Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ζωή στα Μαδεμοχώρια μέχρι χθες...
Ο τεράστιος αγώνας που δίνει για ακόμη μια φορά η πολυπληθής μεταλλευτική κοινότητα της ΒΑ Χαλκιδικής, όπως είναι φυσικό και επόμενο έχει προκαλέσει πανελλήνια αίσθηση, εντυπώσεις αλλά και ερωτηματικά σε όσους δεν γνωρίζουν, τι σημαίνει ενεργό μεταλλείο και παραγωγή για την περιοχή. 

Πολύ περισσότερο μάλιστα σε καιρούς μνημονίου, όπου ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα η οικονομική ύφεση προκάλεσε σάρωση, χάρη στην επένδυση χαλκού - χρυσού και την δυναμική αναβίωση της μεταλλευτικής στα Μαδεμοχώρια, ο κόσμος στην συντριπτική πλειοψηφία δεν κατάλαβε κρίση, στην κυριολεξία, μέσα στην τελευταία 4ετία.

Και όχι μόνο αυτό. Αυτά τα χωριά που είχαν ερημώσει το 2003 μέσα σ' αυτήν την 4ετία ζωντάνεψαν για τα καλά από Μαδεμοχωρίτες που γύρισαν στον τόπο τους, είτε για να εργαστούν στα μεταλλεία, είτε για να ασχοληθούν με το επιχειρείν με αφορμή την μεταλλευτική επένδυση. Χώρια τον κόσμο που ήρθε από γειτονικές πόλεις, είτε για να εργαστεί άμεσα, είτε έμμεσα χάρη στην σπουδαία τόνωση που έδωσε στην τοπική οικονομία το επενδυτικό πρόγραμμα που αφορά τα μεταλλεία.

Έγιναν γάμοι. Γεννήθηκαν παιδιά. Γέμισαν από φωνές και ζαβολιάρικες φάτσες τα σχολειά. Άνοιξαν μαγαζιά και επιχειρήσεις εξαιτίας της αναπτυξιακής προοπτικής που πρόσφερε η μεταλλευτική επένδυση. Η κοινωνία και η νεολαία της, οι γονείς και τα παιδιά τους μπορούσαν να ονειρευτούν ξανά ένα καλύτερο παρόν και ένα ακόμη πιο ελπιδοφόρο μέλλον.

Σήμερα και μετά την πολύ άδικη απόφαση της επιλεκτικά αντιπολιτευόμενης κυβέρνησης, όπως αποδείχθηκε, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που την παραίτησαν τα λάθη και οι κάκιστες εκτιμήσεις της, η μεταλλευτική κοινότητα της ΒΑ Χαλκιδικής καλείται να πληρώσει το μάρμαρο αυτής της παταγώδους αποτυχίας. 

Τιμωρήθηκε αυτή η κοινωνία επειδή ευημερούσε και αναπτύσσονταν χωρίς να έχουν συμβάλει σ' αυτό οι αυτόκλητoi "σωτήρες" της και επειδή παράλληλα κάποιοι "φωστήρες" πίστεψαν ότι με τη θυσία τόσων χιλιάδων εργαζομένων θα μπορέσουν να υλοποιήσουν τα πολιτικά σχέδια τους.

Υπάρχουν δυο βίντεο, τα οποία πιστεύουμε είναι σε θέση να δείξουν το "πριν" και το "μετά" της αδικίας που βιώνει αυτή η κοινωνία.

Το 1ο βίντεο είναι μια παραγωγή της Ελληνικός Χρυσός σε ανύποπτο χρόνο, όπου περιγράφεται μια κανονική μέρα στα Μαδεμοχώρια όσο ήταν ανοικτό το μεταλλείο και η επένδυση προχωρούσε κανονικά. Χωρίς εξιδανικεύσεις και υπερβολές στο περιεχόμενο του.

...Η ζωή σήμερα!
Το 2ο βίντεο ανέβηκε χθες το απόγευμα από τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους και αποτυπώνει στην πράξη τι σημαίνει για μια οικογένεια που ζει στα Μαδεμοχώρια το κλειστό μεταλλείο και η διαθεσιμότητα.