Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ Ή ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ & ΙΣΩΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ?


 Του Αθανασίου Καρίνα Μηχανικού Μεταλλειολόγου - Γεωτεχνικού 

Μετά την πρόσφατη άδεια δόμησης που χορήγησε η πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη περί τα τέλη Φεβρουαρίου και η οποία αφορούσε στο κτίριο του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, παρατηρείται μία έντονη κινητικότητα εκ μέρους των επικεφαλής των αντιδρώντων (antigold), αφού βλέπουν να απομακρύνεται ο απώτερος στόχος τους που είναι να κλείσουν τα μεταλλεία στη ΒΑ Χαλκιδική, με οργάνωση εκδηλώσεων δήθεν ενημέρωσης των ... αμέριμνων και ανυποψίαστων πολιτών.

Χαρακτηριστική είναι η επικείμενη εκδήλωση στο Δήμο Νέας Προποντίδας. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης είναι ο Δήμος, η Επιτροπή αγώνα ενάντια στη εξόρυξη χρυσού και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, ενώ οι 4 ομιλητές είναι οι γνωστοί πολέμιοι της επένδυσης. Στην εκδήλωση δεν προβλέπεται αντίλογος και αντιπαράθεση επιχειρημάτων, αφού δεν έχει κληθεί ούτε ο επενδυτής, ούτε το υπουργείο που αδειοδότησε το έργο.

Σε ότι αφορά στην Επιτροπή αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και στο Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων δεν υπάρχει κάτι μεμπτό αφού έχουν δηλώσει τη θέση τους, είναι γνωστός ο αγώνα τους και προσπαθούν με κάθε μέσο να επιτύχουν το στόχο τους. 

Σε ότι αφορά όμως το Δήμαρχο, υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για το εάν ο ρόλος του και η στάση του στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι δημοκρατικά και αποδεκτά θεσμικά.

Ο Δήμαρχος έχει υποχρέωση να φροντίζει για την αντικειμενική και ενδελεχή ενημέρωση των πολιτών του δήμου του. Δεν έχει δικαίωμα να κάνει προπαγάνδα υπέρ της άποψής του, παραπλανώντας τους πολίτες με εκδηλώσεις μονομερούς ενημέρωσης, οι οποίες δεδομένων των ομιλητών καταλήγουν να είναι εκδηλώσεις τρομοκράτησης του ακροατηρίου.

Εάν ο Δήμαρχος, αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα και τη σπουδαιότητα του θέματος, είχε πραγματική και ειλικρινή διάθεση να ενημερώσει τους πολίτες του δήμου του, θα έπρεπε να οργανώσει μόνος του εκδήλωση σφαιρικής και ουσιαστικής ενημέρωσης, στην οποία θα συμμετείχαν ο επενδυτής, οι αντιδρώντες και το υπουργείο που χορήγησε την άδεια υλοποίησης της επένδυσης. 

Η μονομερής ενημέρωση συνιστά παραπληροφόρηση, ενώ εξαιτίας του γνωστού περιεχομένου των τοποθετήσεων εκ μέρους των αντιδρώντων, οι εν λόγω εκδηλώσεις αποσκοπούν στην τρομοκράτηση του ακροατηρίου, προς αποδοχή των θέσεων των ομιλητών και επίτευξη των απώτερων στόχων τους.

Ο Δήμαρχος έχει ευθύνη και θα πρέπει να είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός. Για να το πετύχει αυτό οφείλει να τηρεί ίσες αποστάσεις από όλες τις πλευρές και να δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες του Δήμου του να έχουν σφαιρική και ουσιαστική ενημέρωση, με αντίλογο και αντιπαραβολή επιχειρημάτων, προκειμένου να διαμορφώσουν ανεπηρέαστα προσωπική άποψη.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, είναι μία εκδήλωση προπαγάνδας, δημαγωγίας και τρομοκράτησης των πολιτών της Νέας Προποντίδας προκειμένου ο Δήμαρχος να καλύψει την πρόσφατη απόφασή του να προσχωρήσει στην πλευρά των antigold. Για ποιους λόγους άραγε;

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Γ. Καρίνας