Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ELDORADO GOLD: "ΝΟΜΙΚΑ ΑΒΑΣΙΜΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΠΕΝ"

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Ως αβάσιμη νομικά χαρακτήρισε, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold Paul Wright την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) Παναγιώτη Λαφαζάνη να ανακαλέσει τις απαιτούμενες εγκρίσεις για την κατασκευή της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές.

Όπως ανέφερε, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για να προστατευθούν τα δικαιώματα της ίδιας, των εργαζομένων και όλων των μετόχων.

«Την εγκυρότητα των περιβαλλοντικών όρων, και των βασικών εγκρίσεων των έργων μας έχουν επιβεβαώσει τρεις διαφορετικές γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που είναι το ανώτατο δικαστήριο για διοικητικά περιβαλλοντικά ζητήματα. Η αντιμετώπιση και οι ενέργειες που έχει λάβει το υπουργείο σχετίζονται με σημαντική παραπληροφόρηση για την επένδυσή μας που αναπτύχθηκε πριν από την ανάδειξη της κυβέρνησης στην εξουσία.

Η εταιρεία, τα σωματεία εργαζομένων και η τοπική κοινωνία στηρίζουν αμέριστα την επένδυση και εμπλέκονται ενεργά σε πολλαπλά επίπεδα με την κυβέρνηση σε αυτό που θα αποκαλούσαμε συνεχή εκπαιδευτική διαδικασία. Μέσω των προσπαθειών που γίνονται δια του νομικού πλαισίου, εκτιμώ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκτιμήσει εν καιρώ τα οφέλη αυτής της επένδυσης» σημείωσε ο επικεφαλής του καναδικού ομίλου.

Επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με την έκθεση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, η Eldorado Gold αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην Ελλάδα, έχοντας επενδύσει, μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός, στα έργα των Σκουριών και της Ολυμπιάδας περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ. 

Η εταιρεία απασχολεί άμεσα περισσότερα από 2.200 άτομα και τα ποσά που κατέβαλε το 2014 για φόρους και προς προμηθευτές ανέρχονται σε τουλάχιστον 45 εκατ. και 143 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Και τη στιγμή που οι επικεφαλής του ΥΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Γιάννης Τσιρώνης παίζουν το αλυσιτελές παιχνίδι εντυπώσεων, υπολογίζεται ότι το 30% των διακινούμενων εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προέρχεται μόνον από τη δραστηριότητα της Eldorado Gold.

Όσον αφορά την πρόοδο του έργου, κατά το πρώτο τρίμηνο συνεχίστηκε η υλοποίηση των πρόδρομων κατασκευαστικών εργασιών στις Σκουριές όπου η εταιρεία επένδυσε περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ.

Στην Ολυμπιάδα, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, παρήχθησαν 4.743 ουγκιές χρυσού μέσω της κατεργασίας 157.040 χιλιάδων τόνων τέλματος, με το επενδεδυμένο ποσό να διαμορφώνεται σε 11,5 εκατ. ευρώ. Στο Στρατώνι συνεχίστηκε, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, η παραγωγή συμπυκνώματος, αλλά σε χαμηλότερες ποσότητες.

Συνολικά κατά το πρώτο τρίμηνο, η Eldorado Gold παρήγαγε συνολικά 189.414 ουγκιές χρυσού (συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής μέσω της κατεργασίας του τέλματος της Ολυμπιάδας), με την προσαρμοσμένη καθαρή κερδοφορία να διαμορφώνεται σε 17,4 εκατ. ευρώ. 

Τα έσοδα από την πώληση χρυσού με μέση τιμή της τάξης των 1.100 ευρώ (1.232 δολ.) ανά ουγκιά διαμορφώθηκαν σε 224 εκατ. ευρώ, ενώ η ρευστότητα διαμορφώθηκε σε περίπου 777 εκατ. ευρώ.

Αναδημοσίευση από www.capital.gr