Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Ο Γ. ΤΣΙΡΩΝΗΣ ΞΑΝΑΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ: "ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΦΙΛΙΚΟΣ Ή ΕΧΘΡΙΚΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ"

Υπουργέ με κανέναν να μην είσαι φιλικός...
Εκτός ίσως από έναν. Τον "Mr. Antigold". Το αξίζει...
*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Τα χαρτιά του για τις επενδύσεις στη διαχείριση αποβλήτων και στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, δυο ζητήματα για τα οποία η κυβέρνηση και το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έχουν δεχτεί σημαντικές επικρίσεις, ανοίγει με συνέντευξη του ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. 

Σημειώνει ότι το υπουργείο δεν ανθίσταται στις ιδιωτικές επενδύσεις και αναφέρει ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι απολύτως σεβαστές.

Κύριε Τσιρώνη. η επένδυση χρυσού συνοδεύεται οπό 16 θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Γιατί να μην προχωρήσει η υλοποίησή της, εφόσον τηρούνται οι όροι περιβαλλοντικής προστασίας;

Η δημόσια διοίκηση είναι απολύτως υποχρεωμένη να καθιστά τις αποφάσεις του ΣτΕ απολύτως σεβαστές. Αντίθετα, η Eldorado δεν έχει διεξαγάγει την πειραματική μέθοδο μεταλλουργίας (flash melting) στην Ελλάδα, όπως οφείλει βάσει της σύμβασης, θα μπορούσαμε να είχαμε ανακαλέσει τις αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), για να τις επανεξετάσουμε από μηδενική βάση. Σεβόμενοι, όμως, τους εργαζομένους, δεν προχωρήσαμε σε κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, το ΣτΕ δέχεται ότι η εταιρεία ορθώς πραγματοποίησε τις πειραματικές δοκιμές της στη Φινλανδία.

Ναι, αλλά η σύμβαση δεν προβλέπει τη διεξαγωγή των πειραματικών δοκιμών στη Φινλανδία. Πώς γνωρίζουμε εάν η μέθοδος είναι συμβατή με τα πετρώματα της Βορειο-ανατολικής Χαλκιδικής; Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε τις συνθήκες του πειράματος; Είχαμε από το υπουργείο μάρτυρες στη Φινλανδία να εξακριβώσουμε, π.χ., τη σύνθεση του γεωλογικού μείγματος;

Η στάση του υπουργείου έναντι των επενδυτών υπήρξε φιλική ή εχθρική;

Στις επιχειρήσεις δεν τίθεται ζήτημα φιλικότητας ή εχθρότητας. Δεν έχω καμία διάθεση να είμαι φιλικός ή εχθρικός με τους επιχειρηματίες. Κι αυτό δεν σχετίζεται με κάποια ιδεολογία, καθώς εδώ κάνουμε δουλειά. Εάν, λοιπόν, η ΑΕΠΟ τηρείται απαρέγκλιτα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τη δεχτούμε, διότι στηρίζεται σε αποφάσεις του ΣτΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, οφείλουμε να παρέμβουμε.

Πάντως, όσο εκκρεμούσαν οι αποφάσεις του ΣτΕ, αναμένατε τη δημοσίευση τους για να καθορίσετε τις μελλοντικές κινήσεις σας.

Η απόφαση αυτή (σ.σ.: 217/2016) προβλέπει ότι η Eldorado μπορεί να συνεχίζει το έργο χωρίς να έχει πραγματοποιήσει τις πειραματικές δοκιμές της στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξετάσουμε την ΑΕΠΟ με το νομικό τμήμα μας, ώστε να αναζητήσουμε ισοδύναμα και υποκατάστατα (σ.σ.: της μη πραγματοποίησης των πειραματικών δοκιμών στην Ελλάδα), με στόχο τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Το πνεύμα του υπουργείου μας δεν είναι ούτε ότι κέρδισε η Eldorado ούτε ότι χάσαμε εμείς. Άλλωστε, εάν η εταιρεία τηρούσε το δημόσιο συμφέρον απαρέγκλιτα, δεν θα είχε και συγκρούσεις με τους κατοίκους. Δεν είναι ανισόρροποι οι άνθρωποι αυτοί, που ζουν τόσα χρόνια στα μεταλλεία, να ξεσηκωθούν ξαφνικά κατά της υλοποίησης του τέταρτου μεταλλείου. Εμείς βρήκαμε τη σύγκρουση, δεν την προκαλέσαμε.

Δεν υποστηρίχθηκαν οι κινητοποιήσεις από τον ΣΥΡΙ ΖΑ και τις οικολογικές οργανώσεις;

Δεν θα μιλήσω για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στου Οικολόγους Πράσινους είχαμε ενστάσεις για τη νέα εξόρυξη στις Σκουριές, τις οποίες είχαμε διατυπώσει πολύ πριν συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση. Το κίνημα κατά των Σκουριών, που συγκροτήθηκε τότε από κατοίκους και επιστήμονες, δεν είχε πολιτική χροιά. Και δεν ήταν κίνημα κατά τη μεταλλουργίας και της Eldorado, που δεν υπήρχε, την περίοδο εκείνη, στην Ελλάδα.

 Γι αυτό το ίδιο κίνημα δεν έχει διαδηλώσει ποτέ για το κλείσιμο των μεταλλείων της Ολυμπιάδας. Όλο, λοιπόν, αυτό το «παραμύθι» ότι έχουμε κηρύξει πόλεμο κατά της Eldorado Gold μάλλον χρηματιστηριακά συμφέροντα εξυπηρετεί.

Δεν υπήρξε πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την ανακοίνωση της ανάκλησης των τεχνικών μελετών μία ημέρα προτού προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές τον Αύγουστο;

Όχι. Όταν προχωρήσαμε στις σχετικές ανακοινώσεις, σας διαβεβαιώνω, με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι δεν γνωρίζαμε ότι θα προκηρυχθούν εκλογές. Άλλωστε, η απόφαση για την ανάκληση των τεχνικών μελετών απαιτούσε προεργασία δύο μηνών, και από τον Ιούλιο ήδη γνώριζα ότι αυτή η απόφαση είναι προς υπογραφή. 

Η γνωστοποίησή της συνέπεσε, λοιπόν, συμπτωματικά με την προκήρυξη εκλογών. Εξίσου αναληθές είναι ότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην εταιρεία αφότου αυτή έκανε γνωστό ότι αναστέλλει τις εργασίες της. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, όταν μια απόφαση βαίνει προς υπογραφή, απαιτείται διάστημα κατ’ ελάχιστον ενάμιση μήνα ια να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, 06/02/2016, του Δημήτρη Δελεβέγκου]

Aναδημοσίευση από metalleiachalkidikis.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Αν μη τι άλλο, ειλικρινής ο κ. Τσιρώνης. Μαζί με αυτήν (την ειλικρίνεια) θα ήταν εξίσου σημαντικό, το να διατηρήσει και στενό σύμβουλο του τον ιδρυτή του "παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων". Όχι μόνο στο κομμάτι της ματαίωσης επενδύσεων, αλλά και για άλλα ζητήματα που αφορούν το υπουργείο. Αν μη τι άλλο έχει γνώσεις για όλα ο Mr. Antigold.

Πέραν τούτου είναι βέβαιο, ότι ο "Mr. Antigold", τόσο εκείνον, όσο και τον Πάνο Σκουρλέτη θα τους έχει ήδη συμπεριλάβει στο μεγάλο καλάθι της οφειλομένης ευγνωμοσύνης του, για τα όσα έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν για να μην περπατήσει η μεγαλύτερη παραγωγική επένδυση στη χώρα.

Λογικά θα τους έχει την ίδια ή ακόμη καλύτερη εκτίμηση, απ' αυτή που έχει τους κουκουλοφόρους, που έκαψαν τις Σκουριές στις 17 Φεβρουαρίου 2013, όπως είπε και κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εμφάνισης του στο Bεργίνα Tv. 

Με τη μόνη διαφορά, ότι τους κουκουλοφόρους των Σκουριών δεν τους γνωρίζει ακόμη, όπως ομολόγησε και ίσως αυτή η ποθούμενη γνωριμία να πάρει καιρό μέχρι να γίνει.

Μεγάλες δόξες και τιμές αναμένονται, σε κάθε περίπτωση, και γι' αυτό αξίζει να παραμένει φιλικός μαζί του ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο απίθανος κρατικοδίαιτος τύπος, για να μην ξεχνιόμαστε, τελευταία προωθεί το διάταγμα για αποχαρακτηρισμό των δασικών οικοσυστημάτων για λόγους κοινωνικού συμφέροντος όπως επιτάσσει το Σύνταγμα, ότι ‘αίρεται ο δασικός χαρακτήρας’ μιας περιοχής όταν ‘περνάει η ρυμοτόμηση’. Κοινώς, η χαρά του κάθε διαπλεκόμενου εργολάβου. Με την ίδια υποκρισία προσπαθεί να φρενάρει τις ειλημμένες αποφάσεις του ΣτΕ δηλώνοντας ‘θα εξετάσουμε την ΑΕΠΟ με το νομικό τμήμα μας’. Το δάσος καίγεται και αυτοί μαζεύουν μανιτάρια. Για το δικό του καλό να διαλέξει στην πλησιάζουσα νύκτα της Αργεντινής να μην μπει στο ίδιο ελικόπτερο με τον Συγκαμμένο γιατί αυτό θα μπατάρει.

ΟΒΕΛΙΞ ®