ κολλάνε και οι κατά καιρούς Μεσσίες που θα μας σώσουν, υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια. Τον ρόλο αυτό διεκδικούν στη Χαλκιδική πολλοί τρομολάγνοι προφήτες: ο «έχω-κάνει-τα-κουμάντα-μου» Παρατηρητής, ο «οικολόγος» υποψήφιος δήμαρχος, η ψευτο-ακτιβίστρια Συριζοβουλευτίνα,…Βάλτε μόνοι σας κι άλλους, ο κατάλογος θα γίνει μακρύς.

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΣΚΟΥΡΙΕΣ 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013... ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΑΨΑΝ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Εργοτάξιο Σκουριών. Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα 16ης προς 17ης Φεβρουαρίου. Μια ομάδα ένοπλων κουκουλοφόρων εισβάλει στις εγκαταστάσεις με σκοπό να βάλει...  λουκέτο. Σπέρνει το φόβο και τον τρόμο στους εργαζόμενους φύλαξης του χώρου. Δύο απ’ αυτούς τους εργαζόμενους ακινητοποιούνται. Οι δράστες τους δένουν χειροπόδαρα και τους περιλούζουν με βενζίνη.

Είναι οι πιο... τυχεροί του σκηνικού κόλασης που ετοιμάζουν οι κουκουλοφόροι, καθώς ότι άλλο περιέλουσαν με βενζίνη το παρέδωσαν στις φλόγες. Αυτοκίνητα, μηχανήματα αλλά και ότι βρήκαν στο διάβα τους. 

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΒΑΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΤΥΠΗΘΗΚΑΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ #SKOURIES???

Πότε και... πως έγιναν όλα αυτά;;;
Οι επαγγελματίες του ακτιβισμού και η αστυνομία της Χαλκιδικής έχουν βαλθεί να μας... πείσουν τις τελευταίες ώρες, ότι η πολύ καλή σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που έχουν οικοδομήσει τους τελευταίους μήνες, σ' ότι αφορά την καθημερινή ποινικοποίηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές, περνάει κρίση...

Οι οικολογούντες σε σχετική ανάρτηση τους περιγράφουν τη δυσάρεστη τροπή που πήρε προς έκπληξη τους αυτή η... σχέση, όπου "το φλερτ και τα συναισθήματα αβρότητας" έχουν καλυφθεί πλέον από... σύννεφα δυσπιστίας, καθώς οι αντίχρυσοι δεν περίμεναν μετά τα όσα έχουν από κοινού μοιραστεί στις Σκουριές, ότι η αστυνομία θα απαιτούσε προχθές να ανοίξουν το δρόμο που κρατούσαν επί ώρες κλειστό προς το εργοτάξιο.

ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΤΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ-ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΑΜΕΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΠO ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"

Με επιστολή τους που δημοσιεύτηκε στη Ρεσπέντζα οι άνεργοι κάτοικοι των Σταγείρων και της Στρατονίκης επανέρχονται και ζητούν από την Ελληνικός Χρυσός να δώσει άμεσα τέλος στον εφιάλτη και την αγωνία που ζουν λόγω της παρατεταμένης χρονικά ανεργίας τους.

Θα αποφύγουμε το γνωστό και εύπεπτο λαϊκισμό που συνηθίζεται σ' αυτές τις περιπτώσεις, γράφοντας ότι στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των κατοίκων και στηρίζουμε τον αγώνα τους. Όσοι φίλοι παρακολουθούν τις αναρτήσεις μας ξέρουν πολύ καλά τις απόψεις μας επί αυτού του πολύ σοβαρού θέματος.

ΑΒΥΣΣΟΣ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΣΤΗ

*Του Γιώργου Μπιλλίνη
Ήταν πέρυσι τέτοιες μέρες, όταν ο πρωθυπουργός συγκάλεσε στο Μαξίμου σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δέκα σημαντικότερων βιομηχανιών της χώρας. Θέλησε να ακούσει από πρώτο χέρι τις απόψεις της βιομηχανίας για τη κατάσταση της οικονομίας και την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Επιδίωξη του επίσης ήταν η άσκηση έμμεσης πίεσης για τη διενέργεια επενδύσεων.

