ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: ΚΛΕΙΣΤΗ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΖΗΤΗΣΗ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΑ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
Την ώρα που η εστίαση έχει κατεβάσει ρολά και θα παραμείνει έτσι τουλάχιστον έως τις 7 Ιανουαρίου βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών, μεγαλώνει ο φόβος για προϊόντα του πρωτογενούς τομέα που θα κινδυνέψουν να μείνουν στα αζήτητα, σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από άλλες χρονιές.
Οι καταναλωτές προμηθεύονται όλο και λιγότερα οπωρολαχανικά, εάν συγκρίνει κανείς την κατάσταση με το πρώτο lockdown του Μαρτίου.
«Ο Νοέμβριος είναι παραδοσιακά ένας κακός μήνας», εξηγεί στην Voria.gr ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης Γιάννης Χαραλαμπίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο η κίνηση από τη στιγμή που επιβλήθηκε το lockdown έπεσε στο 50%. «Σκεφτείτε ότι από την κρίση και μετά πουλάμε το 1/6 των προϊόντων που πουλούσαμε. Οπότε η πτώση από εδώ και πέρα είναι μεγάλη», λέει ο κ. Χαραλαμπίδης.
Χωρίς εστίαση δεν…
Η εστίαση ανέκαθεν αποτελούσε ρυθμιστή στο εμπόριο φρούτων και λαχανικών, αφού σε συνδυασμό με τα καταστήματα λιανικής, δημιουργούσε μια σημαντική κίνηση στην αγορά. Από τη στιγμή που εστιατόρια και bar restaurant έβαλαν λουκέτο λόγω του lockdown, η εξίσωση άλλαξε.
«Προσέχουμε περισσότερο τι παραγγελίες κάνουμε, οι οποίες είναι σαφώς λιγότερες. Ειδικά τώρα, ενόψει εορτών, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική», σημειώνει ο πρόεδρος των εμπόρων της ΚΑΘ.
Μάλιστα όπως αναφέρει η εικόνα είναι χαρακτηριστική τις καθημερινές. «Την Κυριακή έρχονται όλοι όσοι θέλουν να ανανεώσουν προμήθειες για τα μαγαζιά τους. Από τη Δευτέρα και μετά η εικόνα είναι αδιανόητη, επικρατεί απόλυτη σιγή σε έναν χώρο πολλών τετραγωνικών που κανονικά είναι πολύβουος από τον πολύ κόσμο», λέει ο κ. Χαραλαμπίδης.
Όσο για τα αδιάθετα προϊόντα, όπως κάθε χρόνο οι έμποροι θα τα διαθέσουν σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Μάλιστα φέτος λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο θα υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα εκ μέρους των εμπόρων.
Μειωμένη η ζήτηση στις λαϊκές
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στια λαϊκές αγορές όσον αφορά την κίνηση με τα φρούτα και τα λαχανικά.
«Από τη στιγμή που βγαίνουν οι μισοί πάγκοι μειώνεται και ο κόσμος. Οι λαϊκές αγορές βασίζονται πολύ στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πωλητών και καταναλωτών. Από τη στιγμή που ο καταναλωτής γνωρίζει ότι ο πωλητής ή παραγωγός που εμπιστεύεται δεν θα είναι εκεί λόγω των μέτρων, δεν θα κατέβει να ψωνίσει», λέει στην Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας σωματείων επαγγελματιών πωλητών παραγωγών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης Άγγελος Δερετζής.
Την ίδια ώρα, οι παραγωγοί που προμηθεύουν τους πάγκους στις λαϊκές αγορές δίνουν μάχη για να δώσουν την παραγωγή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι με πολύ κόπο η τιμή παραγωγού μπορεί να φτάσει τα 0,22 ευρώ το κιλό, υπό τον φόβο να μείνει αδιάθετη. Βέβαια στη χώρα μας η κατάσταση είναι αισθητά καλύτερη, αφού στην Ιταλία η τιμή παραγωγού έχει φτάσει στα 0,15 ευρώ το κιλό.
Ενισχύσεις και εξαγωγές
Στο μεταξύ, σε παραινέσεις προς τους Έλληνες παραγωγούς να συγκομίζουν και να διαθέτουν τα αγροτικά τους προϊόντα προχώρησε από βήματος Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τους μανταρινοπαραγωγούς της Άρτας, την οποία κατέθεσε ο Βουλευτής, Άρτας του Κινήματος Αλλαγής Χρήστος Γκόγκας, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ο κ. Βορίδης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, σημείωσε πως το ζήτημα των αδιάθετων προϊόντων καθώς και της τιμής τους παρακολουθείται στενά από τους φορείς του υπουργείου και κάλεσε τους παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ακόμα και αν δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που επιθυμούν, προκειμένου να αποτυπωθεί η διαταραχή.
«Θέλω να είμαι σαφής και πολύ κατηγορηματικός: είναι πολύ σημαντικό ακόμα και αν οι παραγωγοί μας δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιμές που θα επιθυμούσαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους γιατί έτσι έχουμε καταχώρηση της μειωμένης τιμής και έτσι έχουμε και καταχώρηση της κίνησης. Εάν δεν διατίθενται τότε δεν υπάρχει αυτή η καταχώρηση και δυσκολεύει εν συνεχεία τις αποτιμήσεις και τις εκτιμήσεις που έχουμε να κάνουμε εμείς», τόνισε ο υπουργός.
Συνεχίζοντας πάντως ζήτησε από τους Βουλευτές να γίνει κατανοητό και να ειπωθεί σε όλους τους παραγωγούς ότι δεν μπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση σε περιπτώσεις εμπορικής διαταραχής. «Δεν επιτρέπεται να γίνεται αυτό γιατί αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισμού» εξήγησε για να συμπληρώσει πάντως πως στις περιπτώσεις που η μειωμένη ζήτηση οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού, τότε θα αναληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες.
«Η πρόθεση της κυβέρνησης έχει εκφραστεί όχι στα λόγια, έχει εκφραστεί με 363.442.806 ευρώ σε ενισχύσεις μόνο φέτος, αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Δεν υπάρχει προϊόν το οποίο να έχει υποστεί πίεση και ζημία εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουμε πάρει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που να μην έχει ενισχυθεί» είπε ο κ. Βορίδης απαριθμώντας τις κατηγορίες των παραγωγών που έχουν λάβει ενισχύσεις μεταξύ των οποίων οι παράκτιοι αλιείς, οι ανθοπαραγωγοί, οι αιγοπροβατοτρόφοι, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών ενώ, όπως σημείωσε και οι εκτροφείς γουνοφόρων ζώων βρίσκονται στη διαδικασία είσπραξης των ανάλογων ενισχύσεων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι εκκρεμεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του μέτρου στήριξης προς τους ιχθυοκαλλιεργητές, το οποίο έχει καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όσο για τις εξαγωγές, αυτές αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική πτώση όσον αφορά ττα εσπεριδοειδή τουλάχιστον. Οι ελεγκτικοί φορείς του ΥΠΑΑΤ παρακολουθούν το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να αποτυπωθεί η κατάσταση φέτος στον τομέα των εξαγωγών των οπωροκηπευτικών της χώρας.
Αναδημοσίευση από voria.gr
Σχόλια
Την άκουσε κανείς και εκεί;
Εξαγωγές θα φτάσουμε να κάνουμε. Να είμαστε δίκαιοι.
Έλεγε και κάποια σωστά η Κατίνα.