Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ - ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΙ ΥΠΌΛΟΙΠΟΙ ΑΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝΤΑΙ...


Του Αθαν. Καρίνα Μεταλλειολόγου Μηχανικού - Γεωτεχνικού

Είναι γνωστό ότι από το 2004, έτος έναρξης, μέχρι σήμερα, 2016, η επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική έχει περάσει από χίλια κύματα και χίλια κόσκινα

Καταρχήν αξιολογήθηκε από την ελληνική πολιτεία το επενδυτικό σχέδιο που κατέθεσε η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και εγκρίθηκε, ενώ κρίθηκε στο ΣτΕ η νομιμότητά του, απορρίπτοντας σχετική προσφυγή αντιδρώντων στην υλοποίηση της επένδυσης. 

Επίσης, αξιολογήθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και εγκρίθηκαν Περιβαλλοντικοί Όροι (ΑΕΠΟ) από το αρμόδιο Υπουργείο, για το σύνολο του επενδυτικού σχεδίου, ως ενιαίο και αδιαίρετο έργο, το οποίο συνίσταται από τέσσερα βασικά έργα, τα μεταλλεία στις Μαύρες Πέτρες, στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές και τη μεταλλουργία χαλκού-χρυσού στο Μαδέμ Λάκκο. 

Επί των περιβαλλοντικών θεμάτων, οι αντιδρώντες προσέφυγαν στο ΣτΕ περισσότερες από 10 φορές. Οι εν λόγω προσφυγές των αντιδρώντων επί περιβαλλοντικών θεμάτων απορρίφθηκαν από το ΣτΕ, δικαιώνοντας την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. που συνέταξε τη ΜΠΕ και το Υπουργείο που την ενέκρινε και χορήγησε περιβαλλοντικούς όρους. 

Επιπροσθέτως, η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. συνέταξε και υπέβαλε στο αρμόδιο υπουργείο τις βασικές τεχνικές μελέτες υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου για τις οποίες έλαβε τις αντίστοιχες αδειοδοτήσεις και ένα πλαίσιο αυστηρών όρων. 

Τέλος, η επένδυση υποβλήθηκε και σε μία ακόμη βάσανο, αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κος Σκουρλέτης, δοκίμασε να κλείσει τα μεταλλεία τον Αύγουστο του 2015, αλλά η απόφασή του ακυρώθηκε οριστικά από το ΣτΕ τον Ιανουάριο του 2016.

Είναι σαφές ότι η επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική δοκιμάστηκε ποικιλοτρόπως και σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε οικονομοτεχνικό, όσο και σε νομικό επίπεδο. Τα οικονομοτεχνικά θέματα εξετάσθηκαν και αξιολογήθηκαν από τους υπαλλήλους του αρμόδιου υπουργείου και χορηγήθηκαν οι αντίστοιχες άδειες.

 Επίσης, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για το οποίο να έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ από τους αντιδρώντες και να μην δικαιώθηκε ο επενδυτής με αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις. Επομένως αναρωτιέται κανείς, για ποιο λόγο σήμερα οδεύουν προς πρόσκαιρο κλείσιμο τα μεταλλεία στη ΒΑ Χαλκιδική; Ο λόγος είναι ξεκάθαρος. 

Η επένδυση χρυσού δεν είναι αποδεκτή με πολιτικά κριτήρια. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αποδέχεται την ιδιωτική επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας. 

Εξαιτίας αυτού του λόγου, ο οποίος ταυτίζεται ιδεολογικά με τους αντιδρώντες στην επένδυση, η κυβέρνηση ασκεί επιθετική πολιτική εις βάρος της επένδυσης, προκαλώντας καθυστερήσεις, κωλυσιεργίες και λοιπές δυσλειτουργίες στην απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου

Αυτή η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης εις βάρος της επένδυσης ανάγκασε τον επενδυτή να αποφασίσει την πρόσκαιρη αναστολή των εργασιών στα μεταλλεία των Σκουριών και της Ολυμπιάδας, θέτοντας την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της, αναμένοντας τις εκκρεμούσες αδειοδοτήσεις ρουτίνας για επιμέρους εγκαταστάσεις.

Συνεπώς, είτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αντιληφθεί το δημόσιο συμφέρον, θα αγνοήσει τις ανεδαφικές προεκλογικές δεσμεύσεις της προς τους αντιδρώντες και θα χορηγήσει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις ρουτίνας, είτε θα αναμένεται η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έχει ταχθεί σαφώς υπέρ της υλοποίησης της επένδυσης. 

Σε κάθε περίπτωση η επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική είναι καταδικασμένη να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει. Είναι θέμα χρόνου. Εν τω μεταξύ απαιτείται αγώνας και υπομονή από όσους βλέπουμε την ανάπτυξη της ΒΑ Χαλκιδικής μέσα από τη λειτουργία των μεταλλείων.

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας