Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ! ΤΟΞΙΚΑ ΔΕΝ ΠΕΡΝΟΥΝ OYTE ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΛΒΗ, ΟΥΤΕ ΑΠΟ... #SKOURIES!

Φώτο από το antigoldgr.org
Θα συμφωνήσουμε απόλυτα με τον τίτλο που έδωσε στο σημερινό δημοσίευμα της η "Εφημερίδα των Συντακτών": "Δεν περνούν τοξικά από τη Βόλβη", που αναφέρεται στη χθεσινή "antigold" κινητοποίηση που έγινε στο Σταυρό.

Και θα συμφωνήσουμε, καθώς τα συμπυκνώματα χρυσοφόρου πυρίτη που μεταφέρονται από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης δεν έχουν χαρακτηριστεί ποτέ τοξικά.

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ANTIGOLD" ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ηρώο Σταυρού Θεσσαλονίκης. "Αntigold" έκδηλωση. Ώρα 12:30 μ.μ.
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού στο Σταυρό Θεσσαλονίκης ο Δήμος Βόλβης και η "επιτροπή αγώνα Στρυμονικού κόλπου" ενάντια στα μεταλλεία.

Παρά την αφόρητη ζέστη και του γεγονότος, ότι βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και η πλειονότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών του Σταυρού εργάζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς, περίπου 50 άτομα (τα 15 από την Ιερισσό) έδωσαν το παρόν

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΤΑ… "ΤΟΞΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ"

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ηρώο του Σταυρού του δήμου Βόλβης θα πραγματοποιήσουν κάτοικοι του Δήμου Βόλβης μαζί με τη δημοτική αρχή. Ζητούν την άμεση διακοπή της διέλευσης των φορτηγών που μεταφέρουν «επικίνδυνα και τοξικά φορτία» της Ελληνικός Χρυσός από το Στρατώνι στο λιμάνι και τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης.

Παράξενο, γιατί τώρα τελευταία είχαν έρθει στο φως δημοσιεύματα που γκρίνιαζαν γιατί ο χρυσοφόρος αρσενοπυρίτης φεύγει στο εξωτερικό για επεξεργασία… Υπό αυτό το πρίσμα, καλύτερα δεν είναι που ο «επικίνδυνος και τοξικός» αρσενοπυρίτης φεύγει από την χώρα μας; 

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία, σε δεύτερη ανάγνωση, του δασικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος. Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν. Στις αρχές Αυγούστου η ψήφισή του.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η τροπολογία που κατέθεσε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, σύμφωνα με την οποία απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης για τη δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων σε μεταλλευτικούς και λατομικούς χώρους για τις οριζόμενες χρήσεις.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

"ANTIGOLD" ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ... ΚΡΑΧΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΒΗΣ!

Την άνοδο της θερμοκρασίας περίμενε, όπως φαίνεται, ο Δήμος Βόλβης για να προβάλει την άνοδο της... ευαισθησίας του σε οικολογικά ζητήματα!

Από τις 24 Ιουνίου βρισκόταν σε εκκρεμότητα η υλοποίηση του τελεσιγράφου που εξέδωσε, υπό μορφή ψηφίσματος δημοτικού συμβουλίου, περί μονομερής λήψης μέτρων μέσα σε μία εβδομάδα (δηλ. την 1η Ιουλίου), αν και εφόσον η πολιτεία στην οποία απευθύνονταν η προειδοποίηση δε σταματούσε τη νόμιμη διέλευση φορτηγών οχημάτων Δ.Χ. με κατεύθυνση προς και από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας!!!

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ ΟΡΥΧΕΙΑ

Σκεπτόμενος Πολίτης

Ο Γερμανικός λιγνίτης: Στο λιγνιτικό κέντρο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, βρίσκονται σε λειτουργία, μεταξύ άλλων, δύο μνημειώδη ορυχεία. Το ένα είναι το λιγνιτωρυχείο Garzweiler, που αναπτύσσεται σε ενεργή επιφάνεια 48.000 στρεμμάτων. 

Σε ετήσια βάση εξορύσσονται εδώ 40 εκ. τόνοι λιγνίτη, καθώς και 150 εκ. κυβικά στείρων. Το άλλο ορυχείο  είναι του Hambach, με ενεργή επιφάνεια 40.000 στρέμματα και ετήσια εξόρυξη 40 εκ.. τόνων λιγνίτη και 240 εκ. κυβικών στείρων. 

