Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

ELDORADO GOLD: ΣΤΑ 214,2 ΕΚ. ΔΟΛ. ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΣΤΟ Β' ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2015

Σύμφωνα με τη μητρική Eldorado Gold επιχειρησιακά στις Σκουριές υπάρχει σημαντική πρόοδος στην υλοποίηση του έργου επέκτασης και έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση εργοστασίων που εξυπηρετούν την εκμετάλλευση και την επεξεργασία μεταλλευμάτων.
Της Λέττας Καλαμαρά

Στη δεύτερη φάση ανάπτυξης της δραστηριότητά της στην ελληνική αγορά προχωρά η Eldorado Gold μέσω της θυγατρικής της Ελληνικός Χρυσός.  Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold κ. Paul Wright, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της καναδικής πολυεθνικής για το β’ τρίμηνο 2015, η εταιρεία θα συνεχίσει στην επόμενη φάση της ανάπτυξής της στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα βάσει των συμβολαίων της και σε συνεργασία με τους 2.000 εργαζόμενους της στη χώρα».

 Ειδικότερα το δεύτερο τρίμηνο 2015 οι δραστηριότητες της Eldorado Gold στην Ελλάδα εστίασαν, μεταξύ άλλων και στη διερεύνηση κοιτασμάτων στην περιοχή της Χαλκιδικής στη ζώνη πορφυρίτη στην περιοχή Σκουριές/Τσικάρα/Φισώκα.   

#SKOURIES: ΤΑ... ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Διαβάζω στο "Πρώτο Θέμα''τα εξής: «Την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η παρέμβαση της Κατερίνας Ιγγλέση, βουλευτού Χαλκιδικής, η οποία ανέγνωσε κείμενο διαμαρτυρίας της τοπικής οργάνωσης Ιερισσού για τις δηλώσεις του σε ό,τι αφορά τις Σκουριές, στη χθεσινή συνέντευξή του

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ήταν λάθος του που αναφέρθηκε σε 5.000 εργαζόμενους της Eldorado και ότι αυτό το λάθος δεν ήταν εσκεμμένο. Σημείωσε ότι η στάση της κυβέρνησης είναι στην κατεύθυνση της δικαίωσης των αγώνων των κατοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Υποσχέθηκε ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και το να μην μείνουν άνεργοι οι 1.900 εργαζόμενοι της εταιρείας. Σημείωσε, δε, ότι αυτοί που ελέγχουν την εταιρεία παίζουν ένα ρόλο με τα ΜΜΕ. Μετά τον Αλέξη Τσίπρα, το λόγο για το θέμα πήρε ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της δικαίωσης του αγώνα».

Για να δούμε και τον Σκουρλέτη… Σήμερα, στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε μια δήλωση ενδεικτική των προθέσεών του μετά την ανάγνωση από την Ιγγλέζη της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Ιερισσού:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ: "ΑΠΟ ΣΚΛΗΡΟ ΜΕΤΑΛΛΟ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ"

Ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Αθανάσιος Κεφάλας έδωσε συνέντευξη στη "Ναυτεμπορική" και τη δημοσιογράφο Λέττα Καλαμαρά.

Μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών αναφορών ο κ. Κεφάλας επισήμανε πως στα τελευταία 6 χρόνια, όπου και σοβεί η σοβαρότατη οικονομική ύφεση, η εξορυκτική βιομηχανία ήταν ίσως ο μόνος κλάδος της Ελληνικής οικονομίας, που διατήρησε τις θέσεις εργασίας και τις παραγωγικές δομές σταθερές. 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στη σημερινή περίοδο των capital controls;

Οι περισσότερες εταιρείες μέλη ίου ΣΜΕ έχουν σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό και συνεργασίες ή δραστηριότητες και στο εξωτερικό. Τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει ο κλάδος μας με την εφαρμογή των capital controls εντοπίζονται στις σημαντικές δυσκολίες σης πληρωμές των υποχρεώσεων λόγω της δυσλειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των απαιτήσεων πολλών προμηθευτών (ξένων αλλά και ντόπιων) για πληρωμή “τοις μετρητοίς”. 

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Ο δήμος Αριστοτέλη προσπαθώντας σε ανακοίνωση του να πείσει τον πρωθυπουργό ότι στις Σκουριές και γενικότερα στο μεταλλευτικό πεδίο της ΒΑ Χαλκιδικής δεν εργάζονται χιλιάδες κάτοικοι του δήμου αλλά... μια χούφτα αναγκάζεται να παραδεχθεί, εμμέσως πλην σαφώς, και αυτός με τη σειρά του την απόλυτη νομιμότητα που επικρατεί στο επίμαχο μεταλλευτικό εργοτάξιο. 

Γράφεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εκδόθηκε: "Ζητάμε από τον Πρωθυπουργό της χώρας να μην παρασύρεται από την επικοινωνιακή προπαγάνδα της μεταλλευτικής εταιρίας  για τους  χιλιάδες ανέργους που θα χάσουν τις δουλειές τους σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί η επένδυση στις Σκουριές και η οποία σε αριθμούς ξεκίνησε από 2000 εργαζόμενους και σε ελάχιστο διάστημα από τη στιγμή που έγινε η ανάκληση των αδειών από το ΥΠΕΚΑ, έφτασαν τους 5000,  χωρίς όμως να εργάζεται κανείς στις Σκουριές, παρά μόνο συνεργεία εργολάβων για τη διαμόρφωση των υποδομών εγκατάστασης,".

600 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ & ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΙΜ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ

Η Ελληνικός Χρυσός ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη πως  προχωρά άμεσα σε 600 προσλήψεις καθώς και σε αυξήσεις στα πριμ παραγωγικότητας λόγω της εφαρμογής προγράμματος επταήμερης λειτουργίας στην παραγωγική διαδικασία.

Σύμφωνα με  δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος σε δημοσιογράφους, άλλες 600 προσλήψεις αναμένεται να υλοποιηθούν με την προώθηση της οικοδομικής άδειας του εργοστασίου εμπλουτισμού και της άδειας υλοτομίας στις Σκουριές Χαλκιδικής, που μπήκαν λόγω των οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων στις "καλένδες".

ΣΥΡΙΖΑ ΙΕΡΙΣΣΟΥ Vs TΣΙΠΡΑ: "ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΧΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΚΟΥΣΕΙ"

Φώτο αρχείου από παλιότερη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Ιερισσό
Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιερισσού εξέδωσε μια οξύτατη ανακοίνωση στα όρια του πικρόχολου εναντίον του Αλ. Τσίπρα μετά τα όσα είπε χθες στο ραδιόφωνο του κόμματος για τις Σκουριές και τους εργαζόμενους.

Ο όξος των "antigold" της Ιερισσού οφείλεται αρχικά στον αριθμό των εργαζομένων στα μεταλλεία που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός. 

Η ενόχληση τους έφτασε σε τέτοιο επίπεδο, που όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους, ο πρωθυπουργός τους θύμισε τον πρώην  δήμαρχο Αριστοτέλη Χρήστο Πάχτα (!!!), ενώ ταυτόχρονα διαφωνούν σε όλες τις διαστάσεις με τις ισορροπιστικές διαθέσεις που θέλει να ακολουθήσει ο πρωθυπουργός επί του ζητήματος.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ, ΟΙ "ANTIGOLD", OI "ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΝΕΤΟΙ" ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Η επικαιρότητα κινείται στον απόηχο της συνέντευξης που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο 105,5".

Η στροφή του πρωθυπουργού στον πολιτικό ρεαλισμό άλλους τους δυσαρέστησε και άλλους τους ικανοποίησε.

Περίπου παρόμοια είναι τα συναισθήματα και οι εντυπώσεις που άφησε η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα των Σκουριών, όπου σε σχέση με παλιότερες δηλώσεις του ξάφνιασε ευχάριστα τον εργατόκοσμο της ΒΑ Χαλκιδικής, λέγοντας ότι δεν μπορείς να βγάλεις στο δρόμο 5.000 εργαζόμενους, προκαλώντας ταυτόχρονα έντονη δυσαρέσκεια στους "antigold" της Ιερισσού.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙΣ 5.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ"

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΥΡΙΖΑ "Στο Κόκκινο 105,5".

Ρωτήθηκε όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο και για τις Σκουριές και από την απάντηση του προκύπτει ότι η κυβέρνηση αναζητεί την χρυσή τομή έτσι ώστε να μην βγουν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι των μεταλλείων αλλά και να μείνουν ικανοποιημένοι και οι "antigold" της Ιερισσού.

Ακολουθεί η δήλωση του πρωθυπουργού και η στιχομυθία του με τον "δημοσιογράφο" Κώστα Αρβανίτη.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ - OI #SKOURIES TI EINAI?

Διαβάζουμε στην "Εφ. Συν" ότι ο κ. Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αριστοτέλη είπε:

«η “Ελληνικός Χρυσός” συνεχίζει να δραστηριοποιείται στις Σκουριές και μάλιστα με εντονότερο ρυθμό. Η πρόσβαση στο εργοτάξιο είναι αδύνατη, δεν είναι γνωστό το είδος των δραστηριοτήτων που ασκούνται. Αν είναι δηλαδή από εκείνες που “επιτρέπονται” ή από εκείνες που, θεωρητικά τουλάχιστον, έχουν απαγορευτεί ή ανασταλεί. Ο κίνδυνος μη αναστρέψιμης υποβάθμισης του ευρύτερου περιβάλλοντος είναι πάντα υπαρκτός και αυξάνει μέρα με τη μέρα».

Το ότι υπάρχει καθημερινή εργασία με δικαιώματα για 2.000 συνδημότες του κ. Παναγιωτόπουλου και διαρκείς εμπορικές συναλλαγές για εκατοντάδες μικρομεσαίους επιχειρηματίες της ΒΑ Χαλκιδικής με την εταιρεία, ίσως κάποια στιγμή να ακούσουμε από τα γνωστά "antigold" αλλά ταυτόχρονα  και ανεύθυνα χείλη, πως συνιστά ποινικό αδίκημα (!!!) σε καιρούς διαδοχικών μνημονίων, σκληρής οικονομικής ύφεσης, λιτότητας και αναδουλειάς. 

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΑΜΨΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Τους τρόπους με τους οποίους η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει εντός Eυρωζώνης, αλλά στηριζόμενη στα δικά της μέσα, αναλύει ο James Surowiecki στο περιοδικό The New Yorker.

«Αν υπάρχει ένα μήνυμα που πρέπει η Ελλάδα να λάβει από την πρόσφατη αντιμετώπισή της από την Eυρωζώνη, είναι ότι δεν πρόκειται ποτέ να πάρει τη βοήθεια που πραγματικά χρειάζεται» σχολιάζει ο Αμερικανός οικονομικός αναλυτής και εξηγεί τον συλλογισμό του ως εξής: «Με την υπόθεση ότι η συμφωνία θα προχωρήσει, η Ελλάδα θα μπορέσει να ξανανοίξει τις τράπεζες πλήρως και να συγκρατήσει την οικονομία από την ολοκληρωτική καταστροφή. 

Ομως, με αυτή την οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο μέσα σε πέντε χρόνια και τον δείκτη ανεργίας να είναι πάνω από το 25%, χρειάζεται πραγματικά τονωτικές δαπάνες και πολύ πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. Τίποτα από τα δύο δεν προσφέρθηκε. Ακόμα κι αν η Ελλάδα καταφέρει να αποσπάσει μια ελάφρυνση χρέους που το ΔΝΤ προτείνει, τα επόμενα χρόνια θα είναι ζοφερά».

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΣΕΙΣΜΟΣ 4,1 ΡΙΧΤΕΡ ΕΓΙΝΕ ΑΙΣΘΗΤΟΣ Σ' ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά της 9.30 το βράδυ προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία σ' ολόκληρη τη ΒΑ Χαλκιδική.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η δόνηση σημειώθηκε στις 21:40 και είχε επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο του κόλπου της Ιερισσού ή 46χλμ βορειοδυτικά του Άθωνα.

Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΤΗΣ ELDORADO GOLD ΣΤΟ ΚΙΣΛΑΝΤΑΓΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)

Πριν μια δεκαετία το χωριό Γκιούμουσκολ της επαρχίας Ουσάκ στη Δυτική Τουρκία δεν ήταν παρά μια κουκίδα στο χάρτη. Ένας τόπος λίγων ηλικιωμένων με την μικρής κλίμακα γεωργία και κτηνοτροφία να αποτελούν τις κύριες πηγές άντλησης ενός πενιχρού εισοδήματος.

Οι νέοι άνθρωποι σ' αυτό το χωριό έφευγαν δίχως δεύτερη σκέψη, καθώς εκτός από την έλλειψη επαγγελματικής προοπτικής δεν υπήρχαν ούτε οι στοιχειώδεις υποδομές κοινής ωφέλειας, όπως για παράδειγμα ύδρευση, αποχέτευση και ηλεκτρισμός.

Τα πάντα άλλαξαν θεαματικά προς το καλύτερο το 2007, όταν η Eldorado Gold έπειτα από γεωλογικές έρευνες και κατασκευαστικά έργα που άρχισαν από το 1997 έθεσε σε λειτουργία το ορυχείο χρυσού στο γειτονικό Κίσλανταγκ. Το μεγαλύτερο ορυχείο πορφυριτικού χρυσού στην Τουρκία.

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ "ΜΗ ΕΡΓΟΥ" ΤΟΥ ΛΑΦΑΖΑΝΗ

Είναι ένας ανιδιοτελής και συνεπής υπηρέτης των μεγάλων αξιών της Αριστεράς, έλεγε ο Πάνος Σκουρλέτης αποχαιρετώντας τον συνονόματο του, απερχόμενο υπουργό ΠΑΠΕΝ, όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης διακριτικά, πλην εμφανώς συγκινημένος, δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί. 

Ίσως γιατί αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι η απόσταση μεταξύ της αριστερής θεωρίας και των αδήριτων αναγκών της καθημερινότητας ενός απαιτητικού υπουργείου, που εποπτεύει κρίσιμους τομείς όπως η ενέργεια, συνιστά ένα χάος, που ο ίδιος ουδέποτε μπόρεσε, ούτε καν προσπάθησε κατά πολλούς, να συμμαζέψει.

 Ο κ. Λαφαζάνης επιχείρησε, πάντως, να κάνει έναν απολογισμό των (μη) πεπραγμένων του κατά τη θητεία του στο ΥΠΑΠΕΝ, δίχως, ωστόσο, η πραγματικότητα να επιβεβαιώνει κατ' ουδένα τρόπο τα όσα ο ίδιος με θέρμη υποστήριξε ότι αφήνει ως παρακαταθήκη. 

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Ο ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΝΕΑ

Εδώ και και λίγες μέρες έχει τεθεί σε κυκλοφορία το 14ο τεύχος των Μεταλλευτικών Νέων, το οποίο είναι αφιερωμένο στο διαχρονικό και πάντα νικηφόρο αγώνα των κατοίκων και εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας.

Ορόσημο και σημείο αναφοράς αυτού του τεύχους η ιστορική όσο και ανεπανάληπτη κάθοδος 7.000 και πλέον Μαδεμοχωριτών στις 16 Απριλίου στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά απέναντι στις αντεργατικές και αντιπαραγωγικές ενέργειες της τότε ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ και στην οποία πιστώνεται αυτός ο 3ος κατά σειρά ξεσηκωμός της πολυπληθούς μεταλλευτικής κοινότητας της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα σε μια 20ετία.

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

#SKOURIES: ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ "ANTIGOLD" ΠΡΕΣΑΡΙΣΜΑ ΣΕ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ...

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Με την αλλαγή της ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ και την απομάκρυνση του εθνοσωτήρα Λαφαζάνη (με το σχέδιο Β’), το antigold μπλοκ άρχισε το λιβάνισμα του νέου Υπουργού, του κου Σκουρλέτη, με την ελπίδα να αποδειχθεί «Λαφαζανικότερος» του Λαφαζάνη… 

Με αναρτήσεις στο Παρατηρητήριο, τύπου «Σκουριές: Στον Πάνο Σκουρλέτη η καυτή πατάτα. Ανοχή και παραμύθια τέλος», ελπίζουν να τους προσέξει κανείς… Βέβαια, όπως είναι φυσικό, η κυβέρνηση, πλήρως εναρμονισμένη με το σοφό λαϊκό γνωμικό «εδώ ο κόσμος χάνεται και η γριά χτενίζεται», ουδεμία σημασία τους δίνει προς το παρόν, διότι έχει άλλες, πολύ πιο καυτές πατάτες να διαχειριστεί…

Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγνίτης
Η πρώτη σε μέγεθος εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα, η 2η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. και η 5η παγκόσμια. Καλύπτει το 65% της εγχώριας  παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με το φθηνότερο κόστος συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη πηγή ενέργειας συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας και στην ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας.

Σιδηρονικέλιο
Παραγωγή μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη το σύνολο της οποίας εξάγεται στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανοξείδωτου χάλυβα καλύπτοντας το 7% σχεδόν των αναγκών της ευρωπαϊκής αγοράς.

Βωξίτης
Η μεγαλύτερη μεταλλευτική παραγωγή της χώρας και πρώτη σε μέγεθος για το μετάλλευμα αυτό σε όλη την Ευρώπη. Αποτελεί την πρώτη ύλη στην, ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική οικονομία, εγχώρια παραγωγή αλουμίνας – αλουμινίου και σημαντικό εξαγωγικό προϊόν.

