Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

ΣΚΗΝΙΚΟ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΧΡΥΣΟΙ ΣΤΗ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑ

Με το χειριστή μιας... τσάπας τα έβαλαν στο Χοντρό Δέντρο οι «επαναστάτες» του... #skouries.

Κατά... παράβαση του ωραρίου τους, εμφανίστηκαν σχετικά... νωρίς -στις 10.30 το πρωί- στο σημείο που γίνονται οι εργασίες κατασκευής ισόπεδου κόμβου και εξανάγκασαν τον εργαζόμενο χειριστή να εγκαταλείψει το πόστο του.

Η «αμεσοδημοκρατική» αναστολή των εργασιών κράτησε μέχρι τις 3 το μεσημέρι, όταν και οι επαγγελματίες ακτιβιστές κουράστηκαν να παραμένουν στο ίδιο σημείο χωρίς αντικείμενο...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΟΣ: "ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ"

ΑΛΗΘΙΝΗ Ή ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ?

Και ενώ ακόμη εκκρεμεί η δήλωση καταδίκης της άνανδρης επίθεσης ακτιβιστών εναντίον γεωτρυπανιστών στις #skouries από τις 7 Μαρτίου, ο κ. Γιάννης Μίχος έκανε ένα βήμα μπροστά... σε σχέση με το πρόσφατο αντιμεταλλευτικό παρελθόν του, δηλώντας χθες από τη γενέτειρα του τη Στρατονίκη ότι τα «μεταλλεία δεν κλείνουν».

Μια δήλωση εκ διαμέτρου αντίθετη με το ρεζουμέ του ψηφίσματος που εξέδωσε το αντιμεταλλευτικό συμπόσιο της Ιερισσού, το οποίο εκτός του ότι ζητάει επιτακτικά την αναστολή της επέκτασης μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική, όχι από σύμπτωση, απαρτίζεται από εκείνους που εξέλεξαν τον κ. Μίχο ως υποψήφιο δήμαρχο του «κινήματος», που οραματίζεται μια άλλου είδους... ανάπτυξη για τη ΒΑ Χαλκιδική στην οποία δεν έχει θέση η μεταλλευτική δραστηριότητα.

ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ

Του Πέτρου Τζεφέρη
Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο μια επένδυση με τεκμηριωμένο επιστημονικό πεδίο, με τεχνολογίες έρευνας και εκμετάλλευσης καλά εδραιωμένες, να μην προχωράει. Και αυτό να οφείλεται στην εμπλοκή που σχετίζεται με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και την διαχείρισή του από την εκάστοτε πολιτεία.

Αν εξετάσει κανείς επιμέρους παραδείγματα θα δει ότι τα περισσότερα ζητήματα είναι τέτοιου είδους. Σπανίως παρουσιάζεται ένα ζήτημα που απαιτεί την επιστημονική συνδρομή για να προχωρήσει, ακριβώς επειδή υφίσταται κάποιο δυσαναπλήρωτο κενό ως προς την μέθοδο που εφαρμόζεται είτε για την κατεξοχήν παραγωγή είτε για τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αναφύονται.

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

ΟΙ... ΑΠΟΛΙΤΙΚ "ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ" ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ #SKOURIES...

... Από "αυθεντίες" που γνωρίζουν πολύ καλά, τι σημαίνει "αρχέγονο" δάσος!
Το θεατράκι ολοκληρώθηκε στις... #skouries.  100 περίπου άτομα μαζεύτηκαν έξω από την είσοδο του εργοταξίου για να... ξεναγηθούν από καπηλευτές του περιβάλλοντος και κομματικούς εντολοδόχους (ακτιβιστές, υποψήφιους ευρωβουλευτές και πανεπιστημιακούς καθηγητές) στο... αρχέγονο δάσος, που κάνουν πως δε θυμούνται, πως ξυλεύεται τα τελευταία 60 χρόνια. 

Εκτός ότι η μνήμη τους είναι επιλεκτική, ως προς την πολυετή ξύλευση των Σκουριών από υλοτόμους της περιοχής, αποδεικνύεται και ιδιαίτερα... ασθενής στην πρόσφατη περίπτωση του υλοτόμου, που η κάμερα των "σιωπηλών βημάτων" είχε εντοπίσει δήθεν να πετσοκόβει το δάσος για λογαριασμό της "Ελληνικός Χρυσός" του Ιανουάριο του 2013 στο Λάκκο Καρατζά... 

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΠΛΟΥΤΟ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog 
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης των Καναδικών Μεταλλευτικών Εταιρειών Ben Chalmers, αποδομεί τους μύθους που συνοδεύουν την εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. 

Ο κος Ben Chalmers στη συνέντευξή του σημειώνει ότι η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου μπορεί να συνυπάρξει με την προστασία του περιβάλλοντος. Επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία, να προσελκύσει σημαντικά κεφάλαια που διατίθενται να τοποθετήσουν μεγάλοι παίκτες της εξορυκτικής βιομηχανίας. 

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

ΜΑΚΡΙΑ... ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ Η... ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΖΩΞΗ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Η υψηλή θεωρία πάσης φύσεως κρατικοδίαιτων (μέλη ΜΚΟ, καθηγητές πανεπιστημίου, βουλευτές, ευρωβουλευτές και υποψήφιοι για αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές) για τη... ζωή, τον... αγέρα, το... νερό καλά κρατεί στην Ιερισσό.

