Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

#SKOURIES: ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΑΝΤΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΥΠΕΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Πέντε περίπου ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου την Τρίτη της Eldorado Gold, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), με γραπτή ανακοίνωσή του, ενημέρωνε τους διαπιστευμένους συντάκτες του ότι εγκρίνει τις εισηγήσεις του Σώματος Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την επιβολή στην Ελληνικός Χρυσός (θυγατρική Eldorado Gold) προστίμων 1,73 εκατ. ευρώ για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

"Η νέα κυβέρνηση χρειάστηκε να λάβει ειδικότερα μέτρα, ενώ δεν θα έπρεπε, για το αυτονόητο. Έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι συγκεκριμένες παραβάσεις και να επιβληθούν τα πρόστιμα που αυτές συνεπάγονται” σημείωνε την Τρίτη το ΥΠΕΝ. 

Στον αντίποδα, η εταιρεία ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα με όρους εντυπώσεων, επιβάλλοντας πρόστιμα λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου.

Το παρασκήνιο

Ωστόσο, οι πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr είναι σε αντιδιαστολή με την επίσημη εκδοχή και φανερώνουν τον σπασμωδικό χαρακτήρα των κινήσεων του ΥΠΕΝ, με τις φερόμενες παραβάσεις της Ελληνικός Χρυσός να βρίσκονται σε γνώση του από το Φεβρουάριο. 

Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, στις 17 Φεβρουαρίου οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με έγγραφό τους ("διαβίβαση πράξεων βεβαίωσης παράβασης”) γνωστοποίησαν στο υπουργείο- με επικεφαλής τότε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη- τις διαπιστωμένες παραβάσεις της εταιρείας.

Σε συνέχεια του παραπάνω εγγράφου, ακολουθεί ένα ακόμη έγγραφο, 28 σελίδων, της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος με ημερομηνία 30 Σεπτεμβρίου (βλ.φωτ.). Πρόκειται για την "πράξη βεβαίωσης παράβασης” για το υποέργο  Μαύρων Πετρών και εγκαταστάσεων Μαντέμ Λάκκου, με την οποία βεβαιώνονται οι διαπιστωμένες παραβάσεις. Ωστόσο, ο "κύκλος” των κυρώσεων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί: μετά τη διαπίστωση και τη βεβαίωση, απαιτείται ο καταλογισμός του χρηματικού προστίμου.

Το τρίτο αυτό στάδιο είναι καθοριστικής σημασίας στην ιστορία "Ελληνικός Χρυσός”.

Και αυτό επειδή ο Π. Σκουρλέτης καταλόγισε το πρόστιμο με καθυστέρηση περίπου τεσσάρων μηνών -με αφετηρία τις 30 Σεπτεμβρίου- τον Ιανουάριο, αφότου η Ελληνικός Χρυσός γνωστοποίησε ότι αναστέλλει τη δραστηριότητα της στις Σκουριές. Γιατί το ΥΠΕΝ δεν επέβαλε το πρόστιμο πολύ νωρίτερα;

Όλο το παρασκήνιο για το πρόστιμο στην Ελληνικός Χρυσός

Ισχύει, ακόμη, όπως αναφέρουν οι αποκλειστικές πληροφορίες του Capital.gr, ότι στην Λεωφόρο Μεσογείων  τις ώρες, πριν από την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, προχώρησαν εσπευσμένα στην πρωτοκόλληση της απόφασης για το πρόστιμο; 

Κατά την ίδια χρονική περίοδο αναζήτησαν στο ΥΠΕΝ αριθμό πρωτοκόλλου για την απόφαση καταλογισμού/επιβολής προστίμου με ημερομηνία είτε τέλη Δεκεμβρίου είτε έως το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου;

Σε κάθε περίπτωση, χρειάστηκε να περάσουν επτά μήνες από τη "διαβίβαση των πράξεων βεβαίωσης” παράβασης (Φεβρουάριος 2015), και τέσσερις μήνες από την "πράξη βεβαίωσης παράβασης” (Σεπτέμβριος 2015), με τις κυρώσεις να επιβάλλονται λίγες ώρες (συμπτωματικά;) μετά τις ανακοινώσεις της εταιρείας για αναστολή των δραστηριοτήτων της. 

Αυτό όταν το ΥΠΕΝ σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι "τα αποτελέσματα ελέγχων για χρόνια έμεναν "ξεχασμένα" σε συρτάρια με ευθύνη των πολιτικών ηγεσιών και των κυβερνήσεων, οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα, αλλά, όπως φαίνεται, όχι και τη βούληση, να επιβάλουν τη νομιμότητα".

Μία ακόμη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Εάν το πρόστιμο ξεπερνούσε τα 2 εκατ. ευρώ, για να εγκριθεί θα απαιτούνταν η λήψη έγκρισης, σε ανώτερο κυβερνητικό επίπεδο ξεφεύγοντας δηλαδή από τα στενά όρια του ΥΠΕΝ, γεγονός που θα καθιστούσε τη διαδικασία, έως ένα βαθμό, περιπλοκότερη. Ίσως πρόκειται για σύμπτωση. 

Ωστόσο, όπως παρατηρούν πηγές, το πρόστιμο θα μπορούσε κάλλιστα να ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ, εάν ληφθεί υπόψη ότι μία από τις καταλογιζόμενες παραβάσεις αφορά ζητήματα λιγότερο σύνθετα, όπως η μη λειτουργία συστήματος πλύσης τροχών...

Αναδημοσίευση από capital.gr


*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Αν η απόφαση από αναμένεται από το ΣτΕ δικαιώσει και πάλι την Ελληνικός Χρυσός φανταζόμαστε ότι οι κάποιοι μπορεί να βρουν και χρυσό στις Σκουριές μετά από τη διαδικασία της "εκχύλισης" (leaching), που λέει και το... αξιόπιστο και συμβουλευτικό προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ "παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων".

Άντε... και καλά εκχυλίσματα!