Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟΤΥΧΑΤΕ κ. ΠΑΝΟ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ


Του Γιώργου Κράλογλου

Την απορία βεβαίως και οφείλει να λύσει προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Πως συμβιβάζεται να τοποθετείς στο, κατ' εξοχήν, αναπτυξιακό υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος τους Λαφαζάνη και Σκουρλέτη, κατ' εξοχήν, αρνητές (όπως αποδείχθηκε) ιδιωτικών επενδύσεων και ιδιωτών επενδυτών ενώ, ταυτόχρονα, ευαγγελίζεσαι ανάπτυξη υπολογίζοντας και σε απορρόφηση της ανεργίας. Ποιος θα σου κάνει τις επενδύσεις;

Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης στην πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, (συνεπέστατος στις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ να αποκλείει την ιδιωτική πρωτοβουλία από τις επενδύσεις και να δέχεται μόνο κρατικές -με κατά περίπτωση συνεργασία ιδιωτών-) ούτε είδε, ούτε συζήτησε, ούτε διάβασε, ούτε άκουσε οτιδήποτε του εισηγήθηκαν για ιδιωτικές επενδύσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλη τη διάρκεια της θητείας δεν δέχθηκε ούτε μία φορά την Διοίκηση του ΣΕΒ ή άλλων Οργανώσεων για να συζητήσει.

Ο Λαφαζάνης όμως ήταν σαφής και ξεκάθαρος. Θα κέρδιζε μόνο χρόνο στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ενέργειας αδιαφορώντας αν έχανε την καλή μαρτυρία στην επιχειρηματική αγορά.

Περιορίσθηκε στην επανάληψη του γνωστού θεάτρου, μπουρδολογίας περί αγωγών του φυσικού αερίου (που έχτισαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1990 μέχρι σήμερα) γνωρίζοντας πως, για την Ελλάδα, όλα τα περί (συγκεκριμένων) αγωγών είναι σενάρια που εκτός από  "αρπαχτές" κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εγχώρια κρατικοδίαιτα προγράμματα δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτε στην οικονομία και ιδίως στην ανεργία. Ακόμη και την τοπική.

Όταν όμως τον κ. Π. Λαφαζάνη τον διαδέχθηκε ο κ. Π. Σκουρλέτης ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε απολύτως κανένα γνώρισμα με αυτά της εποχής του υπουργού Λαφαζάνη.

Ο κ. Τσίπρας εντάχθηκε στο "κλαμπ" των μνημονιακών και των στενών συνομιλητών της Αμερικής, του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Και ας λέει το Χάρβαρντ ό,τι θέλει για αποτυχία του.

Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος παρέμεινε στην κορυφή της ανάπτυξης. Επανιδρύθηκε μετά από 20 χρόνια απουσίας υφυπουργείο Βιομηχανίας. Και αναγγέλθηκε η δημιουργία Κρατικού Οργανισμού Ενίσχυσης των επενδύσεων.

Στήθηκε, δηλαδή, ένα σκηνικό υποδοχής επενδυτών και επιχειρηματιών με υπουργεία, Οργανισμούς και καλωσορίσματα επενδυτών αλλά τοποθετήθηκε στην "ρεσεψιόν" ο κ. Πάνος Σκουρλέτης που δεν του πηγαίνει να ανακατεύονται ιδιώτες επιχειρηματίες στην οικονομία. 

Τον λόγο πρόσληψης του κ. Σκουρλέτη, στο υπουργείο Ενέργειας-Περιβάλλοντος τον ξέρει μόνο ο προσωπικός του φίλος πρωθυπουργός κ. Τσίπρας. Ο οποίος έχει και την ευθύνη για την απόλυσή του μετά την αποτυχία του και την ανυπαρξία του υπουργείου του σε ό,τι έχει να κάνει με σχεδιασμό για την ανάπτυξη.

Γιατί όμως απέτυχε ο κ. Σκουρλέτης στο υπουργείο Ενέργειας - Περιβάλλοντος που έφθασε σε διωγμούς επενδυτών από το αρμόδιο και για την ανάπτυξη υπουργείο!!!

Γιατί είναι πολύ φτηνός λαϊκισμός να ανακοινώνεις αποφάσεις προώθησης του αγωγού TAP δύο ώρες πριν συναντήσεις επενδυτές στους οποίους βάζεις πρόστιμα  περίπου 2 εκατ. ευρώ με λόγους που ούτε ξέρει ο κόσμος ούτε θα καταφέρεις (τελικά) να δικαιολογήσεις ως υπουργείο.

Γιατί τα παραμύθια "σημασίας" των αγωγών φυσικού αερίου στην οικονομία και την ανεργία (συμπεριλαμβανόμενου και του TAP) τα χρησιμοποίησαν τέσσερις κυβερνήσεις και αντίστοιχοι υπουργοί ενώ θα τα λένε στα εγγόνια τους και οι σημερινοί 700.000 άνεργοι μεταξύ 25-35 ετών από τα 2.000.000 ανέργων που θα έχουμε στο τέλος του 2016. Θα τα λένε γιατί θα παραμείνουν παραμύθια σε ό,τι αφορά την τελική προσφορά τους στην οικονομία.

Γιατί στο υπουργείο Ενέργειας έργο (ακόμη και τετράμηνης θητείας) είναι να θεσπίσεις, άμεσα, τολμηρά αναπτυξιακά μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους ώστε να κάνεις την εθνική σου παραγωγή ανταγωνιστική και να δώσεις ευκαιρίες σε επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

Γιατί έργο στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα ήταν να ολοκληρωθεί πλήρως το χωροταξικό, ώστε να γνωρίζει υπουργείο και επενδυτές που μπορούν να κάνουν επενδύσεις που δεν θα γκρεμίζει το ίδιο κράτος όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Έτσι θα μειώσεις αυτόματα και τον χρόνο εκδόσεως των αδειών από τα περίπου 2 χρόνια στον 1 μήνα. Στην Βουλγαρία εκδίδονται σε μία εβδομάδα!!! 

Έργο, κ. Σκουρλέτη, στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι να επιτύχετε συνύπαρξη της πολιτικής προστασίας του περιβάλλοντος με την πολιτική ανάπτυξης όπως έχουν κάνει όλες οι ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένης και της γειτονικής Βουλγαρίας. Έτσι δεν θα καταφεύγετε στις εντελώς αβάσιμες διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν είναι τριτοκοσμική χώρα για τους επενδυτές. Είναι κ. Σκουρλέτη. Δυστυχώς είναι...

Αναδημοσίευση από capital.gr