Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΑΡΑΓΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ - ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ? (ΒΙΝΤΕΟ)


Όσοι ασχολούνται με τα μεταλλευτικά ζητήματα εντός και εκτός Ελλάδος γνωρίζουν ότι η γειτονική Τουρκία είναι μια χώρα που αξιοποιεί τον ορυκτό πλούτο της. Συγκαταλέγεται μάλιστα στις κυριότερες χρυσοπαραγωγούς χώρες της υφηλίου.

Είναι επίσης γνωστό, πως η Τουρκία είναι εξαιρετικά φιλική σε ιδιωτικές επενδύσεις, σε τέτοιο βαθμό που οι ίδιοι οι επενδυτές το αναγνωρίζουν και το προβάλλουν θετικά σε κάθε ευκαιρία.

Το βίντεο που ακολουθεί ανήκει θα μπορούσαμε να πούμε σ' αυτή την κατηγορία. Είναι ένα βίντεο που έχει ανέβει στην επίσημη ιστοσελίδα της Eldorado Gold, όπου προβάλλονται τα δυο μεγάλα μεταλλεία χρυσού που λειτουργεί τα τελευταία 20 χρόνια.

Το ορυχείο του Κίσλανταγκ που βρίσκεται στην επαρχία Ουσάκ είναι το μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού στην Ευρώπη και το ορυχείο του Εφεμτσουκουρού που βρίσκεται έξω από την Σμύρνη.

Πέρα από την επισήμανση των ποικίλων δράσεων που έχει κάνει η Eldorado Gold τόσο σε επιχειρησιακό όσο και στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στη γειτονική χώρα, υπάρχει μια λεπτομέρεια που μας έμεινε ως κορυφαία εντύπωση.

Είναι αυτή που αναφέρει στο 27ο δευτερόλεπτο του βίντεο: "We went from feasibility to production in only 3 years". Τουτέστιν μεθερμηνευόμενον: "Πήγαμε από τις οικονομοτεχνικές μελέτες στην παραγωγική διαδικασία μέσα σε μόλις 3 χρόνια".

Να συγκρίνουμε την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας για να αδειοδοτηθεί και να προχωρήσει μια αντίστοιχη μεταλλευτική επένδυση στην ΒΑ Χαλκιδική μέχρι να φτάσει στην παραγωγική διαδικασία;

Ας το αφήσουμε καλύτερα. Ο ορισμός της καθυστέρησης και της στασιμότητας. Έχουμε κλείσει 10 ολόκληρα χρόνια συμπεριλαμβανομένου τις αδειοδοτήσεις και τις δικαστικές εκκρεμότητες στο ΣτΕ χωρίς να έχει ολοκληρωθεί καν το κατασκευαστικό σκέλος της επένδυσης. Και μετά λένε οι κυβερνώντες μας πως θέλουν επενδύσεις... Μάλλον για εσωτερική κατανάλωση το λένε.

Δεν πειράζει. Οι Ελληνικές κυβερνήσεις έχουν λύσεις... Ας είναι καλά τα δημοσιονομικά ισοδύναμα και ζωή να χουμε να εκπληρώνουμε τα προ και τα ύστερο απαιτούμενα μέτρα για κάθε δόση από τους δανειστές...