Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

ΕΝΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΙ ΠΕΤΡΩΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΒΡΑΣΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Στην εκδήλωση η οποία έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου 2016, τιμήθηκαν το ζεύγος Μιχάλης Βλάχος και Ούτε Γκέρχαρντ, οι δημιουργοί του μοναδικού Μουσείου Ορυκτών και Πετρωμάτων στα Βρασνά, που έχουν ξεναγήσει στη συλλογή τους, περισσότερους από 1.500 μαθητές σχολείων.

Στο παραδοσιακό χωριό των Βρασνών βρίσκεται το Λαογραφικό Μουσείο Βρασνών το οποίο στεγάζεται στον κατάλληλα ανακατασκευασμένο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου, εμβαδού 330 τ.μ. το οποίο κατασκευάστηκε το 1934. 

Το μουσείο λειτουργεί ως χώρος συγκέντρωσης και προβολής τοπικών λαογραφικών στοιχείων όπως παραδοσιακές στολές, αγροτικά εργαλεία, αντικείμενα καθημερινής, λαϊκά μουσικά όργανα, οικιακά σκεύη κλπ.

Η έκθεση πετρωμάτων, ορυκτών και κρυστάλλων φιλοξενείται στο Λαογραφικό Μουσείο Βρασνών. Το υλικό της έκθεσης είναι δωρεά του Μιχάλη Βλάχου και της συζύγου του Ute Gerhard.

Η έρευνα και η συλλογή των πετρωμάτων πραγματοποιήθηκε από τον Μιχάλη Βλάχο και την Ute Gerhard και προέρχεται από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπως: Ξάνθη, Θάσος, Μαρώνεια, Σάπες, Δράμα, Χρυσοπηγή (Γράμμος), Καστοριά, Κίσσαβος, Στρατώνι κλπ. Την οργάνωση, επιμέλεια και παρουσίαση της έκθεσης  έχει η Ute Gerhard.


Το Μουσείο είναι  ανοικτό για το κοινό και όποιοι επιθυμούν παρουσίαση – ξενάγηση της έκθεσης πετρωμάτων (Σχολεία, γκρουπ τουριστών κλπ.) να επικοινωνούν με την κυρία Ούτα στο τηλέφωνο 6949210113.


Αναδημοσίευση από volvipress.gr


1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ένα μεγάλο εύγε στο ζεύγος Μιχάλη Βλάχου και Ute Gerhardt για το σπουδαίο έργο τους! Η αγάπη και η γνώση τους για τα ορυκτά είναι τόσο μεγάλη που αν είχαν σπουδάσει θα ήταν σίγουρα καθηγητές Πανεπιστημίου. Το έργο τους έχει αναγνωριστεί και από το Γεωλογικό τμήμα του ΑΠΘ και συγκεκριμένα από τον Επίκουρο Καθηγητή Κοιτασματολογίας-Γεωχημείας
Τομέας Ορυκτολογίας, Πετρολογίας, Κοιτασματολογίας
κύριο Μέλφο. Σύντομα το μουσείο τους θα ενταχθεί στο πρόγραμμα εκπαιδευτικών εκδρομών της Γεωλογικής Σχολής του ΑΠΘ. Το ζεύγος αυτό είναι παράδειγμα προς μίμηση, το μουσείο τους είναι ένα κόσμημα για την περιοχή και ο Δήμος Βόλβης μόνο κέρδος θα έχει από την παρουσία του Μιχάλη και της Ute.Ξανά μπράβο και συνεχίστε το σπουδαίο έργο σας!

Γιώργος Μ