Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ"

Αυτό δήλωσε πριν από λίγη ώρα από το βήμα της βουλής ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Η δήλωση έγινε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και έχει ως εξής:

«Θα τονίσω μια θέση για την οποία αγωνιστήκαμε προεκλογικά και την διατηρούμε και ως κυβέρνηση. Είμαστε αντίθετοι στην επένδυση χρυσού στις Σκουριές και θα αξιοποιήσουμε  όλα τα νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε αυτήν την θέση μας. Θα στηρίξουμε ωστόσο όλους τους εργαζομένους, την δουλειά τους και την προοπτική τους.» 

Είναι μια δήλωση περίπου όμοια μ' αυτή που έγινε στο πρακτορείο Reuters πριν από 11 μέρες, ελαφρώς διαφοροποιημένη ως προς το θέμα των εργαζομένων στην οποία όμως και πάλι δεν ξεκαθαρίζεται με ποιο τρόπο θα στηριχθούν οι εργαζόμενοι και η "προοπτική" τους, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αξίζει να σημειώσουμε, όταν μετά τον κ. Λαφαζάνη το λόγο έλαβε ο βουλευτής Πειραιά της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον υπουργό παραγωγικής ανασυγκρότησης είπε ότι δεν αποκάλυψε στο σώμα της βουλής την επιστολή που του έστειλαν οι εργαζόμενοι των μεταλλείων Κασσάνδρας, όπως επίσης και ότι δεν ξεκαθάρισε τι θα γίνει με το μέλλον τόσο αυτών των εργαζομένων όσο και με τις 5.000 θέσεις εργασίας που θα χαθούν αν η κυβέρνηση τερματίσει την επένδυση.

Δηλώσεις για το ίδιο θέμα αναμένεται να κάνει και ο υφυπουργός σε θέματα περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. 




13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και εμείς Παναγιώτη Λαφαζάνη είμαστε αντίθετοι με την κυβέρνηση σας και θα μας βρείτε απέναντι σας.
Μα δεν ντρέπεστε καθόλου σ' αυτή τη κυβένρνηση;είναι δυνατόν το πρόβλημα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας να είναι μια επένδυση με 5000 θέσεις εργασίας και αποκατάσταση του περιβάλλοντος;
Ο αγώνας ξεκίνησε και θα είναι ανένδοτος.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά να μην ειναι και 10000 οι θέσεις εργασίας

Ανώνυμος είπε...

επένδυση ανευ Σκουριών όμωs δε γίνεται.ΣΥΡΙΖΑ=Το κόμμα τηs aντιφασηs..

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Λαφαζάνη εμεις οι μεταλλωρύχοι γκαρσόνια και χασσισοκαλλιεργητές δεν πρόκειται να γίνουμε.
ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ; ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ!

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά αληθεύει ότι 5.000 άνθρωποι δουλεύουν στα μεταλλεία???? Γιατί κάποιοι μιλούν για 1.000 με 1.500 άτομα.

Ανώνυμος είπε...

12:37ΜΜ και 3:09ΜΜ
Οι θέσεις εργασίας είναι 2000 και θα γίνουν 2750 μόλις δοθεί η άδεια δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.
Το έργο στην πλήρη εξέλιξη του θα απασχολεί άμεσα και έμμεσα 5000κόσμο.
Σε ένα δήμο με 20000 κατοίκους είναι σεβαστός αριθμός και ο μεγαλύτερος αριθμός απασχολουμένων σ' όλη τη Χαλκιδική. Δηλωμένων τουλάχιστον, γιατί δυστυχώς πολλοί κλάδοι και ο τουρισμός προσφέρουν μαύρη εργασία.

Ανώνυμος είπε...

Για να καταλάβω, δηλαδή τώρα δουλεύουν 2000 ως τι? εργάτες, οικοδόμοι, ή στην εξόρυξη? Και όταν λέτε ότι θα γίνουν 2750 μόλις δοθεί η άδεια δόμησης, αυτοί θα είναι εργάτες οικοδομής από ότι μπορω να καταλάβω.. Ο εμπλουτισμός δεν είναι αυτό που απ΄όλες τις χώρες το διώχνουν, γιατί είναι πάρα πολύ επικίνδυνη υπόθεση για την υγεία των ανθρώπων με πρώτους τους ίδιους τους εργαζόμενους? Συγνώμη αν οι ερωτήσεις μου σας φαίνονται αφελής, αλλά μόλις προχθές έμαθα αυτό που συμβαίνει στην περιοχή σας από το Μεγκα. Μένω στην Πελοπόννησο και μάλλον τα νέα σας δεν φτάνουν εδώ κάτω. Συγνώμη αν σας κούρασα, αλλά θα ήθελα να μάθω κάποια στοιχεία, καθώς και τις απόψεις των ίδιων των εργαζομένων, αν όντως μιλάμε για μια δουλειά που απειλεί τις ζωές τους, καθώς και των δικών τους εφόσον κατοικούν στην περιοχή. Σας ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί πολίτες γιατί δε λετε την αλήθεια;
Πουθενά στη μελέτη δεν αναφέρονται 5000 θεσεις εργασίας.
Αντιθέτως, η μελέτη κανει λογο για 1500 περίπου θεσεις εργασίας κι αυτές εμμεσες και αμεσες μαζί, στην κορυφωση του εργου.
Η μελέτη ειναι αναρτημενη στο διαδικτύο και θα πρεπε να την ειχατε διαβάσει. Επισης σε πολλά σημεία που αναφέρονται οι επιπτώσεις σε περιβάλλον, υδατικό συστημα και χρησεις γης, γινεται λογος για μονιμες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @11 Φεβρουαρίου 2015 - 6:40 μ.μ.

Από που σου προκύπτει ότι εμείς δε λέμε την αλήθεια;

Ανώνυμος είπε...

Απο το γεγονός οτι οι θεσεις εργασίας που αναφερει η ΜΠΕ ειναι πολυ λιγότερες από αυτες που αναφέρετε εσεις.
Επισης, λετε διαρκώς οτι τα μεταλλεία δεν παρεμποδιζουν τον τουρισμό. Και οντως μεχρι στιγμής ισχύει.
Η μελέτη ομως της συγκεκριμένης επενδυσης αναφέρει οτι ο τουρισμός πλεον θα υφισταται υπο προυποθέσεις καθώς και οτι το οικονομικο μοντελλο της περιοχής θα μεταβληθεί απο αγροτικό και κτηνοτροφικο που ειναι τωρα σε βιομηχανικό και πως η επιπτωση αυτή θα ειναι μονιμη και μη αναστρέψιμη.
Ποιον να πιστεψουμε λοιπόν; Εσας η τη μελέτη;
Αν πιστεψουμε τη μελέτη, λετε ψεματα εσείς. Αν πιστεψουμε εσας, τοτε η μελέτη δεν ειναι σοβαρη. Ποιος μας λεει την αλήθεια;

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον 11 Φεβρουαρίου 2015 - 8:02 μ.μ.

Από το περιεχόμενο της ανάρτησης μας δεν προκύπτει από πουθενά ότι εμείς ισχυριστήκαμε κάτι το ψευδές.

Σε ότι αφορά τα θέματα που θίγετε νομίζουμε πως ορθά κάνετε και έχετε τη ΜΠΕ του μεταλλευτικού έργου ως "ευαγγέλιο".

Αρκεί βέβαια να μην δίνετε σ' αυτήν τη μελέτη προσωπικές ερμηνείες μόνο και μόνο για να ικανοποιήσετε το θυμικό της κινδυνολογίας και της καταστροφολογίας.

Ανώνυμος είπε...

Δεν δινω προσωπικές ερμηνείες στη μελέτη. Αναφέρω αυτα ακριβώς που διαβασα.
Οσον αφορά το αν την εχω η οχι ευαγγέλιο, θεωρώ αυτονόητο οτι αυτή θα πρεπει να ειναι η κυρια πηγή γνώσης κι ενημέρωσης για κατι που αναδείχθηκε σε φλεγον θεμα αντιπαράθεσης.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον 12 Φεβρουαρίου 2015 - 1:39 μ.μ.

Πολύ καλά κάνετε και έχετε σαν κύρια πηγή γνώσης τη ΜΠΕ, καθώς αυτή τη ΜΠΕ ενέκρινε η πολιτεία και επικύρωσε και το ΣτΕ.

Επομένως αξίζει της προσοχής όλων ακόμη και αυτών που είναι κατά του μεταλλευτικού έργου.

Προσωπικές ερμηνείες με βάση το θυμικό της κινδυνολογίας και της καταστροφολογίας δε δίνετε μόνο εσείς προσωπικά αλλά και άλλοι ομοιδεάτες σας.

Είναι κάτι το σύνηθες και μην το λάβετε ως μομφή. Είναι μια πραγματικότητα.