Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

ELDORADO ΓΙΑ ΣΚΟΥΡΙΕΣ: "ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ"

«Εχουμε τις άδειές μας και συνεπώς είμαστε νομικώς κατοχυρωμένοι να συνεχίσουμε τις εργασίες μας και τα προγράμματα ανάπτυξης στην περιοχή. Συνεπώς για εμάς μέχρι στιγμής τίποτε δεν έχει αλλάξει (bussiness as usual) δηλώνει στο πρακτορείο Reuters η Krista Muhr αντιπρόεδρος της εταιρίας Eldorado, σε απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη. «Δεν θα συνεχίζαμε να επενδύουμε κεφάλαια στην Ελλάδα αν δεν είχαμε εμπιστοσύνη», προσθέτει η κα Muhr.

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ & ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ"

Δηλώσεις στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters έκανε ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης για την επένδυση στις Σκουριές.

Συγκεκριμένα ο κ. Λαφαζάνης είπε τα εξής: «Εναντιωνόμαστε απόλυτα σε αυτό το επενδυτικό σχέδιο» και πρόσθεσε ότι «θα εξετάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας ως προς αυτό», χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια δήλωση, που εξυπηρετεί κατ' αρχήν "antigold" δεσμεύσεις, χωρίς όμως απ' ότι φαίνεται να αποκλείει την επί της ουσίας συζήτηση, που είναι και το ζητούμενο για την τοπική κοινωνία.

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ:"ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΛΙΣΤΙΚΗ (!?) ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ"

Ποδαρικό με "antigold" δηλώσεις έκανε ο νέος αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στο ρ/σ "Στο Κόκκινο 105,5"

Ο κ. Τσιρώνης  απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που αφορούσαν την μεταλλευτική επένδυση, που  ταυτόχρονα την εξίσωναν με το ΧΥΤΑ της Κερατέας (!!!!) δήλωσε ότι "λένε ότι η δουλειά αυτή ναι μεν θα φέρει 6.000 νέες θέσεις εργασίας, αλλά δεν λένε ότι θα χαθούν 50.000 θέσεις από τους τριγύρω μικρομεσαίους...(!!!!)"

Επίσης, ο νέος υπουργός τόνισε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα "πρέπει να γίνει μια ολιστική προσέγγιση". (!!!!)

Όλα αυτά γεννούν κάποια ερωτήματα.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΑΡΝΑΙΑΣ? ΑΝ ΝΑΙ, ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ?

Ακούγεται πολύ έντονα ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα έχουμε μεταφορά έδρας της οργανικής θέσης του διευθυντή πολεοδομίας του δήμου Αριστοτέλη από την Αρναία στην Ιερισσό και ότι άλλο υπηρεσιακό περικλείεται εντός αυτής.

Αυτή η φήμη κυκλοφορεί στους διαδρόμους του κτιρίου της πολεοδομίας στην Αρναία, όπου και σήμερα εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων βρέθηκαν εκεί σε μια προσπάθεια να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει και η δημόσια υπηρεσία αδυνατεί να χορηγήσει την άδεια δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

"ΨΗΦΟΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ"

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Διχασμός σε όλο του το μεγαλείο στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε όσους αντιδρούν στην επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές και σε μια μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας, που εργάζεται και ζει από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, μεταφέρθηκε με πολύ γλαφυρό τρόπο στα αποτελέσματα της κάλπης, στις προχθεσινές εκλογές, στον Δήμο Αριστοτέλη και στα 16 χωριά του.

Έτσι, 11 χωριά μεταξύ των οποίων τα Μαντεμοχώρια, γνωστά για τη σχέση τους με τα μεταλλεία, που στηρίζουν την επένδυση και τροφοδοτούν μάλιστα την εταιρία με εργαζομένους ψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ενώ πέντε χωριά, με την Ιερισσό στην κεφαλή, ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτη δύναμη, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στη μεταλλουργία χρυσού.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΑΡΝΑΙΑΣ

Μια ευχάριστη όσο και απρόσμενη έκπληξη περίμενε σήμερα το πρωί τους εκπροσώπους των σωματείων εργαζομένων των μεταλλείων Κασσάνδρας. Πήγαν στην πολεοδομία Αρναίας νωρίς το πρωί και βρήκαν τον διευθυντή της υπηρεσίας στη θέση του.

