Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΚΑΙ Η ANTIGOLD ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΙΕΡΟ, ΟΥΤΕ ΟΣΙΟ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Η εφημερίδα Karfitsa δημοσιεύσε ένα εκτενές άρθρο για το τραγικό δυστύχημα στις Μαύρες Πέτρες. 

Ο δημοσιογράφος αναφέρεται ιστορικά σε παλαιότερα ατυχήματα, προσπαθεί να είναι αντικειμενικός, παρουσιάζει ρεπορτάζ από εργαζόμενους, επιθεωρητές μεταλλείων, παράγοντες της περιοχής και σε γενικές γραμμές τα καταφέρνει (μάλλον) να μην σπεκουλάρει πάνω σε χαμένες ζωές. 

Έτσι κι έτσι, ένα άρθρο που διαπραγματεύεται τον θάνατο, δεν είναι και εύκολο…

Και φτάνουμε στις δηλώσει Τόσκα και Ζουμπά… Διαβάστε…

«Ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Τόσκας, που είναι ένας εκ των πρωτεργατών ενάντια στην επένδυση του χρυσού στη Χαλκιδική μιλώντας στην Karfitsa αφήνει σαφείς αιχμές για την μέθοδο εξόρυξης που χρησιμοποιεί η εταιρία. Μάλιστα πρόσφατα ενημέρωσε για το θανατηφόρο ατύχημα τηλεφωνικά και τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. 

«Παλιά κασώνανε. Έβαζαν πλαίσια ξύλινα και στερέωναν τις στοές. Η εταιρία αυτό το έχει καταργήσει. Βάζουν βίδες και πετάνε τσιμέντο στις στοές. Οι παλιοί εργαζόμενοι λένε ότι η μέθοδος που χρησιμοποιεί η εταιρία δεν κάνει για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής που έχουν πετρώματα σαθρά και είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια»

Ο κ. Τόσκας συνεχίζει σημειώνοντας: «γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια έχουμε δυο θανατηφόρα ατυχήματα. Επίσης πολλά ατυχήματα έχουν αποκρυφτεί [!!!]. Κινδύνεψαν άνθρωποι και σώθηκαν κατά λάθος». «Πριν δυο χρόνια τρεις εργαζόμενοι εργάζονταν. Κόπηκε το ρεύμα και πήγαν για τσιγάρο. Εάν κάθονταν στο σημείο που έπρεπε θα έπεφτε βράχος πάνω τους. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί η εταιρία δεν είναι ασφαλής. Τα σωματεία σιωπούν. Ενημερώθηκε και το υπουργείο για την μέθοδο. Παλιοί εργαζόμενοι που τώρα είναι συνταξιούχοι ακούγοντας τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν σήμερα στα μεταλλεία λένε ότι δεν θα έμπαιναν μέσα» αναφέρει. 

Σημειώνεται ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή Κατερίνα Ιγγλέζη αναμένεται να καταθέσει και σχετική ερώτηση στη Βουλή για τα αίτια του θανάτου του συγκεκριμένου εργαζομένου

«Δεν έχω ενημερωθεί επίσημα από κανέναν για το ατύχημα. Μου κάνει εντύπωση που δεν υπάρχουν δημοσιεύματα και αναφορές στο περιστατικό. Η εταιρία ρίχνει ένα πέπλο σιωπής στο ζήτημα» σχολιάζει από την πλευρά του στην Karfitsa ο δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς και υπογραμμίζει ότι δεν έχει ενημερωθεί για κανένα ατύχημα που μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός».

Δεν υπάρχει ούτε ιερό ούτε όσιο… Τα πάντα καταλήγουν σε ευθύνη της εταιρείας… Ακόμα και η σύγχρονη μέθοδος στερέωσης των στοών απορρίπτεται για να διαφημιστεί η παλιά επικίνδυνη μέθοδος με τα ξύλα και τις κάσες που υποστήριζαν μερικώς τις στοές, σημειακά… 

Όσο για τον Ζουμπά, τι να πει κανείς… «Η εταιρεία ρίχνει ένα πέπλο σιωπής στο ζήτημα»!!!. 

Φοβερή δήλωση… Τι κράτησε δηλαδή μυστικό η εταιρεία; Έπρεπε να βγει να διαφημίζει το θλιβερό δυστύχημα; Ή έπρεπε να ενημερώσει προσωπικά τον δήμαρχο; 

Να σημειωθεί πως η ίδια η εταιρεία έβγαλε δελτίο τύπου για το τραγικό συμβάν και όπως αναφέρεται στο άρθρο της Karfitsa, επικοινώνησε με στελέχη της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός» και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στον διευθύνοντα σύμβουλο της, Μιχάλη Θεοδωρακόπουλο, ο οποίος δεσμεύτηκε να τα απαντήσει μετά την παρέλευση σαράντα ημερών από τον θάνατο του άτυχου εργαζομένου. 

Εδώ βλέπουμε και τον στοιχειώδη σεβασμό στο οικογενειακό πένθος…

Αναδημοσίευση από metalleiachalkidikis 

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Πάντως είναι απίστευτα προκλητικό να καλούνται να σχολιάσουν το χαμό του 52χρονου μεταλλωρύχου άνθρωποι που δεν σεβάστηκαν ποτέ το επάγγελμα του και τους ανθρώπους που το υπηρετούν. 

Άτομα που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους  για να εξαφανίσουν αυτό το επάγγελμα και μαζί του την μεταλλευτική δραστηριότητα από τη ΒΑ Χαλκιδική.

Δεν ήξερε ο δημοσιογράφος το antigold βιογραφικό τους; Αποκλείεται. Από τη στιγμή που το βρήκε εξαιρετικά ενδιαφέρον, γιατί δεν πήρε και ένα σχόλιο και από τον ιδρυτή της ΜΚΟ "παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων," που υποστηρίζει με θέρμη την εμπρηστική επίθεση που έγινε στις Σκουριές το Φλεβάρη του 2013, όπου μεταξύ άλλων οι κουκουλοφόροι έλουσαν με βενζίνη δυο εργαζόμενους; 

Επίσης, γιατί δεν πήγε να ρωτήσει και τους μπαχαλάκηδες που κουβαλούν στη Χαλκιδική οι antigold για να ανέβουν στις Σκουριές και να πετάξουν μολότοφ σε χώρο εργασίας; Αυτοί δεν έχουν άποψη; Τόσες φορές έχουν πάει τα τελευταία 4 χρόνια...

Παρακαλούμε στο επόμενο ρεπορτάζ του να τους συμπεριλάβει. Τέτοιες παραλείψεις από σοβαρούς δημοσιογράφους και άλλο τόσο σοβαρές εφημερίδες δεν επιτρέπονται.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι ...δεν τον πηραν στον ΟΛΘ τον Τοσκα ακομα;;;

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς που υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ μέσα στον Χρυσό που γνωρίζουν από σεβασμό σε πένθος και δεν παίζουν με την ψυχή του Κώστα, χωρίς να έχουν κλείσει τα 40 του. Είσαι σωστός Μιχάλη.