Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

ELDORADO GOLD: "ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" (ΒΙΝΤΕΟ)


Με την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ "απάντησε" το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Eldorado Gold, η οποία ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να αναστείλει μέρος των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.

Η απόφαση του υπουργείου έγινε γνωστή λίγες ώρες μετά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της καναδικής μεταλλευτικής και μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση της διοικητικής ομάδας της Eldorado με την ηγεσία του υπουργείου.

«Δυστυχώς, αυτό που δεν είχαμε υπολογίσει στην επένδυσή μας στην Ελλάδα, είναι ότι θα μπορούσε ένα επενδυτικό project να γίνει όργανο για πολιτικό παιχνίδι», ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Paul Ν. Wright.

«Αυτή τη διάσταση δεν την είχαμε υπολογίσει, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε και να εκτιμήσουμε αυτή την παράμετρο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας:

«Ενώ η επένδυση είναι καθ’ όλα "καθαρή και ξάστερη", από κάθε άποψη, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βάζουμε λεφτά σε μια επένδυση στην οποία μπαίνουν διαρκώς σκόπελοι».

«Θα περιμένουμε τρεις μήνες ακόμη. Αν δεν υπάρξει εξέλιξη, θα σταματήσουμε και στην Ολυμπιάδα, καθώς εκκρεμούν κι εκεί διάφορες άδειες», προειδοποίησε ο κ. Wright.

«Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλη εμπειρία και μεγάλη εξοικείωση με την εξορυκτική διαδικασία. Ενώ μπορεί να γίνει σημαντικό κέντρο εξόρυξης. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια, μπορεί η χώρα και οι τοπικές κοινωνίες και όλοι να είναι διαχρονικά ωφελημένοι. Δεν είχαμε όμως υπολογίσει, δεν ξέραμε, την πολιτική διάσταση που θα μπορούσε να πάρει μια καθ’ όλα νόμιμη επένδυση», σχολίασε ο επικεφαλής της καναδικής μεταλλευτικής.

«Μέτοχοί μας είναι μερικοί από τους μεγαλύτερους και πιο ισχυρούς στον κόσμο, όπως οι Fidelity, BlackRock κλπ. Υπάρχει η δυνατότητα να ριχτούν πολλά επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα. Ζητήθηκαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, αλλά μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Γενικώς, πάντως, το έργο είναι αδειοδοτημένο πλήρως από το 2012. Αυτό που καθυστερεί τα projects είναι οι επιμέρους άδειες οικοδομής, υποδομών κλπ.» σημείωσε ο κ. Wright.

Όπως είπε, «είμαστε μια εταιρεία με μεγάλη διαδρομή, με 7.500 εργαζόμενους, και είμαστε περήφανοι για το έργο και την ιστορία μας». Σημείωσε ότι στα έργα της εταιρείας στην Ελλάδα υπάρχουν ευκαιρίες για μεγάλη προστιθέμενη αξία για τη χώρα αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, ανέφερε ότι η εταιρεία του είναι ήδη «από τους μεγαλύτερους πελάτες του Λιμένα Θεσσαλονίκης» και υπογράμμισε ότι από την παρουσία της Eldorado στην Ελλάδα μπορούν για γενιές να υπάρξουν μεγάλα οφέλη για τη χώρα.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Wright ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Χρησιμοποιήθηκε για πολιτικό παιχνίδι η επένδυση. Δεν ήταν καλό για τη χώρα. Κανείς δεν έκατσε στην Ελλάδα να «ζυγίσει» τεχνοκρατικά και αντικειμενικά την επένδυση. Καθοδηγούνται ιδεολογικά οι αντιδράσεις, ποτέ δεν θα πειστούν κάποιοι. Δεν θα επενδύαμε, ως Eldorado 700 εκατ. δολάρια αν δεν είμασταν 100% απόλυτα σίγουροι για τη νομιμότητα του έργου, ειδικά σε μια χώρα της Ευρώπης που έχει εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία για περιβαλλοντικά ζητήματα».

Πάντως, ο κ. Paul Wright ξεκαθάρισε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε εντελώς την επένδυση, δεν θα παραδώσουμε τα... κλειδιά» όπως χαρακτηριστικά είπε. 

«Η επένδυση κάποια στιγμή θα προχωρήσει, είναι προς το συμφέρον της χώρας. Όχι, δεν έχουμε σκοπό να φύγουμε επενδυτικά από την Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Αναδημοσίευση από liberal.gr