Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

ΟΡΑΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: "Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΥΠΟΔΑΥΛΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΧΑΣΜΟ"


Αρνητικά γνωμοδότησε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλη, ως προς  τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλλε η Εταιρία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε  για τη διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων Νότια και Νοτιοδυτικά του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών.  

Οι ερευνητικές γεωτρήσεις έχουν στόχο να διαπιστωθεί η ύπαρξη κοιτάσματος που συνδέεται με το υπάρχον μεταλλείο προκειμένου να επιμηκυνθεί ο χρόνος ζωής του, καθώς είναι γνωστό πως τα μεταλλευτικά του αποθέματα πρόκειται να εξαντληθούν σε δύο χρόνια. 

Συνεπώς χρειάζεται να διερευνηθεί η ευρύτερη περιοχή, νότια  και νοτιοδυτικά των Μαύρων Πετρών, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη ή όχι, αξιοποιήσιμου κοιτάσματος το οποίο πιθανόν να συνδέεται με το κοίτασμα του σημερινού μεταλλείου. 


Στόχος είναι η παράταση του χρόνου ζωής του Μεταλλείου των Μαύρων Πετρών με την παράλληλη διατήρηση και αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας στην περιοχή και την  περαιτέρω αξιοποίηση του ορυκτού  της πλούτου.

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά και περιορίζεται αυστηρά σε ερευνητικές γεωτρήσεις με σκοπό την ανακάλυψη νέου πιθανού κοιτάσματος. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί κάποιο κοίτασμα θα πρέπει να ακολουθήσει νέα Μ.Π.Ε προκειμένου να δοθεί η άδεια αξιοποίησης του κοιτάσματος. Οι ερευνητικές γεωτρήσεις είναι  πολύ μικρής διαμέτρου, οι οποίες αμέσως μετά την κατασκευή τους σφραγίζονται με τσιμέντο.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε τη Γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου ενόψει συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ζήτημα αυτό καθώς η μεταλλευτική εταιρία υπέβαλλε στο ανώτατο Περιφερειακό Όργανο τη Μ.Π.Ε προς έγκριση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αριστοτέλη, γνωμοδότησε αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο "Ερευνητικές γεωτρήσεις για τη διερεύνηση του μεταλλευτικού δυναμικού Ν-ΝΔ του κοιτάσματος Μαύρων Πετρών" της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε                                                                                

Η  σημερινή Δημοτική Αρχή, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το παρελθόν, παρόν και μέλλον της περιοχής είναι συνυφασμένο με τη μεταλλευτική δραστηριότητα  και αδιαφορώντας  απέναντι στο δικαίωμα των δημοτών στην εργασία, εφηύρε μια σειρά ανεδαφικών δικαιολογιών  και επιχειρημάτων και για άλλη μια φορά κινήθηκε ρεβανσιστικά, αρνητικά, μικρόνοα και αντιαναπτυξιακά.

Η Δημοτική Αρχή  Αριστοτέλη, θολωμένη από την ιδεοληψία και τον αρνητισμό της υποστήριξε ότι, δήθεν  το έργο αποτελεί το πρώτο βήμα για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας με στόχο να δεσμευτεί η ευρύτερη περιοχή στη μεταλλεία και να παγιωθεί η ‘μονοκαλλιέργεια’ της μεταλλευτικής δραστηριότητας και ο αποκλεισμός οποιασδήποτε διαφορετικής και αειφόρου οικονομικής δραστηριότητας.   

Έτσι επιχειρεί να καταδικάσει σε μαρασμό και αφανισμό την περιοχή η Δημοτική Αρχή Αριστοτέλη. Έτσι μηδενιστικά και απόλυτα αντιλαμβάνεται την πορεία του τόπου προς το μέλλον. Δεν μας λέει όμως ξεκάθαρα πως οραματίζεται ένα μέλλον ζοφερό. 

Ένα μέλλον φτώχειας, ανεργίας, δυστυχίας και υπανάπτυξης. Ένα μέλλον με μετανάστευση των νέων της περιοχής προς αναζήτηση εργασίας. 

Ένα μέλλον ανεργίας και κατήφειας. Γιατί η απώλεια του δικαιώματος στην εργασία για 350 μεταλλωρύχους σημαίνει δυστυχία για αυτούς και τις οικογένειες τους και φτώχεια για την περιοχή. Σημαίνει καταδίκη.   

Η Δημοτική Αρχή κινείται στα όρια της φαιδρότητας και της ιδεοληψίας καθώς  δεν  ενοχλείται από την υπάρχουσα   μεταλλευτική δραστηριότητα που εξελίσσεται χρόνια τώρα ακριβώς κάτω από το δομημένο οικισμό της Στρατονίκης αλλά προσποιείται προσχηματικά ότι ενοχλείται  από την πιθανή εξέλιξή της Νότια και Νοτιοδυτικά του οικισμού που δεν αποτελεί δομημένη περιοχή.     

 Αντί να υιοθετήσει τις προτάσεις των  Τοπικών Συμβουλίων Σταγείρων και Στρατονίκης για την διαφύλαξη της υδροδότησης της περιοχής με την άμεση λήψη κάθε μορφής απαραίτητων μέτρων, δράσεων και ενεργειών, για την προστασία της απρόσκοπτης  υδροδότησης των δυο οικισμών, κωφεύει στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών αποδεικνύοντας έτσι ότι το όποιο ενδιαφέρον της για το νερό και το περιβάλλον είναι προσχηματικό και στοχεύει μόνο στην καλλιέργεια αρνητικού κλίματος απέναντι στη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή συνεχίζει να εγκληματεί σε βάρος της τοπικής μας κοινωνίας, αναπαράγοντας το διαχρονικό και αγαπημένο της παιχνίδι. Είναι η συνειδητή προσπάθεια εξίσωσης της  ανάπτυξης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων μιας  περιοχής  με  αυτή της καταστροφής  του περιβάλλοντος .

Οφείλουμε επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι  δεν έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ ανάπτυξης και καταστροφής του περιβάλλοντος. Αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα  και αποτελεί ενσυνείδητη παραπλάνηση των πολιτών μας.

Έχουμε όμως να επιλέξουμε μεταξύ της ανάπτυξης των μεταλλείων,  με σεβασμό στο περιβάλλον και της μη ανάπτυξης της περιοχής μας με την παράλληλη υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

 Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ της συνέχισης μιας ιστορίας 4.000 χρόνων μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, με την ταυτόχρονη δημιουργία μιας μοναδικής πολιτισμικής κληρονομιάς και από την άλλη πλευρά της μη ανάπτυξης , της εγκατάλειψης του τόπου μας, της ανεργίας , της αβεβαιότητας, της  μετανάστευσης του ανθού της κοινωνίας των εκατοντάδων νέων.

Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ  της προόδου και της ορθολογικής  διαχείρισης του ορυκτού μας πλούτου, όπως γίνεται σε όλες τις προηγμένες  χώρες και όπως επιτάσσει και η πρόσφατη κατευθυντήρια  γραμμή  – οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της μη ανάπτυξης, της εγκατάλειψης των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων, της καταστροφολογίας και του λαϊκισμού.

Το κρίσιμο  ερώτημα που τίθεται σήμερα, επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε είναι πολύ καθαρό: θέλουμε ανάπτυξη ή μάλλον καλύτερα, χρειαζόμαστε την ανάπτυξη στη χώρα μας και στην περιοχή μας;                                                                                                                                                 
Βρισκόμαστε μήπως σε μια καλή και ισορροπημένη κατάσταση;                                                       
Έχουμε δουλειές; Έχουμε εισοδήματα; Έχουμε αποθέματα, διαθέσιμους οικονομικούς πόρους;             

Τι μπορούμε να πούμε στα παιδιά μας;  

Έχουν προοπτική, έχουν μέλλον;                                              

Μπορούν να εργαστούν, να κοπιάσουν εδώ στον τόπο τους και να στεριώσουν εδώ το μέλλον τους;

Εάν συμφωνούμε όλοι ότι είμαστε σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και ύφεσης, που μας οδηγεί σε μια διαρκώς αυξανόμενη ανεργία με αυξανόμενη οικονομική ύφεση και φτώχεια, με συνέπεια την πτώση του οικονομικού μας επιπέδου, την εξαθλίωση μας και τη διαρκή φυγή των παιδιών μας, τότε ναι, πρέπει να κάνουμε κάτι.

Ολόκληρο το δελτίο τύπου της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αριστοτέλη μπορείτε να το διαβάσετε στην ιστοσελίδα της  oramapoliton.gr