ΣΤ.ΒΑΛΙΑΝΟΣ: "ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ 70 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ" (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Του Θεόδωρου Καραουλάνη 

Σημαντικές ειδήσεις «κρύβει» η συνέντευξη του Δημάρχου Αριστοτέλη Στέλιου Βαλιάνου σχετικά με την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, στον αρχισυντάκτη του economix.gr και της euractiv.gr Θοδωρή Καραουλάνη.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια τοποθέτηση της αυτοδιοίκησης της τοπικής κοινωνίας μετά την ανακοίνωση για το μέλλον μίας από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη χώρα, με έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που έχει προκαλέσει κοινωνική διαμάχη στο παρελθόν: της νέας σύμβασης της Ελληνικός Χρυσός (Eldorado Gold) με το Ελληνικό Δημόσιο, σε συνέχεια των σχετικών ανακοινώσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των συναρμόδιων Υπουργών.

Ο Στέλιος Βαλιάνος σημειώνει ότι ο Δήμος δεν έχει δει ακόμη το τελικό κείμενο της σύμβασης, καθώς δεν ήταν μέρος στη διαπραγμάτευση, αλλά αν ισχύουν οι πληροφορίες που ανακοινώθηκαν θεωρεί ότι πρόκειται για μια επιτυχία για την τοπική κοινωνία. 

Και αυτό γιατί αφενός προκύπτει απομείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της επένδυσης και αφετέρου προβλέπονται 70 εκατομμύρια «προίκα» ως συμβατική υποχρέωση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας προς τον Δήμο, για πρώτη φορά. Ενώ παράλληλα υπάρχει και προοπτική μεγάλης αύξησης των αποδιδόμενων μεταλλευτικών τελών.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αριστοτέλη πρόκειται για επιτυχίες του Δήμου, από μια διαπραγμάτευση, που χωρίς να είναι στο τραπέζι, ήταν “παρών” με όρους και απαιτήσεις.

Ο Στέλιος Βαλιάνος αποκαλύπτει όμως και κάτι σημαντικό ακόμη, που μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον και τη στάση της τοπικής κοινωνίας προς τη νέα φάση της επένδυσης. Ο Δήμαρχος Αριστοτέλη ζητά να υπάρξει ικανός χρόνος μεταξύ της κατάθεσης του κειμένου της συμφωνίας στη Βουλή για κύρωση (ή στην επίσημη ανακοίνωση του συνόλου του κειμένου) και της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο, ώστε να μπορέσει η τοπική κοινωνία να συζητήσει, να εκφράσουν όλοι της απόψεις τους και οι βουλευτές να ψηφίσουν γνωρίζοντας τις απόψεις και θέσεις που επικρατούν στην περιοχή για το νέο σχέδιο. 

Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, συζήτησε το θέμα προσωπικά με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, σε συνάντηση πριν λίγες ημέρες, όπου ο ίδιος δεσμεύθηκε να υπάρξει τέτοιος χρόνος. Και μάλιστα ο Δήμαρχος Αριστοτέλη θεωρεί ότι στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας πρέπει να συμμετέχουν και το Υπουργείο και η εταιρεία.

Η συνέντευξη Βαλιάνου περιέχει και άλλες σημαντικές ειδήσεις, και αξίζει για αυτό να τη δείτε ολόκληρη και να διαβάσετε τα διαμειβόμενα, όπως, για παράδειγμα, τη θέση του Δήμου για το θέμα της μεταλλουργίας – του εργοστασίου παραγωγής καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων – που πήρε παράταση 2 ετών προκειμένου η εταιρεία να καταθέσει νέα πρόταση μετά από διάλογο με το Δημόσιο. Ο κ. Βαλλιάνος είναι σαφής: θα πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες. Αλλά είναι και κάθετος: μέθοδος με χρήση κυανίου δεν είναι αποδεκτή από την τοπική κοινωνία.

