Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΣτΕ: "ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ Η ΜΕΘΟΔΟΣ FLASH SMELTING ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"


Ακόμη ένα μεγάλο antigold παραμύθι με δράκους, σημεία και τέρατα έλαβε τέλος. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις απόφασεις 217/2016 και 218/2016 ακύρωσε οριστικά την απόφαση Σκουρλέτη που στις 19 Αυγούστου ανακάλεσε τα έργα ανάπτυξης της Ελληνικός Χρυσός σε Ολυμπιάδα και Σκουριές.

Μεταξύ άλλων επινοήσεων και εφευρέσεων που υποκινήθηκαν από τους γνωστούς αντιπαραγωγικούς κύκλους που συμβουλεύεται το ΥΠΕ ήταν και το ζήτημα της εφαρμογής ή όχι της πυρομεταλλουργικής μεθόδου  του flash smelting.

Κατά τον Π. Σκουρλέτη και τους συμβούλους του, η Ελληνικός Χρυσός έπρεπε να κάνει στην Χαλκιδική τις πειραματικές δοκιμές της μεθόδου σε ημιβιομηχανική κλίμακα και όχι στις εγκαταστάσεις της Outotec στην Φινλανδία, όπως και έκανε.

Αυτό όπως αποδείχτηκε δεν ήταν αρκετό για τον υπουργό και γι' αυτό το λόγο έκρινε ότι έπρεπε να σταματήσουν οι δραστηριότητες της εταιρείας.

Επιπλέον, το ΣτΕ δικαίωσε την εταιρεία στην προσφυγή που κατέθεσε εναντίον της απόφασης Λαφαζάνη να ανακαλέσει την άδεια οικοδόμησης του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές. 

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε ακόμη 2 antigold προσφυγές. Η μια ήταν του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγέλογου και κάποιων ακόμη κατοίκων της Μ. Παναγίας κατά της Ελληνικός Χρυσός, που κατηγορούσαν την εταιρεία για μη κατάθεση επενδυτικού σχεδίου και η άλλη αφορούσε προσφυγή κατοίκων για ακύρωση των έργων στον Καρατζά Λάκκο. 

Μένει να δούμε, αν ο υπουργός θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις του περί σεβασμού και εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ, ή θα υιοθετήσει εκ νέου τις γνωστές πρακτικές του "παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων" που περιφρόνησαν προκλητικά και τις 11 προηγούμενες αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας για την επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική.





7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπουργέ της κακιάς ώρας η μόνη σου επιλογή πολιτικώς,ηθικώς και κοινωνικώς είναι η παραίτησή σου...

Ανώνυμος είπε...

Σκουρλέτη αν έχεις λίγο αξιοπρέπεια επάνω σου και λίγο Ελληνικό φιλότιμο, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να παραιτηθείς και όχι μόνο, να ζητήσεις και συγνώμη στους χιλιάδες εργαζομένους της μεταλλευτικής που τους έχετε κάνει μπαλάκι και τους ταλαιπωρείτε τόσο ψυχικά όσο και ηθικά.

Ανώνυμος είπε...

11+2=13 θετικές αποφάσεις ΣτΕ. Επιτέλους , στο δημοτικό τα παιδάκια έχουν νοημοσύνη ανώτερη των εν δυνάμει αμφισβητούντων τους αριθμούς. Το επόμενο ερώτημα, ίσως φιλολογικό, ο φερόμενος αρχιμανδρίτης θα πληρώσει από την τσέπη του ράσου του την δικαστική αποζημίωση ή θα κάνει έρανο στους anti-πιστούς? Για να σοβαρευτούμε, όχι απλά αποδεικνύεται ότι ο υπουργός ‘βασιλιάς’ είναι γυμνός αλλά και απανωτά άδικος απέναντι σε σκληρά εργαζομένους, ταξικά σε απόσταση ετών φωτός από τα προσωπικά του δεδομένα. Οι ευθύνες δεν παραγράφονται (πλην της παρόδου εικοσαετίας) και ο κάθε πικραμένος ας αναλογιστεί την αρνητική συμπεριφορά του απέναντι στις εξελίξεις.

ΟΒΕΛΙΞ ®

Ανώνυμος είπε...

Ο Σκουρλέτης νομίζει ότι είναι υπεράνω του Νόμου, αλλά τελικά είναι το υποχείριο της Ιγγλέζη.

Ανώνυμος είπε...

Παρά τις απανωτές αποφάσεις του αυστηρότερου, ειδικά σε ό,τι αφορά θέματα που αφορούν το περιβάλλον, δικαστηρίου της χώρας, του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει στην επένδυση της ΒΑ Χαλκιδικής το τελευταίο χαρτί για δήθεν εκπλήρωση προεκλογικών δεσμεύσεων. Μέσα σε έναν βούρκο χυδαίων ψεμάτων, δεσμεύσεων που ακυρώθηκαν και ανερυθρίαστης ρουσφετολογίας και κυβερνητικής υποκρισίας, ο Πάνος Σκουρλέτης θα επιχειρήσει να ακυρώσει στη Βουλή, όσο έχει την πλειοψηφία, την περιβαλλοντική μελέτη, βάζοντας ταφόπλακα στο πιο προσεκτικά σχεδιασμένο και εφαρμοσμένο σχέδιο περιβαλλοντικής προστασίας και παρακολούθησης σε επένδυση και στέλνοντας στην ανεργία τουλάχιστον 600 εργαζόμενους σε πρώτη φάση.

Ανώνυμος είπε...

ψιτ...μπομπολια ψαχτιτε λιγο παραπανω για τις σημερινες αποφασεις του ΣΤΕ...
τι λενε οι αποφασεις για τις αδειοδοτησεις????

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον @20 Ιανουαρίου 2016 - 11:39 μ.μ.

Αγαπητό μας σοσούδι θα σε συμβουλεύαμε να ανατρέξεις στην απόφαση 3191/2015 του ΣτΕ. Θα καλύψει πλήρως τις όποιες απορίες ή εμμονές έχεις.

Σ΄ευχαριστούμε για το σχόλιο σου.