Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

"ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ"

Με χθεσινή τους ανακοίνωση, τα Σωματείων Εργαζόμενων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους σε συνέντευξη τύπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 08 Φεβρουαρίου και ώρα 11:00 π.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεγάλης Παναγίας. Οι εξελίξεις τρέχουν και οι εργαζόμενοι δεν καταθέτουν τα όπλα.

Κατ΄αρχήν τις μέρες που μας πέρασαν είδαν τον ίδιο τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Λαφαζάνη με τον οποίο συνομίλησαν σε εγκάρδιο κλίμα. Το επόμενο ραντεβού ήταν με τον αναπληρωτή υπουργό σε θέματα Περιβάλλοντος Κο Γιάννη Τσιρώνη, το οποίο κράτησε κάπου μία ώρα. Από το ίδιο το περιβάλλον του Κο Τσιρώνη οι αναφορές κάνουν  για την θέλησή του να αποκτήσει σφαιρική άποψη για το θέμα και να μην απλά “κατεβάσει τον διακόπτη” πράγμα για το οποίο τον πιέζουν οι … αντίχρυσοι.

Είναι πολύ σημαντικό πάντως  το ότι όλοι οι νέοι πολιτικοί  “άρχοντες” συμφώνησαν να πάψουν να κάνουν πρώιμες ή ανώριμες δηλώσεις επί του θέματος, δυναμιτίζοντας την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα στον τόπο μας. Περισσότερα βέβαια  θα μας πουν οι εκπρόσωποι των σωματείων στη συνέντευξη τύπου της Κυριακής στην Μεγάλη Παναγία.

Χαρακτηριστικά,  θα πρέπει να αναφέρουμε τις θέσεις των εργαζομένων που συνοψίστηκαν σε 3 άξονες

Η δουλειά μας δεν μπορεί να εξαρτάται από πολιτικά παιχνίδια. Υπάρχουν όλες οι αποφάσεις από όλα τα αρμόδια όργανα του ελληνικού κράτους και τα ελληνικά δικαστήρια. Και αυτές οι αποφάσεις δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση.

Το έργο στο οποίο εργαζόμαστε δεν θα ξεκινήσει τώρα για να το διαπραγματευτούμε. Η διαβούλευση έγινε. Τα όργανα αποφάσισαν, το κράτος γνωμοδότησε, το έργο προχωράει απολύτως νόμιμα, άσχετα από δηλώσεις, συνθήματα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Εμείς δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τις δουλειές μας. Αγωνιζόμαστε για το περιβάλλον, που δεν θα αφήσουμε να μπει σε κίνδυνο. Αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας που ανέκαμψε ξανά και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΑΓΙΑ

Αναδημοσίευση από www.metalleiachalkidikis.gr

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ε Ε ΕΡΓΑΤΙΑ ΕΝΩΜΕΝΗ ΣΑΝ ΓΡΟΘΙΑ!
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΜΕ ΤΟ γάβρο!

Ανώνυμος είπε...

Αφου για το θεμα των μεταλλειων υπαρχουν αποφασεις απο ολα τα θεσμικα οργανα, αφου το εργο προχωραει νομιμα, αφου η διαβουλευση εγινε, αφου το κρατος γνωμοδοτησε (και μαλιστα με τις υπογραφες επιφανων πολιτικων), αφου ολα μα ολα ειναι τοσο καθαρα και νομοτυπα γιατι δεν θελετε να ελεγχθουν εκ νεου; Γιατι δε θελετε να αποδειχτουν εκ νεου ολα οσα ισχυριζεται η εταιρεια περι νομιμοτητας; Οταν εισαι σιγουρος για την καθαροτητα σου, δε φοβασαι τους ελεγχους. Αντιθετως τους δεχεσαι ευχαριστως. Αφου η πλειψηφια της περιοχης θελει το εργο γιατι φοβαστε να το ξαναδιαπραγματευτειτε. Αφου ειστε πλειοψηφια γιατι δεν θελετε να το αποδειξετε παλι; Οταν εισαι πλειοψηφια μια φορα, αυτο σημαινει οτι ειστε πλειοψηφια παντα. Αν αποδειχτηκε εστω και μια φορα οτι η πλειοψηφια θελει το εργο, δε μπορει την επομενη φορα να αποδειχτει οτι δεν το θελει. Αν απεδειξες μια φορα οτι εισαι νομοτυπος, οσες φορες κι αν ελεγχθεις παλι νομοτυπος θΑ εισαι. Δεν εψεις λογο να φοβασαι. Εκτος κι αν δεν εισαι τοσο σιγουρος για οσΑ ισχυριζεσαι.

Ανώνυμος είπε...

5 Φεβρουαρίου 2015 - 9:08 μ.μ.

Εσένα ποιός σου είπε ότι δεν υπάρχουν ελεγχτικοί μηχανισμοί που ελέγχουν και τα 3 υποέργα του έργου;
Δεν είναι αυτό το πρόβλημα σας. Το πρόβλημα σας είναι ότι ψάχνετε ένα "νόμιμο¨" τρόπο για να ματαιώσετε την επένδυση και να προχωρήσετε τα δικά σας "αναπτυξιακά" προγράμματα.
Εσείς προφασίζεστε επανέλεγχο αλλά θέλετε νεα ΜΠΕ και νέα διαβούλευση και όλα απο την αρχή και όλες αυτές τις ασυναρτησίες που ισχυρίζεστε και ευτυχώς κανένας σοβαρός υπηρεσιακό παράγοντας δεν σας έχει δώσει σημασία.
Είναι με την "αλλαγή" σκηνικού η κοινωνία και η πολιτεία διατεθειμένες να φάνε τον παπά από καπιταλιστάρες που φοράνε την προβιά του αριστερού προοδευτικού - ψευτοοικολόγου με γεια της και χαρά της;;;;
Ποιός θα στοιχηματίσει;

Ανώνυμος είπε...

Το ξαναρωταω. Τι σας πειραζει να γινει νεα διαβουλευση, αφου οπως λετε, ειστε πλειοψηφια; Αν η πλειοψηφια των κατοικων θελει το εργο, δεν εχει να φοβηθει τιποτα. Οσες διαβουλευσεις κι αν γινουν, η θεληση της θα ακουστει. Ακομη κι αν καποιοι προφασιζονται επανελεγχο και τα θελουν ολα απο την αρχη, εσεις γιατι φοβαστε, αν ολα εχουν γινει τοσο σωστα κι αφου οι ελεγχοι στα τρια υποεργα του εργου λειτουργουν ορθα;

Ανώνυμος είπε...

@11:18
Μα η διαβούλευση κράτησε 7 ολόκληρα χρόνια. Γιατί δεν είστε ειλικρινείς;
Θέλετε διαβούλευση για τη διαβούλευση προσδοκώντας σε κόπωση του επενδυτή.
Αυτό το θέμα έχει κλείσει και δεν είναι θέμα πλειοψηφίας μειοψηφίας. Αφού εσείς πιστεύεται ότι το δίκιο είναι με το μέρος σας γιατί δεν αφήνετε τους υπάρχοντες ελεγχτικούς μηχανισμούς να κάνουν τη δουλειά τους και εκβιάζετε καταστάσεις απειλώντας υπάλληλους σε πολεοδομίες, δασαρχεία, περιφέρεια κλπ;
Μ' αυτό τον τρόπο θα ματαιώσετε μια νόμιμη επένδυση; Με τραμπουκισμούς και απειλές επειδή γίνατε κομμάτι της εξουσίας; Ωραίοι αντισυστημικοί είστε μπρε.

Ανώνυμος είπε...

Κατ΄αρχήν να ξεκαθαρίσω δύο πράγματα.
α)Δεν ανήκω στους αντισυστημικούς.Ούτε στους συστημικούς.
β)Δεν έχω καμμια διάθεση να ματαιώσω καμμια νόμιμη επένδυση.
γ)Δεν γνωρίζω ποιός έχει το δίκιο με το μέρος του γιατί: ούτε από την περιοχή σας είμαι για να ξέρω από πρώτο χέρι τί συμβαίνει, ούτε ειδικός επιστήμονας για να γνωρίζω πόσο ασφαλής ή βλαβερή είναι μια ανοιχτή εξόρυξη και ένα εργοστάσιο εμπλουτισμού σε κατοικημένη περιοχή.
δ)Δεν είμαι οικολόγος.
Εγώ απλώς παρακολουθώ το θέμα. Και πραγματικά έχω μία απορία:
Αφού σας έχει δικαιώσει το ΣτΕ, γιατί φοβάστε ότι το έργο θα ματαιωθεί; Εμένα αυτός ο πανικός που σας έχει πιάσει, ως ουδέτερο παρατηρητή, μου γεννά υποψίες. Όταν είσαι νόμιμος και όταν έχεις μια καθαρή απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας (ΣτΕ) να σε δικαιώνει δε φοβάσαι τίποτα. Σε αντίθετη περίπτωση κάτι δεν μου κολλάει.

Ανώνυμος είπε...

@2:21
Αυτό που δε σου κολλάει μάλλον έχει να κάνει με την έλλειψη εμπειρίας ανεργίας. Σου εύχομαι ποτέ να μη σου τύχει.
Ο κόσμος εδώ έχει ζήσει το ίδιο έργο άλλες δυο φορές στο παρελθόν και δεν αντέχει 3η φορά να το ξαναζήσει μέσα σε τέτοιες μάλιστα συνθήκες αναδουλειάς και γενικευμένης ανεργίας.
Σε ότι έχει να κάνει με τις άλλες απορίες σου αν θέλεις έλα την κυριακή στη Μ. Παναγία. Θα καταλάβεις πολλά.
Ο φόβος να ξέρεις δεν είναι σ αυτη τη μεριά.
Ο φόβος και το σκοτεινό συμφέρον είναι με εκείνους που εφάρμοσαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν πρακτικές υποκόσμου σε δημόσιες υπηρεσίες και υπαλλήλους.
Σ' αυτους που δεν σέβονται νόμους του κράτους και αποφάσεις του ΣτΕ έχοντας τις πλάτες του συστήματος που τάχα πολεμούν.
Καψάνε ένα σωρό περιουσίες νοικοκυρέων ανθρώπων και ένας δεν έχει καθήσει στο σκαμνί για να λογοδοτήσει.
όλα αυτά που τα κολλάς;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Οσον αφορα την ανεργια, ολοι λιγο-πολυ, τετοια εποχη, την ζουμε. Απο κει και περα ομως, εγω ακουω και απο την αντιθετη με σας πλευρα και απο την κυβερνηση, διαβεβαιωσεις οτι το θεμα της ανεργιας δε θα σας απασχολησει. Οτι ακομη και στην περιπτωση της ματαιωσης του εργου, οι εργαζομενοι θα απορροφηθουν σε αλλους εργασιακους κλαδους. Αν αυτο ειναι αληθεια, αν η ανοιχτη εξορυξη αποδειχτει επιβλαβης για την περιοχη σας και ματαιωθει τελικα, γιατι δεν δεχεστε το ενδεχομενο να εργαστειτε αλλου, με τις ιδιες απολαβες; Για ποιον λογο το απορριπτεται; Γιατι να εμμενετε μονο στα μεταλλεια οταν υπαρχουν διαβεβαιωσεις οτι η ανεργια δε θα σας χτυπησει την πορτα;

Ανώνυμος είπε...

5:46ΜΜ Εσύ θα έβγαινες από το σπίτι που έφτιαξες με τόσο κόπο επειδή κάποιος σου τάζει ότι θα σου φτιάξει ή θα σε πάει σε καλύτερο;
Τι αστεία πράγματα είναι αυτά που γράφεις;Κάτσε να σε βγάλω εγώ από το σπίτι σου πρώτα με ταξίματα και έλα μετά να μας πείς τα τραγούδια που μας λές.

Ανώνυμος είπε...

Για τον 5:46μμ
Γνωρίζεις σε τι δουλειές θα δουλέψουμε και σε ποιο νόμισμα θα πληρωνόμαστε;

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως οχι. Δε γνωριζω ουτε σε τι δουλειες θα δουλεψετε, ουτε σε τι νομισμα θα πληρωνεστε.
Γνωριζω ομως οτι ο τοπος σας δεν ειναι μονο τα μεταλλεια.
Γνωριζω επισης οτι οι κατοικοι εκει και ικανοι ειναι και δουλευταραδες. Γιατι αρνειστε να δειτε ο,τιδηποτε αλλο περα απο τα μεταλλεια; Η στειρα αυτη αρνηση αδικει και τον τοπο και τους κατοικους.
Ειναι σα να παραδεχεστε οτι αν δεν υπηρχε η εταιρεια και το μεταλλειο, δε θα μπορουσατε να κανετε τιποτα, ενω δεν ειναι ετσι.
Οσο για την προσκληση να ερθω στη Μ.Παναγια την Κυριακη, ειλικρινα θε ειχε μεγαλο ενδιαφερον.

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση έχει σοβαρότερη δουλειά άμεσα σχετιζόμενη με ρήτρα ανάπτυξης, την επαναπρόσληψη καθαριστριών και σχολικών φυλάκων.Κατάντια.Ισοπέδωση όλων των αξιών.Α επίσης θερμά συγχαρητήρια στους τοπικούς άρχοντες για την συμπαράσταση στους ψηφοφόρους τους.

ΟΒΕΛΙΞ

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδη η μεταλλεια η τιποτα;

Ανώνυμος είπε...

Οι καθαριστριες και οι σχολικοι φυλακες δεν εχουν δικαιωμα στην εργασια; Αυτοι δεν εχουν οικογενειες; Δεν εχουν παιδια να μεγαλωσουν και να σπουδασουν; Μονο εσεις διεκδικειτε αυτα τα δικαιωματα; Ποια ακριβως ειναι η καταντια;

Ανώνυμος είπε...

@7:11
Ο τόπος μας έχει μακρά παράδοση με τα μεταλλεία γι' αυτό και τα χωριά μας ονομάζονται Μαδεμοχώρια. Ήταν είναι και θα είναι η βασική πηγή εισοδήματος.
Το καλοκαίρι οι γυναίκες πήγαιναν να δουλέψουν στα ξενοδοχεία της Ουρανούπολης και στα Πυργαδίκια. Οχι πια και εκεί επιβλήθηκε ο ρατσισμός των antigold.
Στείρα άρνηση δεν έχουμε εμείς. Στείρα άρνηση απέκτησε αυτό το μόρφωμα που αποκαλείται κίνημα, που με τη βία και το φασισμό θέλουν να μα επιβάλλουν την ανάπτυξη τους.
Μάλλον δεν ξέρεις κάποια πράγματα γι' αυτό και έχεις αυτές τις απόψεις. Κατέβα αν μπορείς την κυριακή στην Παναγία να ακούσεις και τη δική μας μεριά.

Ανώνυμος είπε...

Σε 8:20 μμ και 9:39 μμ
Κανένας άνεργος σ' αυτή τη χώρα και επίσης
ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ...
ΞΗΓΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΙΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

Ανώνυμος είπε...

8:55ΜΜ και μεταλλεία και τα πάντα όλα μαζί.
ποτέ τα μεταλλεία δεν έβλαψαν και δεν πείραξαν κανένα επαγγελματικό κλάδο.
η ιερισσός που τώρα τα κυνηγάει τη δεκαετία του 80 είχε 2 μπουζουξίδικα που τα συντηρούσαν μεταλλωρύχοι.
Να τελειώνουμε μ' αυτόν τον ηλίθιο πρόλογο.

Ανώνυμος είπε...

Οκ φιλε μου. Ως εδω με καλυπτεις. Ειναι οντως γνωστο οτι η μεταλλευτικη παραδοση ειναι μακραιωνη στην περιοχη. Εχω ομως πανω σ αυτο μια τελευταια ερωτηση. Οταν ολοκληρωθει η εξορυξη του χρυσου, στο χρονο που η εταιρεια εχει σχεδιασει, θα υπαρχει μεταλλευμα στην περιοχη ωστε να συνεχισουν να υπαρχουν μεταλλεια η τα μεταλλεια θα κλεισουν και η παραδοση αυτη θα λαβει τελος; Σε μια τετοια περιπτωση εξαντλησης του μεταλλευματος, τι εχει προβλεφθει για τους εργαζομενους; Η εταιρεια και τα σωματεια των εργαζομενων τι προτιθενται να κανουν;
Ελπιζω να μου απαντησεις. Τα υπολοιπα ελπιζω να τα ξακαθαρισω αυριο στη Μ.Παναγια.

Ανώνυμος είπε...

@2:01
Όταν έχεις σίγουρη απασχόληση καιμε τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια, είσαι θέση να προγραμματίσεις το μέλλον σου ατομικά και συνολικά.
Η βάση είναι η απασχόληση. Όταν υπάρχει αυτή η βάση όλα τα άλλα δρομολογούνται.
Αυτή είναι η δική μου άποψη 2:01 και για τους περισσότερους εργαζόμενους θέλω να νομίζω.Τι άλλα προγράμματα έχει η εταιρεία το ξέρει εκείνη. Εγώ οχι.