ΟΡΥΚΤΑ: ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ


Μπορεί τα πολύτιμα μέταλλα και κάποια άλλα ορυκτά να χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία κοσμημάτων και εκατοντάδων άλλων παρασκευασμάτων σε βιομηχανίες προϊόντων τεχνολογίας, αυτοκινήτων, αεροσκαφών, εργαλείων κ.λπ., όμως μια από τις πλέον σημαντικές χρήσεις τους, είναι ο καθοριστικός τους ρόλος στον φαρμακευτικό και ιατρικό κλάδο.

Τα μέταλλα και τα ορυκτά διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σ’ όλη την «αλυσίδα» της βιομηχανίας της υγείας, ως βασικά συστατικά για την ανάπτυξη φαρμάκων, εξαρτημάτων ιατρικής τεχνολογίας, αλλά και ως ασπίδες προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού από προσβλητικούς ιούς.

Μολονότι ο χρυσός, το ασήμι και η πλατίνα προσελκύουν όλη την προσοχή ως τα πιο πολύτιμα μέταλλα στον κόσμο, και αυτό να είναι κάτι ευρύτερα γνωστό, όμως υπάρχει και μια σειρά άλλων μετάλλων που είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας. Όσον αφορά στην ιατρική τεχνολογία, μέταλλα όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος, ο χρυσός, ο άργυρος, ο μόλυβδος έχουν μεγάλη αξία για την σύγχρονη ιατρική.

Χαλκός: Ίσως το πιο απαραίτητο μέταλλο στην ιατρική

Ο χαλκός χρησιμοποιείται για την κατασκευή πολύ κρίσιμου διαγνωστικού εξοπλισμού, όπως ο αξονικός τομογράφος, αλλά και διαγνωστικές μεθόδους όπως η πυρηνική απεικόνιση και η ραδιοθεραπεία. 

Επιπλέον, διαθέτει σπουδαίες αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης των ιών και των λοιμώξεων. 

Ο χαλκός βοηθά στο μεταβολισμό των καυσίμων, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών και στην κάλυψη των ελεύθερων ριζών.

Οι επιφάνειες από χαλκό έχουν ιδιαίτερα υψηλή δυσανεξία στα βακτήρια και τους ιούς, η οποία δεν επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις τους. Για τον λόγο αυτό συνιστώνται από τους ειδικούς για ευρεία χρήση στα νοσοκομεία και άλλους κοινόχρηστους χώρους που μπορούν να κρύβουν υγειονομικούς κινδύνους. 

Επιπλέον, εταιρείες στην Ευρώπη κατασκευάζουν προστατευτικές μάσκες από νανοϊνες και οξείδιο του χαλκού ως άμυνα απέναντι στην εξάπλωση του COVID-19.

Ο χρυσός πολύτιμος και στην ιατρική

Εδώ και χιλιάδες χρόνια, ο χρυσός έχει ταυτιστεί με τον πλούτο, την ομορφιά, τη χλιδή, αλλά και ως το πλέον πολύτιμο και διαχρονικό μέσο συναλλαγών σε όλο τον κόσμο. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας θεωρούσε πάντα τον χρυσό ως ένα ασφαλές και σταθερό απόθεμα αξίας, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, πολέμων, αλλά και φυσικών καταστροφών.

Όμως, ο χρυσός έχει και δεκάδες πολύτιμες χρήσεις στο χώρο της ιατρικής και της υγείας, ενώ είναι και το υλικό επιλογής στα διαγνωστικά τεστ LFA, λόγω των μοναδικών φυσικών ιδιοτήτων του. 



Τα σωματίδια χρυσού θα βρίσκονται στην καρδιά πολλών από τα νέα LFA COVID-19 που αναμένουν πιστοποίηση για χρήση διεθνώς τους επόμενους μήνες, ως συμπληρωματική μέθοδος του εργαστηριακού τεστ.

Η χρησιμοποίηση νανομορίων χρυσού είναι αρκετά διαδεδομένη για ιατρική έρευνα, διαγνωστικό έλεγχο έως και για θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου, όπου νανομόρια χρυσού σε συνδυασμό με ειδικά αντικαρκινικά φάρμακα, προσβάλλουν αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα. 

Ο χημικά ρευστοποιήσιμος χρυσός, χορηγείται σε χιλιάδες ασθενείς της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μέσω εισχώρησης στους μύες, επιτυγχάνοντας θεραπεία σε εφτά από τις δέκα περιπτώσεις ασθενών.

Ο χρυσός χρησιμοποιείται στη σύγχρονη ιατρική και σε διάφορες εφαρμογές όπως στις επικαλύψεις των stents (αγωγοί που τοποθετούνται σε φλέβες και αρτηρίες, ώστε να τις κρατούν ανοιχτές κατά τη διάρκεια θεραπειών των αγγείων).