Οι εργαζόμενοι που επί δύο σχεδόν εβδομάδες τον αναζητούσαν χωρίς αποτέλεσμα, μόλις τον αντίκρισαν, πήραν την ευκαιρία και τον ρώτησαν που οφείλεται η καθυστέρηση στην χορήγηση της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών, για ένα φάκελο που βρίσκεται στα συρτάρια της υπηρεσίας του από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου και βάση της νομοθεσίας έπρεπε να εγκριθεί μέσα σε 2 ημέρες.

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

TO ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ "ANTIGOLD" ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΗ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑ

Υπήρξε αρκετό παρασκήνιο κατά την προχθεσινή συγκέντρωση των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε καφενείο της Μ. Παναγίας παρουσία και εκπροσώπων εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Λέμε «παρασκήνιο», καθώς το βίντεο που βγήκε στη δημοσιότητα είχε ένα πολύ μικρό μέρος απ’ όσα συζητήθηκαν ανάμεσα στην κ. Ιγγλέζη κυρίως και στους εργαζόμενους. Γεγονός που προκάλεσε την οξεία αντίδραση του σωματείου υπογειτών και αποτυπώθηκε στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, όπου καταγγέλθηκε το «μοντάρισμα της αλήθειας».

ΥΠΟΓΕΙΤΕΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: "ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ"

Μ. Παναγία 23 Ιανουαρίου 2015

Στο ίδιο έργο θεατές γινόμαστε για άλλη μια φορά και μάλιστα από αυτούς που κρατούν την τύχη της Χαλκιδικής στα χέρια τους. Δεν φτάνουν τα παιχνίδια, οι εξαγγελίες οι αποφάσεις για μας χωρίς εμάς χθες μέσα στο χωριό μας στην Μεγάλη Παναγία είδαμε και την συνέχεια.

Με μοναδικό στόχο να δηλώσουμε παρόντες σε όσα γίνονται και θα γίνουν στον τόπο μας, αποφασίσαμε να πάμε και να δηλώσουμε ανοιχτά τις θέσεις μας σε προεκλογική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην Μεγάλη Παναγία.

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

"ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΣΕ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ" - ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ? (ΒΙΝΤΕΟ)

"Φως στο τούνελ" της αβεβαιότητας των 1.900 εργαζομένων των Μεταλλείων Κασσάνδρας έριξε η χθεσινή κλειστή προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Μ. Παναγία.

Κατά τη διάρκεια της η κ. Ιγγλέζη επιχείρησε να ξεκαθαρίσει εν μέρει το τοπίο αναφορικά με το επαγγελματικό μέλλον των εν αναμονή ανέργων από τα μεταλλεία, τα οποία αν και εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προς τους "antigold", ότι θα τα κλείσει.

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: 306 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟ 2015

Πανοραμική φώτο από τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας
Mε εκτενή ανακοίνωση της 20ης Ιανουαρίου, η Eldorado Gold Corporation δημοσίευσε τα παραγωγικά της αποτελέσματα για το 2014 και τους στόχους για το 2015 για το σύνολο των μεταλλευτικών της έργων.

Στην ανακοίνωση με τίτλο: “Ρεκόρ Ετήσιας Παραγωγής με συνολικό κόστος 780 δολ/ουγγιά” παρουσιάζονται τα οικονομικά δεδομένα και αποτελέσματα και ο ρόλος της Ελλάδας σε αυτά αλλά και οι προβλεπόμενες επενδύσεις στα έργα της Ελληνικός Χρυσός, μέσα στο 2015.

Η Eldorado Gold για τις επενδύσεις και τα έργα της Ελληνικός Χρυσός στην Ελλάδα, μέσα στο 2015:

·  Τα συνολικά κεφάλαια που θα επενδυθούν εντός του 2015 στα μεταλλευτικά έργα της Χαλκιδικής φτάνουν τα 306 εκ. δολάρια.

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΘΗΣΗ ΣΤΟ Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ? (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Αυτό το ερώτημα όπως και πολλά άλλα προέκυψαν ακούγοντας το δήμαρχο Αριστοτέλη σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus 103,6.

Όπως δήλωσε ο κ. Μίχος το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την καθυστέρηση στην χορήγηση της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών από τη διεύθυνση πολεοδομίας του Δήμου είναι "υπηρεσιακής φύσης" και όχι "πολιτικής σκοπιμότητας" και οφείλεται τόσο στις εκκρεμούσες υποθέσεις που έχουν πρωτοκολληθεί πριν την άδεια της Ελληνικός Χρυσός και φυσικά στην υπολειτουργία του συγκεκριμένης διεύθυνσης λόγω αδειών του προσωπικού.

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΠΡΟΣ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: "ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ & ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΩΣΑΜΕ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ"

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ κ. ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Μεγάλη Παναγία, 21 Ιανουαρίου 2015,
"Κύριε Πρόεδρε,
Εμείς, οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, σας λέμε σήμερα σε κάθε τόνο ότι συμφωνούμε απόλυτα με όσα είπατε χθες στην Θεσσαλονίκη και αφορούν αποκλειστικά και μόνο εμάς και τις ζωές μας, γιατί:

"ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ... ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΥΣ" - ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΙΠΕ??? (ΒΙΝΤΕΟ)

Με την υπόθεση της χρονικής καθυστέρησης της χορήγησης της άδειας δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές από τη διεύθυνση πολεοδομίας του Δήμου μας και την παράλληλη υποτίμηση της νοημοσύνης της τοπικής κοινωνίας από τους “antigold”, ξεχάστηκε η αποσαφήνιση του ζητήματος της απορρόφησης των 2.000 εργαζομένων των μεταλλείων Κασσάνδρας στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

4 μέρες πριν από τις εκλογές και κανένας επιφανής “antigold” δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει με σαφήνεια, με ποιο τρόπο και για πόσο χρονικό διάστημα αυτός ο κόσμος θα μπορέσει να αποκατασταθεί επαγγελματικά, όταν μπεί το λουκέτο στα μεταλλεία.

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

ΥΠΕΚΑ ΠΡΟΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΑΡΝΑΙΑΣ: "ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ & ΧΟΡΗΓΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ"

Σε ανάρτηση μας το Σάββατο 17 Ιανουαρίου είχαμε θέσει μεταξύ άλλων ερωτημάτων και αυτό: «Μήπως λέμε μήπως κάποιοι τελούν υπό τρικυμία εν κρανίω και μας κρύβουν την πραγματική αλήθεια και χρησιμοποιούν εκείνοι αυτή την άδεια σαν μέσο εκβιασμού και εκφοβισμού;»

Πιστεύουμε, ότι οι εξελίξεις δίνουν μια πρώτη απάντηση στο ερώτημα μας…

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: "Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ & ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ"

«Τις τελευταίες μέρες για άλλη μια φορά η δουλειά μας γίνεται «παιχνίδι» σκοπιμοτήτων και αντιπαραθέσεων, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.
Δεν πρόκειται να το ανεχτούμε. Δεν θα αφήσουμε την δουλειά μας να γίνει αντικείμενο εκβιασμού.
Εκπροσωπώντας 1.900 εργαζόμενους, 1.900 Έλληνες πολίτες έχουμε την υποχρέωση να τους προστατεύσουμε. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί διεκδικώντας το αυτονόητο: Να εφαρμοστεί ο Νόμος, ανεξάρτητα από τις εκλογές.
Εμείς δεν βάλαμε και δεν βάζουμε το θέμα μας σε προεκλογική βάση και ούτε πρόκειται να αφήσουμε την δουλειά μας να ξαναμπεί σε διαπραγμάτευση.
Απαιτούμε επιτέλους να αντιμετωπιστούμε σοβαρά ως Έλληνες πολίτες.
Για τους παρακάτω λόγους:

