Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

"ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ, Ο ΑΓΡΟΥΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΟΧΙ"

Του Δρ. Γεωλογίας Νικόλαου Αρβανιτίδη

Τις προηγούμενες μέρες ειπώθηκαν διάφορα ευτράπελα και έγιναν αβάσιμες ανακοινώσεις, μάλιστα από επίσημα κυβερνητικά χείλη και υπουργικά στελέχη, σχετικά με το κλείσιμο του μεταλλευτικού έργου των Σκουριών.

Και βέβαια όχι τόσο σε ότι αφορά στο αντικείμενο και τους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου, για το οποίο φαίνεται ότι οι απόψεις στηρίζονται σε ενημέρωση από λάθος πλευρά, όσο κυρίως για το γεγονός ότι θα υπάρξουν πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας από την δημιουργία άλλων αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. 

Λέγεται λοιπόν σε μια προσπάθεια κυρίως εντυπώσεων και πρόχειρων εκτιμήσεων και λιγότερο ουσίας και πολιτικής ωριμότητας ότι οι λεγόμενες αγρότοτουριστικές επενδύσεις θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν/υποκαταστήσουν τα μεταλλεία καλύπτοντας τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν. Δηλαδή η λογική του παραλογισμού σε όλο της το μεγαλείο. 

Και αναρωτιέται κανείς σε ποια βάση, επιστημονική ανάλυση και έρευνα αγοράς στηρίζεται η πρόταση αυτή. Γιατί από μια γρήγορη ανάγνωση και αξιολόγηση του συγκεκριμένου τομέα φαίνεται πως είναι προβληματικός, δεν προσθέτει αναπτυξιακή αξία και στερείται δυναμικής. Ακόμη και στις χώρες με παράδοση, κουλτούρα και υποδομές στο είδος αυτό η λειτουργική βιωσιμότητα παρουσιάζει προοπτικές αδυναμίες. 

Και βέβαια και στην Ελλάδα υπάρχει περιορισμένη κίνηση και εξέλιξη με τις οικονομικά οριακά βιώσιμες περιπτώσεις να μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους για οικογενειακές ή στην καλύτερη περίπτωση μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συνεισφέρουν απλά στην επιβίωση περιορισμένου αριθμού ατόμων. 

Οι θέσεις εργασίας που ενδέχεται να υπάρξουν είναι χαμηλόμισθες και πολλές φορές εποχικές. Με άλλα λόγια προτείνεται εργαζόμενοι με σταθερή και καλά αμειβόμενη απασχόληση να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους και κάποιοι, πολύ λίγοι από αυτούς, να αναζητήσουν την τύχη τους στο άγνωστο, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης για προγράμματα κατάρτισης. 

Από την άλλη πλευρά η παρουσία μεταλλευτικής εργασίας μπορεί σίγουρα να στηρίξει και την αγρότοτουριστική βιομηχανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χαλκιδική όπου αρκετές μονάδες επιβιώνουν λόγω παρουσίας μεταλλευτικού εισοδήματος. Τα μεταλλεία μπορούν να υπάρξουν μόνα τους, ο αγρότοτουρισμός όχι.

Αναδημοσίευση από facebook.com/nikolaos.arvanitidis

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Αρβανιτίδη.

