Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

#SKOURIES: ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗΣ ΜΚΟ "SOMO" ΚΑΝΕΙ ΑΚΤΙΒΙΣΜΟ ΜΕ ΤΗ ΒΕΛΓΙΚΗ ΜΚΟ "CATAPA"! ΜΑ ΤΙ... ΣΥΜΠΤΩΣΗ?

Θριαμβεύουν οι... συμπτώσεις στο μικρόκοσμο του επαγγελματικού ακτιβισμού του #skouries.

Όπως αποκάλυψε το metalleiablog εργαζόμενη στον τομέα της επικοινωνίας της Ολλανδικής ΜΚΟ "SOMO" που διερευνά ως... ανεξάρτητη αρχή την οικονομική ωφέλεια της μεταλλευτικής επένδυσης στη ΒΑ Χαλκιδική από την "Eldorado Gold," στον ελεύθερο χρόνο της ακτιβίζει ως εθελόντρια σε επιλεγμένες δράσεις της Βελγικής ΜΚΟ "Catapa"!

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤA "ANTIGOLD" MKO ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΙΣ... #SKOURIES?

Στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και ειδικότερα στο twitter και στο #skouries κυκλοφορεί ένα έγγραφο, του οποίου το περιεχόμενο, κατά την άποψη μας, πρέπει να προβληματίσει μεταξύ άλλων και την ίδια την Ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό το έγγραφο αφορά μάλλον το απόσπασμα έκθεσης της Ολλανδικής ΜΚΟ "SOMO", η οποία σε συνεργασία με το "Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων" διερευνούν το κατά πόσο είναι επωφελής ή όχι η επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική και την Ελλάδα γενικότερα.

Αναφέρει λοιπόν τα εξής:

ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΖΙ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Τι θα σκεφτόσαστε αν βλέπατε στην εφημερίδα τον τίτλο «Νεκρός σε γαλλικές “Σκουριές”»; 

Αμέσως το μυαλό μου θα πήγαινε σε ατύχημα σε εργοστάσιο εξόρυξης χρυσού στη Γαλλία… Αλλά η «δημοσιογράφος» της Εφημερίδας των Συντακτών, (που μάλλον καθ’ υπερβολή χρησιμοποιεί τον προσδιορισμό «εφημερίδα», ενώ πρόκειται για έντυπο με ιστορίες επιστημονικής φαντασίας), ήθελε απλά να προσελκύσει αναγνώστες στο άρθρο της, η κοπέλα.

ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ELDORADO GOLD ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?

Οι εταιρείες "Ελληνικός Χρυσός", "Χρυσωρυχεία Θράκης" και Μεταλλευτική Θράκης" θυγατρικές της Εldorado Gold εξέδωσαν από κοινού μια ανακοίνωση προς τα ΜΜΕ.

Σ΄αυτή την ανακοίνωση δίνονται στοιχεία που αφορούν τα χρηματικά ποσά που έχουν επενδυθεί στη Χαλκιδική και τη Θράκη από το 2012 μέχρι και σήμερα, όπως επίσης και τα αντίστοιχα ποσά που έχουν δοθεί σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές προς το Ελληνικό δημόσιο.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση καταγγέλλεται συντονισμένη εκστρατεία συκοφαντίας και δυσφήμισης σε βάρος τους από "ομάδα ΜΚΟ με αδιευκρίνιστες στοχεύσεις".

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

«ΤΑ ΕΥΕΛΙΚΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

Σκεπτόμενος Πολίτης

«Το κρίσιμο σημείο είναι ότι από τα όρια της φέρουσας ικανότητας της βιόσφαιρας, δεν μπορούμε να συναγάγουμε κανένα σταθερό όριο γι' αυτά που είναι εφικτά στους ανθρώπους πάνω σ' αυτή τη Γη. 