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ: Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

O Κυριάκος Μεταξάκης, HR Manager της Ελληνικός Χρυσός, μιλάει στο HR Professional για το όραμα και τις εταιρικές αξίες, ενώ παρουσιάζει τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και τις δράσεις ΕΚΕ που υλοποιούνται, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, την κοινωνία και το περιβάλλον.

HR PROFESSIONAL: Το τελευταίο διάστημα η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική εταιρεία της Καναδικής Eldorado Gold, απασχολεί τη δημοσιότητα και θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την εταιρεία.

Κυριάκος Μεταξάκης: H Eldorado Gold Corporation ιδρύθηκε το 1992, με έδρα το Vancouver στον Καναδά και από το 1996 δραστηριοποιείται σε μεταλλεία χρυσού στη Βραζιλία και στη γειτονική Τουρκία.

Το 2005 ξεκινά τη δραστηριότητα της στη Κίνα, σε μεταλλεία χρυσού και από το 2008 κάνει την εμφάνιση της στην Ελλάδα, με την εξαγορά από την Frontier Pacific, τηςεταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης, στην περιοχή του Λόφου Περάματος, στο Νόμο Έβρου της Θράκης. 

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

#SKOURIES: Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΑΠΟΡΡΟΦΑΤΑΙ ΟΠΩΣ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ?

Φώτο αρχείου από παλιότερες "προειδοποιήσεις"
σε εργαζόμενες γυναίκες από το Στρατώνι
Κοντεύουμε να κλείσουμε εβδομάδα από τη στιγμή που έγιναν γνωστά τα νέα κρούσματα κοινωνικού ρατσισμού από "antigold" εναντίον γυναικών από το Στρατώνι που εργάζονται σε σούπερ μάρκετ στην Ιερισσό και καμία δήλωση καταδίκης και διαμαρτυρίας από κανέναν. Ούτε από το δήμο, ούτε από τους βουλευτές του νομού, ούτε από την εταιρεία που εργάζονται οι 3 Στρατωνίσιες.

Και δε φτάνει μόνο αυτό. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ενημερώθηκαν εξωδίκως από την εργοδοσία τους ότι πρέπει να φύγουν από το συγκεκριμένο υποκατάστημα και να πάνε να εργαστούν σ' άλλο υποκατάστημα της αλυσίδας στην Χαλκιδική. Σε αντίθετη περίπτωση θα απολυθούν!!!

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΙ ΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΙΣΩΣΗ

Του Δρ. Γεωλογίας Νικόλαου Αρβανιτίδη
Καλοκαιρινές διακοπές και σχετική αποστασιοποίηση από την πίεση της καθημερινότητας, με σταθερό όμως το ενδιαφέρον και την προσοχή στις εξελίξεις εντός και εκτός χώρας. 

Σε μόνιμη κατάστασης αναμονής αλλά και συμμετοχής στις αντιπαραθέσεις, του χθες με το αύριο, του παλιού με το καινούριο, το κατεστημένου με την αλλαγή, του κεκτημένου με την δημιουργία, του μόνιμου με την προοπτική και της ακινησίας με την πρόοδο.

Πριν μερικές μέρες λοιπόν υπήρχε στον προσωπικό FB-τοίχο  υπουργού της κυβέρνησης η παρότρυνση «ιδεολογικού» του φίλου ότι είναι πλέον αναγκαίο να προχωρήσει στην ακύρωση, κατάργηση και οριστική απομάκρυνση της μεταλλευτικής επένδυσης στη Χαλκιδική. 

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ"

O Παναγιώτης Λαφαζάνης πριν παραδώσει τη σκυτάλη της ηγεσίας του υπουργείου παραγωγικής ανασυγκρότησης στον Πάνο Σκουρλέτη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις Σκουριές.

Ενδεικτικό του πόσο δεμένος είναι με αυτό το μέρος της ΒΑ Χαλκιδικής, ασχέτως αν οι συνθήκες δεν του επέτρεψαν να το επισκεφτεί και να διαπιστώσει αν όσα του έλεγαν οι “antigold” συμβουλάτορες του ήταν αλήθεια.

Πάντως εκτός του  φανατισμού απέναντι στη μεταλλευτική, που κατάφεραν οι «οικολογικοί» κύκλοι να εμφυσήσουν στον τέως υπουργό φαίνεται πως τον σημάδεψε πολιτικά η μεγαλειώδης πορεία διαμαρτυρίας των 7.000 κατοίκων και εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας στις 16 Απριλίου στην Αθήνα.

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΒΕ Ο ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΣΤΟ ΥΠΑΠΕΝ (ΒΙΝΤΕΟ)

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Έτοιμος να αγωνιστεί ώστε το νέο μνημόνιο, όπως το αποκάλεσε, να γίνει μικρή παρένθεση στην πορεία της κυβέρνησης δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στον Πάνο Σκουρλέτη, επαναλαμβάνοντας ότι στηρίζει την κυβέρνηση παρότι θα καταψηφίσει τα μέτρα. 

Έμμεση απάντηση στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους υπόλοιπους διαφωνούντες έδωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Μπορεί να φεύγω από το υπουργείο διαφωνώντας με την πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά θα συνεχίσω να είμαι παρών στη μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ - ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ?

Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ φαίνεται πως υπάρχουν και υπουργοί που δεν έχουν ιδεολογικές παρωπίδες και εμμονές όταν αναφέρονται στο χαρακτήρα των αποφάσεων του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, που δεν είναι άλλο από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σε κραυγαλέα αντίθεση βέβαια με κάποιους άλλους νυν και τέως υπουργούς αλλά και βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού που αντιμετωπίζουν με "ολιστική ασέβεια" τις 8 αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί από το ΣτΕ και έχουν απορρίψει όλους τους ισχυρισμούς των "antigold" για την επένδυση χρυσού στις Σκουριές.