Και έχει και πολλά ακόμη… Δείτε αναλυτικά το βίντεο και τα βασικά σημεία της αποκλειστικής συνέντευξης του Δημάρχου Αριστοτέλη στο κείμενο που ακολουθεί:

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Κύριε δήμαρχε πριν λίγες μέρες το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την υπογραφή νέας σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός. Με όσα έχουν μεσολαβήσει όλα αυτά τα χρόνια ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας;

ΒΑΛΙΑΝΟΣ:

Κατά το παρελθόν η κοινωνία διχάστηκε με αφορμή τη λειτουργία ή μη της επένδυσης, και ιδιαίτερα για την εξέλιξή της θα έλεγα, παρά για την παραδοσιακή μεταλλουργία που υπήρχε ως τότε. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν υποχωρήσει οι αντιδράσεις που κυρίως διαταράσσουν την κοινωνική ειρήνη. Δυστυχώς ζήσαμε μια περίοδο με ποινικές διώξεις και παρεμβάσεις της αστυνομίας, γεγονός που κανέναν δεν έκανε χαρούμενο και στοίχισε στην κοινωνική συνοχή. 

Η κοινωνία, οι δημότες του Δήμου Αριστοτέλη, ο καθένας από την πλευρά του παραμένει στις απόψεις που είχαν διαμορφωθεί τα προηγούμενα χρόνια, είμαστε όμως χαρούμενοι που έχει αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη στην περιοχή. 

Μέλημα μας είναι αυτό το κλίμα να διατηρηθεί τώρα που έχει ανοίξει και η συζήτηση για τη νέα σύμβαση. Αυτό προσπαθούμε και από την πλευράς μας, με μετριοπαθή λόγο, προσπαθώντας να εκφράσουμε όλες τις πτέρυγες των απόψεων στην περιοχή, και προστατεύοντας αυτό που μας έχει παραδοθεί ως φυσικό περιβάλλον, δίπλα στην απαίτηση για εργασία και οικονομική ανάπτυξη. 

Είναι δύο σταθμά που πρέπει κανείς να έχει πάντα υπόψη του. Τόσο τη διατήρηση της εργασίας, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος με πολύ αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους για όποιον επιχειρεί να επενδύσει σ αυτόν τον τόπο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Αντιλαμβάνομαι ότι κουβαλάει μεγάλη ιστορία η επένδυση, αλλά πλέον έχουμε μπροστά μας μια νέα φάση με τη νέα σύμβαση. Την προηγούμενα εβδομάδα, πηγές του ΥΠΕΝ, ανέφεραν στους δημοσιογράφους, πως είναι θέμα εβδομάδων να σταλεί η νέα σύμβαση στην Κομισιόν και να κατατεθεί στη Βουλή προς κύρωση. Εσείς την έχετε δει τη σύμβαση; Έχετε συζητήσει καθόλου με το Υπουργείο;

ΒΑΛΙΑΝΟΣ:

Εμείς έχουμε δει τα δημοσιεύματα. Προφανώς έχουμε συζητήσει με τον Υπουργό και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετείχαν σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση. Κάναμε γνωστό από την αρχή ότι η τοπική κοινωνία θα πρέπει να ακουστεί και μέσω του θεσμικού συλλογικού οργάνου του Δημοτικού Συμβουλίου να πάρει θέση.  

Προφανώς και δεν μπορούσαμε να επιβάλλουμε την παρουσία μας στο τραπέζι, αφού νομικά ο Δήμος Αριστοτέλη δεν συνυπογράφει. Εν τούτοις η κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να εξασφαλίζει  τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και τους περιβαλλοντικούς όρους.

Εμείς μπορεί να μην ήμασταν στο τραπέζι, όμως μπορώ να πω ότι πολλοί από τους όρους που βάλαμε στο τραπέζι, είτε με δημόσιες παρεμβάσεις, είτε με επίσημες επιστολές προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος προς την ηγεσία του ΥΠΕΝ, περιλαμβάνονται τελικά στη σύμβαση. Όμως είναι σκόπιμο, για να είμαστε απολύτως σοβαροί και αξιόπιστοι, να δούμε το ακριβές κείμενο της σύμβασης και να τοποθετηθούμε επ` αυτού.

Προσωπικά σε συνάντηση που είχα με τον κ. Σκρέκα την προηγούμενη εβδομάδα, έχω ζητήσει να υπάρξει ο ικανός χρόνος, από τη δημοσιοποίηση του κειμένου της σύμβασης έως την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή, ώστε να μπορέσει να γίνει η αξιολόγηση του πλήρους κειμένου από το Δημοτικό Συμβούλιο.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Αν αντιλαμβάνομαι σωστά δεν υπήρχε νομική υποχρέωση να συμβουλευτεί το δημόσιο το δήμο και αυτό που ζητάτε είναι να δοθεί  ο επαρκής χρόνος για να γίνει δημόσιος διάλογος.

ΒΑΛΙΑΝΟΣ:

Σωστά και γι αυτό δεσμεύτηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκρέκας σε συνάντηση που είχαμε στο γραφείο του στην Αθήνα, αφού η τοπική κοινωνία θα κληθεί να συμβιώσει με αυτή την επένδυση και οι θέσεις μας θα πρέπει να γίνουν γνωστές στην εθνική αντιπροσωπεία πριν ψηφιστεί η σύμβαση.

Ζήτησα δε, στη συνεδρίαση που θα γίνει διαδικτυακά όπως γίνονται αυτή την περίοδο όλες οι συνεδριάσεις, να λάβουν μέρος και εκπρόσωποι του Υπουργείου – ενδεχομένως ο ίδιος ο Υπουργός – και εκπρόσωποι της επενδύτριας εταιρείας, που θα παρουσιάσουν τα επιμέρους τμήματα αυτής της σύμβασης για να γίνει σαφής κάθε λεπτομέρεια αυτού του νομικού κειμένου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Ο Δήμος φαίνεται ευνοημένος τουλάχιστον οικονομικά από τη σύμβαση. Δέχεστε μια κριτική πάντως, πως άλλα ζητούσατε, στο οικονομικό σκέλος ας πούμε, και άλλα έχει η σύμβαση. Ζητούσατε 87 εκατομμύρια ευρώ αντισταθμιστικά, αλλά η σύμβαση προβλέπει περίπου 70 που είναι σεβαστή μείωση.

ΒΑΛΙΑΝΟΣ:

Ενώ εμείς μιλούσαμε σε ευρώ, κάποιοι φαίνεται τα μετέτρεπαν σε δολάρια (γελάει). Παρ` όλα αυτά, για πρώτη φορά γίνεται συμβατική υποχρέωση της εταιρείας, ένα πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Και δεν ξέρω πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα που κυρώνονται με συμβάσεις Δημοσίου, όπου η εταιρική κοινωνική ευθύνη 70 εκατομμυρίων ευρώ, δεν είναι απλά μια διεθνής πρακτική και υπόσχεση, αλλά αναλαμβάνεται ως συμβατική υποχρέωση της εταιρείας.

ΕΡΩΤΗΣΗ – Μόνο ο αγωγός TAP είχε αντίστοιχο όρο στη συμφωνία…

ΒΑΛΙΑΝΟΣ:

Με πολύ μικρότερα ποσά όμως απ όσο γνωρίζω, μπορείτε να το αναζητήσετε. Εδώ λοιπόν, τόσο εγώ ως δήμαρχος για όσο θα με διατηρούν σ αυτή τη θέση οι συμπολίτες μου και οι επόμενοι δήμαρχοι, θα έχουν ένα νομικό κείμενο που θα δεσμεύει τον επενδυτή να διαθέσει αυτά τα εκατομμύρια ευρώ υπέρ της τοπικής κοινωνίας.

Νομίζω ότι είναι μια δική μας επιτυχία το συγκεκριμένο κομμάτι. Κανείς δεν σου χαρίζει χρήματα. Παρόλα αυτά η σωστή διεκδίκηση από την αρχή και η σωστή τοποθέτηση σε αυτό το ζήτημα έφερε αυτό το αποτέλεσμα.

Να σας πω, ότι τα προηγούμενα 5 χρόνια, με την προηγούμενη δημοτική αρχή, ο Δήμος Αριστοτέλη δεν εισέπραξε ούτε ένα ευρώ, παρά το γεγονός ότι η επένδυση ήταν ενεργή και ανοιχτή, από το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας. Εκατομμύρια ευρώ λοιπόν χάθηκαν στο όνομα μιας προκατάληψης ενδεχομένως ή το όνομα μιας ιδεολογικής στάσης απέναντι στις επενδύσεις. 

Τελικά η επένδυση προχωρούσε η επένδυση ήταν εκεί αλλά η τοπική κοινωνία δεν κέρδιζε τίποτε τουλάχιστον μέσω του Δήμου Αριστοτέλη αφήνω έξω τι μπορεί να έκανε ο επενδυτής με άλλους θεσμούς στην περιοχή.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Ο δήμος, αναφερθήκατε και πριν, εισπράττει εκτός από το ενδεχόμενο, αυτό που προβλέπεται στη νέα σύμβαση για την ΕΚΕ, εισπράττει και ένα κομμάτι από τα μεταλλευτικά τέλη που αποδίδει η εταιρεία στο δημόσιο, αυτά τα εισπράττετε μέχρι τώρα; Σε τι ύψος είναι ; Τώρα που η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα μειώσει την έκταση των αποθέσεων άρα και της επένδυσης, αυτά θα μειωθούν; Εσείς τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

ΒΑΛΙΑΝΟΣ:

Κύριε Καραουλάνη, από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας – πάντα για όσα σας απαντώ να έχετε ως αστερίσκο ότι περιμένουμε να δούμε τις τελικές διατυπώσεις – τα μεταλλευτικά τέλη θα αυξηθούν, σύμφωνα με τη νέα σύμβαση. 

Ο Δήμος Αριστοτέλη σύμφωνα με τη νομοθεσία, όπως κάθε δήμος που στην επικράτειά του εκτελείται τέτοια μεταλλευτική δραστηριότητα, εισπράττει ένα τέλος, ποσοστό από τα τέλη αυτά, ύψους από 20 ως 40%. Εμείς είμαστε αυτοί που λέμε ότι με την υπάρχουσα νομοθεσία θα πρέπει ο δήμος να εισπράττει πάντα το ανώτερο ποσοστό, 40%. 

Ήδη υπήρξε ο προάγγελος για τα έτη 2018 – 2019, όπου ο κ. Χατζηδάκης, ως Υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας, με απόφασή του διπλασίασε το ποσοστό του Δήμου Αριστοτέλη και εισπράξαμε το 40% επί των τελών που απέδωσε η επενδύτρια εταιρεία στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτό που πρώτον προσδοκούμε να γίνει – και αν θέλετε έχουμε πετύχει κάποιες άτυπες προφορικές δεσμεύσεις μέχρι τώρα και για τα έτη 2020 και 2021, και διερευνούμε τον τρόπο, είναι πώς μπορεί αυτό να παγιωθεί και για τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον για την περίπτωση του Δήμου Αριστοτέλη. Και, ει δυνατόν, σύμφωνα με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει προς τα αρμόδια Υπουργεία να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το ποσοστό των μεταλλευτικών τελών που εισπράττει ο δήμος.

Γιατί σε αυτήν την γη γίνεται η επένδυση, σε αυτή τη γη μένει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αυτή η κοινωνία συμβιώνει με αυτή την επένδυση.

Και να σας πω κάτι; Αν το Ελληνικό Δημόσιο εισπράξει ακόμη 1 ή 2 εκατομμύρια από τα μεταλλευτικά τέλη είναι βέβαιον ότι δεν θα μπορέσει με αυτά να κάνει σπουδαία πράγματα. Ενώ ένας δήμος με αυτά τα χρήματα πραγματικά μπορεί να πετύχει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις. Νομίζω ότι τα επιχειρήματα μας θα καταφέρουν να πείσουν τους αρμόδιους υπουργούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Άρα σε καλό δρόμο το συγκεκριμένο θέμα, αν αντιλαμβάνομαι σωστά. Ας περάσω σε ένα πιο δύσκολο ζήτημα.

Από τη μία η κυβέρνηση και η εταιρεία μας εξηγούν ότι κάνουν ένα πιο μεγάλο περιβαλλοντικά βήμα, μειώνοντας την έκταση των αποθέσεων και βελτιώνοντας τη μέθοδο των αποθέσεων από την εξόρυξη και επεξεργασία, με την ξηρά μέθοδο. 

