Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΜΗΝΥΜΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ


"Αγαπητοί φίλοι,

Η εποχή μας, κάτω απ’ τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων χρόνων που όλοι βιώνουμε και, πρωτίστως, εσείς οι άνθρωποι του μόχθου, ξαναγίνεται ηρωική. Σήμερα παρά ποτέ, ο ηρωισμός του πολεμιστή αντικαθίσταται απ’ τον ηρωισμό του εργαζόμενου.

Στη σκέψη μου, είναι πάντα το βαθύτερο αίτημα της καθαρότητας του αγώνα σας και της δικαίωσης του. Ένα αίτημα που έχει δύο όψεις. 

Την πεισματική άρνηση και απαράδεκτη αντίδραση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τη λειτουργία των ορυχείων, που προτάσσει τις ιδεοληψίες της για καθετί ιδιωτικό, παραγωγικό και ωφέλιμο για τον τόπο. Και η άλλη όψη που έχει να κάνει με τη δική σας επιβίωση απέναντι στον αυταρχισμό της.

Σήμερα, εδώ στο Στρατώνι, εορτάζετε την πολιούχο και προστάτιδα του Πυροβολικού μας, αλλά και προστάτιδα των μεταλλωρύχων, Αγία Βαρβάρα. Υποθέτω τον λόγο για τον οποίο την έχετε ανακηρύξει προστάτιδα σας. Ο αγώνας της και το μαρτύριό της στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα, για την πίστη και το δικαίωμά της να θυσιαστεί γι’ αυτό που αγαπούσε, δεν ήταν κάτι το αυτονόητο. 

Η θυσία της όμως, οδήγησε στη θρησκευτική ελευθερία. Και η ελευθερία ούτε φυλακίζεται, ούτε πνίγεται στο σκοτάδι της καταπίεσης απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Όπως εκείνη, στο σκοτεινό κελί της, έτσι κι εσείς μέσα απ’ τις σκοτεινές και ανήλιαγες στοές διατρανώνετε τη δική σας πίστη. Άλλωστε, κάθε αλλαγή για κάτι καλύτερο δεν έρχεται με σταυρωμένα χέρια. Έρχεται με αγώνα που προϋποθέτει θυσία, ανιδιοτέλεια και υπέρβαση του στενού προσωπικού ή κομματικού συμφέροντος.

Γνωρίζετε τη δέσμευσή μου προς τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα μεταλλεία της Κασσάνδρας, κατά την επίσκεψή μου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Είχα εκφράσει την αντίθεσή μου στην πολιτική σας ομηρία και την απόλυτη στήριξή μου στον δίκαιο αγώνα σας, ώστε να προχωρήσει η επένδυση στη Χαλκιδική. 

Ήταν και παραμένει κατευθυντήρια γραμμή μας η στήριξη επενδύσεων. Επενδύσεις οι οποίες δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και καταπολεμούν την ανεργία.
Αυτή τη δέσμευση, που είναι δέσμευση ψυχής, επαναλαμβάνω και σήμερα.

Φίλες και φίλοι,
Σας καλώ και σας προτρέπω να μείνετε άκαμπτοι στις κάθε λογής στρατευμένες και ακραίες υπερβολές, που απαιτούν να σταματήσει κάθε οικονομική ανάπτυξη.

Σας προτρέπω να παραμείνετε πρωτοπόροι στο δίκαιο αγώνα σας και στη δυναμική συνέχειά του. Να διατηρήσετε την ενότητα του σκοπού σας και τη μαχητικότητά σας έως το τέλος.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αδιαφορούμε για την ορθολογικότερη αξιοποίηση των πόρων μας, την φειδώ στην ανάλωση του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση των μετασχηματιζόμενων υλών μας.

Γνωρίζω πόσο πολύ νοιάζεστε και πονάτε τον τόπο που μεγαλώσατε. Εσείς ξέρετε πώς να προστατεύσετε και να συντηρήστε το περιβάλλον σας, ώστε να εξασφαλιστεί η αξιούμενη ποιότητα ζωής για σας και τα παιδιά σας, για όλους μας.

Με τη βεβαιότητα αυτή, ευχαριστώ όλους σας και κάθε έναν ξεχωριστά για τον συνεχή και αδιάκοπο μόχθο σας. Σας εύχομαι καλές γιορτές, κάθε επιτυχία και προκοπή σε εσάς και τις οικογένειές σας.

 Με σεβασμό και εκτίμηση,

 Βαγγέλης Μεϊμαράκης