"ΟΙ ΤΕΛΑΛΗΔΕΣ ΤΗΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ" (Email)

Γράφει ο Προμηθεύς
Όλοι μας γνωρίζουμε, λίγο-πολύ, ότι μέγα μέρος του ανθρωπίνου πληθυσμού – ιδίως στις χώρες του άλλοτε λεγομένου «Τρίτου Κόσμου» – ζει υπό τις χείριστες συνθήκες, στερούμενο είτε στοιχειωδών αγαθών είτε, πάντως, αγαθών που σε εμάς φαίνονται αυτονόητα, και αντιμετωπίζοντας καθημερινά το φάσμα της λοιμοκτονίας (θάνατος εξ αιτίας λοιμωδών νοσημάτων), της λιμοκτονίας (θάνατος εκ πείνης) και της εξαθλιώσεως.

Εκείνο το οποίον δεν έχομε συνειδητοποιήσει είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν υποφέρουν αποκλειστικώς, ούτε καν κυρίως, από «φτώχεια». Στερούνται προσβάσεως στο ηλεκτρικό ρεύμα. Υποχρεώνονται να καίνε κοπριά για να ζεσταθούν και για να παρασκευάσουν το (όποιο) γεύμα τους – όπερ μεταφράζεται σε εξουθενωτικές πνευμονοπάθειες, που «θερίζουν» ένα εκατομμύριο ανθρώπους κατ’ έτος. 

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η "ANTIGOLD" ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΙΑ...? (ΒΙΝΤΕΟ)

Τα ανυπέρβλητα εμπόδια που παρουσιάζονται από την πλευρά της πολεοδομίας Αρναίας και των "antigold" για να δικαιολογήσουν τα... ανεξήγητα και εν προκειμένω την καθυστέρηση στην έγκριση της άδειας δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού εξάπτουν την φαντασία αλλά και το χιούμορ του μεταλλευτικού κόσμου της ΒΑ Χαλκιδικής.

Σε ανάρτηση στη σελίδας μας στο facebook μια φίλη πόσταρε ένα πολύ ωραίο βιντεο διάρκειας μόλις 3':40" που καυτηριάζει με απόλυτα σατυρικό τρόπο την κάκιστη νοοτροπία κάποιων δημόσιων λειτουργών, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μειοψηφία σε σχέση με το ότι επικρατούσε στο πρόσφατο παρελθόν.

ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΑ ΧΡΥΣΟΥ: ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ Ή ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ?

Με ρωτούν συχνά για την εξόρυξη του χρυσού, για τη μεταλλουργική τεχνολογία, για το αν πρέπει να προχωρήσει η επένδυση αυτή ή όχι. Στη Χαλκιδική, στη Θράκη και ενδεχομένως και αλλού. Και ζητούν την απάντηση με ένα μονολεκτικό «ναι» ή ένα «όχι»..

«Θα εξορύξουμε επιτέλους τα εξαιρετικά κοιτάσματα που έχουμε και θα βγάλουμε 450 τον. χρυσού (και πολλούς ακόμη ασημιού, χαλκού, μολύβδου κ.λπ.) προσθέτοντας σε απασχόληση και εθνικό πλούτο και μάλιστα χωρίς να διακυβεύουμε τίποτε;» ρωτούν οι μεν και απαντούν: «Ναι σε όλα», «Ναι στη χρυσή ανάπτυξη!».