ΑΠΟ ΤΟ ANTIGOLDGR.ORG Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ!

Ο Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Στρατωνίου δε γινόταν να βρει καλύτερο «χορηγό» προβολής και διαφήμισης για το 10ο διαγωνισμό ψαρέματος που διοργανώνει. 

Όσο και να ακούγεται παράξενο ο.... χορηγός της τελευταίας στιγμής γι’ αυτήν την εκδήλωση που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος δεκάδων φίλων της ερασιτεχνικής αλιείας ακούει στο όνομα «παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων»...

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΑΝΟΙΞΑΝ ΠΑΝΙΑ ΓΙΑ... ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ!

Ήρθαν στο Στρατώνι για να κάνουν ιστιοπλοΐα, μα η περιέργεια τους ώθησε σε μια αξέχαστη βόλτα γνωριμίας με τα Μεταλλεία!

Ο πρόλογος αφορά μια ομάδα 7 παιδιών, μέλη του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Παγγαίου Καβάλας, που από την περασμένη Πέμπτη μαζί με τους συνοδούς τους συμμετέχουν στο τριημέρου Ιστιοπλοΐας που διοργανώνει ο Δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με τον Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Στρατωνίου

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ο ΠΡΟ-ΑΘΩΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ

Συνέργεια, ενότητα, εθελοντισμός. Αυτό είναι το τρίπτυχο θεμέλιο της επιτυχίας και της αναγνώρισης των προσπαθειών που καταβάλλει εδώ και μια πενταετία ο Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω, για να ενταχθεί το «τρίτο πόδι» της Χαλκιδικής στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Χρειάζονται πάρα πολλές σελίδες, για να περιγραφεί ο τρόπος και οι συνθήκες ανάπτυξης, δραστηριοποίησης και στήριξης αυτού του οράματος (για την τουριστική ανάδειξη και προώθηση της περιοχής), ώστε να φτάσουμε στο σημερινό ευτυχές σημείο η προσπάθεια να αγκαλιάζεται τόσο θερμά από τους επιχειρηματίες, τους επαγγελματίες και την κοινωνία του «τρίτου ποδιού» της Χαλκιδικής.

ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

60 εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Κασσάνδρας στελεχώνουν σε εθελοντική βάση την "Ομάδα Διάσωσης" η οποία εκπαιδεύεται για να παράσχει τη συνδρομή της σε έκτακτες συνθήκες.

Η "Ομάδα Διάσωσης" αποτελείται από 4 υποομάδες που έχουν αναπτυχθεί στα εργοτάξια των Σκουριών, των Μαύρων Πετρών, το Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας και οι οποίες μια φορά τουλάχιστον το μήνα κάνουν ασκήσεις προσομοίωσης και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών.

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Όπως αναμενόταν ήταν πολύ ιδιαίτερη η "Βραδιά Παράδοσης" που διοργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Στρατώνι, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Γυναικών και της τοπικής κοινότητας Στρατωνίου.

Ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος του ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ του οικισμού γέμισε από εκατοντάδες κατοίκους και επισκέπτες που θέλησαν να γλεντήσουν με την ψυχή τους με Ελληνικά παραδοσιακά ακούσματα και χορούς.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ... #SKOURIES

*Ακολουθεί σχόλιο του blog και βίντεο
Για να δουν κάποιοι πως αντιμετωπίζεται από τους ντόπιους ένας ξένος επενδυτής που ήρθε να επενδύσει στην χώρα τους, ας ρίξουν μια ματιά στην ειδησεογραφία του Φλεβάρη για την επένδυση της εξορυκτικής εταιρείας Vale, στο Οντάριο του Καναδά.

Η Vale είναι μια βραζιλιάνικων συμφερόντων πολυεθνική, η οποία πήγε και εγκατέστησε εξορυκτική μονάδα στον Καναδά. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για «ιθαγενείς» και «καπιταλιστικά συμφέροντα», έτσι; Ο Καναδάς πρωτοστατεί στον εξορυκτικό τομέα.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΟΧΙ ΑΛΛΟ "ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΗΠΕΔΟΥ" ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Όσο δύσκολη, ασφυκτική, εκνευριστική και κατάφωρα άδικη για εκατομμύρια κόσμο να παραμένει η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, κατά τη γνώμη μας, τίποτα δεν πρόκειται να της στερήσει τον τίτλο της πιο όμορφης σουρεάλ χώρας στον κόσμο, όπου πχ. μπορείς πολύ εύκολα να δεις ένα άνθρωπο που μέχρι χθες έβαφε τοίχους και άλλες επιφάνειες με μεγάλη ή μικρή επιτυχία, την επόμενη μέρα να παριστάνει έναν πολύπειρο εκτιμητή και συλλέκτη έργων τέχνης...!

