ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ: ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΩΝΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΗΡΥΤΟ?
Είναι τόσο μακριά και την ίδια
στιγμή τόσο κοντά. Η χιλιομετρική τους απόσταση μεγάλη, μια ιερή αφορμή όμως
μπορεί να την εκμηδενίσει. Ο λόγος για το Στρατώνι Χαλκιδικής και τη Βηρυτό που
μοιράζονται ένα αναπάντεχο, κοινό γνώρισμα, την πίστη τους στην Αγία Βαρβάρα.
Το μεν Στρατώνι έχει την Αγία Βαρβάρα πολιούχο και φιλοξενεί έναν ιερό ναό αφιερωμένο σε εκείνη, η δε Βηρυτός είναι η γενέθλια πόλη της, αλλά και ο τόπος όπου μαρτύρησε.
Αυτή η σχέση έδωσε την ιδέα στον δήμο Αριστοτέλη να δημιουργήσει έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο περιοχών, σε μια προσπάθεια να τοποθετήσει το Στρατώνι στον χάρτη των προσκυνηματικών προορισμών των Ορθόδοξων Λιβανέζων και μαζί και την ευρύτερη περιοχή, που βρίθει προσκυνημάτων, στην πορεία προς το Άγιον Όρος.
Έτσι στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής του δήμου Αριστοτέλη έχουν ενταχθεί δράσεις για τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο περιοχών, με εκατέρωθεν αποστολές ιερέων και συλλείτουργα στη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, όταν η πανδημία το επιτρέψει.
Είχαν προηγηθεί κάποιες αποστολές επαγγελματιών τουρισμού από την ανατολική Χαλκιδική στον Λίβανο με στόχο τον προσκυνηματικό τουρισμό, όπου πραγματοποιήθηκαν και επισκέψεις στο μοναστήρι λίγο έξω από τη Βηρυτό που είναι αφιερωμένο στην Αγία Βαρβάρα.
«Οι ορθόδοξοι Λιβανέζοι είναι γνωστοί για το ενδιαφέρον που δείχνουν σε προσκυνηματικές διαδρομές. Περίπου 1 εκατομμύριο Λιβανέζων ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε ορθόδοξες χώρες, κυρίως σε Ελλάδα και Κύπρο, για προσκυνηματικούς λόγους. Μάλιστα, πολλοί ορθόδοξοι ιερείς από τη Βηρυτό έχουν σπουδάσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ στον Λίβανο υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα» λέει ο αντιδήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη, Νίκος Αυγερινός.
Φιλόδοξος σχεδιασμός για το 2021
Στο επόμενο διάστημα θα δρομολογηθεί ένας ευρύτερος σχεδιασμός, σε συνεργασία και με την Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να δημιουργηθεί μια αμφίδρομη προσκυνηματική ροή μεταξύ των δύο περιοχών.
«Όλη αυτή η ιδέα και ο σχεδιασμός είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς στοχευμένα και με έξυπνες κινήσεις μπορεί ένας προορισμός που δεν έχει προσκυνηματική παράδοση, όπως το Στρατώνι, να βρεθεί στο επίκεντρο, συμπαρασύροντας και τα προσκυνήματα άλλων γύρω περιοχών, από τη Μεγάλη Παναγία μέχρι την Αρναία και την Ιερισσό.
Μάλιστα, οι Λιβανέζοι είναι τουρίστες που δεν φείδονται χρημάτων κατά τις διακοπές τους, οπότε το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο» λέει ο αντιδήμαρχος του δήμου Αριστοτέλη. Από τον Ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Στεφάνου στην Αρναία και το μοναστικό οίκο Υπεραγίας Θεοτόκου «Η χαρά των θλιβομένων» στο Παλαιοχώρι μέχρι τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου στην Αμμουλιανή και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Βουνού στη Στρατονίκη, η περιοχή έχει πολλά αξιόλογα προσκυνήματα που μπορεί να επισκεφθεί κανείς.
Στον προγραμματισμό για το 2021 έχουν ενταχθεί αποστολές στον Λίβανο, αλλά και προσκλήσεις για ταξίδια από εκεί προς την Ανατολική Χαλκιδική, ενώ θα δοθεί έμφαση και στο πολιτισμικό στοιχείο. Μάλιστα, κάνοντας αυτή την αρχή, στόχος του δήμου είναι να ανοίξει και τον γαμήλιο τουρισμό από τον Λίβανο. Οι Λιβανέζοι άλλωστε συνηθίζουν να ταξιδεύουν για να διοργανώσουν τους γάμους τους σε τουριστικά μέρη.
Ο δήμος Αριστοτέλη τρέχει 18 πρότζεκτ εναλλακτικού τουρισμού, ένα εκ των οποίων είναι και αυτό του προσκυνηματικού τουρισμού.
Αναδημοσίευση από voria.gr
Σχόλια