Αλίμονο, η κλειστή.. οικολογική μάζωξη δεν έχει... καμία σχέση με τις προσεχείς εκλογές σε αυτοδιοικητικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την... απόσταση, που χωρίζει το αντιμεταλλευτικό συμπόσιο από τις πολιτικές σκοπιμότητες διαφόρων "σωτήρων" μας βοήθησε να την εμπεδώσουμε και ο γραπτός χαιρετισμός που απηύθυνε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μυλόπουλος, ο γνωστός... ευδοκίμως διατελέσας πρύτανης του ΑΠΘ.

ΑΠΟ ΤΗΝ "ΟΙΚΟΛΑΓΝΕΙΑ" ΣΤΗΝ "ΟΙΚΟΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ"

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Είδαμε πριν μερικές μέρες να δημοσιεύεται μια είδηση, ότι σύμφωνα με αδημοσίευτη ανάλυση της ομοσπονδιακής ΡΑΕ, (Federal Energy Regulatory Commission), το ηλεκτρικό δίκτυο υψηλής τάσης των ΗΠΑ είναι ευάλωτο σε τρομοκρατικές επιθέσεις: αρκεί να στοχοποιηθούν ταυτόχρονα εννιά κέντρα υπερυψηλής τάσης-ΚΥΤ (από τα 30 πιο ευαίσθητα, σε σύνολο 55.000 περίπου), σε μια μέρα υψηλών θερμοκρασιών, και να τεθεί εκτός λειτουργίας ένας κατασκευαστής μετασχηματιστών, προκειμένου να συμβεί μπλακ άουτ εθνικής κλίμακας, που θα μπορούσε να διαρκέσει για εβδομάδες ή και 18 μήνες.

Δεν δώσαμε ιδιαίτερη σημασία, καθώς θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για μια συνηθισμένη άσκηση προσομοίωσης της επικινδυνότητας του δικτύου, μετά την επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον 17 μετασχηματιστών, που σημειώθηκε...

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το συνηθισμένο δρομολόγιο των επισκέψεων κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής στα εργοτάξια της Ελληνικός Χρυσός άλλαξε. Η χθεσινή ξενάγηση δεν άρχισε από τις Σκουριές, όπως τις προηγούμενες φορές, αλλά από την Ολυμπιάδα...

Το εργοστάσιο εμπλουτισμού και το έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης των παλαιών αποθέσεων επί εποχής Μποδοσάκη, όπου οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας επισκέφτηκαν και είδαν και αυτοί με τη σειρά τους το νέο υπερσύγχρονο πρόσωπο των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, που απέχουν μια ανάσα από το χωριό τους. 

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ Π.ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣ Α.ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ:"ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝ ΔΕΝ ΤΑΧΘΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Το... ορθό πολιτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οφείλει να κινηθεί προ και μετεκλογικά ο Απόστολος Τζιτζικώστας για να' χει τη στήριξη των ΑΝΕΛ, έθεσε σε συνέντευξη του στον Αντέννα ο κ. Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα λοιπόν, με το "πολιτικά ορθό" πλαίσιο του κ. Καμμένου ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας για να υποστηριχθεί από το κόμμα του πρέπει να μην υποστηρίζει το επενδυτικό σχέδιο της "Ελληνικός Χρυσός" στη ΒΑ Χαλκιδική, πετώντας έτσι το γάντι στον... ανεξάρτητο υποψήφιο και νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΚΟ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΕΛΑΒΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ 120 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ ΤΟ 2011

Η ΜΚΟ «Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων», που συνδιοργανώνει με το μέλος της «Δίκτυο Φίλων Περιβάλλοντος Ιερισσού»  το προσεχές Σαββατοκύριακο τη διημερίδα με τίτλο: «Η μεταλλεία χρυσού σε περίοδο οικονομικής κρίσης και επιπτώσεις στο περιβάλλον» κατάφερε μεσούσης της κρίσης που διανύουμε και πιο συγκεκριμένα το 2011 να εισπράξει από την πολιτεία επιχορήγηση ύψους 120.000 ευρώ.

Το κονδύλιο αυτό το εισέπραξε συμμετέχοντας μαζί με άλλες ΜΚΟ στο «πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας» του Υπουργείου Εργασίας μέσω της Γραμματείας Διαχείρισης Κοινωτικών και άλλων πόρων. Ένα πρόγραμμα 5μηνης απασχόλησης νέων και γυναικών ανέργων σε κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς τομείς. 

"ΕΤΣΙ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρώην δήμαρχος του δήμου Κίττιλα Σέπο Μάουλα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της Φινλανδίας εξηγεί πώς τα ορυχεία χρυσού έχουν αυξήσει τον τουρισμό στην άλλοτε φτωχή σκανδιναβική πόλη.

