Ο ΧΡΥΣΟΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΞΟΡΥΞΗΣ


Τα χειρότερα φαίνεται πως ακόμη δεν έχουν έρθει για τη βιομηχανία εξόρυξης, μετά τη μείωση της χρηματιστηριακής της αξίας κατά 1,4 τρισ. δολ., καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων αναμένεται να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Οι αναλυτές και οι ειδικοί του κλάδου εκτιμούν πως τα χειρότερα… έπονται, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα του μεγαλύτερου επενδυτικού συνεδρίου για τη βιομηχανία εξόρυξης, που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα στο Κέιπ Τάουν. 

«Φέτος μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα, με τις τιμές να τείνουν χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Anglo American, Mark Cutifani, ο οποίος δήλωσε ότι η εταιρεία του θα είναι καλύτερα προετοιμασμένη «για τον χειμώνα που αναπόφευκτα έρχεται μετά το καλοκαίρι»

Η Anglo American, η οποία ανέφερε αυτή την εβδομάδα διπλάσιες ζημίες (5,62 δισ. δολ.) για το 2015, ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την έξοδό της από τον άνθρακα και ίσως προβεί σε πώληση ή spin off της νοτιοαμερικανικής της μονάδας σιδηρομεταλλεύματος. 

Η εταιρεία επεσήμανε πως επιδιώκει να μειώσει το χρέος της σε λιγότερο από 10 δισ. δολ. μέχρι το τέλος του χρόνου. Η εταιρεία υποβαθμίστηκε σε “σκουπίδι” και από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, ενώ ανακοίνωσε ότι θα επαναγοράσει ως και 1,3 δισ. δολ. σε ομόλογα.

Η υπερπροσφορά που πλήττει όλα τα μεταλλεύματα, αποτελεί την κύρια πρόκληση για τη βιομηχανία. Η πιο αργή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας “ευθύνεται” για μεγάλο μέρος αυτής της υπερπροσφοράς, και γι’ αυτό, σύμφωνα με τον Cutifani, φταίει κυρίως η ίδια η βιομηχανία. 

Το υψηλό κόστος των περιβαλλοντικών καθαρισμών μετά το κλείσιμο ορυχείων αποτρέπει τις εταιρείες από κλεισίματα, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός το εμπόρευμα με την καλύτερη επίδοση φέτος αποτελείτο μόνο φωτεινό σημείο. Η ιδιότητα του ασφαλούς καταφυγίου καθιστά τον χρυσό απρόσβλητο σε πολλές από τις δυνάμεις που ασκούν πιέσεις σε βιομηχανικά μέταλλα και ακατέργαστα εμπορεύματα.

Εν τω μεταξύ, η απότομη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων μπορεί, σύμφωνα με τους αναλυτές, να υποδηλώνει ευκαιρίες για τους… υπομονετικούς, μακροπρόθεσμους επενδυτές. 

Από τα τέλη του Απριλίου του 2015, ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 Basic Resources έχει υποχωρήσει περίπου κατά 44%, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια, ο κλάδος καταγράφει απώλειες άνω του 43%. 

Ο Marc Elliott, αναλυτής της Investec, δήλωσε πως είναι «πολύ νωρίς για να πει» εάν οι μετοχές του μεταλλευτικού κλάδου έχουν “πιάσει πάτο”, ενώ τόνισε πως εάν και όταν έρθει η ανάκαμψη, δεν θα έχει τη μορφή ενός απότομου “άλματος”, αλλά μιας αργής εξομάλυνσης.

 Ο Jasper Lawler, αναλυτής της CMC Markets, εκτιμά πως υπάρχει αξία στον κλάδο και αρκετές ευκαιρίες για εκείνους με έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα επενδύσεων, τονίζοντας πως κατά τη διάρκεια των επόμενων δώδεκα μηνών οι κίνδυνοι θα παραμείνουν καθοδικοί.

[ΠΗΓΗ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ, της Ελευθερίας Πιπεροπούλου, 20/02/2016]

Αναδημοσίευση από ellinikoschrysos

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΥΠΑΝΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (;)