Σελίδες

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ: ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ DATA CENTERS

Μια σειρά παραγόντων που επιτείνουν την ανησυχία στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα ανεβάζουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή με τις τιμές για το ολλανδικό TTF να διαπραγματεύονται και πάλι πάνω από τα 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Μία παράμετρος που δρα καταλυτικά στις τιμές του φυσικού αερίου , πυροδοτώντας αυξήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, είναι σύμφωνα με αναλυτές η πρόβλεψη για σημαντική αύξηση της ζήτησης που οφείλεται στην έκρηξη της κατανάλωσης στην τεχνητή νοημοσύνη και στον κρίσιμο ρόλο της στη μετάβαση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πυλώνας σταθερότητας

Κατά τη μετάβαση του κόσμου σε ένα αποτύπωμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το φυσικό αέριο αναμένεται να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη στήριξη της ζήτησης.

Παράλληλα, η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης (AI) πρόκειται να τονώσει τη χρήση της στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Από τα μέσα Απριλίου, οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 62%, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία ενισχύθηκαν κατά 18% λόγω των εντεινόμενων γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή, της μειωμένης παραγωγής στις ΗΠΑ, των διαταραχών του εφοδιασμού στη Νορβηγία και των προσδοκιών για αυξανόμενη ζήτηση.

Η ζήτηση για φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί

Σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights, "η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί κατά ένα τρίτο τα επόμενα 10 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης για κέντρα δεδομένων" και "το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως πηγή βασικού φορτίου ενέργειας". Το φυσικό αέριο αναμένεται να προσθέσει 47 γιγαβάτ ετησίως κατά την περίοδο μεταξύ 2024 και 2035.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα αυξηθεί ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας λόγω του αυξανόμενου πληθυσμού, της βιομηχανικής ανάπτυξης και της στροφής προς την απελευθέρωση των καυσίμων από τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Ενώ η αύξηση των επενδύσεων σε LNG θα ενισχύσει την προσφορά βραχυπρόθεσμα, θα απαιτηθούν νέα έργα για την κάλυψη της μακροπρόθεσμης ζήτησης.

Εκρηκτική αύξηση

Οι αναλυτές της Wells Fargo προβλέπουν ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ θα αυξηθεί έως και 20% έως το 2030, λόγω των αυξανόμενων απαιτήσεων ενέργειας της τεχνητής νοημοσύνης. Οι υποδομές για data centers AI αναμένεται να προσθέσουν 323 τεραβατώρες ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, επτά φορές μεγαλύτερη από την τρέχουσα ετήσια κατανάλωση στη Νέα Υόρκη.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Alphabet, Microsoft και Meta, ευδοκιμούν σε υποδομές κέντρων δεδομένων, οι οποίες απαιτούν τεράστια ποσότητα κατανάλωσης ενέργειας. Ωστόσο, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από μόνες τους δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις των τελευταίων ετών, καθιστώντας το φυσικό αέριο βασική πηγή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το φυσικό αέριο μπορεί να παρέχει το 60% της ενέργειας που χρειάζεται η τεχνητή νοημοσύνη, με το υπόλοιπο να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Προβλέψεις

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα υπερδιπλασιαστεί από το 2022 έως το 2026, με την τεχνητή νοημοσύνη να παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αύξηση.

Οι γνώστες του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης λένε ότι ο κόσμος έχει άφθονη ενεργειακή ικανότητα για να απορροφήσει αυτήν την αυξημένη ζήτηση και ότι οι βελτιώσεις στην τεχνολογική απόδοση θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν αυτές τις αυξήσεις. Αλλά άλλοι είναι δύσπιστοι σχετικά με τις υποσχέσεις της βιομηχανίας και ανησυχούν ότι η επιθετική κατανάλωση πηγών ενέργειας από ορυκτά καύσιμα θα εμποδίσει τις συλλογικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τα κέντρα δεδομένων χρειάζονται συνεχή και σταθερή παροχή ενέργειας για να λειτουργήσουν. Τώρα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1% της παγκόσμιας χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον IEA.

Τα κέντρα δεδομένων αυξάνονταν ήδη πάρα πολύ σε αριθμό πριν από την τεχνητή νοημοσύνη. Η βιομηχανία εξόρυξης bitcoin έπαιξε ρόλο σε αυτήν την αύξηση: Μια έκθεση από τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας διαπίστωσε ότι η εξόρυξη bitcoin ήταν υπεύθυνη για το 2 τοις εκατό της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το 2023.

Κλιμάκωση

Αλλά η σκληρή στροφή της τεχνολογικής βιομηχανίας στην τεχνητή νοημοσύνη έχει κλιμακώσει ακόμη την κατασκευή και τη χρήση τους. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα η εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία καταναλώνουν ενέργεια με πολύ υψηλότερο ρυθμό από τις παραδοσιακές δραστηριότητες κέντρων δεδομένων.

Ένα ερώτημα ChatGPT, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί δέκα φορές περισσότερη ενέργεια από ένα τυπικό ερώτημα της Google, λέει στο Time, ο David Porter, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Electric Power Research. Ο Porter αναφέρει ότι ενώ το 10-20% της ενέργειας των κέντρων δεδομένων στις ΗΠΑ καταναλώνεται επί του παρόντος από την τεχνητή νοημοσύνη, αυτό το ποσοστό πιθανότατα θα «αυξηθεί σημαντικά» στο μέλλον.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το κόστος της υπολογιστικής ισχύος που απαιτείται για την εκπαίδευση αυτών των μοντέλων διπλασιάζεται κάθε εννέα μήνες, χωρίς να φαίνεται επιβράδυνση. Ως αποτέλεσμα, ο IEA προβλέπει ότι σε δύο χρόνια, τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα ενέργειας με τη Σουηδία ή τη Γερμανία.

Από τα 8.000 κέντρα δεδομένων που υπάρχουν παγκοσμίως, περίπου το ένα τρίτο βρίσκονται στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με το 16% στην Ευρώπη και σχεδόν το 10% στην Κίνα.

Οι ΑΠΕ

Οι εμπειρογνώμονες του κλάδου υποστηρίζουν ότι τα data centers πρωτοστατούν στην ενεργειακή μετάβαση, ενθαρρύνοντας την κατασκευή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδιαίτερα στην αιολική, την ηλιακή και την πυρηνική ενέργεια. 

Ωστόσο, πολλά νέα κέντρα δεδομένων εξακολουθούν να τροφοδοτούνται από ορυκτά καύσιμα. «Δυστυχώς, πολλές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες υπολογιστών υψηλής ταχύτητας, στην απαίτησή τους για συνεπή και υψηλής ποιότητας ενέργεια», λέει ο Paul Prager, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας εξόρυξης bitcoin Terawulf, η οποία επεκτείνεται επίσης στην τεχνητή νοημοσύνη.

«Και δεν μπορείς να σπάσεις τα δάχτυλά σου και να έχεις ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας αύριο. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε μια βραχυπρόθεσμη περίοδο τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια όπου θα δούμε το κόστος ενέργειας να κλιμακώνεται λίγο σε τοπικό επίπεδο».

Πηγή: energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί φίλοι,

με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε τα σχόλιά σας. Υβριστικά, προσβλητικά και άσχετα με το θέμα σχόλια θα διαγράφονται.