Η συνέντευξη δόθηκε στο capital tv και στο περιθώριο της ημερίδας για την αξιοποίηση των μεταλλευτικών πόρων που διοργανώθηκε την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΧΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας κατά την παρουσίαση του απολογισμού  πεπραγμένων της Δημοτικής Κοινότητας Αρναίας με μια δήλωση γεμάτη νόημα ανακοίνωσε, εμμέσως πλην σαφώς, τη νέα υποψηφιότητα του για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Συγκεκριμένα ο κ. Πάχτας δήλωσε τα εξής: 

Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

"ΤΟ ΑΠΟΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΜΚΟ" (Email)

Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις ή Μεγάλες Κρατικοδίαιτες Οργανώσεις; 
Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις που έρχονται συνεχώς στην επικαιρότητα για την απροκάλυπτη διασπάθιση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Στις χιλιάδες των οργανώσεων που συμμετέχουν στον ατέρμονα χορό των χρηματοδοτήσεων, κυρίαρχο ρόλο φαίνεται ότι έχουν οι περιβόητες «περιβαλλοντικές» ΜΚΟ. Εκατοντάδες από αυτές, με περίεργους και βαρύγδουπους τίτλους, αλλά πάντα με προμετωπίδα τις κατάλληλες και εύηχες λέξεις όπως, «περιβάλλον», «προστασία», «οικολογία» κλπ, φιγουράρουν στις λίστες των λιστών του δημοσίου χρήματος.

ΥΠΕΡΑΛΙΕΥΣΗ ΨΗΦΩΝ

Σκεπτόμενος Πολίτης
Ο γόνος που δεν γίνεται γονιός:  Συναγερμός για την υπεραλίευση στη Μεσόγειο. H Επίτροπος Μαρία Δαμανάκη οργανώνει στην Αθήνα εκδήλωση για την βιώσιμη αλιεία και τον γόνο. Κυκλοφορεί και το σχετικό σποτάκι, με κράχτες τους σεφ Λαζάρου, Μπαρμπαρίγου, Σκαρμούτσο. Ποιος θα σώσει όμως τους ψηφοφόρους από το ανηλεές ψάρεμα των ψήφων τους;

Υποψήφιος Νο 1 (Ψαρεύει στα θολά νερά): Ο ενωτικός (;) αντιμεταλλευτικός υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη, μιλά διαρκώς στα γνωστά μαζικά επικοινωνιακά φερέφωνα του ΣΥΡΙΖ«Α» και σε σικέ εκδηλώσεις. Αλλά: Αποφεύγει επιμελώς να πάρει σαφή θέση για το θέμα των μεταλλείων, για το οποίο και τον κατεβάζουν για δήμαρχο (ούτως ή άλλως, θέσεις για άλλα θέματα του δήμου, δεν έχει). Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν:

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

ΗΛΘΟΝ, ΕΙΔΟΝ ΚΑΙ ΑΠΗΛΘΟΝ ΟΙ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ" ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Φώτο αρχείου από παλιότερη αυτοκινητοπομπή αντιδρώντων
προς τις... #skouries
Μέσα σε απολύτως ήρεμα πλαίσια ολοκλήρωσαν την "επετειακή" ανάβαση τους στον Κάκαβο οι ακτιβιστές. Περίπου 70 ΙΧ αυτοκίνητα σχημάτισαν μια αυτοκινητοπομπή από την Ιερισσό, η οποία έφτασε σε απόσταση ενός (1) χιλιόμετρου απο το εργοτάξιο των Σκουριών.

Εκεί μια ομάδα 10-15 ακτιβιστών πήρε από τις ντάνες μερικά από τα "κακά" ξύλα, που έχουν κοπεί από το... αρχέγονο δάσος και τα έκαναν... σκαλάκια για να υπερπηδήσουν τις κονσερτίνες που υπάρχουν περιμετρικά και εισέβαλαν μέσα στο εργοτάξιο. 

ΑΝΗΜΕΡΑ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ.. #SKOURIES ΓΙΟΡΤΑΖΕΤΑΙ Η "ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ" ΤΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ

Προς αποφυγή οποιαδήποτε παρεξήγησης είναι χρήσιμο να μάθουν όσοι δεν το ξέρουν, πως σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ελλάδα ανήμερα της 25ης Μαρτίου στη ΒΑ Χαλκιδική δεν γιορτάζουμε την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. 

Όχι... Λάθος εντύπωση έχουν σχηματίσει, όσοι νομίζουν κάτι τέτοιο.

Στη ΒΑ Χαλκιδική... γιορτάζουμε τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την οργανωμένη έλευση πληθώρας και ποικιλίας ακραίων στοιχείων στις... #skouries.

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ:"ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΕΙ Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ... #SKOURIES"

Η υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου με το ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που έδωσε στο seleo.gr και το δημοσιογράφο Δημήτρη Συρμάτση επιβεβαίωσε τις φήμες που ήθελαν το Λάζαρο Τόσκα να κατεβαίνει υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής με το συνδυασμό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η παρουσία του θα γίνει στα τέλη της επόμενης εβδομάδας μαζί με τους υπόλοιπους αντιπεριφερειάρχες, όπως είπε η υποψήφια περιφερειάρχης.

