Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ & ΤΗΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, την ανάκληση των Αποφάσεων έγκρισης των Τεχνικών Μελετών των υποέργων «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Σκουριών» και «Μεταλλευτικές Εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας» του έργου «Μεταλλευτικές – Μεταλλουργικές Εγκαταστάσεις Μεταλλείων Κασσάνδρας», της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., τη συνακόλουθη εντολή της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος για διακοπή των εργασιών στις εγκαταστάσεις στις οποίες αναφέρεται η Απόφαση αυτή, την από πλευράς της Εταιρείας θέση σε διαθεσιμότητα ΟΛΩΝ των εργαζομένων και την ένταση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, ως Δημοτική Αρχή, κρίνουμε σκόπιμο να επισημάνουμε για άλλη μια φορά την πάγια θέση μας, σχετικά με το φλέγον αυτό ζήτημα της περιοχής.

Ως συνδυασμός «Κίνημα Ανάπτυξης», τόσο στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όσο και μετέπειτα ως Δημοτική Αρχή, κάτι που επιβεβαιώθηκε με την Απόφαση του ΔΣ της 20.11.2014, δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι είμαστε αντίθετοι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές,  γιατί μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μια απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, στα δάση, στον αέρα, στον άνθρωπο, αλλά και την οικονομία της περιοχής. 

Παράλληλα, αποδεχόμαστε την παραδοσιακά υφιστάμενη μεταλλευτική δραστηριότητα, με συνεχείς περιβαλλοντικούς ελέγχους και προτεραιότητα στην αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών.

Επιπλέον, είναι σταθερή η θέση μας ως προς το σεβασμό στο δικαίωμα της εργασίας, τόσο για τους εργαζομένους στη μεταλλευτική δραστηριότητα, όσο και για όλους τους εργαζομένους, σε οποιονδήποτε άλλο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας απασχολούνται, όπως είναι ο τουρισμός ή ο πρωτογενής τομέας.

Με την έννοια αυτή, αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανησυχία των εργαζομένων δημοτών μας για το εργασιακό τους μέλλον και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια όχι μόνο να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, αλλά και να δημιουργηθούν νέες.

Τονίζουμε ωστόσο, σε όλους τους τόνους ότι μοναδικός υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι συμπολίτες μας, εργαζόμενοι ή απασχολούμενοι στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., είναι η ίδια η εργοδότρια εταιρεία, η οποία στη λογική του «όλα ή τίποτα», θέτει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων της, χωρίς να έχει κατά Νόμο δικαίωμα, παρόλο που δεν ανακλήθηκε το σύνολο των αδειών της.

(Η απόφαση ανάκλησης δεν αφορά τις εργασίες αποκατάστασης του χώρου απόθεσης παλαιών τελμάτων και το υφιστάμενο εργοστάσιο εμπλουτισμού Ολυμπιάδας, καθώς και το υποέργο Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου στη Στρατονίκη)

Τέτοιου είδους ενέργειες, απλουστεύσεις και διλλήματα από πλευράς εργοδοτών, που επενδύουν στην ανασφάλεια του κάθε εργαζομένου τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, μας βρίσκουν κατηγορηματικά αντίθετους. 

Απαράδεκτες είναι βέβαια και οι προσπάθειες εκμετάλλευσης της ανασφάλειας αυτής από τους πολιτικούς εκείνους, οι οποίοι αν και πέρασαν από θέσεις ευθύνης τα τελευταία είκοσι χρόνια, δεν κατάφεραν ποτέ να αρθρώσουν ένα εναλλακτικό πλάνο ανάπτυξης, αξιοποιώντας το σύνολο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής, παρά μόνο επένδυσαν σταθερά στη μονοκαλλιέργεια των μεταλλείων και την εξάρτηση της ΒΑ Χαλκιδικής από αυτά.

Περαιτέρω, βασική μας θέση είναι και η προσήλωσή μας στην ενότητα όλων των δημοτών, ανεξάρτητα από το εάν έχουν την ίδια άποψη σε σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Οι άγονες αντιπαραθέσεις, η όξυνση και ο περαιτέρω διχασμός της κοινωνίας δε βοηθούν κανέναν, αντίθετα εκθέτουν όλους μας στην εργασιακή ανασφάλεια και αποσταθεροποίηση της περιοχής μας. Όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε λύσεις για τον τόπο μας, αξιοποιώντας τα μοναδικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή μας.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τους εργαζόμενους μαζί με το Δήμο να διεκδικήσουμε ΟΛΟΙ μαζί το δίκιο τους, απέναντι στην εργοδότρια Εταιρεία, απαιτώντας την εφαρμογή  των εργασιακών νόμων, αλλά και των Περιβαλλοντικών Όρων, που διασφαλίζουν το μέλλον όλων των επενδύσεων στο σύνολο του Δήμου, διεκδικώντας νέες θέσεις εργασίας στην περιβαλλοντική αποκατάσταση των εγκαταλελειμμένων μεταλλευτικών πεδίων και πιέζοντας ώστε η μεταλλευτική δραστηριότητα να λειτουργήσει συμβατά με όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες στην περιοχή, στο μέτρο των αντοχών της.

Σαν Δημοτική Αρχή, έχουμε υποχρέωση να επιδιώξουμε την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της περιοχής μας με θεσμικές παρεμβάσεις, μέσα από τις δομές της συντεταγμένης Πολιτείας, με διάλογο, χωρίς ΜΑΤ και μηνυτήριες αναφορές προς κάθε κατεύθυνση. 

Ταυτόχρονα, ο Δήμος έχει καθήκον να προστατεύσει τόσο τις θέσεις εργασίας, όσο και τα νερά, το περιβάλλον, και τους ανθρώπους του ισότιμα και χωρίς προκαταλήψεις.  

Σαν Δημοτική Αρχή αυτό πράξαμε από την αρχή της θητείας μας και δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Οτιδήποτε άλλο, αντιβαίνει στα πιστεύω, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε προεκλογικά και δεν έχουμε σκοπό να παραβούμε.



ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Απόλυτη ταύτιση απόψεων του Δήμου Αριστοτέλη με την παραιτηθείσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις 2.000 οικογένειες που βγήκαν στο δρόμο και άλλες τόσες τουλάχιστον που ζούσαν έμμεσα από τα μεταλλεία σ' ενα δήμο με πληθυσμό 18.000 κατοίκων.

Ταύτιση ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου οι δήθεν υπερασπιστές της νομιμότητας παριστάνουν αμφότεροι πως δεν υπάρχει μετά από 11 αποφάσεις που κατέριψαν κάθε επιχείρημα τους

Δεν πειράζει. Γυρίζει ο τροχός!


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν στο δήμο είναι να ακολουθήσουν το παράδειγμα Τσίπρα και να παραιτηθούν. Τους ψήφισαν τα μαντεμοχώρια για να φέρουν ειρήνη και ενότητα στον τόπο και όχι ναρκωτουρίστες και μεγαλύτερο διχασμό. Δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμοποίηση. Δεν το έχουν καταλάβει; Τι περιμένουν;