Σ' αυτή την "άγνωστη" κατηγορία προς όλους εμάς ανήκει ο υπουργός αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο οποίος ερωτηθείς από το ραδιοφωνικό σταθμό Sport Fm 94,6 για το γήπεδο της ΑΕΚ απάντησε: 

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ "ΜΠΑΧΑΛΟΥ" ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στη διάρκεια της μακράς κατάληψης του κτιρίου των Προπυλαίων, τον Απρίλιο του 2015, καταγραφόταν στην ειδησεογραφία των ημερών: «Ξένοι, ορισμένοι καταζητούμενοι από την Ιντερπόλ, έμποροι και χρήστες ναρκωτικών έχουν κάνει στέκι τους την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών». Όταν έληξε η κατάληψη, αρχές Μαΐου, ανάμεσα στα συλληφθέντα άτομα ήταν και αλλοδαποί.

Την ίδια περίοδο, περίπου, για τα επεισόδια στις Σκουριές είχε καταγγελθεί ότι οι κουκουλοφόροι δεν ήταν μόνον ντόπιοι, ενισχύονταν και από άλλες «επαναστατημένες» περιοχές της χώρας (βλ. Κερατέα) και του εξωτερικού.

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

"ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ" ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΨΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΤΑΝΟΥ - ΨΑΧΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ

Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στο Στανό της Χαλκιδικής, που είναι το 2ο
πανελλαδικά χωριό με τον μεγαλύτερο αριθμό πολύτεκνων οικογενειών.

Το συγκεκριμένο χωριό 1.000 περίπου κατοίκων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα υδροδότησης σε μια εποχή υψηλών θερμοκρασιών.

Η κεντρική γεώτρηση του χωριού αποδίδει νερό με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα κάποιοι κάτοικοι να είναι αναγκασμένοι να σχηματίζουν ουρές σε μια βρύση έξω από το χωριό, που τροφοδοτείται με νερό από βουνίσια πηγή, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των νοικοκυριών τους.

ΠΑΝΟ "ΜΑΓΝΗΤΗΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ

Η... ευρηματικότητα ορισμένων για το πως θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον και την θετική άποψη τουριστών και επισκεπτών για τη Χαλκιδική είναι πράγματι άξια αναφοράς και λόγου...

Στην αερογέφυρα που βρίσκεται επί της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών στο ύψος της εξόδου για Σήμαντρα βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό, όπως μάθαμε, κρεμασμένο ένα πανό γραμμένο στην αγγλική γλώσσα, όπου "κάποιοι" καλούν "κάποιους" άλλους να... απελευθερώσουν τη Χαλκιδική από την εξόρυξη χρυσού !

Εξ όσων γίνεται αντιληπτό και από τη γλώσσα που χρησιμοποίησαν οι εμπνευστές αυτής της κίνησης απευθύνονται σε ξένες δυνάμεις τις οποίες καλούν να μεσολαβήσουν για να σταματήσουν την εξόρυξη χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική. 

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

#SKOURIES: ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΑΠΟ "ANTIGOLD" ΣΕ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

Φώτο αρχείου
Πριν από λίγη ώρα μια κάτοικος Στρατωνίου δημοσιοποίησε στο facebook καταγγελία για επίθεση στο χώρο εργασίας της ίδιας και 2 ακόμη συναδελφισσών της από "antigold".

H ρατσιστική επίθεση σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά μέσω της καταγγελίας διαδραματίστηκε μέσα σε σούπερ μάρκετ γερμανικών συμφερόντων, που βρίσκεται στην Ιερισσό από άτομα που τάσσονται φανατικά εναντίον της μεταλλευτικής δραστηριότητας και τα οποία συν τοις άλλοις απαίτησαν την απόλυση τους!!! 

Βασική αιτία; Το γεγονός ότι οι εργαζόμενες κατάγονται από το Στρατώνι σε συνάρτηση με το ότι οι σύζυγοι τους εργάζονται στα μεταλλεία!!!

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΙΣΟΡΡΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΩΝ...

Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις το νέο κυβερνητικό σχήμα που προέκυψε μετά τις παραιτήσεις και τις απομακρύνσεις διαφωνούντων με τη νέα μνημονιακή πολιτική βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκε άγριο παζάρι μεταξύ Μαξίμου και Πάνου Καμμένου καθώς ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων υποστήριξε ότι προκειμένου να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν υπέρ των μέτρων έδωσε δεσμεύσεις για την αναβάθμισή τους σε κυβερνητικά πόστα. 

Τελικώς, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διεύρυναν τη συμμετοχή τους στο κυβερνητικό σχήμα με την υπουργοποίηση του Παύλου Χαϊκάλη και μετρούν πλέον 6 βουλευτές.

Ουσιαστικά, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε σε αλλαγές περιορισμένης κλίμακας, δείχνοντας πεντακάθαρα ότι στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Του Δρ. Γεωλογίας Νικόλαου Αρβανιτίδη

Περίεργη αλλά αναμενόμενη η εξέλιξη της ψηφοφορίας με την έννοια ότι το πλειοψηφικό αποτέλεσμα περιλαμβάνει λιγότερο «κυβέρνηση» και περισσότερο «αντιπολίτευση». 

Το κυβερνητικό σχήμα βγαίνει για άλλη μια φορά λαβωμένο και παραμορφωμένο. Καταγράφονται ανακολουθίες, αντιφάσεις, αποδράσεις, αλλαζονείες, παρρησίες, αλλά κυρίως εγωκεντρικές, στείρες, ανάρμοστες και αρτηριοσκληρωτικές συμπεριφορές και πρακτικές. 

Προκύπτουν συγκεκριμένες ερμηνείες, εκτιμήσεις, διαστάσεις και διδάγματα μερικά από τα οποία αναφέρονται παρακάτω.

Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα παραμένει βαριά άρρωστο και απολιθωμένο. Είναι φανερό ότι επιλέγονται ακόμη τα κομματικά συμφέροντα και η λογική της ιδεοληπτικής εσωστρέφειας, πριν και πάνω  από την προοπτική και εφαρμογή δημιουργικών μεταρρυθμίσεων για  την χώρα και τον λαό.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΕ #SKOURIES ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ?

Σε 1 ½ μήνα από σήμερα η παράταξη «κίνημα ανάπτυξης» του ήδη παραιτηθέντος επικεφαλής της Γιάννη Μίχου θα κλείσει 1 χρόνο στο τιμόνι της διοίκησης του Δήμου Αριστοτέλη.

Για να εκλεγεί, ως γνωστόν, ο κ. Μίχος υποσχέθηκε στους “antigold” της Ιερισσού ρόλο πρωταγωνιστικό του δήμου σε δράσεις για το κλείσιμο των μεταλλείων, μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ανάπτυξης και σ’ όλη την υπόλοιπη κοινωνία του δήμου το εξής ένα: επαναφορά της διαταραγμένης κοινωνικής ειρήνης και της κατακερματισμένης κοινωνικής συνοχής.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΠΑΡΑ ΤΑ 38 "ΟΧΙ" ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Στην πιο κρίσιμη ψηφοφορία για την πορεία του τόπου, την ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας Ελλάδας –ΕΕ, τριανταοκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν από την κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ , αγνοώντας τη δραματική έκκληση του Αλέξη Τσίπρα "ψηφίστε να μην πέσουμε".

Οι βουλευτές που καταψήφισαν «Όχι» είναι: 

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

ΤΕΛΙΚΑ ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ? ΕΧΕΙ ΓΟΥΣΤΟ...

Η αλήστου μνήμης προκλητικότατη έκδοση του γερμανικού περιοδικού Focus...
Απρίλιος 2012. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στο 1ο μνημόνιο και οδεύει για το 2ο…. Η οικονομική ύφεση έχει ριζώσει για τα καλά στη χώρα μας. Η χρηματοοικονομική ασφυξία, η ανεργία και οι κοινωνικές συνέπειες τους έχουν κάνει εξαιρετικά πνιγηρή την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο εσωτερικό της σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια, που σοβεί σχεδόν πάντοτε σε καιρούς μνημονίων.

Την ίδια χρονική περίοδο και καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τα Ελληνικά νησιά κατακλύζονται από δημοσιογράφους και κανάλια της γερμανικής τηλεόρασης, που σαν αυτοαναγορευμένοι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ερευνούν για να αποκαλύψουν, αν τα beach bar και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος κόβουν ή όχι αποδείξεις στους πελάτες τους...

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΖΗΤΗΣΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑ GREXIT KAI ΤΟ ΑΠΕΡΡΙΨΑ" (ΒΙΝΤΕΟ)

O Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για μία δύσκολη συμφωνία, αλλά ξέφυγε η Ελλάδα από το Grexit και σημείωσε πως απέναντι στους ευρωπαίους ηγέτες υπήρχαν δύο εναλλακτικές, η συμφωνία ή η άτακτη χρεοκοπία.

Έκανε λόγο για μία συμφωνία που μπορεί να έχει δύσκολα μέτρα, αλλά καλύπτει όλες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τρία χρόνια με 82 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ προβλέπεται και αναδιάρθρωση του χρέους από το 2022 και ένα πακέτο 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις.

 Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως με τη νέα συμφωνία δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, αλλά παραδέχθηκε πως με την αύξηση του ΦΠΑ μειώνεται η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ήταν θέση και της κυβέρνησης να καταργηθούν οι πρόωρες συντάξεις, αλλά δήλωσε πως είτε "είχαμε την τρόικα είτε δεν την είχαμε με το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα η χώρα".

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε ως κατεπείγον, και φέρει τον τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για τη διαπραγμάτευση και σύναψη συμφωνίας με τοΕυρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (Ε.Μ.Σ)», εμπεριέχει δύο άρθρα. 

Το πρώτο άρθρο περιλαμβάνει το κείμενο της Συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής και το δεύτερο άρθρο σειρά προαπαιτούμενων φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων.

Σύμφωνα με το άρθρο 109 του κανονισμού της Βουλής, «νομοσχέδια που κατατίθενται από την κυβέρνηση ως κατεπείγοντα κατά το άρθρο 76 παρ. 4 του Συντάγματος, παραπέμπονται αμέσως στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής» και «ο πρόεδρος της Βουλής ορίζει ανάλογη προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης (σ.σ. της Επιτροπής), σύμφωνα με το άρθρο 89 παρ. 4».

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΙΣ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μέχρι και τις 15 Ιουλίου θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες, με σχετική υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το ύψος του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας, ELA, όπως μετέδιδε το Reuters, επικαλούμενο πηγή με γνώση επί του θέματος.

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ με τον τρόπο αυτό στέλνει έτσι σήμα πως τηρεί στάση αναμονής μέχρις ότου οι Έλληνες βουλευτές εγκρίνουν τις μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με το νέο πακέτο διάσωσης. Το κοινοβούλιο συνεδριάζει την Τετάρτη προκειμένου να ψηφίσει ένα σχέδιο διάσωσης το οποίο περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δίνοντας έτσι περισσότερο χώρο στην ΕΚΤ να αμβλύνει τους περιορισμούς ρευστότητας.

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΓΡΙΦΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΛΑΦΑΖΑΝΗ: "ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ"

Χάος έχει προκαλέσει η δήλωση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, μετά τη σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Καμμένος τόνισε πως «δεν ψηφίζουμε τα μέτρα», για να συμπληρώσει πως «θα προχωρήσουμε μαζί προκειμένου ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση να διεκδικήσουμε το δίκιο μας»!

