Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ


*Ακολουθεί σχόλιο του blog

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα στις σχέσεις κυβέρνησης και της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που εκμεταλλεύεται τα Μεταλλεία Χαλκιδικής.

Οι προσπάθειες της διοίκησης της «Ελληνικός Χρυσός» και των Καναδών μετόχων της Eldorado Gold για έναν δημιουργικό διάλογο με την κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί η προσφυγή στη διαιτησία, όπως προκύπτει από την τελευταία συνάντηση που είχε προχθές με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη δεν απέδωσαν.

Το υπουργείο ανακοίνωσε επισήμως, μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση της «Ελληνικός Χρυσός», την έναρξη της διαδικασίας της διαιτησίας περί τα τέλη Αυγούστου. Γνωστοποίησε μάλιστα ότι έχει ανατεθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η εκπροσώπηση του ελληνικού Δημοσίου στη διαιτητική διαδικασία. 

Το υπουργείο δεσμεύθηκε για την ολοκλήρωση των εκκρεμών αδειοδοτήσεων για το υποέργο της Ολυμπιάδας αλλά όχι και για τις αδειοδοτήσεις για το υποέργο των Σκουριών, που όπως είπε ο υπουργός, παραμένουν σε εκκρεμότητα. «Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι η προσφυγή στη διαιτησία με την “Ελληνικός Χρυσός” είναι η καλύτερη λύση για την επίλυση όλων των θεμάτων με την εταιρεία».

Εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Eldorado Gold κ. Τζορτζ Μπερνς σημείωσε ότι η ανακοίνωση του κ. Σταθάκη δεν προσέδωσε καθαρότητα σε ό,τι αφορά στις λεπτομέρειες της διαιτησίας, ενώ πρόσθεσε ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση για τη διαδικασία. 

Με δεδομένο ότι οι άδειες για την Ολυμπιάδα δεν έχουν εκδοθεί, ο κ. Μπερνς σημειώνει ότι ο σχεδιασμός για την Ολυμπιάδα συνεχίζεται, ενώ περιορισμένα έργα ανάπτυξης στις Σκουριές βρίσκονται σε εξέλιξη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η «Ελληνικός Χρυσός» προγραμματίζει για τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια του εργοστασίου εμπλουτισμού συμπυκνωμάτων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Με την προσφυγή του υπουργείου στη διαιτησία η κυβέρνηση κλιμακώνει σε επικίνδυνο σημείο την αντιπαράθεση με την «Ελληνικός Χρυσός» που ξεκίνησε επί εποχής Λαφαζάνη ως συνέχεια της προεκλογικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην επένδυση της Eldorado Gold, συνεχίστηκε επί Σκουρλέτη παρά τη δικαίωση της εταιρείας από το ΣτΕ και ενώ έδειχνε να αποκλιμακώνεται με την τοποθέτηση του κ. Σταθάκη στο υπουργείο, αιφνιδιαστικά πήρε νέα τροπή εδώ και και έξι μήνες, όταν ο υπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του για προσφυγή στη διαιτησία. 

Μέσα σε αυτό το διάστημα, η μετοχή της Eldorado Gold άρχισε να κατρακυλάει από τα 17 δολ. στα 2,3 δολ. χθες, καταγράφοντας συνολικές απώλειες 5 δισ. δολ., με τους αναλυτές να συνδέουν τη μεγάλη πτώση με το ελληνικό project που είναι το μεγαλύτερο που τρέχει η καναδική πολυεθνική διεθνώς.

Η επένδυση

Μέχρι σήμερα η Eldorado Gold έχει επενδύσει στα Μεταλλεία Χαλκιδικής 1 δισ. δολ., ενώ για τη συνολική επένδυση της ολοκλήρωσης των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα η εταιρεία είναι έτοιμη να διαθέσει επιπλέον 1,8 δισ. δολ. Μέσα στο τελευταίο εξάμηνο η καναδική εταιρεία έκανε απέλπιδες προσπάθειες για επίλυση των ανοιχτών θεμάτων μέσα από ένα διάλογο με την κυβέρνηση. 

Στο πλαίσιο αυτό τον Ιούνιο επισκέφθηκε την Αθήνα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Μπερνς, συνοδευόμενος από τον προκάτοχό του κ. Πολ Ράιτ που χειρίστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα το θέμα, επιδιώκοντας χωρίς αποτέλεσμα και συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

Στην τότε συνάντηση με τον κ. Σταθάκη, οι Καναδοί αξιωματούχοι της Eldorado Gold διέγνωσαν εχθρικό κλίμα, ήλπισαν ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις σοβαρές συνέπειες για το progect και την απασχόληση στα Μεταλλεία. Πηγές της «Ελληνικός Χρυσός» τονίζουν στην «Κ» ότι η άδεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την Ολυμπιάδα εκκρεμεί από τον Νοέμβριο. 

Τονίζουν επίσης ότι εάν δεν δοθεί η άδεια για τις Σκουριές, η λειτουργία του εργοστασίου δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα απολυθεί το σύνολο των 1.200 εργαζομένων σε αυτό, κάτι που όπως υπογραμμίζουν επισημάνθηκε στον υπουργό. 

Το επιχείρημα του κ. Σταθάκη για τη μη έκδοση των αδειών για τα έργα στις Σκουριές προς την «Ελληνικός Χρυσός» ήταν η προσφυγή στη διαιτησία, κάτι που η εταιρεία χαρακτηρίζει ως αντισυμβατική συμπεριφορά. «Είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τις άδειες άσχετα με την υπόθεση της διαιτησίας» τονίζουν από την «Ελληνικός Χρυσός», προσδίδοντας στη στάση της κυβέρνησης καθαρά πολιτικά κίνητρα.

Αναδημοσίευση από kathimerini.gr

*ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG:  Η κυβέρνηση με την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί στο ζήτημα της μεταλλευτικής επένδυσης στη Χαλκιδική δε μπορεί ούτε τον πλέον καλόπιστο και ουδέτερο παρατηρητή να πείσει ότι δεν λειτουργεί με μια ατζέντα που πόρρω απέχει από τις συνήθεις φιλικές εξαγγελίες των αξιωματούχων της προς τους επενδυτές και τις ευνοϊκές συνθήκες που δήθεν έχει δημιουργήσει για την προσέλκυση επενδύσεων.

Όταν μια άδεια ρουτίνας για της οποίας την έκδοση απαιτείται χρονικό διάστημα μάξιμουμ 3 μηνών με βάση των Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών και οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι την έχουν στα συρτάρια τους από τον περασμένο Νοέμβριο και την φυλάνε μέχρι και σήμερα, 8 μήνες μετά,  τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.

Με εμμονές τέτοιου τύπου και παρελκυστικές τακτικές απέναντι στη μεγαλύτερη επένδυση που τρέχει στην χώρα με παραπάνω από 2.000 εργαζόμενους δε φέρνεις ανάπτυξη και θέσεις εργασίας για να ξεπεράσεις την οικονομική και κοινωνική κρίση που σε μαστίζει.

Φέρνεις μιζέρια και δυστυχία...