ΤΟ ANTIGOLDGR.ORG ΑΥΤΟΠΑΓΙΔΕΥΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΨΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

Μια εξέλιξη, αν μη τι άλλο, φυσιολογική...
"Οικολογική" για την ακρίβεια..
.
Είναι απολύτως κατανοητή η αμηχανία και η δύσκολη θέση, που βρίσκεται το antigoldgr.org μετά την ανάρτηση μας, που αφορά την παρωδία «ενημέρωσης» στην Ιερισσό  το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Και είναι απολύτως κατανοητή και δικαιολογημένη, καθώς είναι εκείνο που με βάση τα αντίχρυσα «κριτήρια», που έθεσε κατά το πρόσφατο  παρελθόν, ως προς την επιστημονική καταλληλότητα και επάρκεια επίσημων φορέων που κλήθηκαν να αποφανθούν για τη μεταλλευτική και ειδικότερα της ΕΠΙΤΗΡΩ, βγάζει άκυρους και ακατάλληλους προς... ενημέρωση όλους τους καθηγητές που έχουν προσκληθεί στη διημερίδα. 

ΤΩΡΑ-ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Τελικά, δεν πέρασε ο... παραλογισμός των ακτιβιστών στο Χοντρό Δέντρο. 

Όπως μάθαμε η αστυνομία παρενέβη και απομάκρυνε από το σημείο τα άτομα που ήθελαν με το έτσι θέλω να σταματήσουν οι εργασίες για την εγκατάσταση κολώνας ηλεκτροφωτισμού,

ΤΩΡΑ-ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΟΛΩΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

"Eίδες" οι... ακτιβιστές???
Οι επαγγελματίες ακτιβιστές του "οικοδομικού συνεταιρισμού... #skouries" έκαναν και πάλι το "θαύμα" τους. 

50 περίπου καπηλευτές του περιβάλλοντος και στυγνοί εκμεταλλευτές της ανοχής και της φοβικότητας της πολιτείας δεν επιτρέπουν (!!!) σε συνεργείο της ΔΕΗ να συνεχίσει τις εργασίες αλλαγής κολώνας ηλεκτροφωτισμού στο Χοντρό Δέντρο.

ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ: ΚΑΝ' ΤΟ ΟΠΩΣ Η ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Τη στιγμή που στην Ελλάδα η εξορυκτική δραστηριότητα φέρνει... γκρίνια, σε άλλες χώρες η αξιοποίηση των ορυκτών μετάλλων δημιουργεί θέσεις εργασίας και πλούτο. Και όσο παράδοξο και να φαίνεται για τα... εγχώρια ήθη συνυπάρχει -εάν δεν τον τροφοδοτεί-με τον τουρισμό.

Χαρακτηριστική περίπτωση; Ο δήμος Kittila της Φινλανδίας όπου τα ορυχεία χρυσού συνυπάρχουν με το μεγαλύτερο τουριστικό θέρετρο της νορβηγικής χώρας που βρίσκεται στην περιοχή Levi.  

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

ΤΟ "ΗΘΟΣ" ΤΩΝ ΑΝΤΙΧΡΥΣΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΤΗ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ...

Το γνωστό απαράμιλλο ήθος που χαρακτηρίζει άλλωστε και το… επίπεδο της ομάδας των αντίχρυσων που δρα ακτιβιστικά στις... #skouries, προβάλλεται από χθες στο τοιχίο που αρχίζει από το νεκροταφείο και καταλήγει στην εκκλησία της Μ. Παναγίας.

Εμετικά συνθήματα γραμμένα με σπρεύ εναντίον των οικογενειών των μεταλλωρύχων της Μ. Παναγίας που έχουν στόχο να αναδείξουν μια «επαναστατική» όψη... ενόψει και της σημερινής... κύκλωσης του Κακάβου από ορειβατικούς συλλόγους της Θεσσαλονίκης.

Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΠΑΡΩΔΙΑ "ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ" ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ... #SKOURIES

Ή ΤΟΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΣΜΕΝΟΥ "ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ" ΗΘΙΚΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ?
 Η ανακολουθία των λόγων και των έργων είναι ένα από τα πολλά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του "οικοδομικού συνεταιρισμού... #skouries". Αυτό πλέον δεν αποτελεί είδηση. 

 Συνιστά μια πραγματικότητα την οποία είναι χρήσιμο να θυμόμαστε, όταν αυτός ο "συνεταιρισμός" προσπαθεί να προσδώσει στις "ενημερωτικές"-επικοινωνιακές δράσεις του, το χαρακτήρα του καινοφανούς, του πρωτότυπου ή του πρωτάκουστου....

Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

"ΟΛΑ ΤΑ' ΧΑΜΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ... ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΙΧΟΣ-Ο ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗ... ΓΡΑΒΑΤΑ!" (Email)

Το νέο σχόλιο του μεταλλωρύχου-αγροτοκτηνοτρόφου Νίκου Γαλάνη αφορά την υποψηφιότητα του εκλεκτού της "ενωτικής πρωτοβουλίας" Γιάννη Μίχου. 

Για την ακρίβεια ο Νίκος Γαλάνης σ' αυτό του το σχόλιο απευθύνεται σε α' πρόσωπο στον "οικολόγο με τη γραβάτα", όπως τον αποκαλεί,  θέτοντας του προβληματισμούς που έχουν γεννηθεί στην πολυπληθή μεταλλευτική κοινότητα της ΒΑ Χαλκιδικής από τη μη ξεκάθαρη δημόσια άποψη του κυρίως σ' ότι αφορά την επένδυση. 

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΘΕΛΕΙ ΤΗ ΛΑΣΠΗ ΤΗΣ...

Τελικά, χωρίς λάσπη "οικολογικός" αγώνας δε γίνεται...
Σε παλιότερη ανάρτηση μας αναφέραμε την προσπάθεια που καταβάλει η οικολογική ΜΚΟ "WWF" για να μην γίνει το έργο της νέας λιγνιτικής μονάδας "Πτολεμαΐδα 5". 