Αλήθεια σε ποια μελέτη βασίστηκε ο συλλογισμός σας και κάνετε αυτή την ανάλυση για τον αγροτουρισμό??
Εγώ έχω να σας πω το αντίθετο.
Απτό παράδειγμα σε ένα γειτονικό χωριό της περιοχής μας που ανθίζει με τον αγροτουρισμό.
Ο Ταξιάρχης.
Ποιος γνώριζε την Ταξιάρχη πριν λίγα χρόνια? κανένας!!!
Ο Ταξιάρχης αυτή την στιγμή σφύζει από κόσμο που έρχεται απ όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως από την Θεσσαλονίκη.
Σημειωτέον πως για τον Ταξιάρχη δεν έγινε και η δέουσα τουριστική προβολή του.
Ισχυρίζεστε πως αρκετές μονάδες επιβιώνουν λόγω της μεταλλευτικής παρουσίας.
Εγώ θα σας φέρω σαν παράδειγμα την Ολυμπιάδα.
Πέρα από τα δέκα σπίτια που ενοικιάζουν εργαζόμενοι στα μεταλλεία όλες οι οι ξενοδοχειακές μονάδες τις Ολυμπιάδας είναι ΑΔΕΙΕΣ!!
Αν πάμε στο Στρατώνι εκεί δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν τέτοιες μονάδες, άρα δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για κάτι τέτοιο.
Στα επάνω χωριά τα μεταλλευτικά όπως αρέσκεσται να τα αποκαλείται, υπάρχουν δυο μονάδες στο Παλαιοχώρι και μια στο Νεοχώρι.
Αυτές είναι πλήρης από μεταλλευτικούς λόγω του μικρού αριθμού δωματίων, αλλά και από άλλους λόγους που είναι γνωστοί σε σας και δεν χρειάζεται να τους αναφέρω.
Η Αρναία εκμεταλλεύται τον τουρισμό γι αυτό έχει περισσότερες μονάδες.
Αλλά αυτές τις μονάδες και πάλι δεν μπορούν να τις καλύψουν οι μεταλλευτικοί.
Αυτές γεμίζουν από τουρίστες!!!
Συμπέρασμα: η ανάλυση σας είναι λανθασμένη ότι τα μεταλλεία μπορούν να υπάρξουν μόνα τους ο αγροτουρισμός όχι.
Διότι ούτε στον Ταξιάρχη, ούτε στο Πήλιο, ούτε στα Ζαγοροχώρια, ούτε στο Καρπενήσι υπάρχουν μεταλλεία, όπως και τόσα άλλα μέρη της Ελλάδας.
Ωστόσο είναι βιώσιμες επιχειρήσεις όλες με σημαντικά εισοδήματα και με ανάπτυξη της περιοχής τους και σε άλλους τομείς. Δεν πιστεύω να θεωρείς παραλογισμό αυτό που κάνουν σ αυτές τις περιοχές της Ελλάδας και έχουν σημαντική ανάπτυξη.
Βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει εδώ σύγκριση σε έναν καλά αμειβόμενοι εργαζόμενο (όπως λέτε εσείς) και στο κέρδος μιας επιχείρησης. Αυτά είναι διαφορετικά μεγέθη μεταξύ τους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η περιοχή όπως είναι χαρακτηρισμένη μεταλλευτική ζώνη, ΚΑΝΕΝΑΣ επενδυτής δεν θα έρθει να επενδύσει σ αυτό το υπέροχο κομμάτι της Ελλάδας την Χαλκιδική. Αυτός είναι και ο λόγος που η εκάστοτε κυβέρνηση, δεν αξιοποιούσε τουριστικά την περιοχή.
Επιβάλλεται λοιπόν αρχικά ο αποχαρακτηρισμός της περιοχής
Καλή η προσπάθεια σας αλλά, το άρθρο σας είναι σκέτη παραπληροφόρηση για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους!!!
Φυσικά δεν στέκει σαν επιχείρημα για την συνύπαρξη και των δυο, μεταλλεία και αγροτουρισμός, διότι είναι δυο αντικρουόμενα είδη ανάπτυξης.
Όπως επίσης και όλοι οι άλλοι τομείς που θα μπορούσαν να συνυπάρξουν με τον αγροτουρισμό και να απασχολήσουν ικανό αριθμό ατόμων.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι την κατάσταση αυτή την βλέπετε από διαφορετικό πρίσμα με απώτερο σκοπό την μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων.

ΑΣΤΕΡΙΞ



Ανώνυμος είπε...

Αστερίξ στο σχόλιο που υμνείς τον αγροτουρισμό αφορίζοντας ταυτόχρονα τα μεταλλεία υποστηρίζεις πράγματα που δεν ισχύουν.
Δυστυχώς, ο Ταξιάρχης μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης υπέφερε κυριολεκτικά και συνεχίζει να υποφέρει. Οι αγροτουριστικές μονάδες και οι ελατοκαλλιέργειες έχουν πέσει δραματικά, γιατί οι Θεσσαλονικείς που συντηρούσαν τις μονάδες τα σαββατοκύριακα και αγόραζαν έλατα τα χριστούγεννα εγκατέλειψαν λόγω κρίσης αυτές τις συνήθειες και συμπεριφορές τους. Συνέπεια αυτής της κατάστασης κάποιες από αυτές τις μονάδες που έγιναν στον Ταξιάρχη να βγούν και στο σφυρί αλλά να μη βρίσκονται αγοραστές.

https://www.youtube.com/watch?v=KCfliy-eJFQ

Ο Ταξιάρχης έζησε τις δόξες του την δεκαετία 1998-2007, όταν τα δάνεια και οι επιδοτήσεις δίνονταν χωρίς φραγμούς. Κάποιοι βέβαια στον Ταξιάρχη μπήκαν στα προγράμματα Leader II και έφτιαξαν ξενώνες μόνο για ύπνο και χωρίς καμία αγροτουριστική προδιαγραφή και υποδομή. Γενικότερα αγροτουριστική νοοτροπία και φιλοσοφία δεν υπάρχει στη Βόρεια Χαλκιδική και ότι χτίστηκε τα προηγούμενα χρόνια έγινε για να συμπληρώσει ή και να βελτιώσει το εισόδημα των ιδιοκτητών τους.
Η Ολυμπιάδα από την άλλη την οποία» έθαψες», είναι ένα παράδειγμα ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης και αρμονικής συνύπαρξης τουρισμού και μεταλλευτικής δραστηριότητας.
Ήδη από το 2013 στις τουριστικές μονάδες της δυναμικότητας 500 κλινών από το Μάιο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου γίνεται το αδιαχώρητο και χτίζονται και νέες μονάδες!!!
Το υπόλοιπο χρονικό διάστημα (Οκτ- Απριλ) οι μονάδες αυτές όπως και οι μικρές μονάδες που υπάρχουν σε Αρναία, Νεοχώρι, Παλαιοχώρι , Στρατώνι και Μ. Παναγία τροφοδοτούνται πλειοψηφικά από επισκέπτες των μεταλλείων.
Η νέα και πολύ ελπιδοφόρα πραγματικότητα έχει κάνει πολλούς κατοίκους των παραπάνω χωριών, που επέστρεψαν από το εξωτερικό χάρη στην ανάκαμψη της μεταλλευτικής να σκέφτονται σοβαρά να επενδύσουν τις αποταμιεύσεις τους στην οικοδόμηση τέτοιων μικρών μονάδων για να ενισχύσουν το εισόδημα τους και όχι για να ζήσουν απ’ αυτό. Ξέρουν πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δε γίνεται.
Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν αμφισβητείται και από κανένα επαγγελματία του τουριστικού κλάδου της ΒΑ Χαλκιδικής. Το αμφισβητούν μόνο όσοι έχουν αντιμεταλλευτικές ιδεολογικές αγκυλώσεις πιστεύοντας αφελώς ότι η μονοκαλλιέργεια του αγροτουρισμού θα μας σώσει, όταν η κρίση αποκάλυψε τις δομικές αδυναμίες και αυτής της δραστηριότητας.
Το σίγουρο είναι ότι αυτές οι αγγυλώσεις δεν αγγίζουν πλέον τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που γνωρίζει πολύ καλά να διαχωρίζει την antigold σπέκουλα από την αντικειμενική πραγματικότητα, που ζει και δεν τη φαντάζεται.

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι στους antigold να υπήρχε ένας επιστήμονας με το κύρος, τη σοβαρότητα και το επιστημονικό έργο του Νίκου Αρβανιτίδη, του οποίου αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό όπου και εργάζεται αυτή τη στιγμή.
Το ότι δεν υπάρχει ούτε ένας είναι ενδεικτικό της επιχειρηματολογίας που αναπτύσσουν.

Ανώνυμος είπε...

2 Φεβρουαρίου 2015 - 4:09 μ.μ.

Διαφωνώ σε όλα αυτά τα όποια αναφέρεις για τον ταξιάρχη.
Ενα λινκ διαφήμισης απο το youtube, για την πώληση μιας επιχείρησης δεν τεκμηριώνει τα όσα λες.
Η κρίση δεν χτύπησε μόνο τον Ταξιάρχη αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.
Ακόμη και τις περιοχές που ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιο μου. Δεν είδα όμως πουθενά να λες κάτι για τις άλλες περιοχές της Ελλάδας που ανέφερα για τον αγροτουρισμό.
Έχω κι εκεί άδικο???
λες ότι επισκέπτες των μεταλλείων τροφοδοτούν αυτές τις μονάδες κατά τους χειμερινούς μήνες. Είμαι κάτοικος μόνιμος, αυτής την περιοχής αλλά ΔΕΝ έχω δει ΠΟΤΕ επισκέπτες των μεταλλείων αυτούς τους μήνες. Αν ερχόταν θα το γνώριζα απο τους πρώτους.
Όπως επίσης δεν έχω δει ντόπιους να επιστρέφουν από το εξωτερικό για να επενδύσουν όπως περιγραφείς.
Μάλλον θα μιλάς για κάποια άλλη περιοχή και όχι για τον δήμο Αριστοτέλη.
Εν πάση περίπτωση σε καμία των περιπτώσεων αυτά τα δυο δεν παντρεύονται με τίποτα.

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Αστερίξ καλά κάνεις και διαφωνείς. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Θέμα υπάρχει ανάμεσα στο πρώτο σχόλιο σου και το δεύτερο.
Στο πρώτο σχόλιο σου "ο Ταξιάρχης σφύζει από κόσμο που έρχεται απ' όλη την Ελλάδα και από τη Θεσσαλονίκη" και στο δεύτερο "Τον Ταξιάρχη τον χτύπησε η κρίση όπως όλη την Ελλάδα"...!!!!
Επίσης, δεν έχει καμία σημασία αν εσύ δεν έχεις αντιληφθεί όσα θετικά γίνονται στα Μαδεμοχώρια εξαιτίας της δυναμικής που αναπτύσσεται από την μεταλλευτική επένδυση.
Τα ξέρει όλη η Μαδεμοχωρίτικη κοινωνία της οποίας και να ήσουν μέλος (δεν πιστεύω ότι ζείς στα χωριά μας, μπορεί να μένεις στα νότια χωριά) η εμπάθεια σου δε θα σου επέτρεπε να τα παραδεχθείς.

Ανώνυμος είπε...

Το ωραιότερο αστείο όλων ειναι ότι τα χαμένα πατσιά οι anti κατηγορούνε τους άλλους για προπαγάνδα!
Οι δάσκαλοι στη προπαγάνδα!

Ανώνυμος είπε...

3 Φεβρουαρίου 2015 - 11:20 π.μ.

Είναι προφανές ότι θέλεις να θολώσεις τα νερά για τον Ταξιάρχη.
όταν θα μπορέσεις να κρίνεις και να συγκρίνεις καταστάσεις γράψε ξανά το σχόλιο σου.
κριτήρια γι αυτή την δουλεία θα είναι ο χρόνος, παρελθόν και πάρων όπως επίσης και η σύγκριση με τα μεταλλευτικά χωριά όπως τα ονομάζεται.
Όταν χωρίζεις τον κόσμο της μαδεμοχωρικτικης κοινωνίας και σε μας τότε την διχόνοια στην περιοχή δεν την επιδιώκουμε εμείς ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ.
Το που μένω δεν έχει καμία μα καμία σημασία για σένα.
Εκείνο που έχει σημασία για τον διάλογο είναι ότι γνωρίζω τα πάντα για τα επάνω χωριά όπως και για τα κάτω.
Τώρα πως τα γνωρίζω??? ούτε αυτό έχει σημασία για σένα!!!

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς και αυτά που λές ότι γνωρίζεις δεν έχουν καμία σημασία,αφού και την αλήθεια να ξέρεις, εξαιτίας της στόχευσης που έχεις γράφεις πράγματα ξένα προς την αλήθεια.
Τον Ταξιάρχη τον θόλωσες εσύ με την κωλοτούμπα σου.
Όσα υποστηρίζεις για τη διχόνοια απευθύνονται αποκλειστικά σε αφελείς.
Η κοινωνία ξέρει ότι αυτό το κακό ξεκίνησε από την προσωπική κόντρα Δριβελέγκα - Πάχτα και εξελίχθηκε όπως εξελίχθηκε χάρη στις καλές υπηρεσίες καλοθελητών που βοηθούσαν τους πρωταγωνιστές με τις συμβουλές τους να καταφέρνουν χτυπήματα ο ένας στον άλλον μην μπορώντας να προβλέψουν πως θα εξελιχθεί αυτή η αναμέτρηση.
Εσείς οι αντίθετοι στα μεταλλεία παίξατε καθοριστικό ρόλο στην ταχύτατη διάδοση του μίσους και της διχόνοιας με τα λόγια και κυρίως τις άθλιες πράξεις σας. Το κάρμα σας είναι πολύ βαρύ και δικής σας επιλογής.

Ανώνυμος είπε...

4 Φεβρουαρίου 2015 - 1:41 μ.μ.

θα σε παρακαλούσα πολύ να διαβάσεις ξανά το προηγούμενο σχόλιο μου προσεκτικά και λέξη-λέξη και αν δεν αντιλαμβάνεσαι κάτι πες μου να σου εξηγήσω τι εννοώ.
Το να ρωτάς κάτι που δεν καταλαβαίνεις δεν είναι κακό.
Εσύ είσαι προκατειλημμένος και δεν θες με κανένα τρόπο να δεχτείς αυτά τα όποια γραφώ.
Είμαι στην διάθεση σου για ότι θες να ρωτήσεις για να γίνει ουσιαστικός διάλογος.
Αν τον θες βεβαία αυτό τον διάλογο και δεν έχεις φορέσει παρωπίδες, στο ξανά λέω είμαι στην διάθεση σου.

ΑΣΤΕΡΙΞ