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΤΟ GREXIT EINAI ΠΑΡΕΛΘΟΝ"

Για δύσκολες αποφάσεις που χρειάστηκε να πάρει η ελληνική πλευρά προκειμένου να αποτρέψει «την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό και το σχέδιο κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν υφεσιακά μέτρα στη συμφωνία, ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι τα βάρη θα κατανεμηθούν με κοινωνική δικαιοσύνη.

«Δώσαμε μάχη και παλέψαμε μέχρι τέλους προκειμένου να διεκδικήσουμε μία συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα» περίεγραμε ο κ. Τσίπρας.

ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο στόχος της συνόδου ήταν ένας, η επίτευξη συμφωνίας. Και τον φέραμε εις πέρας, έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα, Greekment, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, μετά από το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης.

Ο Donald Tusk παραδέχθηκε πως υπάρχουν κάποιοι σκληροί όροι που πρέπει να τηρηθούν, ενώ πρόσθεσε πως οι ηγέτες έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Η ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΦΡΑΚΑΡΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Στην εφαρμογή ενός σχεδίου περικοπής πληρωμών θα υποχρεωθεί να προχωρήσει από την ερχόμενη εβδομάδα η ΔΕΗ, προκειμένου να διαχειριστεί το πρόβλημα ρευστότητα που εξελίχθηκε σε μείζον μετά την επιβολή των capital controls. 

Απλήρωτοι σε πρώτη φάση θα μείνουν εργολάβοι των ορυχείων που μεταφέρουν αδρανή υλικά και πιθανά από αυτή την εβδομάδα να μη μεταβιβαστούν στο σύνολό τους οι δαπάνες προς ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής της Αγοράς) και ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς) για αγορές ενέργειας από τρίτους παραγωγούς.

Η άποψη που φαίνεται να έχει επικρατήσει στη ΔΕΗ, είναι η ενέργεια που αγόρασε από τρίτους να αποπληρωθεί με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος και να παρακρατηθεί το ποσό που καλύπτει την εγγυημένη από τον νόμο τιμή. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή θα μεταφέρει το πρόβλημα της ρευστότητας σε όλη την αλυσίδα της αγοράς ηλεκτρισμού, πιέζοντας κυρίως τους παραγωγούς ΑΠΕ που πληρώνονται ήδη με καθυστερήσει τεσσάρων μηνών. 

ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΕΠΕΣΑΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ "DIE LINKE" ΓΙΑ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗ ΤΗΣ ELDORADO

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Αν και ετεροχρονισμένα, να πούμε πως ο ίδιος ο επίτροπος Μοσκοβισί απάντησε στις 15 του περασμένου μήνα σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του Γερμανικού κόμματος DIE LINKE, Fabio De Masi «για τις τακτικές φοροαποφυγής της Eldorado Gold». Διαβάστε την ερώτηση και την απάντηση, όπως μας την μετέφρασε το antigold.org, και δεν νομίζω πως χρειάζονται περαιτέρω σχόλια…

Ερώτηση: Ποια είναι η εκτίμηση της Επιτροπής σχετικά με την έρευνα που δημοσιεύθηκε για την περίπτωση της Καναδικής εταιρείας εξόρυξης Eldorado Gold που αποφεύγει την εταιρική φορολόγηση των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα μέσω της χρήσης εικονικών εταιρειών στην Ολλανδία, δεδομένου ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι επίσης Πρόεδρος του Eurogroup που απαιτεί από την Ελλάδα υγιή δημόσια οικονομικά;

ΧΩΡΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ EUROGROUP - ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΙΣ 12

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε, στη μία μετά τα μεσάνυχτα και μετά από εννέα ολόκληρες ώρες, η συνεδρίαση του Eurogroup με αντικείμενο το αίτημα της χώρας μας για νέο τριετές δάνειο και ουσιαστικό διακύβευμα την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Όπως ανακοινώθηκε, η συνεδρίαση θα συνεχιστεί σήμερα, Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι.

Παρά τη μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και εν μέσω της διαρροής περί γερμανικού σχεδίου για πενταετές Grexit, το Eurogroup δεν κατέληξε σε κάποια κοινή δήλωση για την Ελλάδα, καθώς πέρα από την πολύ σκληρή στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Φινλανδία κόντεψε να τινάξει τις συζητήσεις στον αέρα, καθώς, διά του ΥΠΟΙΚ της χώρας, Αλεξάντερ Στουμπ εμφανίστηκε αποφασισμένη να μη συμμετάσχει στο νέο δανειακό πρόγραμμα, λόγω των πιέσεων που ασκεί το συγκυβερνών ακροδεξιό κόμμα Αληθινοί Φινλανδοί.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

ΜΕ ΗΧΗΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Πύρρειο νίκη κατήγαγε η κυβέρνηση κατά την ψηφοφορία στη Βουλή του νομοσχεδίου για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, καθώς δεν συγκέντρωσε 151 κυβερνητικές ψήφους (υπήρξαν 2 κατά, 8 παρών και 7 απουσίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ).

Πιο αναλυτικά, η εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση δόθηκε από τη θετική ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, την ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής (απουσίασαν οι Γιώργος Γερμενής και Γιώργος Γαλέος).

Συνολικά ναι ψήφισαν 251 βουλευτές, όχι 32 και παρών 8, ενώ απουσίασαν 9 βουλευτές.

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ

Τη διαχρονική επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα Μεταλλεία στα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα τους, αλλά και στις συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας ειδικά στις στοές των Μεταλλείων Κασσάνδρας, κατήγγειλε με επίκαιρη ερώτηση του χτες Πέμπτη 9 Ιούλη στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, στη συζήτηση σχετικής Ερώτησης που κατέθεσε προς τον αρμόδιο υπουργό. 

