Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ


Η δυστυχία και τα προβλήματα της εποχής μας δεν έχουν προτιμήσεις. Και ο καθένας από εμάς να είναι καλά στην υγεία του και στα οικογενειακά του δεν μπορεί να απόλυτα ευτυχισμένος όταν το σύμπαν γύρω μας ξεχειλίζει από δράματα και στεναχώριες.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου οι κάτοικοι των Μαδεμοχωρίων ανταποκρίθηκαν με όλη την ψυχή τους στο κάλεσμα βοήθειας και αλληλεγγύης που έκανε το σωματείο εργαζομένων "Αγία Βαρβάρα" για τους μετανάστες που κατακλύζουν καθημερινά τον Ελληνικούς μεθοριακούς σταθμούς πριν προωθηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, για να γλυτώσουν από την παράνοια του πολέμου που επικρατεί στον δικό τους τόπο.

Σε τέτοιες καταστάσεις την διαφορά προς το καλύτερο την κάνουν πάντα οι εθελοντές που δίνουν απλόχερα το περίσσευμα του χρόνου τους για να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η αποστολή αγάπης και βοήθειας προς τους συνανθρώπους μας.

ΟΙ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΓΟΛΓΟΘΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ


"Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει, για την πολύτιμη βοήθεια, τον Σύλλογο Γυναικών Παλαιοχωρίου, τον Σύλλογο Γυναικών Μεγάλης Παναγίας (Η Αναγέννηση), όπως επίσης και τους εργαζόμενους στα Μεταλλεία για την ανταπόκριση τους στην συγκέντρωση προϊόντων πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες της Ειδομένης. 

Η συμμετοχή των εθελοντών ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και ήταν συγκινητική.

Οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία και η κοινωνία της Βόρειας Χαλκιδικής, πάντα ευαίσθητη σε θέματα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, βρίσκονται δίπλα σε όσους χρειάζονται βοήθεια. 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ "ΣΚΟΥΡΙΕΣ 2012": "ΟΙ ΝΕΕΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ"


"Προς μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε τους τελευταίους μήνες την ανυπαρξία επίσημης τοποθέτησης των εκλεγμένων πολιτικών κομμάτων για την μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που δραστηριοποιείται σήμερα στην Ελλάδα. 

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το κόμμα του ΠΑΣΟΚ που διαρκώς όπου και αν ερωτηθεί έχει τεκμηριωμένη και κρυστάλλινη άποψη για την επένδυση των μεταλλείων της ΒΑ Χαλκιδικής. 

Επιτέλους θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι οι άρχοντες τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο περί της συνεχούς και απρόσκοπτης εξέλιξης της παρούσας επένδυσης.

#SKOURIES ΤΩΡΑ: "ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΙΖΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΡΑΠΕ"


Από το πρωί μια ομάδα 15 ατόμων βρίσκεται έξω από την πύλη εισόδου του εργοταξίου των παραγωγικών Σκουριών και χτυπάει την αποδοτική για εκείνη "κάρτα διαμαρτυρίας" απέναντι στη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Αντί οποιοδήποτε άλλης αναφοράς και σχολίου από εμάς για αυτούς τους επαγγελματίες της "οικολογίας" θα αναδημοσιεύσουμε το σχόλιο που έκανε ένας εργαζόμενος στη σελίδα "ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΗ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ"

Είναι ένα σχόλιο που τα λέει όλα. Ένα σχόλιο το οποίο μας έδωσε τον τίτλο της παρούσας ανάρτησης.

"Να θέλεις να μπεις για να δουλέψεις και να βλέπεις απ' έξω 15 άτομα που είναι αντίθετη με το Έργο...... Αλλά βέβαια όταν τάζεις πολλά έτσι είναι.... 

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

ΜΗΝ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ...!


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Τα πράγματα είναι απλά. Χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Και χωρίς ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει ελπίδα ότι η ελληνική οικονομία θα βγει κάποια στιγμή από το σπιράλ της ύφεσης. 

Η κυβέρνηση Τσίπρα. ωστόσο, επιδεικνύει ένα εντελώς εχθρικό πρόσωπο προς κάθε επενδυτική πρωτοβουλία και δείχνει να μην αντιλαμβάνεται, να μην κατανοεί, ότι το μείγμα οικονομικής πολιτικής που περιέχει μόνο εισπρακτικά μέτρα και κανένα αναπτυξιακό κίνητρο είναι καταδικασμένο να αποτύχει. 

Προ του οριστικού αδιεξόδου, ωστόσο, οφείλει να δεχτεί κάποια στιγμή, έστω και αν δεν το πιστεύει, ότι οι επιχειρηματίες δεν είναι ταξικοί εχθροί και οι επενδυτές δεν είναι αρπακτικά που θέλουν να λεηλατήσουν τη δημόσια περιουσία και… να πιούν, αίμα των εργαζομένων. Είναι οι αναγκαίοι συνοδοιπόροι για να εξέλθει η χώρα . από την ύφεση, για να επανεκκινήσει η οικονομία, για v δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. 

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

GREXIT ΓΙΝΕΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΝΟΜΙΖΑΜΕ...


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Η οικονομία καταρρέει, και εκείνοι ψάχνουν πώς να αυξήσουν τους φόρους.

Οι φορολογούμενοι δεν αντέχουν άλλη φορολαίλαπα. Από την περασμένη Παρασκευή η οικονομία βρίσκεται σε μια ακόμα πτωτική μεταβολή κατακλυσμιαίου μεγέθους.

Συνδυαστικά με τη συσσωρευμένη ανασφάλεια των φορολογούμενων, οι τελευταίες εξελίξεις με τα κόκκινα δάνεια και την εκδικητική μεταβολή της ρύθμισης των 100 δόσεων οδηγούν τις ελληνικές επιχειρήσεις στο Grexit.

Ευτυχώς για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι γειτονικές χώρες όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και τελευταία και η Αλβανία, τους προσφέρουν Grexit. Διέξοδο δηλαδή από το πλέον τοξικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον ένθεν του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΑΓΕ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ;


Του Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Το θέμα «Σκουριές», δηλαδή το θέμα της επένδυσης χρυσού στο Δήμο Αριστοτέλη στη ΒΑ Χαλκιδική απασχόλησε έντονα και επί μακρόν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, κυρίως λόγω της απόφασης του υπουργού ΠΑΠΕΝ, κου Σκουρλέτη, να ανακαλέσει τις άδειες υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και της εκδίκασής της στο ΣτΕ. 

Στην παρούσα φάση έχει ανακληθεί προσωρινά η εν λόγω υπουργική απόφαση, βάσει σχετικής δικαστικής απόφασης του ΣτΕ, τα μεταλλεία λειτουργούν και συνεχίζεται η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, ενώ αναμένεται η οριστική απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση ή μη της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω και δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια ή ανακοίνωση, αναμένοντας προφανώς την οριστική απόφαση του ΣτΕ, εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιος είναι άραγε ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη μεγαλύτερη άμεση παραγωγική επένδυση αυτή την περίοδο στη χώρα;

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ "ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ" ΤΟΥ #SKOURIES???


Τον 13ο αιώνα μ. Χ. ο Νικηφόρος Χούμνος ένας Θεσσαλονικιός λόγιος  έγραψε: «Ουδείς άπολις, μέχρις αν η των Θεσσαλονικέων η πόλις» ("Κανένας δεν μπορεί να είναι χωρίς πατρίδα, όσο υπάρχει η Θεσσαλονίκη").

Νομίζουμε, ότι αυτή η φράση του λόγιου της βυζαντινής εποχής θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα για να συνοψίσει την φιλόξενη πατρίδα που αποτελεί το «παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων»  για όσους και όσες φιλοδοξούν να γίνουν γνωστοί στο πανελλήνιο και οικονομικά ανεξάρτητοι  μέσω της ενασχόλησης του με την πολιτική με μια βασική προϋπόθεση. 

Να συνταχθούν μαζί του στον «ιερό πόλεμο» που έχει κηρύξει στην αρχαιότερη παραγωγική δραστηριότητα της ΒΑ Χαλκιδικής. Τη μεταλλευτική δραστηριότητα.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΥΤΑΛΗΣ ΣΤΗ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ


Ο μέχρι τώρα Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, Μιχάλης Βερροιόπουλος, παραιτήθηκε από τη θέση του σήμερα για να αναλάβει χρέη Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ για την αποχώρηση του κ. Βερροιόπουλου, αυτή γίνεται για να μετακινηθεί στη θέση Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για την αντικατάστασή του θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό της εταιρείας διαδικασίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ & Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΑ ΜΑΔΕΜΟΧΩΡΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο εργατόκοσμος της ΒΑ Χαλκιδικής επέστρεψε και πάλι
στην φυσιολογική καθημερινότητα του
Από τις 8 Οκτωβρίου τα μεταλλευτικά χωριά της ΒΑ Χαλκιδικής, τα επονομαζόμενα Μαδεμοχώρια και οι χιλιάδες κάτοικοι τους χαμογελούν και αισιοδοξούν. Πιο απλά ξαναζούν μια φυσιολογική ζωή!

Αυτό το δικαίωμα του το έδωσε η προσωρινή απόφαση ανάκλησης της κυβέρνησης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την ανάκληση των διαθεσιμοτήτων από την Ελληνικός Χρυσός και την επιστροφή των 2.000 εργαζόμενων στα πόστα ευθύνης τους.

Πριν βγει αυτή η απόφαση και ενώ αναμένεται ακόμη η έκδοση της οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η ιστορική μεταλλευτική κοινότητα της ΒΑ Χαλκιδικής στάθηκε σύσσωμη στο πλευρό των μεταλλωρύχων που έδωσαν έναν έντιμο και ειρηνικό αγώνα για να ανατρέψουν αυτή την άδικη απόφαση που έβαλε λουκέτο στα μεταλλεία.

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ: "ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΟΚ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" (ΒΙΝΤΕΟ)


Συνεχίζεται η πολιτική προσέλευση υπουργών της κυβέρνησης στη σφαίρα του αυτονόητου και των όσων θεωρητικά απαιτούνται για να επανακάμψει η πολύπαθη Ελληνική οικονομία.

Μετά τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη που αναφέρθηκε στην ανάγκη επαναλειτουργίας κλειστών βιομηχανιών, την τροπολογία Σκουρλέτη για χρονική παράταση 5 ετών σε λατομεία των οποίων η άδεια λειτουργίας λήγει στα τέλη του 2015 έρχεται και ο υπουργός βιομηχανίας, ανάπτυξης και τουρισμού Γιώργος Σταθάκης να υποστηρίξει σε δηλώσεις του πως η οικονομία χρειάζεται ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ.

Τις δηλώσεις αυτές ο κ. Σταθάκης τις έκανε στην εκπομπή "Στον Ενικό" και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου λέγοντας τα εξής:

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ


Την επέκταση κατά πέντε χρόνια της λειτουργίας των λατομείων των οποίων η άδεια λειτουργίας ή μίσθωσης λήγει 31/12/2015, προβλέπει υπουργική τροπολογία που κατέθεσε στο σχέδιο νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες που βρίσκονται υπό επεξεργασία στη βουλή, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Πάνος Σκουρλέτης.