Ο τίτλος εκείνης της ανάρτησης μας ήταν χαρακτηριστικός: "Η WWF επιχειρεί να μετατρέψει την Πτολεμαΐδα σε... #skouries."

Δεν περάσαν ούτε 10 μέρες απ' αυτήν την ανάρτηση και οι εξελίξεις μας δικαίωσαν...

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΥΠΕΚΑ: ΕΙΔΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΡΥΚΤΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ

Την εκπόνηση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης σε χαιρετισμό του προς το 4ο Διεθνές Συνέδριο για τους Φυσικούς Πόρους της Ελλάδας.

Όπως επισήμανε η Α. Σδούκου, διευθύντρια του γραφείου του υπουργού που μετέφερε τον χαιρετισμό, ο εξορυκτικός κλάδος στην Ελλάδα, είναι κλάδος με έντονη εξωστρέφεια, δεδομένου ότι οι εξαγωγές καλύπτουν περισσότερο από το 65% των πωλήσεων, ενώ απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 100.000 εργαζόμενους.

ΟΙ #SKOURIES ΠΟΥΛΑΝΕ...

... καταστροφή, φέρετρα, ιδεαλισμό, φανατίλα και "σωτηρία"... στο τέλος!
Της Αγγελικής Ρήγα
*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Ποτέ δεν περίμενα να δω τις Σκουριές στους New York Times, ως trend στο twitter ή ως μπλουζάκι της Naomi Klein.

Και είμαι απ’ αυτούς που μεγάλωσαν στις Σκουριές. Κατάγομαι από και κατοικώ στο Παλαιοχώρι, σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από τις «πραγματικές» Σκουριές. Μεγάλωσα στον Κάκκαβο, και είμαι περήφανη γι’ αυτό. 

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΑΝ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΑΠΗΥΘΥΝΑΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι γυναίκες της Μ. Παναγίας εκτός από τη δυναμική του παρουσία
παρέδωσαν και μαθήματα συμπεριφοράς στις... #skouries
Στο YouTube ανέβηκε πριν από λίγη ώρα ένα βίντεο με δηλώσεις κατοίκων της Μ. Παναγίας που ξεναγήθηκαν χθες και στα 3 μεταλλευτικά εργοτάξια της ΒΑ Χαλκιδικής.

Σ' αυτό το βίντεο οι Μαδεμοχωρίτισσες που έδωσαν το παρόν στην ξενάγηση καταθέτουν τις απόψεις και τις εντυπώσεις που σχημάτισαν, ενώ κάνουν και κάτι που κατά τη γνώμη μας πιστοποιεί και τη σημαντική διαφορά επιπέδου και συμπεριφοράς τους, σε σχέση με ορισμένες ατυχείς περιπτώσεις αντιδρώντων και ειδικότερα γυναικών, που το μόνο που έχουν στο μυαλό τους είναι οι ύβρεις, οι επιθέσεις και οι απαξιωτικές συμπεριφορές ακόμη και σε βάρος συγχωριανών τους.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΛΙΑΝΟΣ:"ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ"

Αυτοί είναι οι βασικοί παράμετροι κατά τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Στέλιο Βαλιάνο των οποίων η διαφύλαξη θα κρίνουν ουσιαστικά το μέλλον και τη βιωσιμότητα της  μεταλλευτικής επένδυσης στη ΒΑ Χαλκιδική. 

Τις δηλώσεις αυτές έκανε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα Μουδανιά για την παρουσίαση της υποψηφιότητας  του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Τη δυνατότητα να σχηματίσουν προσωπική άποψη για το έργο που γίνεται στα μεταλλευτικά εργοτάξια των Σκουριών, του Μάντεμ Λάκκου και της Ολυμπιάδας είχαν και σήμερα 90 κάτοικοι της Μ. Παναγίας.

Ξεναγήθηκαν και στα 3 εργοτάξια από στελέχη της εταιρείας και ενημερώθηκαν τόσο για τις λεπτομέρειές του έργου όσο και για τα προσωπικά ερωτήματα που τους έχουν γεννηθεί από την επιτηδευμένη κινδυνολογία των εκπροσώπων του "οικοδομικού συνεταιρισμού"... #skouries.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

ΑΠ.ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ: "ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ... ΑΛΛΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΣΩΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ"

Ένα γενικόλογο "ναι μεν αλλά..." ήταν η τοποθέτηση του νυν περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και ξανά υποψήφιου Απόστολου Τζιτζικώστα για τη μεταλλευτική επένδυση της ΒΑ Χαλκιδικής στη συνέντευξη που έδωσε στο seleo.gr και το δημοσιογράφο Δημήτρη Συρμάτση.

 Ο κ. Τζιτζικώστας ένιψε τα χείρας του αποφεύγοντας να πάρει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος, ενώ έριξε ευθύνες για το κακοπαιγμένο σήριαλ των αντιδράσεων με το περιβαλλοντικό πρόσχημα στην κυβέρνηση και στην ενημέρωση που δεν έκανε σωστά όπως ισχυρίστηκε.

