Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: "Κα ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΙΡΗΝΗ & ΤΗΝ ΟΜΑΛΟΤΗΤΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ"

Tου Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού 

Η απόφαση του τέως Υπουργού ΠΑΠΕΝ κου Σκουρλέτη να ανακαλέσει τις άδειες
υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. προκάλεσε περαιτέρω ένταση και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής και όχι μόνον. 

Η εν λόγω απόφαση που δημοσιοποιήθηκε μία μόλις ημέρα πριν από την παραίτηση της κυβέρνησης του κου Τσίπρα είχε ως αποκλειστικό στόχο την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων και ιδεολογικών σκοπιμοτήτων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε. 

Όπως είναι γνωστό εξαιτίας της εν λόγω απαράδεκτης τεχνικά απόφασης της παραιτηθείσας κυβέρνησης του κου Τσίπρα προκλήθηκε η διαθεσιμότητα 2000 εργαζομένων οι οποίοι πλέον αγωνιούν βάσιμα για την απασχόλησή τους και τροφοδοτήθηκε περαιτέρω η ένταση στην περιοχή, η οποία έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας την περιοχή να μοιάζει με πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί.

Οι 2000 εργαζόμενοι διεκδικώντας τη δουλειά τους έχουνε προβεί σε κινητοποιήσεις με καταλήψεις δρόμων, καταλήψεις δημοτικών κτιρίων, καθιστική διαμαρτυρία στο ΥΠΑΠΕΝ, αυτοεγκλωβισμό τους σε υπόγειες στοές κ.α.. 

Επιπροσθέτως, οι οικογένειές τους, οι σύζυγοι και τα παιδιά τους έχουνε προβεί σε διαμαρτυρίες ενώπιων των πολιτικών που παρελαύνουν στη ΔΕΘ. Περαιτέρω, στην τοπική κοινωνία λαμβάνει χώρα πλήθος περιστατικών αντιπαράθεσης, με λεκτική και σωματική βία, μεταξύ των κατοίκων που δεν συμφωνούν με την υλοποίηση της επένδυσης και των κατοίκων που συμφωνούν. 

Η εκρηκτική κατάσταση που υφίσταται στην περιοχή μπορεί να πυροδοτηθεί ανά πάσα στιγμή και να ξεσπάσει εμφύλιος «πόλεμος» μεταξύ συγχωριανών και κοντοχωριανών, ενόψει μάλιστα των εκλογών, αφού το κλίμα είναι περισσότερο ηλεκτρισμένο.

Προς αποφυγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων και κυρίως προς αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης και της ομαλότητας στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη, στη ΒΑ Χαλκιδική, έχει ευθύνη η υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, η κα Θάνου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που στην προκειμένη περίπτωση είναι η ανάκληση της απαράδεκτης τεχνικά απόφασης του τέως υπουργού ΠΑΠΕΝ, η επανεκκίνηση των εργασιών υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου και η λήξη της διαθεσιμότητας των 2000 εργαζομένων και η προκήρυξη τοπικού δημοψηφίσματος με ερώτημα: 

«Συμφωνείτε με την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ; Ναι – Συμφωνώ. ή Όχι – Δεν συμφωνώ.», αφού προηγηθεί ουσιαστική και αποτελεσματική ενημέρωση σε διάστημα ενός μήνα.

Η ανάκληση της απαράδεκτης τεχνικά απόφασης του τέως υπουργού ΠΑΠΕΝ κου Σκουρλέτη επιβάλλεται επίσης από την πρόσφατη σχετική απόφαση του ΣτΕ, προς τήρηση της νομιμότητας.

Οι πολιτικοί της κεντρικής πολιτικής σκηνής της χώρας και η τοπική αυτοδιοίκηση του Δήμου Αριστοτέλη έχουν την ευθύνη για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην τοπική κοινωνία εξαιτίας της αδράνειάς τους τα τελευταία χρόνια και θα έχουν την ευθύνη για τις ανεξέλεγκτες εξελίξεις στο μέλλον. Ας ενεργοποιηθούν επιτέλους. Να αποφύγουμε το «να σφαχτούμε» ! ! !

Με εκτίμηση

Αθανάσιος Γ. Καρίνας