Η τροπολογία επικαλείται την ανάγκη να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου το υπουργείο Περιβάλλοντος εκσυγχρονίσει και να προχωρήσει στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κείμενης νομοθεσίας. 

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση θα ήταν λάθος να σταματήσει να λειτουργεί ένα λατομείο επειδή έχει εκπνεύσει ο χρόνος λειτουργίας του. 

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

BERGSLAGEN: ΕΝΑ ΔΥΝΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ


Η Σουηδία είναι ιστορικά και διαχρονικά η «μεταλλευτικότερη» χώρα της Ευρώπης. Τα κοιτάσματα και τα μεταλλεία της τυγχάνουν παγκόσμιας αναγνώρισης και καθολικής αποδοχής. Το υψηλό βιοτικό επίπεδο, η ισχυρή οικονομία και ο σταθερά ανερχόμενος ρυθμός ανάπτυξης οφείλουν πολλά στη μεταλλευτική βιομηχανία. Και όλα αυτά σε ένα παραγωγικό πλαίσιο που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και σέβεται το περιβάλλον. 

Είναι επίσης γνωστό ότι η Σουηδία διαθέτει ίσως την αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία της Ευρώπης, είναι πάντα η πρώτη χώρα που τηρεί και πετυχαίνει τους οικολογικούς όρους και στόχους που τίθενται κάθε φορά τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και παγκόσμιο επίπεδο. 

Στη βάση αυτή λειτουργούν σήμερα στη χώρα 16 μεταλλεία που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και την αναπτυξιακή εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών με τις οποίες συνυπάρχουν. 

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΑΡΓΟΥΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Η Θ. ΤΖΑΚΡΗ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Τη συμβολή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για την αναβίωση επιχειρηματικών μονάδων που εμφανίζουν ευνοϊκές προοπτικές ζήτησε η Υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα.

Η κ. Τζάκρη ζήτησε συγκεκριμένα από τους Περιφερειάρχες να εντοπίσουν τουλάχιστον δέκα επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή τους, εντάσσονται στους κλάδους που εμφανίζουν προοπτικές ή/και έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τοπική οικονομία και δεν λειτουργούν αλλά έχουν αξιοποιήσιμες κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Στόχος είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση της γρήγορης επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων των μεταποιητικών αυτών επιχειρήσεων με τη στήριξη της πολιτείας.

ΕΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ


*Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου

Οι αναπτυξιακοί πυλώνες πάνω στους οποίους στηριζόταν η Ελλάδα για δεκαετίες ολόκληρες έχουν υποστεί ρωγμές. Από τη μία πλευρά η χώρα μας δαπανούσε τεράστια ποσά για την εκπαίδευση επιστημόνων σε τομείς υψηλής τεχνολογίας και από την άλλη, η Πολιτεία ακολουθούσε διαρκώς ένα μοντέλο ανάπτυξης στηριζόμενο σε τομείς οι οποίοι δεν συνάδουν με την υψηλή τεχνογνωσία-τεχνολογία: στον τουρισμό, τη ναυτιλία και τα αγροτικά προϊόντα.

Ο τουρισμός παράγει χαμηλόμισθες θέσεις εργασίας (τα γκαρσόνια της Ευρώπης), τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι χρεωμένα και σύντομα θα πέσουν στα χέρια ξένων ιδιοκτητών, δεν παράγει υπεραξία/τεχνογνωσία, και εξαρτάται αποκλειστικά από τη διεθνή πολιτική-οικονομική κατάσταση.

Η ναυτιλία παρέχει υψηλόμισθες θέσεις εργασίας, απαλλάσσεται φόρων και λόγω της πλήρους απαξίωσης των ελληνικών ναυπηγείων, δεν παράγει υπεραξία υψηλής τεχνογνωσίας η οποία να παραμένει στη χώρα μας. Αντίθετα η υπεραξία αυτή παράγεται πχ. στη Νότια Κορέα όπου εκεί χτίζονται πάρα πολλά πλοία Ελλήνων εφοπλιστών.

Ο ΠΡΟΑΘΩΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Επίσκεψη συνεργατών Βελγικού τουριστικού γραφείου στην περιοχή της Ουρανούπολης

Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού: ένα αληθινό θαύμα σε ό,τι αφορά τη συνέργεια, τη συνεννόηση, τον επαγγελματισμό, την οργάνωση, το όραμα, το μόχθο, τον προγραμματισμό και πάνω από όλα την επίτευξη του αποτελέσματος.

Μιλούμε για το φορέα της βόρειας Ελλάδας που μέσα σε έξι μόλις χρόνια πέτυχε την ανάδειξη της προαθωνικής χερσονήσου ως ενός από τους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, ανοίγοντας δέκα νέες τουριστικές αγορές και ενισχύοντας τις άλλες επτά υπάρχουσες, οι οποίες σημείωσαν αύξηση στις αφίξεις επισκεπτών της τάξης του 25% – 30%.

«Η προαθωνική χερσόνησος έπαψε να αποτελεί στις συνειδήσεις των επισκεπτών ένα σταθμό πριν από το Άγιον Όρος και μεταλλάχθηκε σε μεσογειακό προορισμό διακοπών, που προσφέρει δεκάδες μορφές σύγχρονου τουρισμού και διαθέτει εξαιρετικές υποδομές» δηλώνουν με υπερηφάνεια εκπρόσωποι των 146 επιχειρήσεων – μελών του φορέα, ο οποίος αποτελεί πλέον μία από τις ισχυρότερες επαγγελματικές ομάδες της χώρας.