Όποιος αντιλαμβάνεται τη φύση ως άκαμπτο σύστημα στο οποίο η ανθρωπότητα πρέπει να υποταγεί, αποτυγχάνει να αναγνωρίσει τη μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη που έχουμε στη διάθεσή μας: τη δημιουργικότητα, την εφευρετικότητα και το επιχειρηματικό πνεύμα. Η διέξοδος από την παγκόσμια κρίση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, δεν συνίσταται στην αυτοϋποδούλωση της ανθρωπότητας, αλλά και στην απελευθέρωση ανανεωτικών, καινοτομικών δυνάμεων και λύσεων.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΤΟΥ "ΣΥΡΙΖΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ" ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ... #SKOURIES

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο τομέας οικολογίας, περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική, δυστυχώς και πάλι δεν μας έκανε σοφότερους...

Αν εξαιρέσει κανείς, την έμμεση πλην σαφή όμως, υπενθύμιση που επιχειρεί να κάνει με τον πλέον επίσημο τρόπο η συγκεκριμένη συνιστώσα προς την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις υποσχέσεις που πρέπει να εκπληρώσει απέναντι στο "κίνημα της αποανάπτυξης", όταν και εφόσον γίνει κυβέρνηση, δεν αναφέρεi κάτι συγκεκριμένο για την επαγγελματική αποκατάσταση των εργαζομένων στα μεταλλεία, που θα χάσουν τις δουλειές τους.

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΟΔΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ζητά η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής να κηρυχθούν οι Δήμοι Αριστοτέλη, Πολύγυρου και Σιθωνίας, λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων συνοδεία ισχυρών ανέμων που έπληξε τις περιοχές αυτές στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2014.

Οι ζημιές ήταν εκτεταμένες σε οικίες, κινητά περιουσιακά στοιχεία, επιχειρήσεις και δημόσιες υποδομές κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΦΕ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ... #SKOURIES?

Παραλία Ιερισσού - Οκτώβριος 2014
Η κακοκαιρία των τελευταίων 24ώρων προκάλεσε τις εικόνες που βλέπετε στις ακτές και τους λιμένες της παραλιακής ζώνης του Δήμου Αριστοτέλη. Πιο συγκεκριμένα οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε είναι από την Ιερισσό και την Ουρανούπολη.

Το καφέ χρώμα στη θάλασσα είναι το φυσικό επακόλουθο της σφοδρής βροχόπτωσης που παρασέρνει λάσπη μαζί με άλλα φερτά υλικά από ορεινούς όγκους και μέσω των χειμάρρων και των ρεμάτων καταλήγουν στη θάλασσα.

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

#SKOURIES: ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΥΑΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΤΩΡΑ ΟΙ "ANTIGOLD" ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ...

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Άρθρο από την Ελευθεροτυπία με υπογραφή Σ.Α. (ποιος να είναι άραγε;) μιλάει για «ύπαρξη αμιάντου στο χώρο εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και προσπάθεια απόκρυψης ταυ θέματος από το ΥΠΕΚΑ και την Ελληνικός Χρυσός», όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (φοβερά αξιόπιστη η πηγή…).

Επιχείρημα είναι πως «στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, η λέξη αμίαντος δεν αναφέρεται καθόλου, αλλά χρησιμοποιείται η λέξη τρεμολίτης , που είναι η ονομασία του ινώδους ορυκτού το οποίο εμπεριέχεται στο μετάλλευμα και που κατά τη νομοθεσία είναι αμίαντος».

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

Ο Δήμος Αριστοτέλη εξέδωσε ανακοίνωση  για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Ιερισσό το βράδυ της περασμένης Τετάρτης σε βάρος οχημάτων εργαζομένων στα μεταλλεία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

"Με λύπη μας ενημερωθήκαμε για τις επιθέσεις σε βάρος οχημάτων δημοτών μας στην Ιερισσό. 

Αναμφισβήτητα, τέτοιους είδους ενέργειες είναι κατακριτέες και ασύμβατες με την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να ενωθούν όλοι οι δημότες ξεπερνώντας τις τεχνητές αντιθέσεις μεταξύ τους βρίσκοντας λύση στα σημαντικά προβλήματα του τόπου μέσα από τη δημοκρατία και το διάλογο.