Από την άλλη όμως, το κρίσιμο ζήτημα της επιτόπου παραγωγής χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων, με το εργοστάσιο μεταλλουργίας, παίρνει αναβολή για δύο χρόνια και θα εξεταστεί εκ νέου μέσα σε αυτό το διάστημα, με διάλογο μεταξύ της εταιρείας και του δημοσίου, τεχνικό διάλογο, αν θα πρόκειται για νέα μέθοδο είτε για την ίδια, το flash melting που εξετάστηκε και στο προηγούμενο στάδιο και δεν υλοποιήθηκε. Πως το σχολιάζετε;

Υπάρχει περίπτωση να δούμε και πάλι παραγωγή χρυσού με χρήση κυανίου, όπως συμβαίνει στις περισσότερες αντίστοιχες μονάδες στο εξωτερικό;

Να σημειώσω δε, ότι δεν υπάρχει δέσμευση του Υπουργείου για το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, δεν ξέρουμε αν θα είναι καινούργια ΜΠΕ ή θα είναι τροποποίηση της υφιστάμενης ΑΕΠΟ…

ΒΑΛΙΑΝΟΣ:

Επειδή αυτά είναι εξόχως τεχνικά ζητήματα, ξαναλέω ότι θα πρέπει να δούμε πως αποτυπώθηκαν στο χαρτί.

Αν, σύμφωνα και με τις δικές μας απαιτήσεις, για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, έχει αποτυπωθεί αυτό που έχει ήδη εξαγγείλει ο επενδυτής, ότι με τη μέθοδο της ξηράς απόθεσης, τα υπολείμματα θα εναποτίθενται σε ξηρά και όχι σε υγρή μορφή, είναι πολύ σημαντικό. 

Γιατί δημιουργεί μεγαλύτερες συνθήκες ασφάλειας για τα φράγματα στα οποία θα γίνεται η απόθεση, ενώ θα κερδηθεί και χρόνος ώστε να αποδεσμευθεί το ένα από τα δύο ρέματα, Λοτσάνικα και Καρατζά κλάδος, στις Σκουριές. Το ένα από τα δύο ρέματα με αυτή τη μεθοδολογία θα αποδεσμευτεί και δεν θα χρησιμοποιηθεί. Αν αυτό συμβεί είναι σίγουρα προς τη θετική κατεύθυνση. Επιβεβαιώνει  αυτό που λέμε εμείς για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Για τη μεταλλουργία… Αυτό, ξέρετε, έχει δύο όψεις.

Από τη μία ανησυχεί ενδεχομένως αυτούς που έλεγαν ότι μέσω της μεταλλουργίας εδραιώνεται, αποκτά την υπεραξία που χρειάζεται, η Ελλάδα γίνεται μεταλλοπαραγωγός χώρα χρυσού, με περισσότερες θέσεις εργασίας.

Από την άλλη αφαιρείται ένα κομμάτι που ήταν ζήτημα αντεγκλήσεων σε σχέση με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της επένδυσης, καθώς ένα μεγάλο εργοστάσιο που θα παρήγαγε καθαρό μέταλλο, φαίνεται ότι προς στιγμήν τουλάχιστον δεν θα κατασκευαστεί και δεν θα λειτουργήσει.

Εάν όμως το επόμενο χρονικό διάστημα η επιλογή της επενδύτριας εταιρείας να έρθει με μια νέα πρόταση που θα περιλαμβάνει εκτεταμένη χρήση μεγάλων ποσοτήτων κυανίου είναι η πρόταση που θα φέρει, καταλαβαίνετε ότι αυτό στην τοπική κοινωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας όλα τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με το δημόσιο διάλογο που έχει διεξαχθεί και σύμφωνα, αν θέλετε, με μια παλαιότερη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Θα έλεγα ότι πρέπει να αποφευχθεί μια τέτοια προσέγγιση. Νομίζω ότι κανείς δεν θα μπορέσει να την στοιχειοθετήσει αλλά και να την υπερασπιστεί. Θα περιμένουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις τόσο της επενδύτριας εταιρείας όσο και του Ελληνικού Δημοσίου. Εμείς είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα που μιλάμε, πραγματικά, η χρήση κυανίου δεν φαίνεται ότι μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος για την παραγωγή χρυσού, αν αυτό έρθει ως πρόταση από την επενδύτρια εταιρεία.

Θα έχουμε χρόνο να τα δούμε. Έτσι δεσμεύτηκε, ξαναλέω, ο Υπουργός, θα έχουμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες οι οποίοι θα αναλύσουν τα κομμάτια της σύμβασης, θα την αξιολογήσουμε, θα τοποθετηθούμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς προκαταλήψεις. Οι αντιπρόσωποί μας στο Εθνικό Κοινοβούλιο πρέπει να έχουν και τις θέσεις του Δήμου Αριστοτέλη πριν αποφασίσουν για την κύρωση αυτής της σύμβασης.