Η ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΗ ΣΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ


Του Νίκου Κεφαλά επιστάτη εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας

Πριν τρεις μήνες είχα πει ότι την Β.Χαλκιδική την θέλουν εγκλωβισμένη κ όμηρο στις ορέξεις τους τα πολιτικά κόμματα στο βωμό της ψήφου. Και δεν διαψεύστηκα.

 Σˊ αυτούς τους τρεις μήνες μετά τη διαθεσιμότητα των εργαζόμενων μας έχουν αποδείξει ότι το θέμα τους δεν είναι ο διάλογος,δεν είναι η εξεύρεση λύσεων. Είναι η δημιουργία εστιών αντιπαράθεσης και με κάθε αφορμή. Η Β. Χαλκιδική είναι γιˊ αυτούς μια ακόμη ευκαιρία αναμέτρησης. 

Διαφορετικά θα μας απαντούσαν κ στα ερωτήματα μας,ποιος θα τολμούσε επίθεση με όπλα κ μολότοφ στις εγκαταστάσεις μιας εταιρείας σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου δίχως να χαρακτηριστεί τρομοκράτης και τι είδους αντίδραση είναι αυτή που επιτρέπει σε κάποιους να απειλήσουν την ζωή συνανθρώπων τους? 

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΚΟ "SOMO" ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ANTIGOLD?

Ούτε την τουριστική αξία και σημασία της Ουρανούπολης δεν αντιλαμβάνονται οι antigold;

Σε προηγούμενη ανάρτηση μας μοιραστήκαμε με όλους τους αναγνώστες μας την μέγιστη απορία που μας προξένησε μια φωτογραφία που βρίσκονταν μέσα στην περίληψη της... περίφημης έρευνας Ολλανδικής ΜΚΟ SOMO και η οποία έδειχνε μια παραλία του δήμου μας αγνώριστη στην κυριολεξία από την εγκατάλειψη.

Φτάσαμε στο σημείο να αναρωτηθούμε και με αφορμή το σχετικό σύνθημα που είναι γραμμένο σε αυτοσχέδιο πλακάτ εναντίον της εκμεταλλεύτριας εταιρείας των μεταλλείων Κασσάνδρας ποιό είναι το παραθαλάσσιο χωριό της φωτογραφίας που ρυπαίνει η Eldorado Gold;

Αρχικά ο νους μας πήγε στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, αλλά και το Σταυρό, που είναι οι κατ' εξοχήν στόχοι που δέχονται κάθε τρεις και λίγο τα βέλη της αντιμεταλλευτικής προπαγάνδας. 

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ...


Του Αθανάσιου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη του Δημάρχου Αριστοτέλη, κου Γ. Ζουμπά, στην τηλεοπτική εκπομπή «Όψεις & Απόψεις» του «Εγνατία TV» δήλωσε τα εξής: 

«Η δική μας παράταξη εκλέχθηκε με τη σημαία ότι θα εμποδίσει ή θα προσπαθήσει να εμποδίσει την επέκταση των μεταλλείων στην περιοχή μας και βέβαια το ότι κέρδισε τις εκλογές απέναντι σε μία εταιρεία με τα μέσα που διαθέτει ο χρυσός σημαίνει ότι πραγματικά και η κοινωνία ήταν με τη δικιά μας άποψη, γιατί καταλαβαίνετε ότι ένας απλός συνδυασμός, ο δικός μας, τα έβαλε με ένα μεγαθήριο - εταιρεία και τους αντιπάλους που τους υποστήριζε, παρόλα αυτά καταφέραμε και κερδίσαμε τις εκλογές.»

Θα πρέπει να θυμηθεί ο Δήμαρχος ότι προεκλογικά σημαία της παράταξής του «Κίνημα Ανάπτυξης» ήταν η ενότητα των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, ενώ σε σχέση με τη μεταλλευτική δραστηριότητα δήλωνε ρητά στο προεκλογικό πρόγραμμα (σελ 8, Τοπική οικονομία - Ανάπτυξη) τα εξής: 

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

ΠΩΣ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ... ΑΝΑΠΤΥΞΗ!


Του Αθανασίου Χ. Παπανδρόπουλου

Διεθνείς έρευνες και συγκεκριμένες εμπειρίες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η οικονομική πρόοδος μιας χώρας και το επίπεδο κοινωνικής της ανάπτυξης συναρτάται, μεταξύ άλλων, και της κυρίαρχης ιδεολογίας στο πολιτιστικό της περιβάλλον.

Ο Ρίτσαρντ Χιλλ, πολύπειρος και πολύγλωσσος φίλος, σύμβουλος επιχειρήσεων, στην μάλλον περιπετειώδη καρριέρα του πρέπει να έχει πάρει μέρος ως εισηγητής σε περισσότερα από 10.000 σεμινάρια. Έχει δε κάνει εισηγήσεις σε 51 χώρες, στις πέντε ηπείρους. Γνωρίζει έτσι πολύ πρακτικά πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις, νοοτροπίες, ήθη, έθιμα, συμπεριφορές.

Στην Ελλάδα έχει έλθει ως εισηγητής έξι φορές και η τελευταία ήταν το 2001. Μετά από αυτή την επίσκεψή του, μού έστειλε μία επιστολή η οποία συνόδευε το βιβλίο του «We ...Europeans» (Εμείς ...Ευρωπαίοι) και στην οποία, με απλά και πρακτικά λόγια, εξηγούσε γιατί «η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα ήταν και η αφετηρία για την μετέπειτα χρεοκοπία της χώρας».