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από τα 50 στα 55 χρόνια με βάση το νόμο Σιούφα το 1993, ενισχύθηκε με νέα αύξηση κατά δύο χρόνια με τους αντιασφαλιστικούς νόμους της τελευταίας τριετίας. 

Δηλαδή, ένας εργαζόμενος χρειάζεται πλέον 37 χρόνια εργασίας μέσα σε δύσκολες και άγριες συνθήκες στις υπόγειες στοές, ενώ την ιδία στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες, ο μέσος όρος ζωής των εργαζομένων στα μεταλλεία βρίσκεται περίπου στα 63 χρόνια. 

ΜΕΤΡΑ - ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Δύσκολα μέτρα, για τους πολίτες αλλά και για τη δυνατότητα πολιτικής διαχείρισής τους από την κυβέρνηση, περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση που εστάλη το βράδυ της Πέμπτης προς τους δανειστές και Eurogroup.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ. ευρώ.

ZHTAME 53,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Τριετές δάνειο έως τις 30/6/2018, ρύθμιση χρέους και χαμηλότερα πλεονάσματα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση προς τους Θεσμούς που κατατέθηκε ως νομοσχέδιο στη Βουλή με διαδικασία κατεπείγοντος με υπογραφή του Γιάννη Δραγασάκη.

Η εισηγητική έκθεση προβλέπει αίτημα προς τον ESM για χρηματοδότηση 53,5 δισ. ευρώ σε μία 3ετία κατά την οποία, οι ανάγκες αποπληρωμής δανείων είναι 46 δισ. ευρώ, ενώ πρέπει να επιστραφούν επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ που κάλυψαν το 2015 δόσεις από το ελληνικό δημόσιο και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

Επισημαίνεται ότι η παραπάνω διαδικασία συνιστά μερική αναμόρφωση του χρέους, αφού γίνεται αναχρηματοδότηση από τον ESM και το χρέος γίνεται ευρωπαϊκό (σ.σ δεν υπάρχει αναφορά στο  ΔΝΤ για χρηματοδότηση).  Ζητείται επίσης δέσμευση των δανειστών για να τεθούν υπό διαπραγμάτευση περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του μακροχρόνιου  χρέους μετά το 2022.

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 2ο ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ 120 ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην ανάληψη 120 ευρώ από τον τραπεζικό τους λογαριασμό θα αποκτήσουν από αύριο Πέμπτη οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι, όπως προβλέπει η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των τραπεζών που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

Δηλαδή, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι θα μπορέσουν να πάρουν για δεύτερη φορά από τότε που ξεκίνησαν τα capital controls το ποσό των 120 ευρώ.

Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές έως και τη Δευτέρα ενώ στα ATMs θα διατηρηθεί το όριο αναλήψεων των 60 ευρώ. 

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για τις 17:00 σύσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα με τους εκπροσώπους των τραπεζών που θα είχε ως αντικείμενο την σύνταξη νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για το πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες από αύριο και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΛΚ, η τραπεζική αργία πρόκειται να παραταθεί με υπουργική απόφαση. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι με την υπουργική απόφαση θα υπάρξει και διεύρυνση των υπηρεσιών που θα παρέχονται από αύριο στους πολίτες, όπως είναι οι πληρωμές, στα τραπεζικά γκισέ.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ: "ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ"

«Η Ευρώπη ή θα είναι δημοκρατική ή θα έχει τεράστιες δυσκολίες να επιβιώσει» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έκανε λόγο για κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Όπως είπε, «η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια έκανε μια πρωτοφανή προσπάθεια προσαρμογής» και σημείωσε ότι «έχουν εξαντληθεί τα όρια του ελληνικού λαού».

Ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για ότι έγινε το διάστημα των πέντε μηνών της διακυβέρνησής του, σημείωσε ωστόσο, ότι «η ευθύνη για την κρίση οφείλεται στα πέντε χρόνια των μνημονίων που δεν οδήγησαν σε έξοδο από την κρίση».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: "ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ" (ΒΙΝΤΕΟ)

Η κυβέρνηση θα κινηθεί με ταχύτητα ώστε έως το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει μία οριστική και βιώσιμη συμφωνία, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της ολοκλήρωσης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Θέλουμε μία βιώσιμη και οριστική λύση, η οποία θα βάλει ένα τέλος στη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η ελληνική κυβέρνηση, συνέχισε, κατέθεσε σήμερα τις ελληνικές προτάσεις, όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική.

COPA AMERICA...

*Ακολουθεί σχόλιο του blog
Διαβάζω πως την περασμένη Τρίτη, καθώς η ελληνική κυβέρνηση τελικώς δήλωνε επισήμως αδυναμία πληρωμών στο ΔΝΤ, ελάμβανε ταυτοχρόνως μήνυμα «αλληλεγγύης» από το διάδοχο του κ. Τσάβεζ στην προεδρία της Βενεζουέλας, τον Νίκολα Μαδούρο, μέσω της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής του εκπομπής.

«Μη φοβάστε, αδέρφια μας στην  Ελλάδα. Ο δρόμος μπροστά περνάει από τη ρήξη με τα δεσμά του διεθνούς κεφαλαίου και του ΔΝΤ.»

Αυτό ακριβώς φοβούνται τώρα όσοι δεν συμφωνούν με τις θέσεις του βαθέως ΣΥΡΙΖΑ… πως δηλαδή θα αψηφήσει τους πιστωτές, θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και θα οδηγήσει τη χώρα στο οικονομικό άγνωστο.

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σχέδιο για μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας εξετάζουν οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της γαλλικής κυβέρνησης, το σχέδιο συμφωνίας θα οριστικοποιηθεί έως την Κυριακή - οπότε αναμένεται να γίνει νέα Σύνοδος - ενώ, για να γίνει δεκτό, η Ελλάδα θα πρέπει να δεχτεί μέτρα στο πλαίσιο της πρότασης που είχε κατατεθεί πριν το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, και η οποία απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό.