Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

ENERGEAN: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 4.000 ΒΑΡΕΛΙΑ ΔΙΝΕΙ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ Ο ΠΡΙΝΟΣ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Σε επίπεδα άνω των 4.000 βαρελιών ημερησίως βρίσκεται πλέον η παραγωγή από τα κοιτάσματα του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου στον Κόλπο της Καβάλας, μετά και την επιτυχή ολοκλήρωση της γεώτρησης PA-40 καθώς και τις παρεμβάσεις στις οποίες προχώρησε η γεωτρητική ομάδα της Energean Oil & Gas σε υφιστάμενες γεωτρήσεις.

Η μοναδική παραγωγή πετρελαίου στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε υπερδιπλάσια σε σχέση με την προ της έναρξης του επενδυτικού προγράμματος επίπεδα. Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση της Energean, έχει ξεκινήσει η νέα γεώτρηση PA-36, επίσης από την εξέδρα Alpha του Πρίνου, η οποία είναι και η τρίτη από τις συνολικά δεκαπέντε προγραμματισμένες για την περίοδο 2015-2017 στον Πρίνο, στο κοίτασμα Έψιλον και στον Βόρειο Πρίνο.


Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών πετρελαίου στη διάρκεια της τελευταίας διετίας, η Energean, η μοναδική ελληνική εταιρεία με εμπειρία στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, συνεχίζει τις επενδύσεις της τόσο στην παραγωγή όσο και στην έρευνα υδρογονανθράκων. 

Η επιτυχής έκβαση των δύο πρώτων γεωτρήσεων στον Πρίνο και η αύξηση της παραγωγής επιβεβαιώνουν την ορθότητα του επιχειρησιακού σχεδιασμού και δείχνουν τον δρόμο για τη συνέχεια του προγράμματος, σε μία περιοχή όπου η αυξανόμενη τουριστική δραστηριότητα και το ιδιαίτερης ομορφιάς φυσικό περιβάλλον συνυπάρχουν απολύτως αρμονικά με την πετρελαϊκή βιομηχανία, με την εγγύηση της τεχνογνωσίας μας και της εμπειρίας και αφοσίωσης των 400 εργαζομένων μας. 

Το επιτυχημένο μοντέλο του Πρίνου είναι το παράδειγμα για την έρευνα και ανάπτυξη υδρογονανθράκων στο Κατάκολο, στα Ιωάννινα και σε όλες τις νέες περιοχές της χώρας τις οποίες η Energean θα αναλάβει, προς όφελος της απασχόλησης, των τοπικών κοινωνιών και της εθνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το σύνολο των γεωτρήσεων εκτελείται από το ιδιόκτητο γεωτρύπανο της εταιρείας, το Energean Force, ενώ στο πλαίσιο του ύψους 200 εκατ. ευρώ επενδυτικού προγράμματος έχει προγραμματιστεί και η εγκατάσταση νέας εξέδρας άντλησης πετρελαίου, η οποία θα είναι η πρώτη στην περιοχή μετά το 1977, και η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον. 

Σημειώνεται ότι από το 2008 και μετά, όταν και άρχισε η εκμετάλλευση των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του Κόλπου της Καβάλας από την Energean Oil & Gas, τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο και την τοπική κοινωνία της Καβάλας έχουν υπερβεί τα 260 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν δημιουργηθεί πάνω από 140 νέες άμεσες θέσεις εργασίας.

Αναδημοσίευση από voria

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Ανεξάρτητα από τις τρέχουσες χαμηλές τιμές του πετρελαίου είναι πολύ σπουδαίο το επίτευγμα των ανθρώπων της Energean.

Εδώ που τα λέμε είναι πολύ τυχεροί στην Energean μέσα στην ατυχία τους με τις τιμές του πετρελαίου.

Έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και είναι απερίσπαστοι στο επενδυτικό και παραγωγικό τους κομμάτι, έχοντας αποδείξει κιόλας ότι η εξόρυξη πετρελαίου ουδόλως επηρεάζει τον τουρισμό, είτε της Θάσου, είτε της Καβάλας, του Στρυμονικού κόλπου, ή του Κόλπου της Ιερισσού.

Ούτε βεβαίως έχουν κόμματα, κομματάρχες και δημόσιους λειτουργούς να βάζουν τρικλοποδιές στο δρόμο τους.

Εν αντίθεση με όλα αυτά, που συμβαίνουν στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καβάλας - Θάσου, σε απόσταση μόλις 70 χιλιομέτρων, πιο συγκεκριμένα στη ΒΑ Χαλκιδική και στο Δήμο Αριστοτέλη. κάποιοι γραφικοί ακόμη ομιλούν πχ. για τα ψηφίσματα της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, των οικολογικών κινήσεων της Καβάλας και της Θάσου και του Στρυμονικού Κόλπου ενάντια στην επένδυση μεταλλουργίας χαλκού - χρυσού. 

Κάποιοι άλλοι δε, τα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους και προβληματίζονται ως προς την άρση του πολιτικού κόστους!

Αυτές οι τέλειες αντιφάσεις, κάνουν την Ελλάδα μια τόσο ξεχωριστή χώρα, όπου χωρίς... μέντιουμ σοβαρή επένδυση δεν γίνεται.