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

QUIZ: ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΡΥΠΑΙΝΕΙ Η ELDORADO GOLD???



Πληκτρολογώντας SOMO στη μηχανή αναζήτησης της Google εκτός από το λογότυπο της Ολλανδικής ΜΚΟ βγάζει και μια σειρά φωτογραφίες από "antigold" κινητοποιήσεις που έγιναν κατά το πρόσφατο παρελθόν στη Χαλκιδική, αλλά και τοπία του τόπου μας όπου κεντρίζουν το ενδιαφέρον λόγο της συνθηματολογίας τους εναντίον της Eldorado Gold.

Σε εμάς κέντρισε το ενδιαφέρον μια φωτογραφία σε αρκετά μουντό φόντο, όπου γίνεται πιο μουντό εξαιτίας της ακαταστασίας και της ρύπανσης που δείχνει να έχει το παραλιακό σημείο που τραβήχτηκε το εν λόγω φωτογραφικό στιγμιότυπο.

Αυτή η φωτογραφία έχει ενσωματωθεί μέσα στην πολυσέλιδη εργασία της Ολλανδικής ΜΚΟ SOMO για όλα αυτά τα περίφημα που διερεύνησε μέχρι να φτάσει στο ποθούμενο σημείο να συμπεράνει ότι: "η αυτοοργανωμένη οικονομική παραγωγή είναι η λύση στο τρέχον οικονομικό αδιέξοδο".

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: "ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΜΟΛΙΣ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ"


Από την πρώτη κιόλας μέρα της θητείας της υφιστάμενης δημοτικής αρχής στο δήμο μας φάνηκε  ότι η περιοχή μας εισέρχονταν σε απρόβλεπτες περιπέτειες. Δεν πρόκειται ούτε μόνο  για άγνοια,  ούτε μόνο για ανικανότητα των ανθρώπων. 

Πρόκειται και  για την  περιφρόνηση των διαδικασιών, των νόμων, των κανόνων, των αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων και  των θεσμών, η οποία  διαπνέει κάθε σκέψη και δράση τους.

Καταγγείλαμε άμεσα, και εγγράφως, ότι δύο άγνωστοι, μέχρι και σήμερα, ιδιώτες, παρουσία ενός δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας, μετέπειτα αντιδήμαρχο οικονομικών, χωρίς καμία αρμοδιότητα ή σχετικό δικαίωμα, εμφανίστηκαν την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής, στο ταμείο του δήμου  στην ιστορική του έδρα, την Αρναία,  έδιναν εντολές σε υπαλλήλους του δήμου και των νομικών του προσώπων, τα οποία είχαν ανεξάρτητη διοίκηση, διέκοψαν τη λειτουργία της ταμειακής υπηρεσίας, πραγματοποίησαν έλεγχο στα ταμεία του δήμου και των νομικών του προσώπων. 

SOMO: "Η ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ" (!!!!)

Τώρα τα λύσαμε τα προβλήματα μας...

*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Τους είχαμε όλους, ενέσκηψε με μεταφρασμένη στα ελληνικά περίληψη της έκθεσης για την Eldorado  Gold και η SOMO… 

Ναι, η χρηματοδοτούμενη από το Ολλανδικό δημόσιο –για να βρίζει το Ολλανδικό δημόσιο–, «Μη Κερδοσκοπική» εταιρεία με τον τζίρο εκατομμυρίων ευρώ, επανέρχεται για να επισημάνει πως:
  • «Το φορολογικό δίκαιο της ΕΕ και της Ολλανδίας διαβρώνει την φορολογητέα βάση της Ελλάδας»,
  • «Στο σημερινό διεθνές φορολογικό περιβάλλον, το καθεστώς για εταιρείες συμμετοχών στην Ολλανδία εξακολουθεί να είναι το πλέον δημοφιλές καθεστώς συμμετοχών στον κόσμο»,
  • «Τα επιβεβλημένα από την Τρόικα ταμειακά και επενδυτικά μέτρα προωθούν την ιδιωτικοποίηση τομέων δημοσίου συμφέροντος»,

Γ. ΒΑΓΙΩΝΑΣ: ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Α.Τ. ΙΕΡΙΣΣΟΥ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Ερώτηση κατατέθηκε προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, από τον Βουλευτή Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας Βαγιωνά Γεώργιο, με θέμα τα προβλήματα αστυνόμευσης στην ΒΑ Χαλκιδική.

Το κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Κύριε Υπουργέ,

Σας επισυνάπτω ανακοίνωση του Σωματείου Εργολάβων και Υπεργολάβων Βορειοανατολικής Χαλκιδικής Δήμου Αριστοτέλη.

Είναι γνωστά τα πολλαπλά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή «Σκουριών» λόγω της εξόρυξης Χρυσού.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ: Η "ΧΡΥΣΗ ΥΠΕΡΑΞΙΑ" ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


Η Ελληνικός Χρυσός δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα της την έκθεση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για το 2014.