ΤΩΡΑ-ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Φώτο από την προηγούμενη επίσκεψη κατοίκων της Μ. Παναγίας,
όπου οι ακτιβιστές τους έδειξαν τι σημαίνει "αγώνας" για τις #Skouries..
Μέσα σε ήρεμο και πολύ ευχάριστο κλίμα διεξάγεται ο δεύτερος γύρος επισκέψεων κατοίκων της Μ. Παναγίας στα μεταλλευτικά εργοτάξια των Σκουριών, του Μάντεμ Λάκκου και της Ολυμπιάδας.

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι επισκέψεις των 90 κατοίκων της Μ. Παναγίας (στην πλειοψηφία τους γυναίκες) στις Σκουριές και το Μάντεμ Λάκκου και αυτή την ώρα κατευθύνονται προς την Ολυμπιάδα.

Ευτυχώς, δε σημειώθηκε κάποιο παρατράγουδο στις Σκουριές, όπως έγινε την περασμένη Τρίτη, όπου ακτιβιστές του "οικοδομικού συνεταιρισμού"... #skouries "στόλισαν" με μούντζες και ύβρεις την πρώτη φουρνιά επισκεπτών από τη Μ. Παναγία.

Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΒΑΛΙΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Από σήμερα το απόγευμα ο 35χρονος εν ενεργεία δικηγόρος Στέλιος Βαλιάνος προστέθηκε στη λίστα των υποψήφιων αντιπεριφερειαρχών Χαλκιδικής με το συνδυασμό "Κεντρική Μακεδονία- Πρωταθλήτρια Περιφέρεια" που συγκρότησε ο Γιάννης Ιωαννίδης για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Ο Αρναιώτης Στέλιος Βαλιάνος από το Δεκέμβριο του 2013 είναι και εκλεγμένος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Χαλκιδικής.

"ΟΤΑΝ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΦΤΥΝΕΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ"

Στη Ρεσπέντζα δημοσιεύτηκε ένα συνοπτικό σχόλιο του Γιώργου Αλεξάτου με τίτλο: "Οταν η αριστερά φτύνει τον εργαζόμενο κόσμο".

Σ' αυτό το σχόλιο ο συγγραφέας του ιστορικού λεξικού του Ελληνικού εργατικού κινήματος είναι κυριολεκτικά λάβρος εναντίον της φημολογούμενης ένταξης του Κρίτωνα Αρσένη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, για μια σειρά από λόγους που ακόμη και όσοι δεν είναι αριστεροί αντιλαμβάνονται το έδαφος επάνω στο οποίο πατούν. 

Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ: ΜΕΛΙ ΜΕ ΒΡΩΣΙΜΟ ΧΡΥΣΟ 24 ΚΑΡΑΤΙΩΝ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Την άνοιξη του 2012 ο Γιάννης Καρυπίδης και η Σταυρούλα Θεόδωρου, ένα νεαρό ζευγάρι από την Εύβοια ήταν έτοιμοι να μεταναστεύσουν στη Μεγάλη Βρετανία σε αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών απογοητευμένοι από την οικονομική κρίση στη χώρα μας. Στην περίπτωση, όμως, του 31χρονου λογιστή και της 28χρονης νηπιαγωγού η ευκαιρία δεν ήταν στο εξωτερικό αλλά μπροστά στα μάτια τους. Και τι ευκαιρία.... Χρυσή.

«Τον Μάιο του 2012 και ενώ φτιάχναμε βαλίτσες για την Αγγλία στη διάρκεια μίας εκδήλωσης δοκιμάσαμε γαλλική σαμπάνια με φύλλα βρώσιμου χρυσού. Και τότε μας ήρθε η ιδέα», τονίζει στη Voria.gr o κ.Καρυπίδης. Η σύζυγος του Σταυρούλα Θεοδώρου κρατά από γενιά μελισσοκόμων με τη γραμμή... του μελιού να ξεκινάει από τον προπάππου της και να συνεχίζεται μέχρι τον πατέρα της. «Σκεφτήκαμε, λοιπόν, γιατί να μην συνδυάσουμε το ελληνικό θυμαρίσιο μέλι με τον βρώσιμο χρυσό», εξηγεί ο κ.Καρυπίδης.

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΟΙ ANTIGOLD ΒΡΗΚΑΝ ΤΟ "ΦΑΡΜΑΚΟ" ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ.

Σκόρδα να' χουν, άντε με το καλό να βρουν ανάλογες λύσεις
και για τη ΒΑ Χαλκιδική..
Στις Σάππες την περασμένη Κυριακή διοργανώθηκε ημερίδα για την ανάπτυξη υπό την αιγίδα του Δήμου Μαρώνειας-Σαππών και άλλων παραγωγικών φορέων της περιοχής. 

Σύμφωνα με τη σύνθεση των προσκεκλημένων αυτής της ημερίδας και των συμπερασμάτων που εξήχθησαν από τις εισηγήσεις τους, την ανάπτυξη στην σκληρά δοκιμαζόμενη περιοχή από τη φτώχεια και την ανεργία θα τη φέρει η εξόρυξη ζεόλιθου, ως αντίβαρο στη... βλαβερή εξόρυξη χρυσού, η καλλιέργεια και η επεξεργασία σκόρδων και κρεμμυδιών...

