Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΛΙΓΝΙΤΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου ως φθηνότερου καυσίμου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει επηρεάσει σημαντικά την εξόρυξη του λιγνίτη, που έως πρότινος ήταν το βασικό στερεό καύσιμο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. 

Οι ατμοηλεκτρικοί σταθμοί της ΔΕΗ υπολειτουργούν, με αποτέλεσμα τα ορυχεία της να έχουν μειώσει την παραγωγή τους. Το φαινόμενο επηρεάζει ιδιαίτερα και τα ιδιωτικά ορυχεία, που έχουν αναλάβει να τροφοδοτούν με λιγνίτη τα εργοστάσια της περιοχής.

Στον Δήμο Σερβίων Βελβεντού λειτουργούν δύο ορυχεία λιγνίτη της ΛΑΡΚΟ (εταιρία υπό δημόσιο έλεγχο) και το ορυχείο της METE Α.Ε. Η υπολειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα καθώς και η μειωμένη λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς και των πέντε μονάδων του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου έχουν αποτέλεσμα οι εταιρίες να μειώσουν δραματικά την ημερήσια εξόρυξή τους. 

Στην έκτακτη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου, ο εκπρόσωπος της MEΤE Α.Ε. Κώστας Μεσσήνης ανέφερε ότι η εταιρία του «θα αναγκαστεί τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει στον περιορισμό των εργασιών της και να μειώσει κατά 50% την ημερήσια εξόρυξη στο ορυχείο, προκειμένου να απορροφηθεί η πλεονάζουσα παραγωγή και η εξόρυξη από εδώ και στο εξής να ακολουθεί τις μειωμένες ανάγκες της ΔΕΗ».

Η απώλεια θέσεων εργασίας στα δύο ορυχεία, που απασχολούν περίπου 350-400 εργαζομένους, είναι θέμα χρόνου και το ενδεχόμενο αυτό έχει κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία.

Ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Σερβίων Γιάννης Θύμνιος δήλωσε: «Αν κλείσει το ορυχείο, είναι να τα μαζεύουμε και να φεύγουμε από την περιοχή, και οι τοπικοί άρχοντες του τόπου θα πρέπει να εξαφανιστούν».


[ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 07/06/2016]

Αναδημοσίευση από ellinikoschrysos

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Ο κόσμος της Κοζάνης δικαίως ξεσηκώνεται, καθώς ότι κλείνει στις μέρες μας πολύ δύσκολα ανοίγει ξανά με ότι δυσμενές συνεπάγεται αυτό...

Η τοπική κοινωνία έχει αναστατωθεί, γιατί η μαζική απώλεια 400 θέσεων εργασίας δεν χρυσώνεται με κανένα χάπι. 

Ιδίως αν είναι απ' αυτά της "αειφόρου ανάπτυξης", που κυκλοφορούν υπό μορφή "εναλλακτικής ανάπτυξης" σε προπαγανδιστικά έντυπα πάσης φύσεως οικολογούντων.

Δόξα των Θεώ στα Μαδεμοχώρια έχουμε να θυμόμαστε ανάλογες δύσκολες στιγμές. Όπως επίσης έχουμε να θυμόμαστε κάτι παρασιτικούς ινστρούχτορες του antigold συστήματος να αμπελοφιλοσοφούν με τη δυστυχία του παραγωγικού ιστού της ΒΑ Χαλκιδικής και να παίζουν με τα νούμερα υποστηρίζοντας ότι δεν έχασαν τη δουλειά τους πριν ένα χρόνο  2.000 κάτοικοι, αλλά 1.300,  1.200, 865 και ότι τους φαινόταν εύπεπτο τέλος πάντων.

Ναι, τα λέγανε αυτά οι "επαναστάτες", οι "αγωνιστές". Αυτοί που από τη γέννα τους έμαθαν να βάζουν τον "παράγοντα άνθρωπο και τον εργαζόμενο πάνω από τους αριθμούς και τα κέρδη".

Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν πάνε και στην Κοζάνη να πουν τις θεωρίες τους και να φωτίσουν την οικουμένη τις "μη κυβερνητικές" λύσεις τους;

Είναι σίγουρο, ότι η τοπική κοινωνία θα τους υποδεχτεί με πολύ χαρά! Ιδίως αν αρχίσουν να αριθμολογούν λέγοντας με οικολογίστικη λαγνεία: 

"τι 400, τι 500, τι 1000 εργαζόμενοι αν χάσουν τις δουλειές τους, οι παπαρούνες να είναι καλά και όλα τ' άλλα βολεύονται, χωρίς λιγνίτη."

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμείς οι μαδεμοχωρινοί είμαστε πολιτισμένοι και τα καμαρώνουμε. Τους τοπικούς και πολιτικούς άρχοντες που θέλουν να μας κόψουν το μεροκάματο τους συγχωρούμε γιατί έχουμε ανωτερότητα. Στην Κοζάνη διαβάζω θα τους κρεμάσουν!
Ας έρθουν από τα μέρη μας να τους κάνουμε φροντιστήριο!