Πρόκειται για μια λεπτομερή καταγραφή που περιλαμβάνει μια πλήρη αποτύπωση όλων των παραμέτρων των δραστηριοτήτων της αρχής γενομένης από την ιστορία της, τον σχεδιασμό, την εξέλιξη των έργων της, την περιβαλλοντική  πολιτική και την ωφέλεια που διασφαλίζει σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Όπως αναφέρει και στο μήνυμα του ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος αυτή η έκθεση είναι μια επιπλέον αφορμή για να αντιληφθούν, όσοι τυχόν ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί, γιατί αυτή η επένδυση είναι το μέσο για να ξεκλειδωθεί αυτή η "χρυσή υπεραξία" που μπορεί να προσφέρει η ΒΑ Χαλκιδική με προφανή στόχο την ανάπτυξη που θα ενδυναμώσει και θα στηρίξει σε στέρεες βάσεις την Ελληνική οικονομία.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΣΤΑ "ΓΗΠΕΔΑΚΙΑ" ΤΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ


Του Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Την περασμένη εβδομάδα η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη μας ενημέρωσε με δελτίο τύπου (13-11-2015) ότι προέβη σε προληπτικές ενέργειες για την αποτροπή μόλυνσης των νερών ύδρευσης του οικισμού Μεγάλης Παναγίας, στη θέση Γεώτρηση Γηπεδάκια.

Τα βασικά δεδομένα της υπόθεσης είναι τα εξής : Η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» προκειμένου να καλύψει ανάγκες προσωρινής αποθήκευσης μηχανολογικού εξοπλισμού εκμίσθωσε αγροτεμάχιο στη θέση «Γηπεδάκια», πλησίον της Μεγάλης Παναγίας.

 Το εν λόγω αγροτεμάχιο γειτνιάζει με υδρευτική γεώτρηση με την οποία τροφοδοτείται με πόσιμο νερό η Μεγάλη Παναγία. Προκειμένου να εξασφαλισθεί η έδραση του εξοπλισμού που θα αποθηκευτεί στο εν λόγω αγροτεμάχιο απαιτείται η εξυγίανση της επιφάνειας θεμελίωσης – έδρασης, η οποία εξυγίανση επιτυγχάνεται με τη διενέργεια εκσκαφής του εδάφους σε βάθος 30 εκατοστών και τη διάστρωση αδρανών υλικών κατάλληλης κοκκομετρίας σε στρώση πάχους 30-50 εκατοστών. 

ΤΕΕ: ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ (!!!...)


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Από την 1η Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει την λειτουργία της η Task Force στρατηγικών ιδιωτικών επενδύσεων που αποτελεί πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για την επιτάχυνση των μεγάλων projects.

 Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός σε συνέντευξή του στο Capital.gr, σήμερα οι μεγάλες επενδύσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα, με τον φορέα να επιδιώκει την ταχεία απεμπλοκή τους.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Δελεβέγκο

-Γιατί αναλαμβάνει την πρωτοβουλία της δημιουργίας Task Force στρατηγικών ιδιωτικών επενδύσεων το ΤΕΕ;

ANTIGOLD... ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ "ΕΝΑ" ΝΕΟ ΕΙΔΟΣ ΨΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ

Το... νέο είδος ψαριού στη θάλασσα του Στρατωνίου

*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Τα antigold ζόμπι ξέθαψαν άλλη μια «μελέτη –κόλαφο», που μιλά για βαρέα μέταλλα στον κόλπο του Στρατωνίου και βαριά ρύπανση. Είναι, δε, πολύ πρόσφατη, δημοσιευμένη το 2001, που σημαίνει πως οι δειγματοληψίες έγιναν τουλάχιστον έναν χρόνο πριν, άρα μιλάμε για στοιχεία τουλάχιστον δεκαπενταετίας (!!!). 

Είναι γνωστό τοις πάσι πως με την ανάληψη των μεταλλείων από την Ελληνικός Χρυσός, οποιαδήποτε μη ορθολογική πρακτική που οδηγούσε σε ρύπανση, σταμάτησε.

Εν τω μεταξύ, πριν μερικές μέρες (μέρες λέμε, όχι δεκαετίες), αυτοδύτες φωτογράφοι που καταδύθηκαν ακριβώς «στο σημείο με την μεγαλύτερη ρύπανση», όπως μας λένε τα antigold μπλογκ και τιτιβίσματα, τη σκάλα φόρτωσης, βρέθηκαν μπροστά σε ένα πολύ περίεργο θέαμα.

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

#SKOURIES: ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

Υπάρχει θεραπεία για τέτοιες περιπτώσεις;;;

Πολλοί νομίζουμε ότι τις αντιδράσεις απέναντι στην πλέον αρχέγονη παραγωγική δραστηριότητα της ΒΑ Χαλκιδικής τις υποκινούν και τις οργανώνουν άτομα με αγάπη και σεβασμό για το περιβάλλον και την οικολογία εν γένει. Μάλλον κάνουμε λάθος και ίσως αδικούμε τελικά και τους αυθεντικούς οικολόγους.

Αυτού του είδους οι... διαμαρτυρόμενοι δεν αγαπούν το περιβάλλον. Ούτε βέβαια είναι οικολόγοι. Στην πραγματικότητα έχουν απύθμενα συμπλέγματα μίσους και απέχθειας απέναντι στη φυσική ομορφιά. 

Μας το απέδειξαν και πάλι επιδιώκοντας να απαξιώσουν δια της τρολίζουσας μεθόδου τους στο twitter τις καινούριες και πάντα πολύ ωραίες εικόνες που αναδύθηκαν από τη θάλασσα του Στρατωνίου με την αποικία του ιππόκαμπου που βρίσκεται δίπλα από τη σκάλα φόρτωσης των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΝΕΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΑ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΥ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


Πριν 2 εβδομάδες δυο λάτρεις της υποβρύχιας ζωής ο Βασίλης Μεντόγιαννης και ο Νίκος Παπαδάκης βούτηξαν με μπουκάλες στην παραλία του Στρατωνίου για να επισκεφθούν την περίφημη αποικία ιππόκαμπου που αναπτύσσεται δίπλα από τη σκάλα φόρτωσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Όπως αναμένονταν αναδύθηκαν μαζί τους καταπληκτικά φωτογραφικά στιγμιότυπα που οι ίδιοι τράβηξαν από το βυθό της θάλασσας του Στρατωνίου.

