Σελίδες

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

ΣΚΟΥΡΙΕΣ: Ο ΘΕΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΔΟΥΚΟΥ ΚΑΙ Η ΓΚΡΙΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΑΛΑΜΑ

Όσες και όσοι ήταν παρούσες και παρόντες στην επίσκεψη που έκανε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, συμφώνησαν σε δυο πράγματα, όπως πληροφορηθήκαμε.

Το πρώτο που συμφώνησαν ήταν πως η επίσκεψη άφησε πολύ θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον οργανισμό των Μεταλλείων Κασσάνδρας αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Μαδεμοχωρίων.

Το αμέσως δεύτερο σημείο που συμφώνησαν άπαντες είναι πως μια ανάλογη επίσκεψη πρέπει να ξαναγίνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ιδανικά ίσως θα ήταν λίγο πριν την επίσημη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Μεταλλείου των Σκουριών, που έχει προγραμματιστεί στα τέλη του 2025.

Κατά γενική ομολογία, η κα Σδούκου με την εν γένει παρουσία της πέρα από τη φυσιολογική πίεση που άσκησε προς πάσα κατεύθυνση, που εμπλέκεται με την κατασκευή του έργου, εντυπωσίασε για τις γνώσεις που διέθετε για τις περισσότερες παραμέτρους του.

Αρχικά, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργείας επίβλεψε όλους τους χώρους του υπό ανάπτυξη μεταλλείου και ενημερώθηκε εκτενώς από τους αξιωματούχους της εταιρείας για κάθε πτυχή του έργου, με ιδιαίτερη έμφαση την περιβαλλοντική.

Σε δηλώσεις που έκανε στο τέλος της επίσκεψης κατέστησε με κάθε σαφήνεια τη βαρύτητα με την οποία αντιμετωπίζει η ελληνική πολιτεία τις Σκουριές λέγοντας τα εξής:

Το μεταλλείο των Σκουριών είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας. Θα συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομίας, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με προτεραιότητα προσλήψεων από την τοπική κοινωνία, καθώς και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας στον παγκόσμιο χάρτη των μετάλλων.

Οι Σκουριές θα είναι το πρότυπο που θα ακολουθήσουν άλλες ανάλογες επενδύσεις, καθιστώντας την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις στον τομέα των ΟΠΥ ειδικά μετά την στροφή της ευρωπαϊκής Ένωσης στην απεξάρτηση της από τρίτες χώρες.”

Είναι ξεκάθαρη, λοιπόν, η στήριξη της κυβέρνησης, μέσω της Υφυπουργού, όχι μόνο στην επένδυση στις Σκουριές αλλά και στην μεταλλευτική δραστηριότητα εν γένει, μια κρίσιμη βιομηχανία που καλείται να βάλει τη χώρα μας στον παγκόσμιο χάρτη των ορυκτών πρώτων υλών.

Από την άλλη πλευρά η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ κα Κυριακή Μάλαμα δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της για την επίσκεψη της Υφυπουργού Περιβάλλοντος στις Σκουριές. Εκτός του ότι την ενόχλησε το μεταλλευτικό φόντο των φωτογραφιών που είδαν το φως της δημοσιότητας, στην ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει αναφορά σε ζητήματα, για τα οποία δυστυχώς μάλλον δεν έχει σωστή ενημέρωση.

Για παράδειγμα, τα 200 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αναφέρει δεν είναι ούτε “δωρεά”, ούτε “χάρισμα” της πολιτείας προς την “Ελληνικός Χρυσός” αλλά τραπεζικό δάνειο που θα πρέπει να αποπληρωθεί και με τόκο, όπως συνηθίζεται με τις δανειακές συμβάσεις.

Επίσης, η κα Μάλαμα θεωρεί πως δεν υπάρχει καμία “κοινωνική ανταποδοτικότητα” από το επενδυτικό εγχείρημα. Αλήθεια, πως είναι δυνατόν να μην γίνεται αντιληπτή καμία κοινωνική ανταποδοτικότητα σε ένα δήμο που εισπράττει εκατομμύρια ευρώ τόσο σε μορφή μεταλλευτικών τελών, όσο και μέσω της ΕΚΕ της εταιρείας;

Μόνο για το 2023 το ποσό από τα μεταλλευτικά τέλη ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Είναι δηλαδή μικρή υπόθεση σε μια περίοδο πολύ ισχνών αγελάδων για τους ΟΤΑ, καθώς τα ταμεία τους από κρατική επιχορήγηση είναι άδεια, ο Δήμος Αριστοτέλη να μπορεί να λειτουργεί και να ασκεί και την κοινωνική πολιτική του μέσω των δομών του; Ξέχωρα τα 80 εκατομμύρια δολάρια που θα λάβει από την εταιρεία σε βάθος 25ετίας για την υλοποίηση μεγάλων έργων και υποδομών.

Επίσης, για το 2023 το ετήσιο μπόνους παραγωγικότητας που κατέβαλε η εταιρεία στους εργαζόμενους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη, ανήλθε στο ποσό των 5,1 εκατομμυρίων ευρώ, εκτός από μισθούς και δώρα. Ιδιαίτερη οικονομική στήριξη αποτελούν και τα 30 εκατομμύρια ευρώ που έλαβαν τοπικοί προμηθευτές τα δύο τελευταία χρόνια.

Εν πάση περιπτώσει, με ποιο άλλο τρόπο οικοδομείται σε στέρεες βάσεις η κοινωνική ανταποδοτικότητα, αν όχι με τον τρόπο που επί μια 12ετία τώρα δίνει ζωή και προοπτική στα χωριά του Δήμου Αριστοτέλη χειμώνα και καλοκαίρι με την πλειοψηφία των κατοίκων να ζουν με σταθερό μισθό και όχι με επιδόματα;

Σε ότι αφορά την ανησυχία που διατυπώνει η κα Μάλαμα και για το περιβαλλοντικό σκέλος της επένδυσης, είναι γνωστό και θεατό επίσης πως οι έλεγχοι των επιθεωρητών περιβάλλοντος είναι και συνεχείς και με ένταση, ενώ στο πλαίσιο της απόλυτης διαφάνειας και λογοδοσίας η εταιρεία προσφέρει στην διάθεση όλων κάθε περιβαλλοντική παράμετρο (αέρας, νερά, σκόνη, δονήσεις κλπ) της λειτουργίας της 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο μέσω της ηλεκτρονικής περιβαλλοντικής πλατφόρμας που εμπεριέχει η επίσημη ιστοσελίδα της.

Παρά τις απαιτήσεις των καιρών που διανύουμε, το να έχει λόγους ιδεολογικής απόστασης η κα Μάλαμα από το μεταλλευτικό έργο των Σκουριών είναι κατανοητό. Οι αποστάσεις όμως που κρατάει από την πραγματικότητα που επικρατεί στα Μαδεμοχώρια του Δήμου Αριστοτέλη, μόνο ως πάγια, αλλά ξεπερασμένη, από την ίδια την πραγματικότητα, γκρίνια μπορεί να εκληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αγαπητοί φίλοι,

με μεγάλη χαρά φιλοξενούμε τα σχόλιά σας. Υβριστικά, προσβλητικά και άσχετα με το θέμα σχόλια θα διαγράφονται.