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Είστε πολύ κατηγορηματικός για το θέμα του κυανίου. Το σημειώνω αυτό… Περνώ σε πιο προσωπικού ύφους ερώτηση…. Υπάρχει περίπτωση να δούμε εικόνες ίδιες με αυτές της προηγούμενης δεκαετίας στην περιοχή; Σε σχέση με εσάς, ας δούμε 10 χρόνια μπροστά… Τι θέλετε να λένε οι συμπολίτες σας για αυτή την περίοδο για τη δικής ας αρχή; Θα έχει πετύχει ή θα έχει αποτύχει η επένδυση και ποιος ήταν ο ρόλος του δήμου;

ΒΑΛΙΑΝΟΣ:

Όλοι πρέπει να έχουμε μια κοινή αναφορά. Η αναφορά πρέπει να είναι στους θεσμούς κ. Καραουλάνη.

Προφανώς και αυτή η επένδυση ή μάλλον η νέα σύμβαση η οποία θα φέρει και νέες τεχνικές αδειοδοτήσεις ενδεχομένως να δοκιμαστεί και στα ακυρωτικά δικαστήρια της χώρας, όπως συνέβη δεκάδες φορές μέχρι σήμερα…

Αν λοιπόν η επένδυση αυτή γίνεται σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, αν οι ελεγκτικές αρχές λειτουργούν σύμφωνα με το καθήκον τους και αν αντέξει ενδεχόμενο ακυρωτικό έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τότε ως κοινωνία θα πρέπει να έχουμε κοινές αναφορές.

Και θα ήθελα μετά από αρκετά χρόνια να έχει αποδειχθεί αυτό που εμείς πιστεύουμε: ότι με σεβασμό στο περιβάλλον όλες οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες της περιοχής μπορούν να συνυπάρξουν. Και μάλιστα η μία να συμπληρώσει την άλλη. 

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Αριστοτέλη είναι ένας κατεξοχήν τουριστικός δήμος, είναι η περιοχή που γέννησε την οικουμενική προσωπικότητα του Αριστοτέλη, με τη σπουδαία ανασκαφή των Αρχαίων Σταγείρων στη σημερινή Ολυμπιάδα, είναι η πύλη εισόδου για την Αγιώνυμη Πολιτεία, για το παγκόσμιο σύμβολο της Ορθοδοξίας που είναι το Άγιον Όρος, με 300 χιλιόμετρα ακτογραμμή, με τρία καταπράσινα βουνά που δημιουργούν σπουδαίους ορεινούς όγκους, με υπέροχους παραλιακούς οικισμούς αλλά και ορεινούς με παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική και με τον Δήμο Αριστοτέλη να εκπονεί ένα πλήρες και οργανωμένο πρόγραμμα τουριστικής προβολής, με 18 εναλλακτικά τουριστικά project, που θέλει να δείξει ότι σε αυτήν την περιοχή μπορεί ο τουρισμός και να ανθίσει – και ανθεί – αλλά να γίνει πραγματικά ένας πόλος έλξης  του θεματικού τουρισμού. 

Όλη αυτή η προσπάθειά μας δεν θέλω να προσκρούσει πάνω σε καμία άλλη επενδυτική δραστηριότητα αλλά όλα αυτά μαζί να συνυπάρξουν και τελικά αυτός το τόπος, όπως προδιαγράφεται ευλογημένος, με όλα τα πλεονεκτήματα που σας είπα, να είναι ευλογημένος και για τους κατοίκους του, οι οποίοι τελικά θα έχουν ευημερία και ανάπτυξη από όλους τους τομείς της οικονομίας που υπηρετούνται στην περιοχή.

Καραουλάνης:

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Στέλιο Βαλλιάνε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, Να πω ότι είναι η πρώτη τοποθέτηση μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός, με ενδιαφέρον ακούσαμε τις απόψεις σας – και την προβολή του τόπου σας. Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτήν τη συνέντευξη.

Βαλιάνος:

Και εγώ ευχαριστώ. Μετά την πλήρη κατανόηση και ενημέρωση για το κείμενο της συμφωνίας θα έχουμε να πούμε και πολλά περισσότερα.

Αναδημοσίευση από economix.gr

 


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Από σόου χορτάσαμε δουλειές χρειαζόμαστε για να ζήσουμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ: ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΡΥΠΑΝΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (;)