Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΦΥΣΟΥΝΑ ΠΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΡΥΧΕΙΟ ΕΦΤΙΑΞΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ Η ΣΑΛΚΕ!

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Το προσωνυμίο της Σάλκε είναι "The Miners" ("μεταλλωρύχοι"), καθώς εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν μεγάλοι δεσμοί της ομάδας με τις βιομηχανικές περιοχές και τον κόσμο που εργάζεται εκεί.

Έτσι δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός πως ακόμα και πρόσφατα οι ποδοσφαιριστές της Σάλκε φωτογραφήθηκαν μέσα σε ορυχείο και ξεναγήθηκαν σε τούνελ.

Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

#SKOURIES: ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ & ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ...

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Για το περίφημο έγγραφο με το αρσενικό στο Νεοχώρι τη δήλωση πως «οι συγκεντρώσεις μολύβδου και αρσενικού οφείλονται στην μεταλλευτική δραστηριότητα», έκανε ο καθηγητής στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ Γ. Κρεστενίτης, συμπτωματικά μέλος της οργάνωσης SOSτε το Νερό και γνωστός πανεπιστημιακός συνδικαλιστής, πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ (Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού) του ΑΠΘ.

Στις δε αναρτήσεις και δημοσιεύσεις σε διάφορα Blog και έντυπα, μεγάλη έκταση, μεγαλύτερη και από του καθηγητή Κρεστενίτη, καταλαμβάνουν οι δηλώσεις κάποιου Απόστολου Σανταβού, ο οποίος μιλάει με την ιδιότητα «κάτοικος του Νεοχωρίου» (!!!). 

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

"ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ" ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ!

Ο αγροτοκτηνοτρόφος-μεταλλωρύχος κ. Νίκος Γαλάνης επέστρεψε και σχολιάζει με το δικό του άμεσο τρόπο τα τεκταινόμενα στις #skouries το τρέχον χρονικό διάστημα.

Ακολουθεί το σχόλιο του κ. Γαλάνη

"Τι έγινε παιδιά, τελείωσε η τουριστική σεζόν και τώρα που φορτωθήκατε και δεν έχετε δουλειά αρχίσατε πάλι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και τα δεκαήμερα στις Σκουριές;
Και αναρωτιέμαι που είναι η πραγματική αγάπη για τον τόπο σας;
Γιατί δεν σηκώνετε το ανάστημά σας και γι’ αυτά που συμβαίνουν δίπλα σας;

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΖΟΓΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ...

*Ακολουθεί σχόλιο του blog 
Διαμαρτυρίες εναντίον της Gazprom, της Shell ή της αλιείας φαλαινών. Εδώ και χρόνια η Greenpeace κάνει πρωτοσέλιδα με τις πρακτικές ακτιβισμού της. Μια από τις σκέψεις που κρύβονται πίσω από αυτή τη δράση είναι ότι η συγκέντρωση μεγαλύτερης προσοχής σημαίνει περισσότερα χρήματα από δωρεές. 

Τα πρωτοσέλιδα όμως που έκανε η Greenpeace τον Ιούνιο, δεν ήταν καθόλου ελκυστικά. Ένας συνεργάτης της στα κεντρικά της διεθνούς οργάνωσης στο Άμστερνταμ «έπαιξε» στο χρηματιστήριο για λογαριασμό της και έχασε. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι επένδυσε σε μια μειούμενη ισοτιμία της συναλλαγματικής αξίας του ευρώ, με αποτέλεσμα να χαθούν 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Τη βούληση του να λειτουργήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο ως "ένα ισχυρό και αποφασιστικό όργανο δημοκρατικής έκφρασης της κοινωνίας, ένα πεδίο δημιουργικής σύνθεσης ιδεών, με θετικές προτάσεις, με εποικοδομητική κριτική, με συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων", δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την τελετή ορκωμοσίας, που έγινε στο προαύλιο της Περιφέρειας.

"Μαγικές λύσεις και έτοιμες συνταγές επιτυχίας ούτε υπήρχαν, ούτε θα υπάρξουν ποτέ. Οι στόχοι κατακτώνται μόνο με δουλειά. Και οι καρποί της δουλειάς έρχονται πιο γρήγορα με τη συνεργασία", επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας στην ομιλία του.

ΦΟΥΝΤΩΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η ώρα της κρίσης πλησιάζει για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς ο Απόστολος Τζιτζικώστας, έχοντας την ισχυρή εντολή των πολιτών, ετοιμάζεται να ανοίξει τα χαρτιά του, ανακοινώνοντας μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου το τελικό σχήμα της νέας διοίκησης για το πρώτο μισό της πενταετούς θητείας.

Την ίδια ώρα αναβρασμός επικρατεί στην πλειοψηφούσα παράταξη, με τους περιφερειακούς συμβούλους, παλιούς και νέους, να ερίζουν για μια θέση στη διοίκηση.

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31/8 Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Στην Ιερισσσό την προσεχή Κυριακή 31 Αυγούστου και ώρα 17:00 μ.μ. ορίστηκε η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής του δήμου Αριστοτέλη, που η θητεία της θα΄χει 5ετή διάρκεια.

Σύμφωνα με την ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυνε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του δήμου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αριστοτέλη Γιάννης Μίχος η ορκωμοσία θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού σε δημόσια συνεδρίαση.

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΥΛΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΙΧ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε ΙΧ αυτοκίνητα εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός που ζούν στην Ιερισσό.

Προχθές ένας εργαζόμενος είδε το μεγαλύτερο τμήμα της επιφάνειας του καπό μηχανής και της δεξιάς πόρτας του αυτοκινήτου του να καταστρέφονται με τη χάραξη της λέξης "SOS" από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο.

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΛΑΦΡΙΑ ΣΚΕΨΗ

Σκεπτόμενος Πολίτης

Η βαριά παρακαταθήκη του Δ. Μπάτση

1.  «Ότι ο Δημήτρης Μπάτσης εκτελέστηκε πλάι στο Νίκο Μπελογιάννη, δεν ήταν τυχαίο. Ότι μια γενιά Ελλήνων αγνόησε την ύπαρξη του βιβλίου και του συγγραφέα του, κι αυτό δεν ήταν τυχαίο: Το «Κατεστημένο»…είχε πολλές και μεγάλες ενοχές για να μπορέσει να σταθεί στο έργο του Μπάτση και να αντλήσει απ' αυτό έστω και λίγα διδάγματα…Ο αναγνώστης…δεν θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει πως σ' αυτή τη μελέτη… έχουν τεθεί τα βασικά προβλήματα ανάπτυξης μιας χώρας εξαρτημένης και υπανάπτυκτης, χώρας «περιφερειακής», όπως θα λέγαμε σήμερα, και προτείνονται λύσεις επιστημονικά θεμελιωμένες και, μαζί, συγκεκριμένες».
(από την εισαγωγή της Έλλης Παππά, στη δεύτερη έκδοση-1977- του βιβλίου «Η βαρειά βιομηχανία στην Ελλάδα») 

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ, Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ! (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις τελευταίες εβδομάδες τα φώτα της παγκόσμιας δημοσιότητας είναι στραμμένα στις ανασκαφικές εργασίες που γίνονται στην Αμφίπολη μετά την ανακάλυψη του ταφικού τύμβου της Καστά από την ομάδα της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

Με αφορμή τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης αλλά και αυτά που αναμένονται ακόμη με τεράστιο ενδιαφέρον ιστορικοί και δημοσιογράφοι απ όλο τον κόσμο ανέσυραν στο φως και αυτοί από την πλευρά τους σε κείμενα και άρθρα την τεράστια σημασία και τον αντίστοιχο ρόλο που διαδραμάτισε στην Αρχαία  Ελλάδα η εξόρυξη και η αξιοποίηση των πλούσιων μεταλλευτικών κοιτασμάτων της.

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΙΣΧΥΡΗ ΤΟΝΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Η εξαγωγική δραστηριότητα των μεταλλευτικών επιχειρήσεων εξισορρόπησε την ασθενική εγχώρια ζήτηση των ορυκτών πρώτων υλών (ΟΠΥ) το 2013. Συνολικά, η εξαετής ύφεση προκάλεσε μείωση της ετήσιας παραγωγής για τα σημαντικότερα ορυκτά. Ωστόσο από το ξεκίνημα του 2014 φαίνεται να υπάρχει μία τάση ανάκαμψης που θα αρχίσει να διαφαίνεται πιο ξεκάθαρα από το τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Όπως τονίζει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, Ελευθέριος Φαίδρος, «η οικονομική ύφεση και η στασιμότητα ανάπτυξης των περισσότερων χωρών της Ε.Ε. επηρέασε επίσης αρνητικά την απορρόφηση πρώτων υλών σε συνάρτηση και με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει πλέον η ευρωπαϊκή βιομηχανία».

