ΣΤΑ “ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ” ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΟΛΙΘΟ ΣΤΑ ΠΕΤΡΩΤΑ ΕΒΡΟΥ


Συνεχίζουν τον αγώνα οι κάτοικοι Πετρωτών Έβρου για ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο εξόρυξης και επεξεργασίας του ζεόλιθου.

Τον Μάρτιο, το ΥΠΕΚΑ έδωσε άδεια εκμετάλλευσης του λατομείου του βιομηχανικού ορυκτού, σε δημόσια έκταση 84 στρεμμάτων, στη θέση Κόκκαλο Πετρωτών, στην Εταιρεία Όλυμπος ΑΕ και για 15 χρόνια. Οι κάτοικοι έθεσαν όρο για την εξόρυξη τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας στην περιοχή. 

«Η εταιρεία δέσμευσε έκταση 84 στρεμμάτων, αλλά σταδιακά θα επεκτείνεται. Στην ουσία, είμαστε κατά των εταιρειών που πληρώνουν το ευτελές ποσό των 14 ευρώ/στρέμμα. Η εταιρεία μεταφέρει την ποσότητα στο εργοστάσιό της στη Θεσσαλονίκη, όπου την επεξεργάζεται», αναφέρει η υποψήφια δήμαρχος Ορεστιάδας, Μαρία Γκουγκουσκίδου.

Οι κάτοικοι προχωρούν στην ίδρυση της εταιρίας Ζεόλιθος Πετρωτών ΑΒΕΕ «Ο ΛΙΘΟΞΟΟΣ». «Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια εταιρεία στην οποία συμμετέχουν κάτοικοι ή καταγόμενοι από την περιοχή, η οποία θα προχωρήσει σε εξόρυξη και ίδρυση μονάδας επεξεργασίας, ώστε να υπάρχει όφελος για τον τόπο. Μας ενδιαφέρει η ορθολογική διαχείριση, για αυτό είμαστε οι πλέον κατάλληλοι να αξιοποιήσουμε τον ζεόλιθο»

Οι υπογραφές για την ίδρυση της εταιρείας θα μπουν μέχρι τις 10 Ιουλίου, από 150 άτομα, και σταδιακά θα προστίθενται μέτοχοι. Στα ιδρυτικά μέλη συμμετέχουν και αγρότες, οι οποίοι μαθαίνουν τα πλεονεκτήματα της εφαρμογής του ζεόλιθου στη γεωργία.

Τα αρχικά κεφάλαια θα προκύψουν από την οικονομική συμμετοχή των εταίρων. Θα διεκδικήσουν αδειοδότηση, ώστε να προχωρήσουν σε δέσμευση έκτασης. Προς το παρόν, γίνονται έρευνες από επιστήμονες για να εντοπιστούν οι κατάλληλες τοποθεσίες.

Όταν ξεκίνησε η εξόρυξη, οι κάτοικοι αποπειράθηκαν να σταματήσουν το έργο. Σε μια προσπάθεια διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών, η εταιρεία κατέθεσε πρόταση να δημιουργήσει μονάδα επεξεργασίας, αλλά οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για προφορική δέσμευση. Η εταιρεία αναφέρει ότι η επεξεργασία του κοιτάσματος θα γίνει σε πρώτη φάση στο εργοστάσιό της στην Άσσηρο. 

Στόχος της, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, είναι «η παραγωγή 2.000 τόνων ετοίμου προϊόντος, που κατόπιν λεπτομερέστατου ποιοτικού ελέγχου σε εργαστήρια του εξωτερικού, θα διατεθεί σε όλη την Ελλάδα και δειγματοληπτικά στο εξωτερικό για να γίνει μια πρώτη ποιοτική σύγκριση του Ελληνικού Ζεόλιθου Έβρου σε σχέση με τον εισαγόμενο, ώστε να αποδειχθεί η ανωτερότητά του».

Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει κατά σταδίων εκτέλεσης της διαδικασίας. Η σημαντικότερη είναι ότι άσκησαν αίτηση ακύρωσης κατά της άδειας εξόρυξης, ενώπιων του ΣτΕ.

[ΠΗΓΗ: http://elthraki.gr, της Μαρίας Αμπατζή, 4/7/2017]

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ: Στον Δήμο Αριστοτέλη θέλουν να σταματήσουν την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας των προϊόντων της εξόρυξης, και στα Πετρωτά Έβρου οι κάτοικοι δεν αφήνουν να δουλέψει η εξόρυξη ζεόλιθου αν δεν φτιαχτεί εργοστάσιο επεξεργασίας!!!

Αναδημοσίευση από xrysoselladas.gr/

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει και κόσμος που καταλαβαίνει ότι δεν γίνεται να δουλέψουμε όλοι στο δημόσιο. Το ότι θέλουμε η δουλειά μας να θυμίζει δημόσιο είναι μια επιπλέον παθογένεια που με τον καιρό και αυτή θα εκλείψει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΥΠΑΝΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (;)