Όσοι διαφωνείτε ή τυχόν ξαφνιάζεστε με την επιλογή του παραδείγματος μας, σκεφτείτε ότι στη ΒΑ Χαλκιδική η τοπική κοινωνία βλέπει να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια της ένα αντίστοιχο σκηνικό, όπου λάτρεις του μπετόν σε δάση και αιγιαλούς υποδύονται τους οικολογούντες, εκτός από τιμητές των πάντων.

ΜΕΡΕΣ ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Με πολιτισμό και παράδοση ξεκίνησε η εβδομάδα που διανύουμε για το Στρατώνι. Συνεχίζει με ναυταθλητισμό και ολοκληρώνεται με διαγωνισμό ψαρέματος την προσεχή Κυριακή 27 Ιουλίου.

Την Πέμπτη 24 Ιουλίου γίνεται η έναρξη του ιστιοπλοϊκού τριήμερου υπό την αιγίδα του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Στρατωνίου, ενώ την Κυριακή 27 Ιουλίου στις 7 μ.μ γίνονται στις εγκαταστάσεις του Ομίλου τα εγκαίνια του τμήματος ιστιοπλοΐας, όπου στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΤΕΛΙΚΑ Ο ΧΡΥΣΟΦΟΡΟΣ ΠΥΡΙΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΞΙΚΟΣ..

... Το αναγνωρίζουν και οι αντίχρυσοι!
Αίσθηση προκάλεσε στην “antigold” κοινότητα η δημοσίευση στο protagon του πολύ καλού άρθρου του Πέτρου Τζεφέρη, διδάκτωρα μεταλλειολογίας του ΕΜΠ, για τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί στην Εθνική οικονομία η πολυετής καθυστέρηση δημιουργίας μεταλλουργίας χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική.

Μια καθυστέρηση που στερεί τεράστια έσοδα από την πώληση καθαρών μετάλλων από τα δημόσια ταμεία και εξειδικευμένα εργατικά χέρια με μόνιμη εργασία και πολύ καλύτερες αμοιβές.

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΚΩΠΤΙΚΑ

Σκεπτόμενος Πολίτης
«Δεν μπορούμε να οδηγήσουμε τους ανθρώπους στο καλό, παρά μόνο στο σταθμό ή σε κάποιο άλλο μέρος. Το καλό είναι πέραν του χώρου των γεγονότων» (Λούντβιχ Βιτγκενστάιν)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

 «1.   Όποιος θέλει να καταγγείλει το οποιοδήποτε έργο μπορεί να το κάνει με απλούστατο τρόπο. Να πάει τη στιγμή των εκσκαφών. Είτε πρόκειται για σπίτι, είτε για φάρμα, είτε για οτιδήποτε άλλο έργο, αν το φωτογραφίσετε με τις μπουλντόζες πριν ή κατά τη διάρκεια της θεμελίωσης, οι πάντες σχηματίζουν την εντύπωση καταστροφής του περιβάλλοντος. Άλλο να δείχνεις ένα σπίτι την ώρα της θεμελίωσης και γιαπί, άλλο τελειωμένο, βαμμένο και με έπιπλα.

ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΑ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί στη διάρκεια της ζωής του 400 τόνους ορυκτών! Από τα 7δις ανθρώπων (παγκόσμιος πληθυσμός 2014), όσοι ζουν στον ανεπτυγμένο κόσμο, απολαμβάνουν τον πολιτισμό, την ιατρική περίθαλψη και γενικά την ποιότητα ζωής, χάρη στην εξορυκτική και μεταλλευτική βιομηχανία. Ας δούμε κάποιες χρήσεις χρυσού αργύρου και χαλκού, των ορυκτών που βγάζουμε στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

ΥΓΕΙΑ
Η σύγχρονη ιατρική βασίζεται στον χρυσό (ιδιότητες μη τοξικού και μη καρκινογενούς) και στον χαλκό. Τα νέα λέιζερ διάχυσης χρυσού χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Η σύγχρονη οδοντιατρική και η οφθαλμολογική χειρουργική βασίζονται στη χρήση του χρυσού -13 τόνοι χρυσού χρησιμοποιούνται ετησίως στις ΗΠΑ για στεφάνες, γέφυρες, σφραγίσματα και τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΧΡΥΣΟΦΟΡΟ ΠΥΡΙΤΗ?

Tου Πέτρου Τζεφέρη
*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Με λένε χρυσοφόρο πυρίτη και στα 2013-2014 οδεύω προς την Κίνα... Ευελπιστώ κάποτε να μένω στον τόπο μου την Ελλάδα και να παράγω ουγκιές... Ουγκιές από χρυσάφι!

Σύμφωνα με τα στατιστικά για τον Ορυκτό Πλούτο που τηρεί σε ετήσια βάση το ΥΠΕΚΑ, εντός του 2013 η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ κατεργάστηκε 552,6 χιλ. τον. παλαιού τέλματος της περιοχής Ολυμπιάδας, από την οποία προήλθαν περίπου 64.837 τον. συμπυκνώματος χρυσοφόρου αρσενοπυρίτη, με μέση σύσταση Ag= 40,52 gr/τον. και Au=22,50 gr/τον. 

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

140 Αριστοτελίτες φοιτητές και αυριανοί επιστήμονες επισκέφτηκαν χθες τις εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Οι νεολαίοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θερινής απασχόλησης της "Ελληνικός Χρυσός" ξεναγήθηκαν από στελέχη της εταιρείας σ΄όλους τους εργοστασιακούς και εργοταξιακούς χώρους και ενημερώθηκαν για όλο το φάσμα της μεταλλευτικής επένδυσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

"ΒΡΑΔΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ" ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Πολύ ξεχωριστό αναμένεται να είναι το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας 21 Ιουλίου στο Στρατώνι. Ο Σύλλογος Γυναικών σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα διοργανώνουν "Βραδιά Παράδοσης" με χορούς και τραγούδια, που κατέχουν ιδιαίτερη θέση μέσα στην Ελληνική λαϊκή παράδοση.

Η εκδήλωση θα γίνει στο γήπεδο μπάσκετ του Στρατωνίου με ώρα έναρξης 9 μ.μ. και θα λάβουν μέρος το παιδικό χορευτικό τμήμα και το τμήμα παραστάσεων του Συλλόγου Γυναικών, όπως επίσης και η χορευτική ομάδα "Hamilton & Niagara" από τον Καναδά.

ΠΟΣΟ "ΑNTIGOLD" EINAI TO ANTIGOLDGR.ORG... ΤΕΛΙΚΑ???

Το ερώτημα που βάλαμε ως τίτλο στην ανάρτηση μας, αυτή τη φορά δεν είναι ρητορικό... Είναι ουσιαστικό και πηγή προέλευσης έχει τις πρακτικές του «παρατητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων» και τα... ανώνυμα σχόλια που προκαλούν αυτές οι πρακτικές.

Είναι γεγονός, ότι δεν θα τολμούσαμε ούτε ως σκέψη να μπούμε στη διαδικασία επίλυσης αυτής της δυσεπίλυτης εξίσωσης, αν δεν προηγούνταν η «νέο-πυθαγορικού» τύπου ανάρτηση του antigoldgr.org, με τίτλο: «#skouries πως στήνεται μια δήθεν "εγκληματική οργάνωση" από "ανώνυμα δημοσιεύματα».

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ CENTER ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΤΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ (ΒΙΝΤΕΟ)

H εκπαιδευτική επίσκεψη των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη στα "Φυτώρια Κωσταντινίδη" στις Σέρρες έγινε αντικείμενο τηλεοπτικής εκπομπής "Αλλά...ΖΩ" στον τηλεοπτικό σταθμό "Center" της Καβάλας.

Η κάμερα της εκπομπής παρευρέθηκε από την αρχή της επίσκεψης και κατέγραψε πολύ ενδιαφέροντα στιγμιότυπα από την ενημέρωση που έκανε στους κατοίκους ο ιδιοκτήτης των φυτωρίων Παντελής Κωσταντινίδης.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ Ν.ΤΡΙΓΛΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ:"ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΚΟΥΜΕ..." (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι κάτοικοι της Ν. Τρίγλιας Χαλκιδικής δεν είναι ούτε οι πρώτοι και ούτε φυσικά οι τελευταίοι που μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψη τους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας διαπίστωσαν πόσο κάκιστα ενημερωμένοι, αν όχι σκοπίμως παραπληροφορημένοι, ήταν γύρω από το ζήτημα της μεταλλευτικής επένδυσης στη ΒΑ Χαλκιδική.

Το ευτύχημα είναι ότι και σ' αυτήν την περίπτωση οι κάτοικοι της Τρίγλιας που ήρθαν και είδαν με τα μάτια τους αυτό που γίνεται στα μεταλλεία, αντιλήφθηκαν την απόσταση ανάμεσα στην αλήθεια και τους ανακριβείς ισχυρισμούς των δήθεν οικολόγων και αυτόκλητων προστατών της... ανάπτυξης, της... ευημερίας και του φυσικού περιβάλλοντος. Έχουν αποκτήσει γνώση και άποψη. Αυτό που με τίποτα δε θέλουν οι "antigold".

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΠΑΤΕ?

Σκεπτόμενος Πολίτης
«Σύμφωνα με την έκθεση για τις περιβαλλοντικές τοξίνες της Green Gross, πρόκειται για μια από τις πιο μολυσμένες περιοχές του πλανήτη. Ενήλικες και παιδιά πεθαίνουν, ψάχνοντας πολύτιμα μέταλλα, στη δεύτερη μεγαλύτερη χωματερή ηλεκτρονικών σκουπιδιών που βρίσκεται στην περιοχή Agbogbloshie της Γκάνας.  

Κάθε χρόνο, η Γκάνα εισάγει περίπου 215.000 τόνους μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη – ένας αριθμός που σύμφωνα με την έκθεση, αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2020. 

ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Το Στρατώνι και ο Πολύγυρος είναι οι δυο περιοχές της Χαλκιδικής, που τα εισοδήματα των κατοίκων τους άντεξαν στα αλλεπάλληλα χτυπήματα της οικονομικής κρίσης τη χρονική περίοδο 2009-2012.

Αυτή η πολύ σημαντική διαπίστωση συμπεριλαμβάνεται στα συμπεράσματα του "Σχεδίου Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020", που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ: "1.600 ΑΝΘΡΩΠΟΙ, 140 ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ,1 ΣΤΟΧΟΣ: Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ"

Το 12ο τεύχος των "Μεταλλευτικών Νέων" είναι αφιερωμένο στον κόσμο που εργάζεται στους εργοστασιακούς και εργοταξιακούς χώρους των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

1.600 άτομα με 140 διαφορετικές επαγγελματικές ειδικότητες, συνθέτουν μια πολύβουη κυψέλη ανθρώπων που τους συνδέει ένας κοινός στόχος. Η καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής, μέσα από την αναγέννηση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική.

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

TO "ΧΡΥΣΟ" ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΡΙΩΝ

Του Δρ. Γεωλογίας Νικόλαου Αρβανιτίδη
Γίνεται κάποια αναφορά τελευταία για την κοινή παρουσία και εκδήλωση «κινημάτων» για τις Σκουριές, για τα ”χημικά” της Συρίας, και διαφόρων άλλων ”κινημάτων” για τον ένα ή τον άλλο λόγο. 

Και βέβαια η έννοια της λέξης Κίνημα συνδέθηκε και συνδέεται πάντοτε με παναθρώπινους αγώνες για σκοπούς και στόχους υπέρτατης αξίας, όπως είναι τα απελευθερωτικά Κινήματα, τα αντιρατσιστικά Κινήματα, τα ειρηνικά Κινήματα. 

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις το «κινήμα» περί Σκουριών, αλλά και όλα τα παρόμοια του, αποτελούνται στην ουσία από κάποιες ομάδες και πρόσωπα που ενδιαφέρονται περισσότερο για ατομικά ή/και συλλογικά συμφέροντα και προβολή, και λιγότερο για ιδεολογικές αξίες.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΣΕ ΦΥΤΩΡΙΟ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

Κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τα φυτώρια "Κωσταντινίδη" στις Σέρρες και να ενημερωθούν εκτενώς για τους σύγχρονους τρόπους παραγωγής και εμπορικής διάθεσης νέων αγροτικών προϊόντων σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ετήσιου εισοδήματος.

Η επίσκεψη έγινε υπό την αιγίδα της "Ελληνικός Χρυσός" στο πλαίσιο δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που έχουν στόχο την ενίσχυση τόσο της παράλληλης ανάπτυξης, όσο και της εξέλιξης των υφιστάμενων επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

"ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ"

Το άρθρο που ακολουθεί είναι του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Το Βήμα".

Ένα άρθρο που ξεφεύγει, κατά τη γνώμη μας, από τα κοινότυπα πονήματα πολιτικών που αναλώνονται μόνο σε διαπιστώσεις για το τι φταίει για τη χρεοκοπία που βρήκε τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία.

Πηγαίνει το νού του αναγνώστη και λίγο πιο πέρα... στέλνοντας μηνύματα και δίνοντας αφορμές για κοινούς προβληματισμούς, απαλλαγμένους από ιδιοτελείς μετριότητες που εδώ και δεκαετίες διαφεντεύουν τα πάντα στην Ελλάδα.

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Η "ΑΝΑΠΤΥΞΗ" ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Σε χρυσωρυχείο των παράνομων αλιέων έχει μετατραπεί το Άγιο Όρος, όπου, παρά το απαγορευτικό καθεστώς, γρι-γρι αφανίζουν την μοναδική δεξαμενή ιχθυαποθεμάτων που έχει απομείνει στη χώρα μας. 

Τα κέρδη δε, είναι τόσο υψηλά -μια καλή ψαριά με μαγιάτικα βάρους 15 τόνων μπορεί να πουληθεί έως 100.000 ευρώ- που τα πρόστιμα από το λιμεναρχείο, ύψους 1.000 ευρώ για κάθε παράβαση, φαντάζουν σχεδόν… ψίχουλα.

Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΛΑΒΟΦΩΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟ ΤΟΥ ΑΘΩ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Πόλο έλξης για χιλιάδες Ρώσους, Σέρβους και Βούλγαρους αποτελεί το Άγιο Όρος. Φέτος ο αριθμός αυτών που επισκέπτονται την Αθωνική Πολιτεία παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι.

«Βαλκάνιοι και Ρώσοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για ταξίδια προσκυνηματικού χαρακτήρα στο Άγιο Όρος. Οι προκρατήσεις στα ξενοδοχεία των περιοχών που βρίσκονται στα σύνορα με τον Αθω ήταν φέτος αυξημένες κατά 35% σε σχέση με πέρυσι» λέει στη «Δημοκρατία» η Μαρία Πάππα, διευθύντρια μάρκετινγκ και επικοινωνίας του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης προ του Άθω. 

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

"ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ" (Email)

O αγροτοκτηνοτρόφος-μεταλλωρύχος Νίκος Γαλάνης σε νέο σχόλιο του καυτηριάζει τη στάση, τη ρητορική και την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν οι Επιτροπές Αγώνα της Ιερισσού και της Μ.Παναγίας σε βάρος της μεταλλευτικής και των εργαζομένων της, κάνοντας παράλληλα έκκληση από την πλευρά του να πέσουν οι τόνοι της όξυνσης και της κινδυνολογίας.

Ακολουθεί το σχόλιο του Νίκου Γαλάνη.

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

"Ενθουσιάστηκα με αυτά που είδα. Πήρα λίγο θάρρος για την Ελλάδα...",

"Μακάρι γι' αυτήν την πράσινη ανάπτυξη που λέει το κράτος μας να γίνονται τέτοια έργα...",

"Τέτοια έργα να γίνουν σ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στη Χαλκιδική...",

"Τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά απ' ότι τα ακούγαμε στην τηλεόραση..."

Οι παραπάνω φράσεις πάρθηκαν από το κάδρο των εντυπώσεων που σχημάτισαν κάτοικοι του Διονυσίου και μέλη του τοπικού ΚΑΠΗ κατά την προχθεσινή ημερήσια επίσκεψη τους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Ν.ΤΡΙΓΛΙΑΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Παρά τις αλλεπάλληλες απαγορευτικές προειδοποιήσεις, τις εσχατολογικές προβλέψεις, θεωρίες και τα αναθέματα που άκουσαν, κάτοικοι του δήμου Προποντίδας και πιο συγκεκριμένα από τη Ν. Τρίγλια απέδειξαν πόσο πολύ αψηφούν τον... κίνδυνο και επισκέφτηκαν τα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Ξεναγήθηκαν σ' όλο το εύρος του υποτιθέμενου "κρανίου τόπο". Τις Σκουριές, το Μάντεμ Λάκκο και την Ολυμπιάδα και διαπίστωσαν και εκείνοι με τη σειρά τους πόσο πολύ απείχαν τα συντελειακού χαρακτήρα ακούσματα τους από την πραγματικότητα.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" ΠΡΟΣ ΤΟ ANTIGOLDGR.ORG

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε δημοσίως την αυτού... θεσμική εξοχότητα του antigoldgr.org που μας κάνει την τιμή να προβάλει το blog μας σε κάθε στραβή, ψυχρή και ανάποδη του στιγμή.