Μάλιστα μερικές από τις εντυπωσιακές υποβρύχιες λήψεις τους τις δημοσίευσαν στις προσωπικές σελίδες που διαθέτουν στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, απ΄όπου δανειστήκαμε και εμείς για τις ανάγκες της ανάρτησης.

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


Χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Με τον πλούτο τους χρηματοδότησαν το βασίλειο του Φιλίππου του Μακεδόνα και αργότερα την υπερδύναμη του Μ. Αλεξάνδρου. 

Ο λόγος για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στο Στρατωνικό 'Όρος, τα οποία λειτουργούν εδώ και αιώνες, έχοντας καταστεί αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας. 

Τα τελευταία χρόνια η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, επιδιώκει να καταστήσει την Ελλάδα τη μεγαλύτερη παραγωγό χρυσού χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υλοποιώντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ, ύψους 1 δις δολάρια. 

Ωστόσο, εκτός από την επιχειρηματική και οικονομική διάσταση της δραστηριότητας εξόρυξης και κατεργασίας, το αποτύπωμα στην κοινωνία και την απασχόληση είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

#SKOURIES: ΜΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΑΛΑ!


Η ζωή συνεχίζεται παρά τα όσα τραγικά και αναπάντεχα συμβαίνουν γύρω μας. 

Βέβαια η συνέχεια αναμένεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα, καθώς είναι βέβαιο πως αυτό που έγινε στο Παρίσι θα έχει απάντηση διαρκείας, όπως συνέβη μετά και το χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Ν. Υόρκης στις 11/9/2001.

Στο Ελληνικό μικρόκοσμο μας είναι ακόμη καλοκαίρι κυριολεκτικά και μεταφορικά, αν θέλετε. Χαμπάρι δεν δίνουμε και χαμπάρι δεν παίρνουμε κιόλας... Δόξα τω Θεό!

Στον τοπικό μικρόκοσμο μας μετά την εμπρηστική επίθεση αγνώστων σε μηχανήματα εργολάβων της Ελληνικός Χρυσός στον Καρατζά Λάκκο την περασμένη Πέμπτη επικρατεί ηρεμία. Αμήχανη μεν, αλλά ηρεμία δε. Σημαντικό.

Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ Α.Τ. ΑΡΝΑΙΑΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ Α.Τ. ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ?


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Αν η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αριστοτέλη και η Βουλευτής του Σύριζα κ. Ιγγλέζη ενδιαφέρονται πραγματικά για την κοινωνική συνοχή, την εύθραυστη κοινωνική ειρήνη και την ενότητα της τοπικής κοινωνίας δεν πρέπει να προωθήσουν (χωρίς ιδιαίτερο λόγο) το ξήλωμα του Αστυνομικού Τμήματος Αρναίας και τη μεταφορά του στην Ιερισσό. 

Η Ιερισσός χρειάζεται απαραίτητα αστυνομικό τμήμα ,εδώ και τώρα! Σήμερα η Κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει την επαναλειτουργία του. Αυτό όμως δεν πρέπει να συνδεθεί με τη συνέχιση της αποδυνάμωσης της Αρναίας. Δεν είναι τοπικιστικό . Είναι θέμα βιωσιμότητας μια ολόκληρης περιοχής. 

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΣΚΟΥΡΙΕΣ - ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΟΥ


Του Αθανασίου Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού 

Η πρόσφατη πράξη δολιοφθοράς στο μεταλλείο των Σκουριών είναι κατακριτέα και καταδικαστέα, απ’ όπου και εάν εκπορεύεται. 

Η εμπρηστική ενέργεια σε χωματουργικά μηχανήματα που δουλεύουν στο μεταλλείο των Σκουριών είναι μία θρασύδειλη ενέργεια εις βάρος των εργαζομένων στα μεταλλεία και δεν διαφέρει σε τίποτα από τις πολλές παρόμοιες θρασύδειλες ενέργειες εκφοβισμού των εργαζομένων που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή του Δήμου Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στην Ιερισσό.

Αυτές οι ενέργειες πέραν όσων επιδιώκουν να επιτύχουν προκαλούν και δηλητηρίαση της τοπικής κοινωνίας με μίσος και διχόνοια και έχουν ως αποτέλεσμα το διχασμό και την ένταση στους κατοίκους. 

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΗΔΙΚΑ?


Του Σωτήρη Ν. Καμενόπουλου 

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ BLOG: Το άρθρο του Σωτήρη Καμενόπουλου δημοσιεύτηκε πέρσι τον Σεπτέμβριο. Κατά τη γνώμη μας, η τρομερή επικαιρότητα το καθιστά επίκαιρο ξανά και τροφόδοτη βαθύτερων σκέψεων σε σχέση με όσα μας συμβαίνουν.

"Σε παλαιότερο άρθρο μου (Resource Wars και η Γεωπολιτική ως Ζόμπι: η νεο-γεωπολιτική) είχα αναφερθεί στην επανάκαμψη της γεωπολιτικής ως ζόμπι. Ουσιαστικά η γεωπολιτική δεν είχε πεθάνει ποτέ,αλλά ούτε και αναγεννήθηκε ποτέ, καθώς ήταν απέθαντη.