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

ΤΩΡΑ- 40 ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΒΡΙΖΟΥΝ, ΧΕΙΡΟΝΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΤΟΥΝ ΚΡΟΤΙΔΕΣ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Στις προσφιλείς συνήθειες τους επιδίδονται αυτή τη στιγμή 40 περίπου ακτιβιστές στις... #skouries.

Βρίσκονται έξω από το εργοτάξιο όπου βρίζουν και χειρονομούν προς τους εργαζόμενους, ενώ ανάβουν και πετούν και κροτίδες σε μια προσπάθεια ίσως να κάνουν πιο... φαντασμαγορική την παρουσία τους

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ: "ΣΚΟΥΡΙΕΣ-ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ"

Κυκλοφόρησε σήμερα το 10ο τεύχος των Μεταλλευτικών Νέων. Μας αρέσει πάρα πολύ γιατί είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στις πραγματικές Σκουριές.

Τις Σκουριές που ζουν καθημερινά όσοι εργάζονται εκεί για να δημιουργήσουν ένα απο τα πλέον σύγχρονα μεταλλεία στον κόσμο.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Μ.ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Στην ιστοσελίδα της Ελληνικός Χρυσός ανέβηκε βίντεο από την πρόσφατη επίσκεψη κατοίκων της Μ. Παναγίας στα εργοτάξια των Σκουριών, του Μάντεμ Λάκκου και της Ολυμπιάδας.

Μέσα στο βίντεο ακούγονται και ορισμένες απόψεις για τη σπουδαιότητα που κατέχει η πλέον αρχέγονη παραγωγική δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική, όπως είναι η μεταλλευτική στη ζωή, την καθημερινότητα και την τοπική οικονομία των κατοίκων των Μαδεμοχωρίων.

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Η WWF ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΣΕ... #SKOURIES

Στα ίδια αποαναπτυξιακά χνάρια του antigoldgr.org και της ΜΚΟ "catapa" βαδίζει ολοταχώς και η ΜΚΟ WWF, η οποία "τρέχει" διεθνή καμπάνια συλλογής υπογραφών για να ματαιωθεί η κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Επικριτική στάση κρατάει απέναντι σ' αυτή τη... δράση της MKO, το σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ "ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ", το οποίο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. 

"ΣΩΣΤΕ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΒΙΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ" (Εmail)

Κραυγή απόγνωσης και αγανάκτησης βγάζει το νέο σχόλιο του μεταλλωρύχου και αγροτοκτηνοτρόφου Νίκου Γαλάνη. 

Ένα σύντομο σχόλιο, πλην όμως μεστό, στο οποίο με πολύ απλά λόγια αναδεικνύεται το ανεπανάληπτο θέατρο του παραλόγου που παίζεται στη ΒΑ Χαλκιδική σε βάρος της μεταλλευτικής κοινότητας. 

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΜΩΣΗΣ ΑΠΟ ANTIGOLD... ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Η καταγγελία του στελέχους του ΚΟΒ Ιερισσού που αναδημοσιεύουμε από τη Ρεσπέντζα είναι αποκαλυπτική για τον άτεγκτο και αδυσώπητο ολοκληρωτισμό που εφαρμόζει το κονκλάβιο της Ιερισσού και κορυφώνεται ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών. 

Όταν πριν από 3 χρόνια λάμβαναν σάρκα και οστά τα πρώτα σοβαρά κρούσματα γυψοδεσίας της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης στην Ιερισσό, τα περισσότερα κομματικά στελέχη της Χαλκιδικής ένιωθαν ικανοποίηση, καθώς έβλεπαν να δημιουργείται μια "πρότυπη" μονάδα καλλιέργειας ψήφων...

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΙΔΑΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ... #SKOURIES!

Οι κάτοικοι της Μ. Παναγίας ενημερώνονται
για το τι πραγματικά συμβαίνει στις Σκουριές
και όχι στις #skouries
!
Μέχρι χθες, η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Μ. Παναγίας κατείχε μια σπάνια "δόξα", που μάλλον δύσκολα συναντάει κανείς στα παγκόσμια κοινωνικά χρονικά. Ποια ήταν αυτή; 

 Το να καταστροφολογούν πάσης φύσεως "ειδήμονες" και μη, Έλληνες και ξένοι, για το επενδυτικό μεταλλευτικό έργο των Σκουριών, που απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα σε ευθεία από το χωριό τους, για εκείνους..., χωρίς αυτοί οι "ειδήμονες" να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη εκείνους...

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΤΩΡΑ-ΟΙ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΜΟΥΤΖΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΒΡΙΖΟΥΝ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΤΕΣ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Ανάλογες στιγμές με αυτές που ζούν εργαζόμενοι από ακτιβιστές
έζησαν και ηλικιωμένοι κάτοικοι των Μαδεμοχωρίων
Μια... γεύση του τι βιώνουν σχεδόν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο των Σκουριών πήραν πριν από λίγη ώρα 100 κάτοικοι της Μ. Παναγίας, οι οποίοι από το πρωί ξεναγούνται από στελέχη της Ελληνικός Χρυσός στα 3 μεγάλα μεταλλευτικά εργοτάξια της ΒΑ Χαλκιδικής.

Γύρω στις 11.30 δύο λεωφορεία με κατοίκους της Μ. Παναγίας και αφού είχε ολοκληρωθεί η επίσκεψη στις Σκουριές πήραν το δασικό δρόμο που οδηγεί στο Χοντρό Δέντρο για να κατευθυνθούν προς το Μάντεμ Λάκκο. Την ίδια στιγμή... έτυχε να ανεβαίνει προς τις Σκουριές ένα μίνι κομβόι από αγροτικά οχήματα και τζιπ τα οποία κορνάριζαν συνεχώς.

ΝΕΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Η νέα έφοδος στο εργοτάξιο των Σκουριών σημειώθηκε λίγο πριν τις 6 το απόγευμα. Είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με την εισβολή και την άνανδρη επίθεση με πέτρες, που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή  εναντίον εργαζομένων σε γεωτρητική εργολαβία.

Και πάλι μια ομάδα από 10-15 άτομα βρήκε τον τρόπο να εισβάλει μέσα στον εργοτάξιο και να κατευθυνθεί προς το χώρο που γίνονται οι εργασίες του ανοιχτού ορύγματος.

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ- ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΓΕΜΑΤΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη κατοίκων του Νεοχωρίου στα 3 μεγάλα μεταλλευτικά εργοτάξια των Σκουριών, της Ολυμπιάδας και του Μάντεμ Λάκκου βρέθηκε και η δημοσιογράφος Δέσποινα Κρητικού της ιστοσελίδας parousiazw.gr.

Η δημοσιογράφος είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με κάποιους εκ των πολλών συνταξιούχων μεταλλωρύχων και των συζύγων τους, που έλαβαν μέρος στην περιήγηση.

ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ?

Σκεπτόμενος Πολίτης
(Επιλέξτε από τα προτεινόμενα. Οι σωστές απαντήσεις στο τέλος της ανάρτησης. Δυσκολευθήκατε να βρείτε τις απαντήσεις ή απαντήσατε λάθος σε κάποιες ερωτήσεις;) 

1.  Λες και μάντευε τι θα γινόταν με την CATAPA και την επιδοτούμενη «εθελόντρια»
«...Το να δηλώνεις οικολόγος και οπαδός της προστασίας του περιβάλλοντος σήμερα δεν φθάνει. Όταν μάλιστα η οικολογία διαχωρίζεται από την πολιτική... Υπάρχουν οικολογικές κινήσεις και δραστηριότητες που είναι χρήσιμες και έχουν να επιδείξουν σημαντική δράση, έστω και αν αυτή δεν κατάφερε να συσπειρώσει για διάφορους λόγους ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΤΟΝ "ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ"... #SKOURIES

Ενώ ο αξιοπρεπής Ριζοσπάστης αναφέρει την είδηση για την συνέχιση των εργασιών στις Σκουριές μετά την απόφαση του ΣτΕ, ο γνωστός σκουριολόγος Σάκης Αποστολάκης της Ελευθεροτυπίας βλέπει –για ακόμη μια φορά– θεωρίες συνομωσίας διότι, λέει, το ΣτΕ έβγαλε πολύ γρήγορα (μέσα σε 9 μήνες) την απόφαση για την προσφυγή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και της Ελληνικός Χρυσός κατά της απόφασης στάσης της Πολεοδομίας δήμου Αριστοτέλη για την παύση των εργασιών στις Σκουριές…

Το παράπονο του Σάκη είναι ότι από την άλλη πλευρά, των αντιδρώντων, έχουν κατατεθεί συνολικά 3 προσφυγές, οι οποίες και συζητήθηκαν μαζί στις 6 Ιουνίου 2012. Το ΣτΕ εξέδωσε απόφαση για τη μία και για τις άλλες δύο, οι αποφάσεις αναμένονται.

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΟΣ:"ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗ... ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ... ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ... #SKOURIES"

Ο "υπέρ της νομιμότητας" Γιάννης Μίχος κατά την παρουσίαση της υποψηφίων
της "ενωτικής πρωτοβουλίας" στην Ιερισσό στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη
Τα μαντάτα της άνανδρης επίθεσης που σημειώθηκε χθες σε βάρος γεωτρυπανιστών στις Σκουριές, βρήκαν τον υποψήφιο δήμαρχο της "ενωτικής πρωτοβουλίας" Γιάννη Μίχο σε προεκλογική συνεστίαση, που έκανε  σε ταβέρνα του Νεοχωρίου.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και μεταλλωρύχοι, οι οποίοι μετέφεραν το νέο στον κ. Μίχο. Η αντίδραση του κ. Μίχου ήταν η εξής: "Να ελέγξουμε πρώτα τη νομιμότητα" είπε... Για να πάρει την απάντηση από εργαζόμενο: "Να ελέγξουμε τη νομιμότητα αυτών που έκαναν την επίθεση ή αυτών που εργάζονται;" ...

ΑΝΑΝΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΜΕ ΠΕΤΡΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Φώτο αρχείου από επίθεση ακτιβιστών
στις... #skouries την 1/5/2013
Η νέα άνανδρη επίθεση σε βάρος εργαζομένων σημειώθηκε χθες, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, μέσα στις εγκαταστάσεις των Σκουριών. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε γεωτρητική εργολαβία, δέχθηκαν βροχή από πέτρες και εύφλεκτα υλικά από μια ομάδα 10-15 περίπου ατόμων που είχε στήσει καρτέρι στο σημείο, αφού πρώτα είχε καταφέρει να εισβάλει κρυφά στο χώρο....