Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ: ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Σοβαρές καταστροφές σε προβολείς που φώτιζαν κατά μήκος τα τείχη των Αρχαίων Σταγείρων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, προξένησαν την Παρασκευή 14 Αυγούστου ''κανίβαλοι''.

Κανίβαλοι, γιατί μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν οι δράστες μια τόσο αποτρόπαιης και ανούσιας πράξης.

Τα Αρχαία Στάγειρα η πατρίδα του Φιλόσοφου Αριστοτέλη, είναι το στολίδι της Ελληνικής Πολιτιστικής κληρονομιάς αυτού του τόπου και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών από όλο τον κόσμο στην περιοχή μας!


Η ανασκαφή τους έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες και σταδιακά αποκαλύπτονται πάμπολλα ευρήματα που ολοκληρώνουν και αναδεικνύουν την πραγματική εικόνα της τότε εποχής τους και τον τόπο που έζησε και δίδαξε ο Παγκόσμιος Αριστοτέλης.



Όλα όσα έχουν έρθει στο φως μέχρι τώρα είναι κοινή Ιστορική και Πολιτισμική μας κληρονομιά και οφείλουμε να τα διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Παρ΄ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Ελληνικό κράτος και οι αρμόδιοι φορείς αρχαιολογίας τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας ποτέ δεν άφησαν στην τύχη τους την ιστορική αυτή κληρονομιά και πάντοτε φροντίζουν έστω και με τις λιγοστές δυνάμεις που έχουν, να συντηρούν και να προβάλουν αυτόν τον Ιερό τόπο των Αρχαίων Σταγείρων.



Οι προβολείς που φώτιζαν κατά μήκος τα τείχη των Αρχαίων Σταγείρων τοποθετήθηκαν φέτος με την αξιέπαινη πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας και του προέδρου της κ. Γιάννη Πετράκη, καθώς και με την εθελοντική προσφορά επίπονων προσωπικών εργασιών και εξόδων κατοίκων της Ολυμπιάδας.

Κουβαλήθηκαν πάνω στο βουνό και στα τείχη υλικά, κόπηκε άγρια βλάστηση και καθαρίστηκε το μέρος, σκάφτηκαν χαντάκια για να περάσουν καλώδια χιλιάδων μέτρων, έπεσαν τσιμέντα, χτίστηκαν βάσεις, έγιναν μελέτες και εργασίες ασφάλειας και στατικότητας για κάθε καιρικό φαινόμενο, μεταφέρθηκαν - συνδέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι προβολείς και φωταγωγήθηκε ο τόπος ολόκληρος !!!

Το αποτέλεσμα ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΌ και τα Αρχαία Στάγειρα φωτίζονταν και μαγνήτιζαν το βλέμμα κάθε περαστικού και κάθε επισκέπτη της Ολυμπιάδας σκορπίζοντας δέος και περηφάνια!


Ποια διεστραμμένα μυαλά λοιπόν σκέφτηκαν και έκαναν μια τέτοια καταστροφή στους προβολείς αυτούς και για ποιόν λόγο;

Και η καταστροφή δυστυχώς δεν είναι μικρή...

Όπως καταγγέλλει στο -volvitoday.gr- ο κ. Γιάννης Πετράκης οι δράστες έσπασαν ολοκληρωτικά με πέτρες τέσσερις προβολείς στα πιο δύσβατα -και πιο εντυπωσιακά σε αποτέλεσμα φωτισμού- σημεία των τειχών, ενώ ταυτόχρονα προξένησαν εσκεμμένη καταστροφή δολιοφθοράς και στα έργα αντιστήριξης και σύνδεσης των προβολέων αυτών.

Η ζημιά πολύ μεγάλη και το κόστος της επίσης πολύ μεγάλο και οδυνηρό και αυτό. ΑΔΙΑΝΌΗΤΟ.

Φυσικά έγινε αμέσως, από τη Τοπική κοινότητα Ολυμπιάδας, καταγγελία στις Αστυνομικές αρχές και διεξάγεται έρευνα για να βρεθούν οι κανίβαλοι αυτοί.

Κρίμα. Πραγματικά μεγάλο κρίμα.


Να ελπίσουμε να αποκατασταθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται, οι ζημιές του φωτισμού στα τείχη των Αρχαίων Σταγείρων καθώς επίσης και να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη (και να αναλάβουν την οικονομική δαπάνη των εξόδων αποκατάστασης...) εκείνοι που προξένησαν τις καταστροφές αυτές.

Από την Τοπική κοινότητα Ολυμπιάδας και την Αστυνομία παρακαλείται όποιος γνωρίζει ή έχει αντιληφθεί οτιδήποτε για την καταστροφή αυτή και τους υπαίτιους της, να ενημερώσει αμέσως τις αρχές και τονίζουν πως η τιμωρία των υπευθύνων πρέπει να είναι παραδειγματική αφού δεν σεβάστηκαν ούτε την Ιερότητα του τόπου, ούτε τον μόχθο και τον ιδρώτα των ανθρώπων της Ολυμπιάδας να αναδείξουν και να προστατεύσουν αυτή την κοινή κληρονομιά μας.

Αναδημοσίευση από strymonikostoday.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Αν εντοπιστούν και συλληφθούν κάποια στιγμή οι δράστες αυτής της ακατανόητης όσο και αποτρόπαιης πράξης από τις αρχές δυο πράγματα έχουν αξία κατά τη γνώμη μας. 

Να αποκαλύψουν τα κίνητρα αυτής της ενέργειας ή αυτόν ή αυτούς για τους οποίους εκτέλεσαν εντολές...

Επίσης, να τους επιβάλει η δικαιοσύνη ως ποινή την πληρωμή όλων των εξόδων των έργων αποκατάστασης στις οποίες αν γίνεται και προλάβουν να λάβουν και πρωταγωνιστικό ρόλο... Για να δούνε τη γλύκα του να φτιάχνεις και όχι μόνο του να καταστρέφεις τον κόπο των άλλων.

Πρέπει να επανέλθει ο σεβασμός σε τέτοιες περιπτώσεις. Είναι επιτακτική η ανάγκη.



3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

όποιοι έκαναν εκτός του ότι δεν μπορεί να λέγονται Έλληνες και Χαλκιδικιωτες θα έρθει η στιγμή για τη δική τους νέμεσις... Να το ξέρουν!

Ανώνυμος είπε...

η ίδια επιτακτική ανάγκη υπάρχει και για την αποκατάσταση των σκουριών από τις καταστροφές που προξένησε η εταιρεία στο βουνό.
Έτσι για να επανέλθει ο σεβασμός σε τέτοιες περιπτώσεις όπως λες κι εσύ πολίτη.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @19 Αυγούστου 2015 4:03 μ.μ.

Οι Σκουριές όπως αναφέρει και η τελευταία απόφαση του ΣτΕ είναι μεταλλείο. Τα Στάγειρα είναι αρχαιολογικός χώρος.

Μήπως συγχέετε ανόμοια πράγματα;