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΙΣΟΠΕΔΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΧΟΝΤΡΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Πέρασαν περίπου 10 μήνες από τότε που φανατικοί "antigold" υποδύονταν τους αυτόκλητους τροχονόμους και ελεγκτές για να "πατάξουν" ως αυθεντικοί εκφραστές της νομιμότητας την παράβαση του πατήματος της διπλής γραμμής από διερχόμενα φορτηγά ΔΧ στο ύψος του Χοντρού Δέντρου.

Οι 10 μήνες  ήταν το χρονικό διάστημα που απαιτήθηκε για να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του ισόπεδου κόμβου που η έξοδος του οδηγεί στο εργοτάξιο των Σκουριών.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΟΞΥ ΣΕ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

Ένδεκα (11) επιθέσεις με καυστικό οξύ σε ΙΧ εργαζομένων της "Ελληνικός Χρυσός" σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ στην Ιερισσό.

Πολλά από τα θύματα τα χθεσινών επιθέσεων έχουν ξαναβρεθεί σ' αυτή την πολύ άσχημη κατάσταση. Μάλιστα για έναν εργαζόμενο ήταν η 5η συνεχή φορά (!!!) που ο ίδιος ή άλλο μέλος της οικογένειας του πέφτουν θύματα τέτοιου είδους επίθεσης.

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

"ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟ ΧΡΥΣΟ ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?"

"Η εκμετάλλευση χρυσού – αργύρου της Βορείου Ελλάδος μπορεί να καταστήσει την χώρα μας πρώτη παραγωγό χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση"

Τελικά πόσο χρυσό έχουμε στην Ελλάδα και πόσο σημαντική οικονομική σημασία έχουν τα αποθέματα χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική για την χώρα μας; Καυτά ερωτήματα και απαντήσεις για τον ελληνικό εξορυκτικό κλάδο.

Ο Χρήστος Καβαλόπουλος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, μιλά για τον ελληνικό χρυσό, την παραγωγή του, την προοπτική και την ιστορία του και φτιάχνει τον παγκόσμιο χάρτη των μεταλλείων:

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ ΟΡΥΚΤΟ ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΨΗΦΙΔΩΝ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

Του Πέτρου Τζεφέρη
  
Ευτυχώς που δεν τυγχάνω αρχαιολόγος ώστε να είμαι υποχρεωμένος να πάρω θέση για την ταυτότητα του ενοίκου του περίφημου τάφου που ως σήριαλ εξιτάρει την ταπεινή καθημερινότητά μας. Δεν γνωρίζω επίσης αν το "μπλε"  κάνει παραλληλισμό με τα σπουδαία ιμπρεσιονιστικά έργα της πρώιμης Αναγεννησιακής περιόδου και αναδεικνύει ένα ψηφιδωτό που φαντάζει χιλιάδες χρόνια πριν  από την εποχή του. 

Ούτε είμαι σε θέση  να εικάσω αν η χρήση του μπλε και του πορτοκαλί χρώματος στο περίτεχνο ψηφιδωτό αποδεικνύει ότι ο δημιουργός του ψηφιδωτού ήταν ζωγράφος που γνώριζε τη χρήση των συμπληρωματικών χρωμάτων..

ΣΤΗ ΜΗΛΟ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΚΡΑΣΙ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ ΤΟΥΣ...

Νέα εποχή στις σχέσεις της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά με τη Μήλο αναδεικνύονται μέσα από την δυνατότητα παραγωγής κρασιού υψηλής ποιότητας. Το προιόν θα προέρχεται με την καλλιέργεια αμπέλου σε ορυχεία αφού θα έχει επέλθει η αποκατάσταση του.

Το πολυάριθμο ακροατήριο στα εγκαίνια της παραγωγικής μονάδας στο ορυχείο του Τράχηλα, έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν άκουσε τον πρόεδρο της S&B κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλο και τον διευθυντή νοτιοανατολικής Ευρώπης κ. Θανάση Κεφάλα, να μιλάνε για τις νέες παραγωγικές δυνατότητες που δημιουργούνται καθώς και τις νέες θέσεις εργασίες που θα προκύψουν.

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

TO ANTIGOLDGR.ORG ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΓΝΗΣΙΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ... #SKOURIES

Οι αληθινές Σκουριές χωρίς τις... #skouries
Αυτό που γνωρίζει πολύ καλά ολόκληρη η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής, ακόμη και εκείνοι που διέπονται από τυφλό φανατισμό εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας ήρθε και το επιβεβαίωσε και το antigoldgr.org. με τον πλέον εμφατικό τρόπο χάρη στο νέο βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα. 

Τι γνωρίζει η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής; 

Γνωρίζει ότι η εξορυκτική δραστηριότητα, όπως δεν επηρέασε ποτέ μέχρι σήμερα καμία άλλη παραγωγική δραστηριότητα στην περιοχή, ιδίως στα χωριά της νότιας παραλιακής ζώνης, το ίδιο ισχύει γι’ και αυτή που αναμένεται να ξεκινήσει στις Σκουριές το 2016. 

Πως το επιβεβαιώνει το antigoldgr.org αυτό που γνωρίζει η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής;

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΜΙΑ 20ΧΡΟΝΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΤΟ ΝΕΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ "ANTIGOLD" ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ

Η προσωπική άποψη μιας 20χρονης φοιτήτριας για την εργασιακή εμπειρία που βίωσε στα μεταλλεία Κασσάνδρας διάρκειας μόλις 1 μηνός και όπως αυτή διατυπώθηκε στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sceptic Youth προκάλεσε τρομερή ενόχληση στους διαμορφωτές της  antigold” πραγματικότητας. 

Ως γνωστόν, σ’ αυτόν τον ιδιότυπο μικρόκοσμο τους η... αλήθεια, η... ελευθερία άποψης και έκφρασης έχει κάποια «πρέπει», τα όποια όποιος δεν τηρεί, οφείλει να σιωπά γιατί αλλιώς θα έχει την «τύχη» που είχε η 20χρονη φοιτήτρια του ΑΠΘ.

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

"ΝΑ ΣΕ ΘΑΨΩ ΓΙΑΝΝΗ 'Μ ΝΑ ΣΕ ΚΛΑΨΩ..." (Email)

"Τι άλλο θα μπορούσε να πει κανείς σε όλους αυτούς που κτίζουν πάνω σε υποθετικά σενάρια και ζητούν την ακύρωση της επένδυσης στις Σκουριές, οδηγώντας την τοπική κοινωνία σε αδιέξοδο;

Δηλαδή με απλά λόγια: Οι εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους και να ενταχθούν στα «προγράμματα νέων θέσεων εργασίας» που ΘΑ …δημιουργηθούν.

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΥΠΕΚΑ:"ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΟ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ-Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ ΔΕ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ"

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) διαβίβασε στη Βουλή σειρά εγγράφων μέσω των οποίων διαβεβαιώνει τους 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν καταθέσει σχετική ερώτηση, ότι η δραστηριότητα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» παρακολουθείται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΥΠΕΚΑ και από ειδική επιστημονική επιτροπή.

Η «Επιστημονική Επιτροπή του περιβαλλοντικού όρου 8.1.39» επικαλείται βιβλιογραφία και παλαιότερες αναλύσεις για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «η προέλευση του αρσενικού στα υπόγεια νερά της περιοχής Νεοχωρίου αποδίδεται σε γηγενή αίτια και σχετίζεται με τις διεργασίες μεταλλογένεσης στη ΒΑ Χαλκιδική»

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΚΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ?

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Η Γερμανία είναι μία από τις χώρες που πρωτοπορούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως. Η χώρα, όμως, που έλαβε τη στρατηγική απόφαση να αποδεσμευτεί από την πυρηνική ενέργεια, εξαρτάται ακόμα σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη άνθρακα για την κάλυψη των τεράστιων ενεργειακών αναγκών της. 

