Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: "ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΜΑΝΤΕΜΟΧΩΡΙΩΝ"


Η τοπική κοινωνία των Μαντεμοχωρίων δεν μπορεί πλέον να παρακολουθεί άπραγη το δράμα των 2.000 και πλέον δημοτών μας και των οικογενειών τους που εκτυλίσσεται στην περιοχή μας μετά την παράνομη απόφαση Σκουρλέτη, μια ημέρα πριν αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού, για τη διακοπή της λειτουργίας της μεταλλευτικής επένδυσης. 

Δεν μπορεί να ανεχθεί να διακόπτεται το νήμα της ζωής μιας ολόκληρης κοινωνίας, που ουσιαστικά ζει από αυτή, με την αυθαίρετη ανάκληση των αδειοδοτήσεων και την ουσιαστική διακοπή της. Δε δέχεται η ανάπτυξη της περιοχής και το μέλλον των κατοίκων της να γίνονται αντικείμενο ανίερων πολιτικών σχεδιασμών, παιγνίων και σκοπιμοτήτων.

Η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δια των εκπροσώπων της και δέσμια των ιδεοληψιών της, συνεχίζει την προσπάθεια της ενσυνείδητης παραπλάνησης των πολιτών. Η συκοφάντηση μιας επένδυσης που έχει λάβει όλες τις νόμιμες άδειες, όλες τις εγκρίσεις του επενδυτικού σχεδίου και των όρων περιβαλλοντικής προστασίας και αποκατάστασης συνεχίζεται χωρίς ντροπή σε βάρος των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και της οικονομίας.

Η σκοπιμότητα, η απόπειρα εξαπάτησης, η δημαγωγία και ο λαϊκισμός είναι εμφανή σε κάθε δράση και δήλωσή τους. 

Δεν μπορεί να ισχυρίζεται σοβαρά στη Δ.Ε.Θ. ο απελθών πρωθυπουργός ότι ανέστειλε τη λειτουργία μόνο του 40% της επένδυσης επιδιώκοντας να αποποιηθεί τις τεράστιες ευθύνες του. 

Δεν μπορεί να μη γνωρίζει ότι ο πρώην υφιστάμενός του, ο τότε υπουργός, ανακάλεσε τις τεχνικές μελέτες και του φράγματος του «Κοκκινόλακα», του χώρου απόθεσης των τελμάτων, καθιστώντας αδύνατη με τον τρόπο αυτό τη λειτουργία των εργοστασίων του Στρατωνίου και της Ολυμπιάδας αλλά και των εγκαταστάσεων του Μαντέμ Λάκκου, δηλαδή του υπολοίπου 60% της επένδυσης.

Η απόλυτη γύμνια των επιχειρημάτων, με τα οποία συνειδητά ενέπαιξε τους πολίτες καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο, έχει αποκαλυφθεί πλήρως. Όλα τα επιχειρήματα για δήθεν βιβλική περιβαλλοντική καταστροφή έχουν καταρρεύσει. 

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας, έχει ήδη απαντήσει οριστικά και αμετάκλητα σε όλες τις προσφυγές που έγιναν με την επίκληση του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος αλλά και πρόσφατα, και σε αυτόν ακόμα τον εντελώς ειδικό και εξόχως προσχηματικό λόγο με τον οποίο αποπειράται να αιτιολογήσει την αυθαίρετη κρίση της η τελευταία πράξη του απελθόντος υπουργού, δημιουργώντας πλέον σαφείς ευθύνες για μη συμμόρφωση σε δικαστικές αποφάσεις και για παράβαση καθήκοντος. Κανείς πλέον δε μπορεί να ισχυρίζεται ότι δε γνώριζε.

Η μεταλλευτική επένδυση στη ΒΑ Χαλκιδική αναπτύσσεται εδώ και μια 10ετία. Αφορά μια δραστηριότητα που ταυτίζεται απόλυτα με την περιοχή εδώ και 2.500 χρόνια. Η παράνομη διακοπή της συνιστά μια πρωτοβουλία έντονα αντιμεταρρυθμιστική, αρνητική για την εικόνα της χώρας και για την όποια προσπάθεια κάνει στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και λειτουργεί σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και  της ανταγωνιστικότητας της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Ήδη 2.000 οικογένειες βρίσκονται χωρίς εισόδημα.

Ήδη το μεγάλο παράλληλο έργο της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος που επιχειρείται μένει ημιτελές και τώρα, για πρώτη φορά, ουσιαστικά απειλείται το περιβάλλον με επιβάρυνση. 

Ήδη απειλούνται με οριστική απώλεια οι συνολικά 5.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή οι οποίες προβλέπονται από το επενδυτικό σχέδιο κατά την ανάπτυξή του. Τα σημάδια είναι εμφανή και οι μνήμες του εφιαλτικού, σχετικά πρόσφατου, παρελθόντος αναβιώνουν στην περιοχή μας.

Οι κοινωνικοί φορείς, οι αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας των Μαντεμοχωρίων, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι, αγωνιζόμαστε συμπαραστεκόμενοι στους συνδημότες μας εργαζομένους στο δίκαιο αγώνα τους. 

Συμπαραστεκόμαστε στους κλεισμένους εδώ και πολλές ημέρες στις υπόγειες στοές μεταλλωρύχους, στους μεταλλωρύχους που διαμαρτύρονται κατασκηνώνοντας έξω από το υπουργείο, στους εργαζόμενους μεταλλωρύχους που έχουν καταλάβει τους χώρους εργασίας τους, στα παιδιά και τις οικογένειες που αγωνιούν για το μέλλον τους. 

Αγωνιζόμαστε ενεργά για τη ζωή μας, για την επιβίωσή μας για το μέλλον του τόπου και των παιδιών μας. Συμμετέχουμε ενεργά από σήμερα στις συγκεντρώσεις και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που γίνονται σε όλα τα Μαντεμοχώρια στηρίζοντας τη συμβολική κατάληψη όλων των κτηρίων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων των χωριών μας. Δηλώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε μέχρι να επικρατήσει η νομιμότητα. 

Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας μέχρι την τελική δικαίωση ενός δίκαιου και ωραίου αγώνα.

Αναδημοσίευση από www.oramapoliton.gr