Στη σύσκεψη εκείνη το τόνο έδωσε ο Πατριάρχης της ελληνικής βιομηχανίας, ο κος Νίκος Στασινόπουλος. Είναι ο βασικός μέτοχος του μεγαλύτερου εξαγωγικού ομίλου της χώρας, της Βιοχάλκο, μιας εταιρείας συμμετοχών, που διαθέτει πάνω από εβδομήντα θυγατρικές επιχειρήσεις. Αντικείμενο της είναι η επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή προϊόντων του συνόλου σχεδόν των βασικών μετάλλων.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ΣΤΙΣ #SKOURIES

«Παιδιά, στις Σκουριές ρίχνουν άσφαλτο… Πάμε για μπάχαλο…».

Κάπως έτσι φαντάζομαι τις κινητοποιήσεις των –επαγγελματιών πλέον– ακτιβιστών της ΒΑ Χαλκιδικής. Κάποιοι που προφανώς δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν και –επίσης προφανώς–, έχουν λύσει το βιοποριστικό τους πρόβλημα, βρήκαν αίφνης το «νόημα της ζωής»… Βρήκαν κάτι για να μην βαριούνται το χειμώνα (αφού πολλοί από αυτούς το καλοκαίρι ασχολούνται με τις τουριστικές τους επιχειρήσεις…). 

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΦΕΘΗΚΑΝ ΟΙ 3 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Τέλος καλό όλα καλά για τα 3 άτομα που συνελήφθησαν το μεσημέρι στο Χοντρό Δέντρο, επειδή παρεμπόδιζαν τη διέλευση οχημάτων προς το εργοτάξιο των Σκουριών, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις (!!!) των αστυνομικών να αποχωρήσουν. 

Αφέθηκαν ελεύθεροι από την ασφάλεια Πολύγυρου, όπου είχε γίνει η μεταγωγή τους, αφού τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της παράνομης βίας και απείθειας, και στους δύο από τους τρεις και η κατηγορία της αντίστασης.

ΕΞΩ Η ΠΙΣΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ.. ΜΕΣΑ ΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ #SKOURIES

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Τα μάθατε τα νέα; Η πίσσα ασφαλτόστρωσης περιέχει αρσενικό!!! Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται τα 80 περίπου άτομα που έχουν αποκλείσει το δρόμο προς το εργοτάξιο των Σκουριών. 

Ευκαιρία βρήκαν οι αντιδρώντες στην επένδυση για επαναστατική γυμναστική… Ποιος είναι αυτός που τους ξεσήκωσε όμως; Απαιτούν μάλιστα και την παρουσία εισαγγελέα! Αλήθεια τι θα κάνει ο εισαγγελέας; Θα δοκιμάσει τη πίσσα να δει αν περιέχει αρσενικό;

ΤΩΡΑ- ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ- 3 ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ

Στο "πόστο" τους παραμένουν 70-80 περίπου ακτιβιστές, που εδώ και 4 ώρες περίπου κρατούν κλειστή την οδική πρόσβαση προς τις Σκουριές, επειδή όπως υποστηρίζουν οι εργασίες ασφαλτόστρωσης του δρόμου έγιναν με πίσσα που περιέχει αρσενικό...

Λόγω αυτής της νέας επινόησης παραμένουν εγκλωβισμένοι οι εργαζόμενοι τόσο της πρωινής όσο και της απογευματινής βάρδιας καθώς ούτε οι πρώτοι μπορούν να πάνε στα σπίτια τους, ούτε οι δεύτεροι στην εργασία τους.

ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΦΘΟΡΕΣ ΣΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΣ ΟΔΟΣΗΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ #SKOURIES (Φωτογραφίες)

"Σπαρμένος" από... εμπόδια ο δρόμος προς τις Σκουριές
Κατά την επιστροφή από πρόσφατη επίσκεψη "ανίχνευσης" στο εργοτάξιο των Σκουριών, κάποιοι άγνωστοι έκριναν σκόπιμο να ξηλώσουν δύο πινακίδες και τρεις λάμπες οδικής σήμανσης. 