Η Ανγκελα Μέρκελ πήρε τη γενναία απόφαση να αποδεσμευτεί η χώρα της από την πυρηνική ενέργεια το 2011, έπειτα και από την πίεση της κοινής γνώμης που είχε σοκαριστεί από τις δραματικές επιπτώσεις του πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Ήδη οκτώ από τις συνολικά 17 πυρηνικές μονάδες της χώρας έχουν κλείσει, ωστόσο αυτό το γεγονός είχε ως συνέπεια να αυξηθεί δραματικά η χρήση του λιγνίτη, σε επίπεδα μάλιστα του 1990.

Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΙΣ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικών Δυνάμεων επισκέφτηκαν την περασμένη Πέμπτη τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν από τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της "Ελληνικός Χρυσός" Μιχάλη Θεοδωρακόπουλο για το μεταλλευτικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη ΒΑ Χαλκιδική.

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ ΕΦΤΑΣΕ Η ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΤΟΥ... "SAVE SKOURIES"

Αν κάτι "παραγωγικό" έχει καταφέρει η "antigold" προπαγάνδα και παραπληροφόρηση στα χρόνια της παρουσίας της τόσο στη Χαλκιδική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι το να γεμίσουν την κοινωνία με ψέματα ολκής με στόχο να σπείρουν το φόβο, τον κίνδυνο και την ιδεολογική τρομοκρατία για να πετύχουν τους σκοπούς τους.

Ένα απ' αυτά τα ψέματα ολκής εντοπίσαμε -κατά τύχη- και σ' ένα ιστολόγιο που απευθύνεται σε κατοίκους του νομού Σερρών και το οποίο "βάφτισε" τη θεομηνία του Φεβρουαρίου του 2010 που έπληξε το Στρατώνι περιβαλλοντικό ατύχημα (!!!)...

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ: "ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ"

*Ακολουθεί σχόλιο του blog 
Σε προκήρυξη διαγωνισμών για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας θα προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Γ. Μανιάτης με γνώμονα όπως είπε το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική συνοχή και ασφαλώς την προστασία του περιβάλλοντος.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων για τον εορτασμό των 90 χρόνων λειτουργίας του ο κ. Μανιάτης ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα προκηρυχθούν δημόσιοι διεθνείς διαγωνισμοί για ορισμένους από τους 20 Δημόσιους Μεταλλευτικούς Χώρους που κρίνονται ώριμοι ενώ για άλλους 11 το ΙΓΜΕ θα προχωρήσει σε επιβεβαίωση των αποθεμάτων προκειμένου να προκηρυχθούν και γι' αυτούς διαγωνισμοί αξιοποίησης.

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ? (BINTEO)

Στο άρθρο της φοιτήτριας του ΑΠΘ Κυριακής Μυτιληνιού ,που αφορά την εμπειρία της από τη μικρή επαγγελματική θητεία της στα μεταλλεία Κασσάνδρας και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Sceptical Youth Magazine" γίνεται από μέρους της ειδική μνεία για τα οφέλη που απορρέουν προς το περιβάλλον και την προστασία του μέσα από την αναβίωση της μεταλλευτικής δραστηριότητα στη ΒΑ Χαλκιδική.

Όπως έγραψε η Κυριακή Μυτηλινιού στο άρθρο της ένα μεγάλο κομμάτι της επένδυσης επί της ουσίας έχει να κάνει με την αναβάθμιση του περιβάλλοντος χάρη στη χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας και απόλυτα συμβατών μεθόδων εξόρυξης και έχοντας βέβαια και συγκεκριμένες περιβαλλοντικές επεμβάσεις, όπως:

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΜΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Η Κυριακή Μυτιληνιού, φοιτήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης γνώρισε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας εκ των έσω κατά τη διάρκεια της θητείας της στο πρόγραμμα θερινής απασχόλησης της "Ελληνικός Χρυσός" και δημοσιεύει την εμπειρία της στο SkepticYouth Magazine.