Οι αντιϊκές ιδιότητες του ψευδαργύρου

Ο ψευδάργυρος βοηθά στην πήξη του αίματος, στην παραγωγή πρωτεϊνών και DNA, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην επούλωση πληγών και την κυτταρική διαίρεση. 

Διαθέτει αντιϊκές ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση της διάρκειας των μολύνσεων, είτε στην πλήρη αποτροπή τους. Η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων στην υγεία πολλών μολυσματικών ασθενειών.

Ο ψευδάργυρος είναι εξαιρετικά ανθεκτικός με αντιδιαβρωτικές ιδιότητες και πολύτιμος για τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Επιπλέον αποτελεί φάρμακο για το κοινό κρυολόγημα, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι δύναται να μειώσει την ένταση και τη διάρκεια των συμπτωμάτων του, ιδίως αν η λήψη του γίνει το πρώτο 24ωρο. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείται σε αντισηπτικά σκευάσματα, αλλά και σε φάρμακα κατά της δερματίτιδας και του εκζέματος.

Ο άργυρος έχει αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση, ενώ χρησιμοποιείται για την παρασκευή ιατρικών στολών και παρόμοιου εξοπλισμού, αλλά και σε φαρμακευτικά σκευάσματα, καθετήρες, εμφυτεύματα, καθώς και στο οδοντιατρικό αμάλγαμα.

Ο μόλυβδος διαθέτει σημαντικές μονωτικές ιδιότητες – χρησιμοποιείται στην ιατρική για προστασία από τη ραδιενέργεια και την επικίνδυνη ακτινοβολία στις ποδιές των ασθενών, αλλά και των γιατρών, όταν εκτίθενται υποχρεωτικά σε ακτίνες Χ, είτε για διαγνωστικούς είτε για θεραπευτικούς λόγους.

Η καθοριστική σημασία των ορυκτών στη μάχη κατά του Covid-19

Η εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την κρισιμότητα του ασφαλούς και διαρκούς εφοδιασμού της Ευρώπης συνολικά αλλά και της χώρας μας, με κρίσιμα αγαθά και πρώτες ύλες που έχουν τεράστια ζήτηση σε τέτοιες συγκυρίες.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στα ιατρικά προϊόντα – είτε αυτά είναι αναλώσιμα είτε αντικείμενα προηγμένης τεχνολογίας – η επάρκεια της Ευρώπης σε ορυκτές πρώτες ύλες διασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό την κατασκευή τους εντός Ε.Ε. και την έγκαιρη προμήθειά τους σε όλες τις χώρες-μέλη.

Ιατρικά μηχανήματα και συσκευές, διαγνωστικά τεστ, χειρουργικά εργαλεία, υλικά ατομικής προστασίας, όλα τους έχουν βάση τις ορυκτές πρώτες ύλες. Μια τεράστια γκάμα ορυκτών και μετάλλων διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη βιομηχανικών εφαρμογών και προηγμένων τεχνολογιών. Η ιατρική βιομηχανία και θεραπευτική πρακτική εξαρτώνται από εξειδικευμένα μέταλλα και κράματα.

Γίνεται αντιληπτό λοιπόν πως σήμερα περισσότερο από ποτέ η ευρωπαϊκή εξορυκτική βιομηχανία να μπορεί να παράγει και να τροφοδοτεί τις βιομηχανίες με την πρώτη ύλη, ώστε ταχύτατα η παραγωγή να καλύπτει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της Γηραιάς Ηπείρου, που μαζί με τις ΗΠΑ αποτελούν τα επίκεντρα της παγκόσμιας πανδημίας.

Η προικισμένη γη της Ελλάδας και τα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Η προικισμένη γη της Ελλάδας, διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίου κλάσης βεβαιωμένα κοιτάσματα όλων των παραπάνω ορυκτών και πολλά περισσότερα στο πλούσιο μεταλλευτικά υπέδαφός της! Πρόκειται για τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής.

Η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον εφοδιασμό αυτής της κρίσιμης αλυσίδας, καθώς διαθέτει αφενός ένα πλούσιο μεταλλευτικό υπέδαφος που περιλαμβάνει πολλά είδη ορυκτών σε υψηλή ποιότητα, αλλά και τις βιομηχανίες εκείνες που υπεύθυνα και βιώσιμα πραγματοποιούν καθημερινά το δύσκολο έργο της εξόρυξης και διάθεσης των ορυκτών στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Το μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών, και Στρατωνίου θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στη Ευρώπη, ιδίως σε ό,τι αφορά στην ποιότητα του χρυσού και του χαλκού, ενώ είναι πλούσια σε άργυρο, μόλυβδο και ψευδάργυρο. 

Τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών λειτουργούν και είναι παραγωγικά, με σημαντική δυναμική εξαγωγών, ενώ εκείνο στις Σκουριές βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης και κατασκευαστικών εργασιών.

Αναδημοσίευση από liberal.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΥΠΑΝΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (;)