Οι φθορές αυτές πέρα από τη "συμβολική-αγωνιστική αξία", που μπορεί να 'χουν μέσα στο μυαλό εκείνων που τις προξένησαν για να καταδείξουν το μένος τους απέναντι στη μεταλλευτική, έκρυβαν και σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των οδηγών διερχόμενων ΙΧ και φορτηγών ΔΧ.

ΤΩΡΑ- ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Κλειστό κρατούν αυτή τη στιγμή περίπου 100 άτομα το δρόμο προς το εργοτάξιο των Σκουριών. 

Ο... λόγος της νέας κινητοποίησης της ομάδας των αντιδρώντων στη μεταλλευτική έχει να κάνει με τις εργασίες ασφαλτόστρωσης που γίνονται, καθώς όπως ισχυρίζονται η πίσσα που χρησιμοποιείται περιέχει αρσενικό (!!!). 

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"

Ο άνεργος κόσμος της ΒΑ Χαλκιδικής θέλει να εργαστεί στα μεταλλεία
 Στο δρόμο έχουν βγει 50 περίπου άνεργοι, νέοι στην πλειοψηφία τους, που ζουν στα δημοτικά διαμερίσματα των Σταγείρων και της Στρατονίκης, του δήμου Αριστοτέλη. 

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες στήνουν καθημερινά «μπλόκο» διαμαρτυρίας, στην είσοδο της Στρατονίκης και έχουν αναρτήσει πανό στα οποία αναγράφονται συνθήματα υπέρ της απασχόλησής τους από την «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» που δραστηριοποιείται στην περιοχή.  

«Έχουμε στηρίξει την εταιρία (σ.σ. την «Ελληνικός Χρυσός»), στα πρώτα της βήματα στην περιοχή, από την πρώτη στιγμή και τη στηρίζουμε και τώρα. Θέλουμε όμως, στα χωριά μας να μην υπάρχει ούτε ένας άνεργος», λένε. 

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ "ΣΒΗΣΙΜΟ" Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Η κατάσταση στη χαλυβουργία είναι γνωστή: καθίζηση της ζήτησης, υπέρογκο ενεργειακό κόστος, μοναδική διέξοδος οι ζημιογόνες εξαγωγές. Για την εμβληματική για την ελληνική βιομηχανία Χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελόπουλων η κατάσταση ήταν ίδια, με τη διαφορά ότι την περασμένη δεκαετία ολοκληρώθηκαν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για την τοποθέτηση καινούριων υπερσύγχρονων έλαστρων.  

Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης για τη βιομηχανία είναι ότι μόνο μέσα στο 2013 η Χαλυβουργική προέβη σε δύο αυξήσεις κεφαλαίου, με τους μετόχους να δίνουν «ένεση» στη βιομηχανία συνολικού ύψους 13,1 εκατ. ευρώ. Εξάλλου η Χαλυβουργική έκλεισε την τελευταία δημοσιευμένη χρήση με ζημιές EBITDA 29,55 εκατ. ευρώ.

"ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ" ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ, Ο ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΕΙ...

Η παραπάνω φωτογραφία είναι τραβηγμένη από έναν τοίχο που βρίσκεται τη Μ. Παναγία. Για την ακρίβεια από ένα στενό δρομάκι του χωριού, όπου το σύνθημα αυτό, όπως και κάθε σύνθημα που είναι γραμμένο σε τοίχο έχει τη δική του ιστορία..., πέρα από τους συμβολισμούς του για τους οποίους θα αναφερθούμε εκτενώς παρακάτω.

Όπως μάθαμε λοιπόν, το 1ο σύνθημα που γράφτηκε με σπρέι στον τοίχο ήταν το: "ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΡΥΣΟ". Στη συνέχεια κάποιος άλλος πήγε και "καβάλησε" το "ΟΧΙ" γράφοντας το "ΝΑΙ"

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΠΤΕΙ ΤΑΣ ΧΕΙΡΑΣ ΤΟΥ... ΓΙΑ ΤΙΣ #SKOURIES

*Ακολουθεί σχόλιο του blog 
Ο Μιχάλης Βλαχόπουλος, επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Αριστοτέλη, σε επιστολή του προς τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Χ. Πάχτα με ημερομηνία 2-2-2014, δηλώνει ότι η παράταξή του δεν θα συμμετάσχει στην επιτροπή «παρακολούθησης και ελέγχου της τήρησης των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των έργων της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη», σύμφωνα με την ΚΥΑ 332/2011, διότι λέει η πάγια θέση τους είναι η αντίθεση μας σε οποιαδήποτε μεταλλευτική δραστηριότητα στις Σκουριές.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΑΡΝΑΙΑΣ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ #SKOURIES???

Το θέμα βγήκε ξανά στην επιφάνεια μετά τη συζήτηση που έκαναν άνεργοι νέοι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής με το Γενικό Διευθυντή της Ελληνικός Χρυσός κ. Μιχάλη Θεοδωρακόπουλο, σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορούν να γίνουν προσλήψεις, εξαιτίας του ότι έχει κολλήσει στην πολεοδομία της Αρναίας ή έκδοση της άδεια κατασκευής του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές.

Θα διατυπώσουμε λοιπόν τα ίδια ερωτήματα που διατυπώσαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση μας, τα οποία απευθύνονται σ' όλους τους ανευθυνουπεύθυνους φορείς αυτής της ανάλγητης πολιτείας, που σε τέτοιους καιρούς κρατούν σε ομηρία ανεργίας εκατοντάδες οικογένειες των Μαδεμοχωρίων.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

"ΜΗ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ"

Για κάποια... οδοιπορικά είναι "αόρατα" πανό με τέτοιο περιεχόμενο
Δύο... οδοιπορικά για τις... Σκουριές και την ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε Κυριακάτικες εφημερίδες. 

Το πρώτο οδοιπορικό ήταν της «Αυγής», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου και το δεύτερο της «εφημερίδας των συντακτών», που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου

Και τα δύο οδοιπορικά, κατά σύμπτωση..., δημοσίευσαν τα ίδια χιλιοειπωμένα και γραφικά φληναφήματα των πολέμιων της μεταλλευτικής δραστηριότητας. 

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

ΝΕΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ

Φώτο από παλιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αντιδρώντων στις Σκουριές
Επίσκεψη στο εργοτάξιο των Σκουριών έκαναν περίπου 20 άτομα, τα οποία ανήκουν στο αντιμεταλλευτικό μπλοκ.

 Η ομάδα των αντιδρώντων έφτασε στις Σκουριές με τζιπ 4Χ4 λίγο πριν τις 7 μ.μ. Πρώτα επισκέφτηκε την κεντρική είσοδο και στη συνέχεια μετέβει στη δεύτερο σημείο εισόδου του εργοταξίου.

ΤΑ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥΣ

Οι κάτοικοι της ΒΑ Χαλκιδικής απασχολούνταν ως επί το πλείστον στα μεταλλεία. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Χαλκιδική (κυρίως την Κασσάνδρα και τη Σιθωνία), η περιοχή των Μαδεμοχωρίων αναπτύχθηκε από τη μεταλλευτική δραστηριότητα. 

Σε διάφορες χρονικές φάσεις η αντίστοιχη ακμή και παρακμή της μεταλλευτικής δραστηριότητας επηρέασε και διαμόρφωσε τη ζωή αυτών των κατοίκων και κατ’ επέκταση και τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τα δεδομένα της κάθε εποχής. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ως προς τις καταστάσεις που βίωσαν και καθόρισαν την κουλτούρα τους αρκεί να αναφέρουμε τα εξής:

ΤΟΝ ΑΓΓΙΞΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ...

.... Και όχι η ανάγκη πολιτικής επιβίωσης
*Ακολουθεί σχόλιο του blog 
Ξαναμίλησε ο Κρίτων… Ο Κρίτων Αρσένης, λέμε… Ο Ταρζάν του ευρωκοινοβουλίου φλερτάρει ανοικτά με ΣΥΡΙΖΑ… Δήλωσε πως «είναι τιμή για την Ελλάδα να έχει Έλληνα υποψήφιο πρόεδρο της Επιτροπής. Αυτό το νιώθουν όλοι οι πολίτες διακομματικά…». Αλήθεια που το είδε αυτό;