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ-ΟΡΥΧΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ, ΠΛΟΥΤΟΣ ΚΑΙ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ "ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ" ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

 *Aκολουθεί σχόλιο του blog
Ο τάφος της Αμφίπολης εντυπωσιάζει σήμερα με το μέγεθός του. Ωστόσο η αρχαία Αμφίπολη ήταν μια πόλη ισχυρή, μεγάλη, με ψηλά τείχη -που σώζονται. Πέρασε στην κυριαρχία των Μακεδόνων και έγινε το «νομισματοκοπείο» του Φιλίππου του Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Αμφίπολη ήταν το Ελντοράντο της αρχαιότητας.

Σε μία απόσταση περίπου 100χμ από τη Θεσσαλονίκη, πηγαίνοντας προς την Καβάλα, πέρα από την γέφυρα του Στρυμόνα, μεταξύ χαμηλών λόφων, βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Αμφίπολης.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 70 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ. ΤO B' TΡΙΜΗΝO TOY 2014 AΠO THN ELDORADO GOLD ΣΕ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ & ΘΡΑΚΗ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
*ακολουθεί σχόλιο του blog 
Το ποσό των 68,4 εκατ. δολαρίων επένδυσε η Eldorado Gold κατά το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς στο πλαίσιο της δραστηριότητας εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στη Βόρεια Ελλάδα.

Η καναδική εταιρεία, παρότι έχει να διαχειριστεί τη σημαντική καθυστέρηση ως προς την αδειοδότηση του νέου έργου της στο Πέραμα Έβρου, εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο επενδυτή στον ελληνικό ορυκτό πλούτο.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΠΡΩΗΝ ΜΕΓΑΛΟΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ GREENPEACE ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο λόγος για τον Πάτρικ Μούρ, ο οποίος στα τέλη της δεκαετίας του 60 συμμετείχε στην ίδρυση του παραρτήματος της Greenpeace στο Βανκούβερ του Καναδά, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι διευθυντής στη μεταλλευτική βιομηχανία "ASTUR GOLD", που δραστηριοποιείται στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή Σαλάβε της περιφέρειας Αστούρια στη βόρεια Ισπανία.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο διαδικτυακό κανάλι "Commodity TV" o πρώην ακτιβιστής της Greenpeace μεταξύ άλλων αποκαλύπτει την επικοινωνιακή στρατηγική της διάσημης οικολογικής οργάνωσης, που εγκατέλειψε πριν 20 χρόνια.

ΜΑΡΙΝΕΣ... ΓΙΟΚ ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΓΛΑΡΟΙ!

Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου
*ακολουθεί σχόλιο του blog 
Έχω πεισθεί, εδώ και καιρό,  ότι υπάρχουν  πολλοί που μισούν το σύστημα της ελεύθερης αγοράς και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Μάλιστα, κάθε φορά που μια επιχείρηση έχει κερδοφορία και προοδεύει, προσφέροντας πολλαπλασιαστικά οφέλη στην κοινωνία και θέσεις εργασίας, νιώθουν μία …μαχαιριά στη ψυχή τους!

Μάλλον θα ήθελαν απροκάλυπτα να «εφορμούν» ενάντια στην επιχειρηματικότητα με… πλακάτ και σημαίες. Αυτό όμως δεν γίνεται. Τουλάχιστον στη δική μας δημοκρατία. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μία δικαιολογία, ένα πρόσχημα, ένας… «φερετζές», μία μάσκα. Και βρέθηκε η… οικολογία. Η αριστερά την υιοθέτησε αμέσως διότι είναι βολικό και αποτελεσματικό εργαλείο στον αγώνα κατά του καπιταλισμού.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ,ΟΡΥΚΤΟΙ ΠΟΡΟΙ ΚΑΙ "ΤΟ ΜΕΓΑ ΤΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ"

Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου

Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, ο χρόνος αποτελεί την κινητή εικόνα της ακίνητης αιωνιότητας.  Στο παρόν άρθρο παραθέτω ορισμένες σκέψεις, όπως η παραπάνω, που μου ήρθαν στο μυαλό όταν πρωτάκουσα την είδηση για τις αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη.  Σκέψεις οι οποίες θεματικά χωρίζονται σε τρεις χρονικές ενότητες: παρελθόν, παρόν, μέλλον.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

#SKOURIES: ΝΕΑ ΟΞΕ(Ι)Α ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ "ANTIGOLD" ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

Παραμονή του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ένας εργαζόμενος στα μεταλλεία είδε το αυτοκίνητο του κατεστραμμένο έπειτα από ρίψη υγρού  οξέως επάνω σ' αυτό...

Επίσης, σε σούπερ μάρκετ της Ιερισσού πάλι, άγνωστοι έγραψαν απειλητικά και υβριστικά συνθήματα σε βάρος εργαζομένων γυναικών από το Στρατώνι που έχουν συζύγους που εργάζονται στα μεταλλεία.

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Η ΣΥΜ...ΦΕΡΟΥΣΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ #SKOURIES ΠΟΛΙΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ!

Η θερινή ραστώνη δεν επέτρεψε να πάρει τις... πρέπουσες διαστάσεις το δριμύ κατηγορώ που εξαπέλυσε μέσω άρθρου του στο ιστολόγιο TVXS ο απερχόμενος πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος προς την πλειονότητα των συναδέλφων του καθηγητών για τον τρόπο που ψήφισαν (!!!) κατά τις πρόσφατες πρυτανικές εκλογές.

Ασφαλώς και ο κ. Μυλόπουλος διατηρεί το αναφαίρετο δικαίωμα να εκφράζεται και να επιχειρηματολογεί όπως εκείνος νιώθει και πιστεύει για τον κλάδο των Ελλήνων πανεπιστημιακών και αυτονοήτα αυτό να κρίνεται αναλόγως, όπως και έγινε, προς το πρόσωπο του από τη μεριά των συναδέλφων του.

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗN ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ BRITANNICA

του Ανδρέα Δρυμιώτη 
*ακολουθεί σχόλιο του blog
 Π​​ριν από μερικές ημέρες, ένας φίλος από τα πολύ παλιά, ο Στρατής Στρατήγης μου έδωσε ένα κείμενο στα αγγλικά και ελληνικά, από την Encyclopedia Britannica, το οποίο περιγράφει τον χαρακτήρα των Ελλήνων.

Το βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο (λόγω των αποτελεσμάτων των εκλογών), το οποίο θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Μια παράκληση μόνο. Εστω και αν σας φαίνονται κοινοτοπίες, διαβάστε μέχρι το τέλος γιατί εκεί σας περιμένει μια έκπληξη.

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΠΑΝΑΓΙΆ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΊΑ...

Ολόκληρη η Ελλάδα από τη μία ως την άλλη άκρη, γιορτάζει σήμερα το «Μικρό Πάσχα» του καλοκαιριού. Έτσι ονομάζει ο λαός μας τον Δεκαπενταύγουστο τιμώντας τη Μάνα του Θεανθρώπου και τη δική του Μάνα, την Παναγιά.

Το Πανάγιο όνομά της έρχεται πολλές φορές την ημέρα αυθόρμητα στα χείλη μας, σε δύσκολες στιγμές της ζωής μας, αλλά και στις ευχάριστες και χαρούμενες μέρες. Το «Παναγία μου, βόηθα» και το «Παναγία μου, σε ευχαριστώ», είναι από τις πιο συχνές εκφράσεις του καθημερινού ανθρώπου... 

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΟΙ «ΚΑΤΟΙΚΟΙ» ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ… ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ #SKOURIES!

Λέμε τώρα...!
*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κος Αμανατίδης συνόδευσε τον κο Τσίπρα κατά την πολυδιαφημισμένη επίσκεψή του στο Άγιο Όρος και δημοσιεύει σχετικό άρθρο στην εφημερίδα των Συντακτών (που αλλού…). Εκεί μας λέει ο κος Αμανατίδης τα εξής:

«Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές πλευρές της επίσκεψής μας, οι οποίας δεν ήρθαν τόσο έντονα στο φως της δημοσιότητας. Είναι η εικόνα των κατοίκων που ζητούσαν να κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσουμε το έγκλημα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές».

ΘΕΡΙΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" & ΒΕΑCH PARTY ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πολύ όμορφη ήταν η βραδιά της 7ης Αυγούστου για τους φοιτητές που κατάγονται από το Δήμο Αριστοτέλη και συμμετέχουν στο πρόγραμμα θερινής απασχόλησης της "Ελληνικός Χρυσός".

Όλοι τους συμπεριλαμβανομένων και των τελειόφοιτων των σχολών γεωλογίας, μηχανικών ορυκτών πόρων και μεταλλειολογίας, που κάνουν την πρακτική τους στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έδωσαν ραντεβού στο πάρτι υποδοχής που διοργάνωσε προς τιμήν τους η εταιρεία στο B.B. Paraty” του Στρατωνίου.

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΟΡΓΙΑΖΕΙ Η ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ...

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Χαλκιδική: 556 «προσλήψεις» σε μια εβδομάδα για να... γλιτώσουν τα πρόστιμα!
Tη γνωστή εικόνα «αρπαχτής» της τουριστικής σεζόν αποκάλυψαν οι έλεγχοι του Υπουργείου Εργασίας σε 25 ενδεικτικές περιοχές. 

 Τα κλιμάκια του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» με τη συμβολή του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, διαπίστωσαν απότομη και εκρηκτική αύξηση των προσλήψεων την περίοδο των ελέγχων.

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ?

Το στιγμιότυπο και η στιχομυθία που παραθέτουμε εκτυλίχθηκε στην Ιερά Μονή Ιβήρων κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διήμερης και πολυσυζητημένης επίσκεψης, που έκανε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αγιώνυμη πολιτεία.

Στο εν λόγω μοναστήρι, όπως και σε πάρα πολλά μοναστήρια του "Περιβολιού της Παναγίας" εργάζονται πάρα πολλοί ξυλάδες και τεχνίτες από την Ιερισσό αλλά και από άλλες περιοχές της Χαλκιδικής, ιδίως από την αποκαλούμενη Προ του Άθω περιοχή.

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

"ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ"

Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κίμωνας Χατζημπίρος στη στήλη με τίτλο: "Τρίτη Άποψη" που διατηρεί στην εφημερίδα "Τα Νέα" δημοσίευσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, κατά τη γνώμη μας.

 Ένα άρθρο που αναλύει σε βάθος στις "καλές υπηρεσίες" υποβάθμισης που προκαλούν στο  φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας, οι ανίατες παθογένειες που μας ταλανίζουν και που μπλοκάρουν πολυεπίπεδα την ανάπτυξη της.

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΟΙ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ... #SKOURIES ΣΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΕΛΓΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Στο ρεπορτάζ της φλαμανδικής τηλεόρασης VRT του Βελγίου για το μεταλλείο των Σκουριών της Χαλκιδικής στις 29/7/2014, (δείτε εδώ) απολαύσαμε ακόμα μια φορά τα φοβερά επιχειρήματα της συμπαθούς αντίχρυσης κοινότητας, όπως αυτά του ξενοδοχοκράτορα της Ιερισσού, ο οποίος είναι σίγουρος πως «ο τουρισμός στην περιοχή αφήνει περισσότερα στο δημόσιο από τα ορυχεία χρυσού»… 

Εννοεί βέβαια πως αφήνει περισσότερα στον ίδιο, και δεν μας λέει τίποτα για την πολυεπίπεδη συνεισφορά στην τοπική οικονομία των εργαζομένων στα μεταλλεία, (http://aetoshal.blogspot.co.uk/2014/07/blog-post_5584.html),  ούτε φυσικά για τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από ενδεχόμενο κλείσιμο της επένδυσης… 

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ KAI ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ...

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Ο Tomas From, από την SveMin, την Σουηδική Ένωση για την Εξόρυξη, τα Ορυκτά και την Παραγωγή Μετάλλων, μας εξηγεί σε ένα άρθρο του στο ιστότοπο Euromines – της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εξορυκτικών Βιομηχανιών, Μεταλλικών Ορυκτών & Βιομηχανικών Μεταλλευμάτων–, το πώς μπορεί να συνυπάρξει η εξορυκτική δραστηριότητα με τον τουρισμό, και μάλιστα σε μια χώρα με τόσο αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία όπως η Σουηδία. 

Και για τους δύσπιστους, δίνει και παραδείγματα. Όσοι θέλουν να διαβάσουν το πρωτότυπο κείμενο στα αγγλικά, μπορούν εδώ.

Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ #SKOURIES ΑΛΛΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ...

Η είδηση της σύλληψης ενός πολύ γνωστού πολέμιου της μεταλλευτικής στην κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής με 53 δενδρύλλια ινδικής κάναβης στην κατοχή του προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα. 

Μεγάλη στεναχώρια και ένα αξεπέραστο σφίξιμο στεναχώριας στο στομάχι των οικείων και των φίλων του συλληφθέντος, ενώ ταυτόχρονα έδωσε την ευκαιρία σε κάποιους άλλους από την... αντίπερα όχθη να προβούν σε πικρόχολα και επικριτικά σχόλια.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ "ANTIGOLD"... ΙΔΙΑ ΣΤΙΣ #SKOURIES

Μικρές υλικές ζημιές στο έργο κατασκευής οδοποιίας και ισόπεδου κόμβου στο Χοντρό Δέντρο προκάλεσαν κάποιοι θερμόαιμοι "antigold" κατά την αποχώρηση τους από τις #Skouries το μεσημέρι της Τρίτης.

Ως γνωστόν, είχε προηγηθεί η αναβολή της ακτιβιστικής δράσης του αλυσοδεσίματος γυναικών από την πύλη εισόδου του εργοταξίου εξαιτίας της προκήρυξης της 24ωρης απεργίας των δημοσιογράφων, γεγονός που προκάλεσε αγανάκτηση στις τάξεις των "antigold" ενόψει και της ονομαστικής ψηφοφορίας στη βουλή του άρθρου 36 του δασικού νομοσχεδίου.

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ! ΟΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΑΡΓΟΣΧΟΛΕΣ "ΑΓΩΝΙΣΤΡΙΕΣ" ΤΟΥ... #SKOURIES

Και για τις... #Skouries?
Αν είναι αλήθεια και δεν πρόκειται για ένα τετριμμένο"antigold" επικοινωνιακό τέχνασμα του... #skouries, τότε έχουμε να κάνουμε με το "ανέκδοτο της χρονιάς".

Κρατάμε μια επιφύλαξη, καθώς είναι γνωστό πως ο "antigold" επικοινωνιακός μηχανισμός είναι της... προσκολλήσεως. Όπου υπάρχουν φώτα και κάμερες δημοσιότητας οι "αγωνιστές" και οι "αγωνίστριες" τρέχουν για να τις προλάβουν. 

Η ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥ... #SKOURIES ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Γομάτι 5/8/2012. Όταν ο... αγώνας για τη ζωή, τη φύση και τη δημοκρατία
έχει και παράπλευρες απώλειες...
Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρων- Ακάνθου εκτός της δικαιολογημένης απογοήτευσης που ξεχείλιζε για την ψήφιση του άρθρου 36 του νέου δασικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ, περιείχε μια θλιβερή σε αναμνήσεις ημερομηνία και ένα χοντροκομμένο αστείο.

Το χοντροκομμένο αστείο που αγγίζει τα όρια της ανατριχίλας είναι στο τέλος της ανακοίνωσης, όπου αναφέρεται το εξής;: "Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας, για τις ζωές μας, για τη δημοκρατία."...

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΣΤΕΚΙ ΟΙ... #SKOURIES ΓΙΑ ΤΟΝ "ΑΓΙΟ" ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ

Φώτο από την "antigold" κινητοποίηση,
που έγινε στις 8 Ιούνη στις #skouries
Η χθεσινή παρουσία του "Αγίου" των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου οικονομικών στο πλευρό των "antigold" αλυσοδεμένων γυναικών σίγουρα δεν ήταν η παρθενική παρουσία του στις... #skouries.

Κάνοντας μια πρόχειρη έρευνα σε δημοσιευμένες φωτογραφίες από προηγούμενες κινητοποιήσεις των πολέμιων της μεταλλευτικής στις... #skouries διακρίναμε τη βιβλική παρουσία του Αθηναίου ακτιβιστή και μέλους της συντονιστικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η 24ΩΡΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΣΠΑΣΕ ΤΙΣ "ANTIGOLD" ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Αποχώρησαν πριν από λίγο από τις... #skouries οι 12 γυναίκες που από χθες το πρωί παρέμεναν αλυσοδεμένες στην είσοδο του εργοταξίου της 'Ελληνικός Χρυσός".

Μαζί τους έφυγαν από το σημείο και τα 150 περίπου άτομα που είχαν συγκεντρωθεί από χθές το βράδυ και σήμερα το πρωί στο σημείο.

Όλοι τους κατευθύνθηκαν προς το Χοντρό Δέντρο. Αρκετός κόσμος αναχώρησε. Άλλοι προς Ιερισσό και άλλοι προς Θεσσαλονίκη. 

"ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ... ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙΡΟ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ"

Μ. Παναγία Χαλκιδικής. Χοροστάσι. Σάββατο 2 Αυγούστου. Η ώρα είναι 11.30 μ.μ. και ελάχιστος κόσμος (περίπου 50 άτομα) βρίσκεται στη βραδιά που διοργανώνουν από κοινού οι "antigold" σύλλογοι πολιτισμού και γυναικών της Μ. Παναγίας.

Αυτή η εικόνα με τα άδεια τραπεζοκαθίσματα προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στους διοργανωτές, καθώς "οι κάτοικοι των Σκουριών", όπως λανθασμένα γράφουν κάποιες εφημερίδες συνήθως δεν αφήνουν τέτοιες εκδηλώσεις χωρίς τη μαζική παρουσία τους.

ΑΓΡΥΠΝΕΣ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Κάτω από τον έναστρο ουρανό των Σκουριών περνούν την αποψινή βραδιά οι γυναίκες που από χθες τις 9 το πρωί ανέβηκαν στο βουνό για ακτιβισμό.

Στο σημείο παραμένουν 14 συνολικά γυναίκες. Ο 12 είναι αλυσοδεμένες από την πόρτα εισόδου του εργοταξίου, έχοντας στο πλευρό τους τους κάποιες απ' αυτές τους συζύγους και τα παιδιά τους.

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Ο "ΑΓΙΟΣ" ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΙΣ... #SKOURIES!!!

Ασφαλής προορισμός οι... #skouries για πολιτικό καπέλωμα!
Το ότι οι... #Skouries έχουν αναχθεί σε «Μέκκα» των επαγγελματιών του πολιτικού ακτιβισμού δεν αμφισβητείται πλέον από κανένα...

Ακόμη και από τους ίδιους τους επαγγελματίες του χώρου, οι οποίοι σεβόμενοι την ιδιότητα τους, πρέπει έστω για μια φορά, αν όχι περισσότερες, να λάβουν μέρος σε δράση κατά της μεταλλευτικής επένδυσης για να εισπράξουν την επιδιωκόμενη αναγνώριση και στην πορεία, γιατί όχι κομματικά χρίσματα αλλά και θεσμικά αξιώματα, αν καταφέρουν να εξασφαλίσουν και  εκλόγιμη θέση σε πάσης φύσεως εκλογές.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΑΛΟΝΙ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΤΙΣ... #SKOURIES...?

Και όμως είναι γεγονός...
Οφείλουμε να βγάλουμε το καπέλο του σεβασμού και της εκτίμησης στους εμπνευστές της σημερινής ακτιβιστικής δράσης στις... #skouries

Επέλεξαν στην κυριολεξία ότι πιο χαρισματικό σε επικοινωνία διαθέτει η "antigold community" μετατρέποντας μια άχαρη φαινομενικά διαμαρτυρία σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

ΝΕΑ "ANTIGOLD" ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΑΡΩΔΙΑ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Φώτο από seleo.gr
Αλυσοδεμένες έξω από την πύλη εισόδου του εργοταξίου των Σκουριών βρίσκονται αυτή τη στιγμή 4 γυναίκες έχοντας ως θεατές άλλες 8 γυναίκες, μικρά παιδιά και γνωστούς πολέμιους της μεταλλευτικής ...!

Πρόκειται για μια από τις γνώριμες ακτιβιστικές ζαριές της “antigold community” σε μια προσπάθεια να προκαλέσει επικοινωνιακή σκόνη και θόρυβο ενόψει της αυριανής ονομαστικής ψηφοφορίας στη βουλή του άρθρου 36 του νέου δασικού νομοσχεδίου, που αφορά τη δόμηση εντός λατομικών και μεταλλευτικών χώρων. Το παραδέχονται άλλωστε και σε σχετική συνέντευξη που έδωσε μια εξ αυτών των γυναικών που έχουν αλυσοδεθεί στο Ρ/Σ "Κόκκινο 105,5".