Έχει σημασία να αναφερθεί πως ο όρος «geopolitik» είχε πρωτοκαθιερωθεί  στη Γερμανία επί Βίσμαρκ...

Δύο ήταν οι σημαντικότερες περίοδοι της Γερμανικής geopolitik: το 1914 και το 1940.
Και στις δύο περιπτώσεις, με την εφαρμογή της Γερμανικής geopolitik, ο κόσμος  γνώρισε δύο απίστευτα σκληρούς και αιματηρούς πολέμους. Με κυρίαρχα διακυβεύματα τους ορυκτούς πόρους. Ναι!

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

ΣΤΑ "ΓΗΠΕΔΑΚΙΑ" TΩΝ ANTIGOLD H ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ!


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Διαφέρουν οι απόψεις για το τι εργασίες εκτελούνταν στη θέση "Γηπεδάκια" χθες, και οι οποίες προκάλεσαν την αντίδραση των antigold… Για να δούμε:

Συντονιστικό Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού: «Οι εργαζόμενοι, οι αιρετοί και η αστυνομία βρέθηκαν στο ίδιο μέρος με αφορμή την απόπειρα κατασκευής παράνομης υπαίθριας αποθήκης, σε κτήμα στη Μ. Παναγία που ανήκει στον κουμπάρο του πρώην δημάρχου Αριστοτέλη.»

Παρατηρητήριο: «Σήμερα το πρωί, παρέμβαση κατοίκων της Μεγάλης Παναγίας και αιρετών του Δήμου Αριστοτέλη σταμάτησε τις χωματουργικές εργασίες που είχε ξεκινήσει η Ελληνικός Χρυσός σε χωράφι στη θέση «Γηπεδάκια» Μ. Παναγίας. Το συγκεκριμένο χωράφι, νοικιασμένο στην Ελληνικός Χρυσός από τον πρώην Δήμαρχο Μ.Παναγιάς Δημήτρη Δρούγκα, προορίζεται να γίνει parking βαρέων μηχανημάτων της εταιρείας και των εργολάβων και υπεργολάβων της».

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

#SKOURIES: ΚΑΙ ΤΡΕΛΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ... ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝΕ ΤΗΝ ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ


Διαβάζοντας την εμμέσως απολογητική ανακοίνωση του συντονιστικού της Ιερισσού έγινε σαφές ότι:

το χθεσινό συμβάν με τους εμπρησμούς των μηχανημάτων στον Καρατζά Λάκκο τους... ξάφνιασε!

Ενώ τα "antigold" μέλη του βρίσκονταν σε απεργιακούς ρυθμούς και σχεδίαζαν από που θα βγάλουν νέες "αγωνιστικές" selfie φωτογραφίες, αίφνης βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση  να...  καταδικάζουν σκουριασμένες πρακτικές (εμπρησμούς) εν μέσω φρονηματικής αφασίας και διαταραχής αλληλουχίας σκέψεων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ "ΣΚΟΥΡΙΕΣ 2012": "ΜΟΝΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ


"Λυπούμαστε που είμαστε αναγκασμένοι να  καλωσορίσουμε το νεοσύστατο σωματείο εργολάβων και υπεργολάβων Δήμου Αριστοτέλη κάτω από δυσάρεστες συνθήκες, λόγω των γεγονότων που έλαβαν χώρα χθες το βράδυ στην περιοχή των Σκουριών.

Καταδικάζουμε κάθε πράξη βίας και τρομοκρατίας εις βάρος όλων των εργαζομένων.

Εργαζόμαστε στις Σκουριές από το 2012 και έχουμε ζήσει όλα τα δυσάρεστα γεγονότα την τελευταία τριετία. 

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: "ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΕΚΑΝΑΝ... ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗΔΩΝ... ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ"


Οι γνωστοί-άγνωστοι  που αντιδρούν στην επένδυση στις Σκουριές εκμεταλλευόμενοι  την νύχτα, εχθές βράδυ στις 11/11/2015 έβαλαν φωτιά και κατέστρεψαν τα μηχανήματα δυο συναδέλφων.

Με αυτόν τον τρόπο έκαναν «αντίσταση» κατά των μεροκαματιάρηδων «καπιταλιστών» καταστρέφοντας τους κόπους μιας ζωής.

Τους καταγγέλλουμε στην κοινή γνώμη της Χαλκιδικής και της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι οι αγώνες πραγματοποιούνται στο φώς και με καθαρά πρόσωπα χωρίς κουκούλες.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: "ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ"

Φωτογραφία από το μηχάνημα που έκαψαν άγνωστοι σήμερα στις Σκουριές

Πριν από λίγη ώρα στο twitter το "παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων" και με αφορμή την ανάρτηση μας για το επεισόδιο σε βάρος εργαζομένων και εργολάβων που έγινε το πρωί στη Μεγάλη Παναγία αναρωτήθηκε:


Η απάντηση έρχεται από τον γραμματέα του συλλόγου εργολάβων και υπερεργολάβων του Δήμου Αριστοτέλη Κώστα Καραγιάννη, ο οποίος ισχυρίζεται από την πλευρά τους πως:

«Συνάδελφοι εργολάβοι και εργαζόμενοι βρεθήκαμε από νωρίς το πρωί στο οικόπεδο του πρώην δημάρχου Μ. Παναγίας Παναγιώτη Δρούγκα, το οποίο είναι νοικιασμένο από την Ελληνικός Χρυσός για να γίνουν κάποιες εργασίες καθαρισμού.