Είναι αλήθεια όμως πως θα προτιμούσαμε ακριβώς το αντίθετο, καθώς δεν είναι καθόλου ευχάριστη η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Τα 50 μέλη του ΚΑΠΗ Διονυσίου Χαλκιδικής έζησαν χθες ένα... θαύμα, που θα το θυμούνται για πολύ καιρό!

Πριν ξεκινήσουν για να έρθουν στις εργοστασιακές και εργοταξιακές εγκαταστάσεις των Μεταλλείων Κασσάνδρας, άκουσαν από κάποιους... έγκυρους και... σοβαρούς αναλυτές των μεταλλευτικών ζητημάτων ότι εκεί που πάνε θα... μολυνθούν!!!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ 29 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΕ ΚΑΡΑΤΖΑ ΛΑΚΚΟ, Μ. ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΙΣΣΟ

Ολοκληρώθηκε σήμερα ο τριήμερος κύκλος απολογιών στην ανακρίτρια Πολυγύρου για την υπόθεση "Λάκκος Καρατζά" που αφορά ποινικές διώξεις σε κατοίκους από την Ιερισσό, τη Μ. Παναγία και τη Θεσσαλονίκη που συμμετείχαν σε επεισοδιακές κινητοποιήσεις και δράσεις κατά της εξόρυξης χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική.

Και οι 29 κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, οι 7 εκ των οποίων χωρίς κανένα περιοριστικό μέτρο.

Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

ΤΟ ANTIGOLDGR.ORG ΑΠΟ... ΕΣΜΟΣ ΕΓΙΝΕ... ΘΕΣΜΟΣ?


Υποβάλουμε τον ειλικρινή θαυμασμό μας στην ασύγκριτη αγιογραφία που κυκλοφορεί απο χθές και πραγματεύεται ένα μικρό κομμάτι της ζωής και του έργου του ιδρυτή του «παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριότητων».

Υποβαλουμε επίσης και κάποια ερωτηματικά που μας άφησε η ανάγνωση της και δεν αφορά τη ζωή του ιδρυτή του «παρατηρητηρίου...», αλλά το καθ’ εαυτού δημιούργημα του.

Μεσούσης της αγιογραφίας υποστηριζεται λοιπόν, ότι το «παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων» είναι...  ελεύθερο από το νόμο να λέει και να κάνει ότι θέλει επί της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική, επειδή έχει την «έγκριση του πρωτοδικείου», το οποίο ενέκρινε το καταστατικό που κατέθεσε ο σύλλογος «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων».

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

"ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ"...

...Γιατί η φέρουσα ικανότητα της φύσης
αντέχει μόνο το αποτύπωμα των... οικολόγων!!!
*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Την Παρασκευή 11/7 διοργανώνεται στην πλατεία Συντάγματος κοινό συλλαλητήριο και συναυλία από τους φορείς που εναντιώνονται στα χημικά της Συρίας, στα ορυχεία της Χαλκιδικής και στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό. 

Συγκεκριμένα, το «Συντονιστικό Επιτροπών Πρωτοβουλίας κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο», οι «Επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού» και το «Πανελλήνιο Δίκτυο Ακτές Ώρα Μηδέν» καλούν τους πολίτες σε μια κοινή διαμαρτυρία ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος. 

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΤΟ "ANTIGOLD" ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΒΟΛΒΗΣ

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο facebook αποδεικνύουν πόσο επιλεκτικό και συνάμα υποκινούμενο είναι το... ανάθεμα που έριξε με απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο της Βόλβης στα φορτηγά που μεταφέρουν μετάλλευμα από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ή μηχανολογικό εξοπλισμό προς αυτά, επειδή διέρχονται μέσα από το Σταυρό και δήθεν αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για τη... δημόσια υγεία, την... τουριστική εικόνα και το... οικοσύστημα της περιοχής!

Οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας απεικονίζουν φορτηγά ΔΧ και μηχανήματα που είναι ατάκτως αραγμένα στο λιμάνι του Σταυρού, χωρίς να ενοχλεί η παρουσία τους την κατά τ' αλλα... ευαίσθητη δημοτική αρχή.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΡΟ... ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Μια μελέτη που αφορά την ήπια τουριστική, πολιτισμική και τεχνολογική ανάπτυξης της ΒΑ Χαλκιδικής υποτίθεται ότι θα παρουσίαζε σήμερα η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής στην Ουρανούπολη.

Απ΄ότι μάθαμε όμως, αυτή η μελέτη εκτός του ότι τα συμπεράσματα της ...επιθυμούν τη μετατροπή της μεταλλευτικής δραστηριότητας σε «αξεσουάρ» της τουριστικής (μετατροπή δηλαδή μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε αμιγώς τουριστικά επισκέψιμες...) είναι και αρκετά πρόχειρη. "Ανώριμη" στη γλώσσα όσων ασχολούνται με την εκπόνηση σοβαρών μελετών.

ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΤΟΥ... #SKOURIES ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Ή ΙΔΕΟΛΟΓΟΥΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ?

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας, πριν ασχοληθούμε με πραγματικά και πολύ σοβαρά γεγονότα...

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι μια γυναίκα προσλαμβάνεται σε σούπερ μάρκετ που βρίσκεται στο Στρατώνι, στην Ολυμπιάδα ή στο Παλαιοχώρι.

Αυτή η γυναίκα όμως έχει την "ατυχία" να είναι σύζυγος, κόρη ή αδελφή κάποιου γνωστού αντιδρώντα στη μεταλλευτική επένδυση. Γεγονός που την κάνει ανεπιθύμητη και προκαλεί τις αντιδράσεις κάποιων θερμοκέφαλων φιλομεταλλευτικών που πάνε έξω από το σούπερ μάρκετ και διαμαρτύρονται έντονα για την πρόσληψη της... 

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΤΑ "ΑΧΟΡΤΑΓΑ" ΒΥΤΙΑ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΤΟ ΔΗΜΟ ΒΟΛΒΗΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ...!

Και όχι μόνο...!
Η έλλειψη σοβαρότητας και τεκμηρίωσης ήταν και συνεχίζει να παραμένει εξόφθαλμη σ' όλα τα "antigold" κείμενα. Από δημοσιεύματα εφημερίδων μέχρι πορίσματα, μελέτες και ψηφίσματα.

Έσχατο παράδειγμα αυτής της νοσηρής πραγματικότητας είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Βόλβης για απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα μ' αυτή την απόφαση δίνεται διορία μιας εβδομάδας στην επίσημη πολιτεία να λάβει μέτρα, που θα απαγορεύουν τη διέλευση βαρέων οχημάτων μέσα από το οδικό δίκτυο εντός των ορίων του δήμου, από και προς τα Μεταλλεία Κασσάνδρας ιδίως τους τρέχοντες θερινούς μήνες.

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΕΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

Υπεγράφη και δημοσιεύθηκε (ΦΕΚ 1800/Β/1-7-2014) η Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, Μάκη Παπαγεωργίου, και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για την είσπραξη τελών υπέρ του Δημοσίου από τα ιδιωτικά μεταλλεία, που θα καταβληθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Η μεθοδολογία και ο τρόπος επιβολής τελών στα ιδιωτικά μεταλλεία επιλέχθηκε βάσει διεθνών προτύπων που μελετήθηκαν και προσαρμόστηκαν στα δεδομένα της χώρας από εξειδικευμένη Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ.

SOS ΔΕΗ... ΟΠΩΣ... SOS ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ KAI... #SKOURIES?

Ξεσηκωμός επικρατεί στην κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της «μικρής ΔΕΗ» από την κυβέρνηση. «Μικρής ΔΕΗ» μόνο κατ’ όνομα, καθώς περιλαμβάνει κάποιες κρίσιμες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ιδίως στη Β. Έλλάδα.

Σ’ αυτόν τους τον αγώνα οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής είναι πολύ τυχεροί και άτυχοι ταυτοχρονα. 

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΔΕΙΑΖΕΙ ΤΟΝ "ANTIGOLD" ΚΡΙΤΩΝΑ ΑΡΣΕΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ... #SKOURIES

Η Ευρωπαία Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ αρμόδια σε θέματα δικαιοσύνης, θεμελιωδών δικαιωμάτων και ιθαγένειας σε απάντηση της προς σχετική ερώτηση τoυ τέως Έλληνα Ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη ξεκαθαρίζει, ότι δεν συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων η λήψη και η φύλαξη γενετικού υλικού (DNA) για τις υποθέσεις που αφορούν εμπλοκή προσώπων σε επεισόδια στις Σκουριές.

Η κ. Ρέντινγκ σημειώνει στην απάντηση της ότι η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 95/46 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων δεν έχει καμία εφαρμοστική ισχύ για τις αστυνομικές και τις δικαστικές δραστηριότητητες των κρατών μελών.