"Οι περισσότεροι από εσάς ίσως θεωρείτε πως η βιομηχανία επιφέρει εξ’ ολοκλήρου περιβαλλοντική καταστροφή, χωρίς καμία επιστροφή. Αυτό συνέβαινε στα παλιά χρόνια, κατά τα οποία δεν υπήρχε η περιβαλλοντική συνείδηση, στις μέρες μας, όμως, παρατηρείτε έντονα το στοιχείο τις περιβαλλοντικής προστασίας. Ένα παράδειγμα παντρέματος της βιομηχανίας και του περιβάλλοντος είναι «Η Ελληνικός Χρυσός».

SAVE SKOURIES KAI SAVE ΤΟ Ρ/Σ "ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 FM"

Το πόσο σοφή είναι η παροιμία: «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πείς» δεν χρειάζεται να το πούμε εμείς... Φροντίζει η ίδια ζωή από μόνη της να μας το υπενθυμίζει πυκνά συχνά. 

Οι αντιπαραγωγικοί θεωρητικοί του “antigold” κινήματος πολλές φορές όμως δείχνουν να αγνοούν τη δύναμη αυτής της παροιμίας με επιδεικτικό τρόπο, μέχρι βέβαια τη στιγμή που η ζωή τα φέρνει δύσκολα και σ’ αυτούς, όπως συμβαίνει με όλο τον υπόλοιπο κόσμο, που έχει «διαρκείας» με την καθημερινή μάχη για επιβίωση.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΠΟΣΙΜΟ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Του Χρίστου Τελίδη
*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Καθαρό και πόσιμο είναι το νερό ύδρευσης του Νεοχωρίου Χαλκιδικής και σύμφωνα με ανακοίνωση της νέας δημοτικής αρχής Αριστοτέλη, που ανέλαβε καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου και υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι χημικές αναλύσεις για βαρέα μέταλλα και τοξικά στοιχεία στο νερό με το οποίο υδρεύεται το χωριό έδειξαν ότι τα επίπεδα αρσενικού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Με όριο καταλληλότητας τα 10 μικρογραμμάρια ανά λίτρο, στα τρία δείγματα από διαφορετικές περιοχές του νερού ύδρευσης οι συγκεντρώσεις ήταν μόλις στο ένα μικρογραμμάριο. Σε άλλα πέντε δείγματα από πέντε πηγές που υδροδοτούν το χωριό οι αναλύσεις έδειξαν σε δύο από αυτές συγκεντρώσεις μόλις στο ένα μικρογραμμάριο, σε δύο στα δύο μικρογραμμάρια και σε μία στα 3 μικρογραμμάρια.

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΑΚΟΜΗ ΕΓΚΛΩΒΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ "ΤΕΡΑΣ" ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΑΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ?

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται... ακόμη για το τι εννοούσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την επέτειο συμπλήρωσης 40 ετών από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, είπε:

«Έχουμε πολύ πλούσιο υπέδαφος σε ορυκτά κάθε είδους. Αλλά ορυχεία δεν είχαμε, παρά ελάχιστα. Τώρα προχωράμε σιγά-σιγά στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Με σύγχρονες τεχνολογίες που σέβονται το περιβάλλον και δίνουν ζωή στις τοπικές κοινωνίες».

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

“Secret Mysteries” (Alex McLeod, 2010)
Μυστήριο 1:  Α λα καρτ στρατηγική

Ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής, που πήγε για δεύτερη φορά στην Ιερισσό, διαφημίζει μανιωδώς την εξόρυξη του ζεόλιθου στον Έβρο, περιφερόμενος ανά την Ελλάδα (δείτε εδώ, εδώ και εδώ). Έλα όμως που είναι κατά της εξόρυξης χρυσού. Γιατί άραγε αυτή η επιλεκτική θεώρηση και δράση περί εξορύξεων; Και γιατί τέτοιος έρως ειδικά με τον ζεόλιθο; Μυστήριο.

Και εν πάσει περιπτώσει, ποιά είναι η θέση του στρατηγικού αναλυτή για τους ορυκτούς πόρους; Έχουν ή δεν έχουν στρατηγική σημασία τελικά; Για την ΕΕ σαφώς και έχουν (δείτε ενδεικτικά εδώ). 

Αλλά και για τη χώρα μας, ορυκτοί πόροι που της δίνουν διεθνές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, είναι επίσης στρατηγικής σημασίας. Για την ανάπτυξή της, που θα ισχυροποιήσει την οικονομία και θα θωρακίσει την πολιτική ανεξαρτησία. Δεν χρειάζεται να έχεις υψηλό IQ για να το καταλάβεις. Τέτοιοι ορυκτοί πόροι είναι, πέρα από τους υδρογονάνθρακες που αρέσουν στον στρατηγικό αναλυτή, ο λιγνίτης, διάφορα βιομηχανικά ορυκτά, τα πολυμεταλλικά κοιτάσματα της Β. Ελλάδας, οι σπάνιες γαίες,… 

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"

Με το προεδρείο του Σωματείου των Εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» συναντήθηκε σήμερα (χθες) ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας.

Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να διασφαλισθούν από τους αρμόδιους φορείς οι συνθήκες για την απρόσκοπτη συνέχιση της επένδυσης. Επίσης, οι εργαζόμενοι της εταιρείας τον ευχαρίστησαν για τις ενέργειές του στο παρελθόν σχετικά με την προστασία του δικαιώματος στην εργασία και την τήρηση της νομιμότητας στην περιοχή.

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΤΕΛΙΚΑ ΗΞΕΡΕ ΠΟΥ ΠΑΤΟΥΣΕ Ο ΤΣΟΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΦΡΕΝΕΙΑΣ ΣΤΙΣ... #SKOURIES

Τον... αδικήσαμε τον τσολιά της "Ελληνοφρένειας". Τον αδικήσαμε γιατί εν αγνοία μας βάλαμε πολύ ψηλά τον πήχη της ηθικής και συμβολικής αξίας και σημασίας κάποιων πραγμάτων που για τον ίδιο απλά δεν υφίστανται, όπως φαίνεται...

Όπως μας ενημέρωσαν φίλοι του blog, οι οποίοι έτυχε να ακούσουν τη χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή, οι συντελεστές της, εμμέσως πλην σαφώς, έδωσαν μια εξήγηση για την προκλητική συμπεριφορά του τσολιά τους στις #skouries την περασμένη Κυριακή, όπου για τις ανάγκες της τηλεοπτικής τους εκπομπής κρίθηκε σκόπιμο να "παρελάσει" με τα τσαρούχια του επάνω στις ντάνες των ξύλων που έχουν τοποθετηθεί ένθεν και ένθεν του δρόμου προς το μεταλλευτικό εργοτάξιο των Σκουριών.

Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ ΠΡΟΣ ΙΕΡΙΣΣΙΩΤΕΣ:"ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗ ΣΤΕΙΡΑ ΑΡΝΗΣΗ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Να εγκαταλείψουν τη στείρα άρνηση εναντίον της μεταλλευτικής επένδυσης και να περάσουν σε μια δικής τους παραγωγική κατάσταση προέτρεψε τους κατοίκους της Ιερισσού ο διεθνούς φήμης Έλληνας στρατηγιστής Δρ. Νίκος Λυγερός.

Επί μιάμιση περίπου ώρα εξηγούσε στους κατοίκους που παρακολούθησαν τη διάλεξη του στο πολιτιστικό κέντρο της Ιερισσού, πως αυτό που έχει περάσει σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι η αρνητικότητα τους και τίποτα άλλο εκτός απ' αυτό.

Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ "ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΣΤΟΩΝ" ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Μετά την σύμφωνη απόφαση για την ένωση των Σωματείων των Εργαζομένων Υπογείων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας Χαλκιδικής και την ίδρυση ενός σωματείου με την ονομασία "Επαγγελματικό Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών", την Κυριακή 28/ 9/ 2014 πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου αλλα και συνδικαλιστικών εκπροσώπων

Επι συνόλου 420 μελών ψήφισαν 335 μέλη. Λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 2.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: