Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΙΕΘΝΗΣ "ΜΕΓΓΕΝΗ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΑΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ELDORADO GOLD


Διεθνοποιείται το θέμα της Eldorado Gold καθώς η κυβέρνηση του Καναδά ετοιμάζεται να βάλει πλάτη για την επένδυση της Χαλκιδικής. Ταυτόχρονα και οι Βρυξέλλες αναμένεται να πάρουν εμμέσως θέση για το θέμα, καλώντας την Ελλάδα να διευκολύνει τις επενδύσεις για να βελτιώσει την οικονομία της.

Τη διεθνοποίηση της υπόθεσης Eldorado αποκαλύπτει το Bloomberg που επικαλείται δηλώσεις του καναδού υπουργού Εμπορίου Francois Phillipe Champagne ότι «είναι δουλειά μου να υποστηρίζω τα συμφέροντα των καναδικών εταιρειών όταν αντιμετωπίζουν καταστάσεις που είτε είναι άδικες, είτε θέτουν σε αμφισβήτηση τη μεταχείριση που έχουν οι καναδικές εταιρείες»

Την ίδια στιγμή, ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται να έχει δηλώσει ότι η περίπτωση της Eldorado Gold θα τεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής ως παράδειγμα προς αποφυγή για το τι δεν πρέπει να κάνει μια χώρα όταν θέλει να προσελκύσει επενδύσεις.

Πολιτική παρέμβαση από τον Καναδά προκαλεί η υπόθεση της Eldorado

Ο υπουργός Εμπορίου του Καναδά θα παρέμβει στην υπόθεση της Eldorado Gold για λογαριασμό της εταιρείας, μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Ειδικότερα, ο Francois-Philippe Champagne ανέφερε ότι συνεργάζεται με την Eldorado Gold (που εδρεύει στο Βανκούβερ), η οποία προειδοποίησε ότι θα αναστείλει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα λόγω καθυστερήσεων στην έκδοση αδειών. «Ως υπουργός Εμπορίου αυτή είναι η δουλειά μου, να υποστηρίζω τις καναδικές εταιρείες όταν αντιμετωπίζουν μια συγκεκριμένη κατάσταση που είναι είτε άδικη είτε θέτουν σε αμφισβήτηση τη μεταχείριση που έχουν οι καναδικές εταιρείες», δήλωσε συγκεκριμένα.

«Είμαστε πάντα εκεί για να τις βοηθήσουμε να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. Πάντα θα παρεμβαίνω και θα υποστηρίζω τις καναδικές εταιρείες όταν αντιμετωπίζουν άδικες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο κ. Champagne δήλωσε «σίγουρα» δεν αναμένει το θέμα να έχει αντίκτυπο στην εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας Καναδά-ΕΕ (CETA).

Ο καναδός υπ. Εμπορίου είχε εκφράσει «προβληματισμούς» στον Γ. Σταθάκη από το Μάρτιο

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο καναδός υπουργός Εμπορίου είχε εκφράσει το Μάρτιο με επιστολή που είχε στείλει στον έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, «προβληματισμούς» αναφορικά με καθυστερήσεις σε χορήγηση αδειών στην Eldorado Gold, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Francois Phillipe Champagne.

Έπειτα από συνάντηση που είχε με στελέχη της εταιρείας σε συνέδριο στο Τορόντο τον Μάρτιο, ο Champagne υπογράμμισε στην επιστολή του ότι οι καναδικές εταιρείες αναμένουν να τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης και η Eldorado έχει κάνει «ό,τι μπορεί ώστε να συμμορφωθεί με τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς».

«Το κάνουμε αυτό πάντα όταν βλέπουμε ότι καναδικές εταιρείες που λειτουργούν στο εξωτερικό δεν έχουν δίκαιη µεταχείριση αναφορικά με τα δικαιώματα και τους κανονισμούς σε εκείνη τη χώρα και θα ξαναθέσω το ζήτημα στον Έλληνα ομόλογό μου σε τηλεφωνική επικοινωνία», τόνισε ο Champagne.

Στο «τραπέζι» του Eurogroup η υπόθεση της Eldorado

Το ζήτημα της Eldorado Gold θα συζητηθεί στο στο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στο Ταλίν της Εσθονίας, ενημέρωσε ευρωπαίος αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας. O ίδιος σχολίασε μάλιστα ότι η συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο του «πώς δεν πρέπει να γίνονται τα πράγματα» σχετικά με τις επενδύσεις.


(φωτογραφία: SOOC)

Αναδημοσίευση από liberal.gr