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΑΦΟΥ Η ELDORADO EINAI «ΠΑΡΑΝΟΜΗ»…

…..και όπως λένε επανειλημμένα επιφανείς "antigold",  ό,τι έχει χτίσει μέχρι σήμερα στις Σκουριές δεν έχει καμία άδεια, τότε γιατί η εταιρεία αυτή πασχίζει εδώ και μήνες να εκδοθεί αυτή η περιβόητη άδεια δόμησης για το εργοστάσιο εμπλουτισμού;

Γιατί αναγκάζεται να προσφύγει σε ένδικα μέσα, έτσι ώστε να κλείσει ο γραφειοκρατικός κύκλος που έχει να κάνει μ’ αυτή την υπόθεση;

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Στα γραφικά Μαδεμοχώρια, η τουριστική ανάπτυξη αποτυπώνεται στις πληρότητες στους τοπικούς ξενώνες και τα καταλύματα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, αλλά και στην κίνηση και την ζωντάνια που έχουν τα χωριά σε δωδεκάμηνη βάση. Με την πάροδο των ετών, ο τουριστικός κλάδος εξελίσσεται, βελτιώνεται και αναπτύσσεται.

Από τη γραφική Αρναία μέχρι τα προσφυγικά Πυργαδίκια και έως το παραδοσιακό χωριό της Βαρβάρας με τους δύο εντυπωσιακούς καταρράκτες, η περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής έχει να επιδείξει πλήθος φυσικών τοπίων, ιστορικών μνημείων, τοπικών εθίμων, αλλά και γεύσεων — εν ολίγοις, πρόκειται για μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: "ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ"

Φώτο από τη σημερινή επίσκεψη εργαζομένων στην πολεοδομία
"Εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός, δηλαδή 2.000 Έλληνες πολίτες, αποφασίσαμε σήμερα να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.
Συγκεντρωθήκαμε ειρηνικά στην Πολεοδομία Αρναίας με ένα και μοναδικό αίτημα:  να  συναντήσουμε τους πλέον αρμόδιους και να ενημερωθούμε επίσημα για την εξέλιξη της άδειας του εργοστασίου στις Σκουριές και την καθυστέρηση στην έγκρισή της.
Είμαστε εδώ και διεκδικούμε το αυτονόητο: να λειτουργήσει ο Νόμος, να λειτουργήσουν οι Υπηρεσίες του ελληνικού κράτους και να σταματήσει η δουλειά μας να γίνεται αντικείμενο εκβιασμού.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ" ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΤΟΥ Δ. ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Όπως ενημέρωσε το metalleiachalkidikis.gr συνδικαλιστές εκπρόσωποι των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός μετέβησαν το πρωί στα γραφεία της διεύθυνσης πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη για να ζητήσουν συνάντηση με το διευθυντή της πολεοδομίας και να ενημερωθούν επισήμως για το θέμα που έχει προκύψει με την καθυστέρηση της έγκρισης άδειας κατασκευής του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές.

Η επίσκεψη τους όμως απέβη άκαρπη, καθώς ο διευθυντής της πολεοδομίας δεν ήταν στο γραφείο του. Ούτε φυσικά άλλοι εργαζόμενοι, οι οποίοι όπως μας ενημέρωσαν από χθες "antigold" ιστολόγια βρίσκονται εκτός υπηρεσίας λόγω αδειών.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΕΣΠΑ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ή εν συντομία ΕΣΠΑ είναι αυτό που επιλέγει ως λύση η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για να απορροφηθούν οι 2.000 εργαζόμενοι των Μεταλλείων Κασσάνδρας, από τη στιγμή που ως κυβερνώσα παράταξη ακυρώσει την μεταλλευτική επένδυση στη ΒΑ Χαλκιδική.

Αυτό ειπώθηκε με τον πλέον επίσημο και σαφή τρόπο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια ερωτήσεων που δέχθηκε από χρήστες των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και πιο συγκεκριμένα του twitter.

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ Η κ. ΙΓΓΛΕΖΗ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ" ΤΩΝ 2.000 ΑΝΕΡΓΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ?

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Διαβάζουμε στην Εφημερίδα των Συντακτών μια «καταγγελία» της Κατερίνας Ιγγλέζη, σύμφωνα με την οποία «Έντονες πιέσεις προς τον προϊστάμενο Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη ασκεί η Ελληνικός Χρυσός, προκειμένου να εκδώσει την άδεια δόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές πριν από τις εκλογές».

