Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - 48 ΩΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπεραμύνθηκε της απόφασής του για το δημοψήφισμα την Κυριακή, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως μετά την απόφαση της κυβέρνησης, υπήρξαν άμεσα προτάσεις από τους πιστωτές τόσο για το πρόβλημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας όσο και για το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως το συγκεκριμένο δημοψήφισμα άργησε πέντε χρόνια, ενώ ξεκαθάρισε για άλλη μία φορά πως με ψήφο στο ΟΧΙ σε μία βιώσιμη συμφωνιά, δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη. Δήλωσε πως η λιτότητα ανακυκλώνει την κρίση σημειώνοντας πως δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Ξεκαθάρισε πως με το δημοψήφισμα δεν τίθεται θέμα επιστροφής στη δραχμή, λέγοντας πως κανείς δεν αμφισβητεί την παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Μιλώντας για το δημοψήφισμα δεσμεύτηκε πως εάν προκύψει το ΝΑΙ τότε θα υπογραφεί άμεσα συμφωνία, ενώ στο ενδεχόμενο του ΟΧΙ ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως την επόμενη ημέρα ο ίδιος θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες και θα υπογραφεί συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Όταν ρωτήθηκε για πιθανό κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι Έλληνες πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί μετά το δημοψήφισμα θα υπάρξει συμφωνία εντός 48 ωρών.

"Εμείς δεν κάνουμε κάποιο παιχνίδι εδώ αλλά διεκδικούμε αυτή η χώρα να αναπνεύσει». Οι τράπεζες θα ανοίξουν με συμφωνία, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Είτε με μια συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη, αν ψηφίσει ο κόσμος «ναι». Αν ψηφίσει ο λαός «όχι» την επόμενη μέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα υπογράψω συμφωνία. "Να μην ανησυχεί ο κόσμος θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχει κανένας φόβος γιατί οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και γιατί θα υπάρξει συμφωνία σύντομα. Ακόμη και τις ώρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, υπήρξαν στο τραπέζι προτάσεις, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη διασφάλιση των καταθέσεων κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. «Εμείς θα κάνουμε το παν για να μην πατήσει κανένας τη σκανδάλη», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «όσο υψηλότερο είναι το όχι τόσο καλύτερη συμφωνία θα πετύχουμε την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτή είναι η βαθιά μου πεποίθηση».

«Φτάσαμε στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης. Τη σφραγίδα θα την βάλει ο ελληνικός λαός», είπε ο πρωθυπουργός και προέβλεψε ότι θα δοθεί ένα μεγάλο «όχι» που θα προκαλέσει σεισμό στην Ευρώπη. «Το ισχυρό όχι θα μας βοηθήσει να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία με βιώσιμους όρους. Είμαι ανοιχτός σε παραχωρήσεις αν είναι η συμφωνία να δώσει διέξοδο και να σταματήσει τη συζήτηση για το Grexit», είπε ο πρωθυπουργός.

Αν ο λαός επιλέξει «ναι» θα είναι απολύτως σεβαστή η επιλογή του. Και βεβαίως εμείς δεν κινούμαστε με βάσεις τις δικές μας επιθυμίες αλλά με βάση το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα θα εφαρμόσουμε. Αμέσως η επιθυμία του ελληνικού λαού θα γίνει νόμος. Εγώ θα παραμείνω εκ του ρόλου μου ο θεσμικός εγγυητής και θα κινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος και θα προχωρήσουνε οι διαδικασίες εκείνες που προβλέπει το Σύνταγμα μέσα από τη συνεννόηση και με τα συλλογικά όργανα του κόμματος μου αλλά και μέσα από τη συνεννόηση με τους πολιτειακούς παράγοντες και τα άλλα κόμματα. 

Η χώρα έχει και Σύνταγμα και διαδικασίες. Και αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε πραξικόπημα, δίνουμε το λόγο στο λαό. Αυτό είναι πραξικόπημα; Όλοι οι προηγούμενοι ερήμην του λαού αποφασίζανε να κάνουν άλλα από αυτά τα οποία ψηφίστηκαν. Και να σας πω κάτι άλλο; Οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικοπήματα. Θυμηθείτε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς όταν εγώ έδινα τη μάχη και ήμασταν κοντά σε συμφωνία, που έλεγε πάρτε συμφωνία και παραιτήσου να την υλοποιήσει δοτός πρωθυπουργός όπως ο Παπαδήμος. Αυτά είναι πραξικοπήματα».

Για την απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τη ρευστότητα στις τράπεζες, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι απόφαση που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Θέλω να πιστεύω- και το πιστεύω βαθιά - ότι δεν θα διαρκέσουν, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «είναι σημαντικό να πάρουμε μια βιώσιμη λύση γι αυτούς που βρίσκονται στις ουρές στα ΑΤΜ».

Αναφερόμενος στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός είπε:

«Έκανα πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, διότι έπρεπε να παντρέψουμε τον σεβασμό στη δημοκρατία με τους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Και αποδέχθηκα πρωτογενή πλεονάσματα, αποδέχθηκα μέτρα λιτότητας, αλλά έβαλα τη δική μας οπτική. Δεν μπορούσα όμως να αποδεχθώ και μέτρα υφεσιακά και καμία προοπτική για το χρέος».


Οι υπουργοί του Eurogroup δεν δίνουν το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να προσφύγει στη δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις, είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για όργιο παρεμβάσεων και κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού. 

Το ζήτημα σε μια διαπραγμάτευση είναι αν ψάχνει κανείς το συμβιβασμό ή επιδιώκει να πάλι απολύτως με τις θέσεις τις δικές του την αντίπαλη πλευρά. «Για εμένα αυτή η προσπάθεια έχει και μια παγκόσμια παρακαταθήκη, είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναμέτρηση του Δαυίδ με τον Γολιάθ και είναι προφανές ότι έχουμε δίκιο», είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι τα προγράμματα που μας δίνει η άλλη πλευρά είναι αδιέξοδα.



Αναδημοσίευση από www.newsit.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφού θα συμφωνήσουμε και με ναι και με όχι, προς τι το δημοψήφισμα κύριε πρωθυπουργέ; Μας περισσεύουν 20 δις ευρώ και πόσα άλλα έχετε δώσει στο ΣΥΡΙΖΑ και στους ΑΝΕΛ για να μας γεμίσουν με χαρτούρα για το ΌΧΙ;

Ανώνυμος είπε...

Για τέτοιες ενέσεις στην ελληνική οικονομία πάντα θα υπάρχουν λεφτά.
Αρκεί βέβαια να είσαι στον σκληρό κρατικοδίαιτο κομματικό πυρήνα.
Αν δεν είσαι την έβαψες. Θα περιμένεις στην ουρά. Στην Ελλάδα!
Στην Ευρώπη είναι διαφορετικά τα πράγματα.