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΠΑΝΙΕΣ ΓΑΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Υπάρχουν αλήθεια στην Ελλάδα τα κρίσιμα και σπάνια μέταλλα τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη, αυτήν που εμείς οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε επιλέξει; Και που η ευρωπαϊκή βιομηχανία μη μπορώντας να καλύψει από εγχώριες πηγές εισάγει σε συντριπτικό βαθμό από τρίτες χώρες;

Ναι υπάρχουν, απλώς δεν παράγονται (ακόμη) στον τόπο μας. Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ε.Ε. με τις μεγαλύτερες δυνατότητες για την παροχή αυτών των στρατηγικών μεταλλικών πρώτων υλών στο μέλλον, δεδομένου ότι φιλοξενεί ένα μεγάλο αριθμό κοιτασμάτων, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο κοιτασματολογικής έρευνας και εν συνεχεία εκμετάλλευσης, με δεδομένη την προστιθέμενη αναπτυξιακή τους αξία.

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ "ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 36 & Ο ΝΕΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ... ΠΑΡΑΝΟΜΙΑΣ & ΤΟΥ... ΔΙΑΛΟΓΟΥ

Ο νέος δήμαρχος Αριστοτέλη Γιάννης Μίχος και επικεφαλής της παράταξης "Κίνημα Ανάπτυξης" εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με το δασικό νομοσχέδιο και ειδικά για το άρθρο 36 που σχετίζεται με τις παρεμβάσεις εντός δασικών εκτάσεων χαρακτηρισμένων ως λατομικών και μεταλλευτικών και θα τεθεί προς ονομαστική ψηφοφορία την προσεχή Τρίτη το απόγευμα από το β' θερινό τμήμα της Βουλής.

Διαβάστε την ανακοίνωση. Ακολούθως υπάρχει ένα σχόλιο του blog.

ΚΑΙ Ο ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΓΕΡΑΚΙΝΗΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Σημαντική ήταν για μια χρονιά ακόμη, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, η διεθνής παρουσία της ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ ΑΕ στην παραγωγή ωμού λευκόλιθου (πάνω από 360 χιλ. τον. από παραχωρήσεις 20 22 και 21 Χαλκιδικής για το 2013 έναντι 351 χιλ. τον. για το 2012) και μαγνησιακών καθετοποιημένων προϊόντων (δίπυρης και καυστικής μαγνησίας καθώς και πυρίμαχων μαζών) υπερβαίνοντας σε κύκλο εργασιών τα 35 εκατ. € (έναντι 30 εκατ. € για το 2012).

Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτοντας κοιτάσματα λευκολίθου και εγκαταστάσεις επεξεργασίας κυρίως στην περιοχή Χαλκιδικής, όπου εργάζονται συνολικά 367 εργαζόμενοι, είναι αμιγώς εξαγωγική (στο 90%) και επιτυγχάνει παρά τον σημαντικό διεθνή ανταγωνισμό να διατηρείται ως η μεγαλύτερη εξαγωγική επιχείρηση προϊόντων λευκολίθου εντός της ΕΕ εστιάζοντας παράλληλα σε θέματα ποιότητας και αποκατάστασης περιβάλλοντος. 

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΙΣ... #SKOURIES ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΑ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Φώτο απο παλαιότερη "antigold" κινητοποίηση  στις #skouries
Η βροχή που ξεκίνησε να ρίχνει πριν από ώρα στις #skouries, έβαλε του τίτλους τέλους της κινητοποίησης της "antigold community", που αντιδρά στην κατάθεση του δασικού νομοσχεδίου και την τροπολογία εντός αυτού για κατασκευές σε μεταλλευτικούς χώρους, όπως είναι για παράδειγμα οι Σκουριές.

Περίπου 150 άτομα από Ιερισσό και Μ. Παναγία ήταν αυτά που ανέβηκαν μέχρι την είσοδο του εργοταξίου των Σκουριών. Ανάμεσα τους και πάρα πολλά νέα παιδιά, όπως μάθαμε.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ Η "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" ΣΤΙΣ... #SKOURIES?


Η παραπάνω φωτογραφία έχει την τιμητική της το τελευταίο χρονικό διάστημα σ' όλες τις δημοσιεύσεις που αφορούν τις εργασίες έδρασης μηχανολογικού εξοπλισμού στο μεταλλευτικό πεδίο των Σκουριών.

Επικρατεί δε τεράστια περιέργεια, ιδίως στους κύκλους της "antigold community", για το τι είναι αυτό το κτίσμα, που έχει φτάσει ήδη σε ύψος τα 25 μέτρα και συνεχίζει να ψηλώνει...