Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

"Ο ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ"

Η σημερινή συνέντευξη τύπου των Σωματείων των εργαζομένων στα μεταλλεία, δεν ήταν τελικά άλλη μια συγκέντρωση για να τα πούμε μεταξύ μας… Σηματοδοτεί το ξεκίνημα ενός νέου αγώνα, κοινού για όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να προστατεύσουν με κάθε τρόπο τη δουλειά τους, την αξιοπρέπειά τους και την ίδια τους τη ζωή.

Αυτό καθίσταται σαφές και από το ψήφισμα που ανακοινώθηκε, το οποίο υπογράφεται από τους Προέδρους των Εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας, και μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Δεν επιτρέπουμε να παίζουν με τις ζωές μας… Έχουμε δώσει πολλούς αγώνες. Ενωμένοι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα εδώ από την Μεγάλη παναγία, ξεκινάει ένας νέος αγώνας και κάνουμε τώρα από εδώ την αρχή. Σήμερα πιο ενωμένοι και αποφασισμένοι από ποτέ, δηλώνουμε παρόντες στις εξελίξεις. Και έτοιμοι να τις δρομολογήσουμε. Για το μέλλον μας, για τα παιδιά μας, για τα χωριά μας. Γιατί δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να παίζει με την ζωή μας».

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Μ. Παναγιάς, ο πρόεδρος των εργαζόμενων υπογειτών στα μεταλλεία Χρήστος Ζαφειρούδας και ο πρόεδρος εργαζομένων επιφανείας Γιώργος Χατζής, έδωσαν τον τόνο της συνέντευξης.

Ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν τα σωματεία με την κυβέρνηση στην Αθήνα και τις υποσχέσεις Λαφαζάνη και Τσιρώνη να εξετάσουν από την αρχή την υπόθεση της επένδυσης. Η θέση των εργαζομένων είναι γνωστή σε όλους: η διαπραγμάτευση για την επένδυση έχει λήξει και όλα πλέον προχωρούν με απόλυτη νομιμότητα. 

Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως η μεταλλευτική δραστηριότητα μπορεί κάλλιστα να συνυπάρξει με ένα σωρό άλλα επαγγέλματα και δραστηριότητες και δεν διεκδικούν τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα, όπως δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρεπή διαβίωση. 

Λένε κατηγορηματικά όχι σε όσους θέλουν να τους δουν ανέργους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και δηλώνουν πως δεν θα ανεχτούν άλλο να τους εμποδίζουν να πάνε στις δουλειές τους.

 Ειπώθηκε μάλιστα πως σκοπεύουν να δηλώσουν στα ΜΑΤ πως η παρουσία τους πλέον δεν είναι αναγκαία στα εργοτάξια, θεωρώντας πως μπορούν να προστατευτούν μόνοι τους. Σε απάντηση προς antigold πηγές δηλώνουν πως αν χρειαστεί θα βγουν και αυτοί στους δρόμους και πως σχεδιάζουν και οι ίδιοι τις επόμενες κινήσεις τους.

Απορούν πως μια κυβέρνηση της Αριστεράς μιλάει με όλους εκτός από τους εργαζόμενους και την κατηγορούν για μονόπλευρη πληροφόρηση από την κα Ιγγλέζη. Η οποία μάλιστα δεν δέχτηκε καμιά ενημέρωση ποτέ, και ουσιαστικά δεν έχει ιδέα τι γίνεται στις Σκουριές… Αναρωτήθηκαν, μάλιστα, αν τώρα που η κα Ιγγλέζη ανήκει στην κυβέρνηση θα ξανανέβει «μπροστάρισσα» στις Σκουριές…

Τέλος κάλεσαν όσους αντιτίθενται στην επένδυση, αλλά και τους δημοσιογράφους, να ανέβουν στα εργοτάξια να δουν τι δουλειά γίνεται, και είναι σίγουροι πως θα αλλάξουν γνώμη. Ακούστηκε δε και η εξής ατάκα, η οποία συνοψίζει τη θέση, την αγωνία και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων: «Δεν φοράμε ούτε κουκούλες, ούτε μαντήλια… Όσοι μας θέλουν άνεργους, θα μας βρουν απέναντί τους…».

Αναδημοσίευση από www.metalleiachalkidikis.gr

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο ψήφισμα που θα μπορούσαν να βγάλουν οι εργαζόμενοι θα ήταν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, να συζητήσουν με την νέα κυβέρνηση και για το τι μέλη γενέσθαι στην περιοχή.
Η στείρα θέση τους που προέρχεται από την άμεση πίεση προς αυτούς, της ίδιας της εταιρείας, να είναι αποκλειστικά τα μεταλλεία δεν θα οδηγήσει πουθενά για τους ίδιους.
Ο διάλογος φέρνει πάντα αποτελέσματα και όχι η στείρα αντιπαράθεση.
Καλώ λοιπόν τους μεταλλωρύχους να καθίσουν να συζητήσουν και όχι να απειλούν.
Η εργασία του καθενός είναι πάντα σεβαστή και η σημερινή κυβέρνηση δεν θα λειτουργήσει σε καμία περίπτωση, όπως την προηγούμενη που έκλεισε την ΕΡΤ και πέταξε στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους .
Η σημερινή αριστερή κυβέρνηση δεν έχει τίποτα απολύτως με τους εργαζόμενους γι αυτό θα φροντίσει και την αποκατάσταση τους.
Εκείνη που θα έπρεπε να αντιδρά σήμερα είναι η εταιρεία και όχι εσείς.
Η εταιρεία έπρεπε να προασπίσει τα συμφέροντα τα δικά της και των εργαζομένων, και όχι εσείς της εταιρείας.
Ποιος ειναι ο αγώνας της εταιρείας για την προάσπιση των συμφερόντων σας???
τι έκανε μέχρι στιγμής???
ΤΙΠΟΤΑ!!!!!


ΑΣΤΕΡΙΞ


Ανώνυμος είπε...

Η εταιρια τη δουλειά της και μεις τη δικής μας.
Εσείς κοιτάξτε να αναλάβετε τις ευθύνες σας απέναντι στους εργαζόμενους, να κόψετε το βιολί του μίσους και της φανατίλας που κουβαλάτε σε βάρος μας.
Η αλαζονεία όπως και όλα τα άλλα σας εδώ πληρώνονται αστεριξ.

Ανώνυμος είπε...

9 Φεβρουαρίου 2015 - 12:07 π.μ.

Δεν νομίζω πως είναι αλαζονική η πρόταση μου. Αντίθετα μάλιστα!!!

ΑΣΤΕΡΙΞ

Ανώνυμος είπε...

αστεριξ τι είσαι και τι δεν είσαι μας τέλειωσε.η πραγματική κοινωνία ξύπνησε!!!

Ανώνυμος είπε...

Η κοινωνία ξυπνησε. Οι εργαζόμενοι των μεταλλείων ποτε σκοπεύουν να ξυπνήσουν;