Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ : ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ΤΟ "ΝΑ ΣΦΑΧΤΟΥΜΕ" ! ! !

Του Αθανάσιου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού 

*Ακολουθεί σημείωση του blog
Η κατάσταση στην τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη, όπως έχει διαμορφωθεί μετά και την απαράδεκτη τεχνικά απόφαση του τέως Υπουργού ΠΑΠΕΝ κου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας του μεταλλείου και υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., είναι εκρηκτική και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει εμφύλιος, με ανεξέλεγκτες εξελίξεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στον «να σφαχτούμε» συγχωριανοί και κοντοχωριανοί μεταξύ μας.

Την εκρηκτική κατάσταση πυροδοτεί και η στάση της Δημοτική Αρχής του Δήμου Αριστοτέλη, η οποία μετά και την αποχώρηση του κου Μίχου έχει ξεχάσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για ενότητα και έχει υιοθετήσει πλήρως τις φωνές των αντιδρώντων στην επένδυση, με αποτέλεσμα να προκαλεί την οργή τόσο των εργαζομένων στα μεταλλεία όσο και λοιπών ψηφοφόρων της οι οποίοι πίστεψαν τις προεκλογικές εξαγγελίες για ενότητα.


Η εν λόγω εκρηκτική κατάσταση στην τοπική κοινωνία του Δήμου Αριστοτέλη πρέπει να εκτονωθεί άμεσα προκειμένου να αποφύγουμε το «να σφαχτούμε» ! ! !

Η Δημοτική Αρχή πρέπει να ενεργοποιηθεί κατάλληλα, στο πλαίσιο και του προγράμματος που είχε παρουσιάσει προεκλογικά στους ψηφοφόρους της, και να διενεργήσει τοπικό δημοψήφισμα, με ερώτημα : «Συμφωνείτε με την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ; Ναι – Συμφωνώ. ή Όχι – Δεν συμφωνώ.»

Με τη διενέργεια του τοπικού δημοψηφίσματος στο Δήμο Αριστοτέλη θα επιτευχθεί εκτόνωση της συσσωρευμένης από χρόνια έντασης, με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο και θα αποφύγουμε τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οι οποίες θα πληγώσουν ανεπανόρθωτα την τοπική κοινωνία και θα κοστίσουν ποικιλοτρόπως. 

Προκειμένου να γίνει σεβαστό το όποιο αποτέλεσμα από όλους θα πρέπει να προηγηθεί ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση όλων των πολιτών, τόσο ως προς το επενδυτικό σχέδιο, όσο και ως προς τις περιβαλλοντικές και λοιπές επιπτώσεις που επικαλούνται οι αντιδρούντες, ενώ καθοριστική θα είναι και η ενημέρωση των δημοτών εκ μέρους του ΥΠΑΠΕΝ σχετικά με τους όρους αδειοδότησης και τη διαδικασία παρακολούθησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων εκ μέρους του δημοσίου.

Η διαδικασία του δημοψηφίσματος θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε όσο το δυνατόν πιο ήρεμες συνθήκες. Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο τα μεταλλεία να είναι σε λειτουργία. Η όλη διαδικασία του δημοψηφίσματος (ημερίδες ενημέρωσης κλπ) μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα. Ιδιαίτερης σπουδαιότητας παράγοντας είναι η ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση των δημοτών, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα εκ μέρους όλους. 

Το επενδυτικό σχέδιο και η λειτουργία του μεταλλείου δεν θα είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας. Αντίστοιχα, η διακοπή της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου δεν θα είναι δυνατή χωρίς τη συναίνεση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας. Ο μοναδικός τρόπος για να καταγραφεί η βούληση της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας είναι το τοπικό δημοψήφισμα.

Οι πολιτικοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας και η τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη έχουν την ευθύνη για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία εξαιτίας της αδράνειάς τους τα τελευταία χρόνια και θα έχουν την ευθύνη για τις ανεξέλεγκτες εξελίξεις στο μέλλον. Ας ενεργοποιηθούν επιτέλους. Να αποφύγουμε το «να σφαχτούμε» ! ! !

Με εκτίμηση
Αθανάσιος Γ. Καρίνας

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ BLOG: Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης ούτε υιοθετούμε και ούτε αποδοκιμάζουμε τις απόψεις του γράφοντος. Απλά τις δημοσιεύουμε.