Τη σχετική καταγγελία κάνει η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Χαλκιδική, ύστερα από προεκλογική περιοδεία κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στις υπηρεσίες του Δήμου Αριστοτέλη, όπου διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, μεγάλος φόρτος εργασίας και πιέσεις προς τον προϊστάμενο της πολεοδομίας να υπογράψει την άδεια δόμησης του εργοστασίου, το οποίο άλλωστε ήδη κατασκευάζεται με ταχείς ρυθμούς. 

Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ "ISO 14001" ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Την ανώτατη πιστοποίηση για την εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για όλες τις δραστηριότητες σε όλες τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της απέσπασε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ΑΕ.

Το ISO 14001: 2004 είναι οι έλεγχοι τεκμηρίωσης εφαρμογής του συστήματος από εγκεκριμένους επιθεωρητές διεθνών διαπιστευμένων φορέων πιστοποίησης. Και τους ελέγχους αυτούς τους πέρασε με επιτυχία η εταιρεία, πιστοποιώντας και με αυτόν τον τρόπο την ποιότητα του προγράμματος περιβαλλοντικής διαχείρισης που εφαρμόζει.

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΕΚΑΜΨΕ Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Αισθητή άνοδος της μεταποιητικής δραστηριότητας κατά 5,5% καταγράφηκε τον περασμένο Νοέμβριο, με την ανάκαμψη της παραγωγής δυναμικών κλάδων της οικονομίας, εξέλιξη που ώθησε σε θετικό πρόσημο τον συνολικό δείκτη βιομηχανικής παραγωγής έπειτα από οκτώ μήνες μείωσης. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Νοεμβρίου 2014 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2013 παρουσίασε αύξηση κατά 2,3%, έναντι μείωσης 6,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2013 προς το 2012. 

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΝΕΕΣ "ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ"... ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (Φωτογραφίες)

Εργολάβοι κακοτεχνιών οι "οικολόγοι" του #Skouries
Κάποιοι χαρακτήρισαν... πρωτότυπο το τείχος από τούβλα που έχτισαν οι "οικολόγοι" στο Χοντρό Δέντρο το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου. Κάποιες εφημερίδες μάλιστα,  όπως η "Δημοκρατία" για παράδειγμα έγραψαν γι' αυτό το "ενωτικό"  δημιούργημα, ότι ήταν και "ευρηματικό"!

Από την άλλη πλευρά, κάτοικοι των Μαδεμοχωρίων αντέδρασαν σ' αυτή την εικόνα και σε σχόλια τους το χαρακτήρισαν ως "τείχος του αίσχους" ή "τείχος της ντροπής".

Κατά την άποψη μας, ήταν ένα ακόμη επικοινωνιακό εφέ, όπου ένας φίλος αναγνώστης σε σχόλιο του ίσως έδωσε τον καταλληλότερο χαρακτηρισμό γι' αυτό το "έργο". Το "τεκμήριο της αυτογνωσίας"...

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

"ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!" (Email)

"ΜΙΑ (ΑΚΟΜΗ) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ"

Γράφει ο Προμηθεύς 

Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στην κομητεία του Lancaster (Columbia, Ν. Καρολίνα, ΗΠΑ) ιδίως δε μεταξύ των ανέργων, των υποαπασχολουμένων, των πλημμελώς αμειβομένων καθώς και των οικογενειών όλων αυτών, που ήλπιζαν να βρουν μία αξιοπρεπή και καλώς αμειβόμενη θέση εργασίας

Η εταιρεία Romarco Minerals Inc. κήρυξε αναστολή όλων ανεξαιρέτως των προσλήψεων στο εργοτάξιο του μεταλλείου της μέχρι της οριστικής εξετάσεως της προσφυγής των Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών κατά του εγχειρήματος.

Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ "ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ" ΤΟΥ #SKOURIES ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ... ΚΑΙ ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ! (Φωτογραφίες)

Την "ενότητα", όπως εκείνοι την αντιλαμβάνονται, οικοδόμησαν 30 "οικολόγοι" πριν από λίγη ώρα στο Χοντρό Δέντρο.

Πήραν μυστρί, πηλοφόρι, τούβλα και τσιμέντο και έφτιαξαν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα τοιχίο, αποκλείοντας το δρόμο που οδηγεί προς το μεταλλευτικό εργοτάξιο των Σκουριών.

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ "Η ΑΓΑΠΗ"

Μέσω e-mail μας εστάλη μια πολύ ξεχωριστή πρόσκληση προς δημοσίευση.

Αφορά την κοπή της βασιλόπιτας του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με αναπηρία Χαλκιδικής, που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σάββατο 17 Ιανουαρίου στις 5 το απόγευμα στο τουριστικό περίπτερο "Έξι Βρύσες" στον Πολύγυρο.

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

ΤΑ "ΕΡΓΑ" ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΩΝ... ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ #SKOURIES (Φωτογραφίες)

Σε ανάρτηση που κάναμε παραμονή πρωτοχρονιάς δημοσιεύσαμε φωτογραφίες από τις ζημιές που προκάλεσαν στις 28 Δεκεμβρίου "οικολόγοι" στον κόμβο του Χοντρού Δέντρου αλλά και κατά μήκος του δασικού δρόμου που οδηγεί στο εργοτάξιο των Σκουριών.

Αναγνώστης του blog μας έστειλε νέες φωτογραφίες στις οποίες είναι ευδιάκριτα και στο φως της ημέρας τα κατώτερα αισθήματα και ένστικτα που τρέφουν και ενεργοποιούν οι "antigold" για τη μεταλλευτική δραστηριότητα και τα εκτονώνουν σε λάμπες ηλεκτροφωτισμού και ταμπέλες οδοσήμανσης καταστρέφοντας τα στην κυριολεξία.

Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

"ΟΙ ΧΡΥΣΟΦΟΒΙΚΟΙ" (Email)

Γράφει ο Προμηθεύς

Είναι γνωστό και, δυστυχώς για την χώρα μας, πολλάκις επιβεβαιωμένο ότι οι Εχθροί της Ελευθερίας και της Προόδου μισούν κάθε επενδυτική πρωτοβουλία.

Πόσες φορές δεν έχουμε δει (και ζήσει και «λουστεί» ως χώρα) το ίδιο έργο – χρόνια, δεκαετίες τώρα! Κάθε φορά που κάποιος Έλληνας επιχειρηματίας ή, ακόμη χειρότερα, κάποιος ξένος ή ομογενής μας, αποτολμά να προβεί σε μιαν επένδυση στην Ελλάδα (και μόνον που το γράφεις, σε διαπερνά ρίγος – σαν τον …περίπλου της γης επί Μαγγελάνου, ένα πράγμα!), υφίσταται τα μύρια όσα!

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑΛΚΟ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Το ρόλο που διαδραματίζουν οι ελληνικές πολιτικές εξελίξεις στις διεθνείς αγορές μετάλλων και εμπορευμάτων υπογραμμίζουν σημερινά δημοσιεύματα του Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ως ένα παραδοσιακό καταφύγιο σε περιόδους αναταραχής, ο χρυσός δέχθηκε μια ώθηση από τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Έτσι, επενδυτικά κεφάλαια τοποθετούνται εκ νέου στο χρυσό και με αφορμή την πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα η τιμή του μετάλλου σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο.

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Η ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ

Της Αγγελικής Ρήγα
Χωρίς τον χρυσό δεν θα είχαμε σήμερα την ιατρική όπως την ξέρουμε, ίντερνετ, Η/Υ, οθόνες αφής, κινητά τηλέφωνα, και πολλά άλλα δεδομένα που διαμορφώνουν την σύγχρονη καθημερινότητα στον ανεπτυγμένο κόσμο. 

Οι μοναδικές του ιδιότητες (μαλακός, εύπλαστος, μη-τοξικός, βιο-συμβατός, καλός αγωγός της θερμότητας και του ηλεκτρισμού, ανθεκτικός στη διάβρωση, ένα απίστευτα σταθερό και ανθεκτικό μέταλλο) τον καθιστούν αναντικατάστατο στην ηλεκτρονική και τη μηχανική, ενώ η εφαρμογή του στη νανοτεχνολογία ανοίγει το δρόμο για νέες κατευθύνσεις σε υψηλών απαιτήσεων ιατρικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

"ΚΑΤΩ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΥΧΕΙΑ" (Email)

Ακτιβιστές απαιτούν να μην κοπεί "αρχέγονο" δέντρο
σε δάσος της πολιτείας Καλιφόρνια των ΗΠΑ
Γράφει ο Προμηθεύς
«Η επιχειρηματικότητα οφείλει να είναι κοινωνικά υπεύθυνη και επ’ ουδενί επιτρέπεται να υιοθετεί μία στάση του τύπου «δεν με νοιάζει για το περιβάλλον». Αλλά δεν επιτρέπεται και να διασπείρεται ακραία πράσινη παράνοια μεταξύ των ανθρώπων.»
Green & Gold Forum, Pretoria, Ν. Αφρική

Ο Καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χιούστον Thomas R. DeGregori παρατήρησε ότι όλοι εκείνοι οι τύποι που γεμίζουν τους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά της «παγκοσμιοποίησης» καθώς και «οι οργανώσεις που τους στήνουν εκεί» εγείρουν μιαν ιταμή αξίωση: Ότι τάχα αυτές οι ομάδες ευπόρων Λευκών ομιλούν εξ ονόματος των φτωχών και αδυνάμων αυτού του κόσμου.

Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

"Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ" (Εmail)

"Αμερικανοί εργάτες", έργο του David Burliuk, 1922
Γράφει ο Σκεπτόμενος Πολίτης
 Ρέκβιεμ για τους Παρασιτικούς
«Εγώ δεν ψάχνω: βρίσκω» ("Yo no busco, yo encuentro": Πάμπλο Πικάσο)

Τελικά, οι μοναδικές ελπίδες του παρασιτικού «οικολογικού» «κινήματος» για να σταματήσει (που λέει ο λόγος) η μεγάλη επένδυση στη Χαλκιδική, έχουν εναποτεθεί στην υποτιθέμενη αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖ«Α» στην εξουσία. Εξαιρετικό. Να ποντάρεις σε κυβέρνηση γιαλαντζί αριστερών, ώστε να ακυρώσεις τη μοναδική μεγάλη, παραγωγική επένδυση και να ολοκληρώσεις τη δυσφήμιση της χώρας. Να προσθέσεις κι άλλους άνεργους, να οδηγήσεις ξανά τις τοπικές κοινωνίες σε μαρασμό, να βαθύνεις την υποβάθμιση της περιφέρειας. 

Το χειρότερο είναι πως οι Παρασιτικοί δεν έχουν καταλάβει ότι, στην υποθετική περίπτωση μιας κυβέρνησης συνασπισμού ΣΥΡΙΖ«Α» με άλλα απίθανα αντιμνημονιακά ανθυποκόμματα, θα ακολουθούσε μεγαλοπρεπής κωλοτούμπα του Alexis. Εφ’ όλης της ύλης βέβαια. 

Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ (Email)

Καλή χρονιά σ' όλους! Κάνουμε ποδαρικό στις αναρτήσεις της νέας χρόνιας μ' ένα καινούριο άρθρο του φίλου αναγνώστη Προμηθέως. 

Καλή σας ανάγνωση και ενημέρωση, καθώς όπως θα αντιληφθείτε και σ' αυτό το άρθρο υπάρχουν πληροφορίες άγνωστες μέχρι σήμερα στο ευρύ κοινό.

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ!

Ευχόμαστε σ' όλους τους συνδημότες το νέο έτος να εκπληρώσει τις προσδοκίες και τις επιθυμίες όλων.

Αναμφίβολα, η ευχή μας για υγεία και ψυχική δύναμη σε όλους είναι βασική και κυρίαρχη. 

Ακολούθως θα είναι πραγματικά σπουδαίο, αν η υγεία συνολικά και ξεχωριστά για τον καθένα πλαισιώνεται από αγάπη, ευτυχία, ηρεμία και δημιουργικότητα.